Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 10 December 2014

Seekor Ikan Merah Kayu

Salam Rabu......

Ohhhh........ tak sangka mak Memori susuanku suka tajuk mak semalam. Siapa dia? Alah jiran baru mak lew..... Sebenarnya OKje tak suka topik berat berat macam tu, sebab nak kena perah otak lebih sikit nak memikir ( macamlah berat sangat! ). Maklumlah otak mak kan dah lama berdebu hoho......

Dah katanya niche blog hainomokje kan kisah mengarut maknya, paknya dan sesekali kisah anaknya, ni tetiba keluar pulak cerita akademik cenggitu....... Pergh! berpeluh mak nak mengarang tau!! hihi......

Tapi tak sangkalah komen korang semuanya panjang panjang, puas mak baca tau! Eh, ni bukan perli tau, betullllll...... komenlah lagi, komenlah...... berkomen sampai tak reti nak balik lagilah mak suka hihi......

Okay tutup kisah tu! Mak semalam dapat sesuatu daripada jiran baