Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 18 December 2014

Budak budak sekarang....

Salam Khamis.......

Tulah mak menyampah tengok bola, kalau mak tengok rasa macam mak pulak yang nak masuk TV, ganti depa main...... hish.....

Ni ha mak nak tanya ni,  ASTRO ARENA ni tunjuk game bola ke tunjuk Pengulas Bola? Orang nak tengok bola weyh bukan nak tengok depa..... Apa pun Malaysia kalah 2 - 0 dengan Thailand ni, ada orang ambik MC sakit hati jugak ka hari ni? haha....



Sudahlah..... malas nak cerita pasal bola, mak bukan minat sangat pun, baik cite lain yek......

Misi mencari kasut sekolah sebenarnya belum habis, kalau ikutkan, ada aje kasut sekolah jual kat mana mana, tapi inilah yang dinamakan nak menyusahkan emak bapak. Mak bapaknya pun suka jugak di susahkan, sebab dapat jalan sekali hihi......

Nak yang kasut perempuanlah, tapi tak mau tapak tebal, tak mau ada tali...... memacam sungguh spek dia. OKje dulu beli kasut sekolah, tak pergi kedai pun, main abah belikan jer.  Ukur kaki dengan tali rapia, abah balik, dapat kasut. Pakailah ko, suka ke tak suka.....  Mungkin faktor tiada kenderaan pun ye jugak. Abah cuma ada basikal aje dulu dulu. Dah lama sikit baru ada motor. Sedihnya bila kenangkan abah, harta yang dikumpulnya memang untuk orang yang ditinggalkan.....    

Budak budak sekarang memang sangat beruntung......

Dapat makan luar sambil duduk tepi air......
The Mines Shopping Mall 
Sambil tengok bot dan tengok angsa, walau tak dapat naik.....

The Mines Shopping Mall

Maknya pun dapat cuci mata jugak hehe......

Ohhh.....tak sangkanya apa yang mak nampak ni..... Rasa terharu sangat di atas penghargaan Carlo Rino huahaha.........

Dapat selpie selpie....... hehe
Sebelum mak kena kecam dengan korang terutama Kak Ton, baik mak stickerkan muka mak siap siap keh keh keh........


55 comments:

  1. Budak sekarang mmg bertuah..baru pra sekolah..kasut 3 pasang...
    Koi dulu..kasut sepasang tu la sampai hujung tahun...sampai keluor ibu jari kaki...nak naik darjah baru...baru beli hok baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ....budak budak sekarang mmg banyak untungnya...

      Delete
  2. Salam kenal...

    Heiii mcm sama je cara bapak kita belikan kasut...hee3...

    ReplyDelete
  3. Eh, beg tu ada gamba jilapah!!!!! Kelas gitu!!! Tak sangka banyak2 itu yang jadi maskotnya... hihi.. patutla ada ayat kononnya tak sangka tu...

    haha, tak tahan dengan caption di tv tu..Mana satu pengulas yang hensem tu? saya tengok-tengok macam tak jumpa, haha.. jangan marah, tentulah yang paling hensem suami sendiri ya.

    Itulah, seiring dengan peredaran zaman agaknya, kita rasa anak-anak dimanjakan dan sebenarnya itu yang kita nak buat untuk membahagiakan anak dan sekali gus kita pulak rasa lebih bahagia melihat kebahagiaan diorang.. berapa banyak bahagia dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape pulak distickerkan muka awet muda tu, sebab dah jadi Duta CarloRino ke??

      Delete
    2. Cikgu mmg perihatin kalau bab keghairahan mak tau......terbaeklah cikgu!!....hihi

      Setuju setuju....walaupun laki mak muka cukup cukup makan jer tp tetap terhensem di dunia pada pandangan kita kan AN....hihi

      Pergh!!! Cikgu BM kalau dah berfalsafah, mmg tak boleh lawankan ....

      AN ...Carlo Rino tu buang karen jer kalau nak ambik okje jadi duta bag.... merudum kan sales diaorang hihi

      Delete
  4. setuju ngan hainom..makbapak yg suka disusahkan..boleh jalan2 cuci poket skali..:)
    apa main sticker muka ni..,tak lengkap rasanya tak de muka tuan rumah..huhu..

    ReplyDelete
  5. Kanda dulu ukur tapak kaki guna lidi tau. Dari hujung tumit ke hujung ibu jari kaki. Sedih memang kalau ingat dulu tapi kita kalau boleh tak mahu generasi hari ini merasa susah seperti dedulu. Biarlah mereka senang asal jgn lupa pada yg susah...

    ReplyDelete
  6. lama dh tak pg the mines kak.... teringat zmn muda2 suke pg sana...
    dpt hbeg carlorino ke kak? amboih2

    tak nengok pun bola mlm td kak... astro kan mmg lain dr lain, org nk tgk bola depa tayang pengulas bola... klu ensem sdp gk mata memandang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dak eh Dana.....dah dpt hand bag ritu takkan nak dpt lagi kot.....melampau sgt kalau cenggitu hihi...

      Delete
  7. lamanya tak lepak kat the mines..huhu

    ReplyDelete
  8. salah channel la tengok bola... astro arena tak ada hak penyiaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh baru tau TK....patutlah mereka siarkan muka pengulas jer hihi

      Delete
  9. hahhahahhaha akak selalu buat saya tersenyum....ngapa muka di stickerkan kak...dah cute cantik.....kak , saya pon sedih MAS kalah, tapi pemain Siam memang laju2 bawak bola...uhukkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....saja jer Miza.....kang show off selalu, Miza pulak menyampah haha......

      Yelah cantikkan mereka bawak bola ....strategi depa tersusun

      Delete
  10. Mak, sejak bila Mak ni minat bola? Masa Malaysia kalah pulak Mak nak up entri tengok bola ya, Mak.....

    Hari ni Mak tak duduk depan laptop 2 jam lebih lagi ke, melanguk tak tahu nak tulis apa? Laju je Mak hari ni. Kak Ton sibuk tapi tetap luangkan masa nak mengutuk Mak di sini. Entri pun Kak Ton tak taip lagi. Kak Ton tengah bengang ni so takleh menaip entri. Dok ngumpat bolehlah...

    Awat lagu tu Mak? Takkan baru kena kecam dah terus pasang sticker kat muka? Tak rock kapak ler.... Mak kan jenis tak makan saman. Lagi kata jangan lagi Mak suka. Mak pi bukak sticker tu nanti orang tak tahu Mak awet muda walaupun dah jadi finalist Kilauan Emas tau! Pi bukak Mak, nanti ramai rindu termasuk Kak Ton. Huahahaha....

    Kak Ton dulu pasal kasut sekolah takda masalah Mak tapi bab ukur kaki dengan lidi tu ada juga merasalah. Tapi memang betul, walaupun Kak Ton dulu-dulu macam princess, Kak Ton tak pernah demand. Takut arr nanti kena sergah dengan abah. Budak sekarang ni lain macam sikit. Takpa, Kak Ton tunggu anak-anak Kak Ton besar sikit nanti Kak Ton kongsi pengalaman macam Mak ya ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak minat pun.....rasa menyesal tau mak tengok, dahlah kalah! Huh..

      Semalsm laju jer tau mak menaip, idea mencurah curah sebab semalamnya berjalan haha..... Hari ni jawab komen dulu sambil cari idea....
      Kak Ton tak perssan ke mak dtg rumah kak Ton pagi subuh hari ni.....yg pasti bukan mandi sebelum fajar yer kak Ton.....

      Eh nak tau gak nape bengang semalam tu?

      Sajalah tu konon suh bukak sticker tp sudahnya kita yg dikecam sampai rasa nak cungkil bijik jer tau...huhu

      Delete
    2. Perasan. Mak kalau datangkan komen seikhlas hati menghentam Kak Ton. Mana mungkin tak perasan. Selalunya sebelum Maghrib Mak sampai rumah nak mengumpat sesama *_*

      Hahaha... Mak, ni nak tanya ni... Kak Ton curious ler Mak.... Mak nak cungkil bijik apa tu? Hahaha.....

      Delete
    3. Nak kena cakap ek bijik apa haha.....Kang cakap kang terfengsan kak Ton kang.......

      Delete
  11. kalah atau menang tetap berdiri teguh di belakang harimau malaya...aummmmmm!!! (hah nampak tak semangat tu kak hahaahahahaha)

    alaaa tgk subway atas meja tu terus teringin plak...ade lunch kan pi alamanda tapau subway ni kang ekekekekeek....

    kak, awat di tepek stiker muke tu....tak dpt dah tgk muke kakak dan adik2 berjalan di mall heheheeh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaysia boleh!!! Cayalah Lieya.....
      Tak mau ar....bukan Lieya seram ke tengok org tembam tembam ni....kang bukak sticker takut Lieya terkojut pulak hihi

      Delete
  12. meh orang media nak bagi penjelasan..hihihi.Suzuki Cup kali ni, hak penyiaran dapat kat Media Prima, so astro arena n RTM tak boleh tayang secara live...kalau apa-apa sukan pun macam tu. kalau stesen TV tu je dapat hak penyiaran, stesen lain boleh tayang footage sahaja..best tak dapat ilmu baru di pagi hari..hhihihi.bangga tau kak Ton tak tau, tapi mak jilap tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak mmg bangga tau Sal....sebsb pagi ni mak dpt lebih ilmu dpd jiran sebelah rumah! Eleh sure dia tak tau tuuuu....hihi

      Delete
  13. bertuah budak zaman sekrang,.nak ke mana2 mudah..
    astro arena tak amik..ciss..saya tengok tv9..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pun tgk TV 9 jugak akhirnya Mar haha

      Delete
  14. Replies
    1. Takkan budak sekolah rendah dah pandai beli kasut sendiri Farhanah....biaq betui!

      Delete
  15. biasalah budak2 skg .... kakak dulu makcik yang anggap kakak ni anak angkat dia yang tiap2 tahun beli kn kasut sekolah ...2pasang gitu .tapi bila balik rumah mak kata bagi sepasang kat kakak sbb mak tak mampu belikn utknya....huhuuu sedih.
    kakak bayangkan camne ye kalau hainom yang jadi pengulas bola agaknya....hihiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh kira SI ni beruntunglah yek......
      Kira mewah jugaklahkan.....
      Hehe....duk dlm TV nampak tambah debablah SI hihi

      Delete
  16. Samalah kita kan ? Dulu pakai kasut sekolah getah je.
    Kalau dapat tempahan barulah bapak belikan kasut kain.

    ReplyDelete
  17. knor pun mls nk tgok bola... sbb az, kena juger tgok..
    knor sokong siam, bgi azhn bengkek...
    dh sibuk nk bli kasut kt zalora.. plk dh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi Knor sokong Siam nampak...taulah player dia hensem hensem hihi

      Delete
  18. coach ngn player 7 thailand hensem. #eh ^_^

    ReplyDelete
  19. Zura x tengok bola mlm tadi. x de daya. awal2 lg dh tumbang.. hahaha

    untungkan anak2 skrg. semua barang keperluan di sediakan atas pilihan sendirik.
    tapi zura dulu merasa gak pilih kasut sendiri. mahal pon mak belikan jugak.. hehe
    terharu plak bila rasa diri ini sgt di sayangi masa kecik2 dulu.
    lepas nih kena sayang2 makayah plak kan.
    balas balik jasa dorang.

    ReplyDelete
  20. saya pun tak tengok bola semalam..tertido..haha..sabo aje lar

    Barang keperluan sekolah anak2 saya..belum dibeli lagi....
    Anyway, suka la gambar kat the mines tu.....cantik kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yg cantiknya tu Fidah....gambo biasa biasa jer tu....

      Delete
  21. kan??anak saya yang umur nak masuk 8 tahun ni pun dah pandai memilih.nak kasut jenama Barbie je..kasut lain tak sesuai sebab tak nampak gadis..kemain lagi..last2 bila tak de saiz pallas juga carinya..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah.....kasut mahallah sekarang DR....

      Delete
  22. as'salam ..sabar saja lah kan Nom..banyak kali iklan..terganggu juga emosi .....)

    ReplyDelete
  23. Betullah okje ... mia dulu pun bapa yg belikan kasut, ukur guna tali rapia .. petang sikit bapa bawa balik kasut sek .. rindunya zaman tu ... bapa Mia pun dulu guna basikal tua je ke kedai. :)

    Apasal distikerkan muka tu ... tak lah nampak rupa terkini mak jilap yang flawless dan comel itu ... kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Mia..... abah dulu suka betul belikan kasut jalan yg jenis getah tu....okje dulu tak suka betul.....teringin sgt nak kasut jalan tu selipar jepun.....huhu sedih tau

      Delete
  24. Mak nye takmo tengok pengulas bola?
    Alaaa..ok pe. Dorang pun nak glamer gituu..
    Hehe..
    Ermmm..awat maknye tutup muka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak molah Nazeck ....buat apa tengok pengulas bola.....tengok org cakap pulak huhu.....
      Yelah kasi chancrlah ek....

      Saja jer sticker muka...kekonon haha

      Delete
    2. Lepak The Mines ea?
      Tu tempat saya dating dulu.

      Delete
  25. Apasal cepat sgt tumbangnya Zura? Mcm pokok jer haha....
    Untung ler kalau cenggitu, okje dulu sebab keta motor manalah ada....tu yg beli siap jer tu...

    ReplyDelete
  26. betul lah okje. orang nak tengok bola bukan tengok pengulas bola yang sedang menonton bola.

    huhu tak pernah sampai lagi the mines

    ReplyDelete
  27. Alahai.. nape sticker kan muka yang comeh lote lembut nan ayu tu.. hehee.. pengulas bola pun ok peeee.. lagi kalau encemmm.. hihihih

    ReplyDelete
  28. ntah pelik..asyik tunjuk muka...klu hensem mcm player thailand ok la jugak...hehehehe..

    janji mak boleh jalan2 cuci mata....

    ReplyDelete
  29. samalah mcm my kakak yg anak lima ni . seorg nak kasut mcm tu seorg lagi nak mcm ni . my kakak layan je ... sama juga mcm saya dulu2 . ukur kaki dgn tali rapia . nasib baik dpt kasut kain , nasib x baik pakai je la kasut plastik yg tak payah cuci tu ...

    ReplyDelete
  30. Ni pesen apa pulak ni duk letak sticker kat muka sendiri? cer citer cer citer...
    Saya takde pula pengalaman ukur kaki dgn tali rafia tu... Saya dulu mmg pilih kasut yg paling murah jer.... Tak sampai hati nak demand yg lebih2 sebab tahu mak ayah bukannya senang pun... adik beradik pulak ramai.... huhuhu
    Tapi anak2 setakat ni mereka belum kisah... Beli kat car boot pun mereka okje.... Tak tahu lah di masa depan nanti mcm mana pulak... huhuhu
    Dah dapat penghargaan dari Carlo Rino tu, apalagi rembat lah satu... ngeh ngeh ngeh...

    ReplyDelete
  31. Haha...saja jer buat pasal sticker sticker kan muka hihi....
    Yelah...... yg ukur ukur kaki pakai tali rapia tu cuma yg tak de keta je Bijen, ayah awak mungkin berkereta kot....Boleh jer beli barang kat car boot sale, kalau cantik apa salahnya kan.....

    Tunggulah nanti mak jadi cleaner kat Aeon tu Bijen , baru boleh rembat seketul dua bag tu haha

    ReplyDelete
  32. kira dlu beli kasut papa mama bawak dekat kedai area pasar je. pasal situ murah dan kasut dulu takde design2 mcm sekarang ni kan

    ReplyDelete
  33. saya suka tengok bola walau end up kita kalah secara agregat =)
    mana ada orang ukur guna tali rafia lagi okje wei
    sekarang budak pandai pilih, cubalah beli tanpa persetujuan diorang
    alamak merajuk tiga tiga malam! hehe

    wahhh Carlo Rino menggunakan gambar OKje tu
    dapat kebenaran ke idak? samanlah apa lagi kalau tak dapat approval
    tapi kalau dia bagi beg tu, kira settle citelah kan

    ReplyDelete
  34. bola klu tayang kt tv,mmg astro takdelah siran tunjuk pemain okje..hehe..

    budak2 sekarang mmg beruntung..nasiblah aiman ni kecik lgi..pulak tu dia jenis tak kisah..maknya la pulak pening nak cari kasut yg sesuai utk dia..klu shopping beg claro rino oklah jugak..ni kasut sekolah anak..mmg tak kuase!haha

    ReplyDelete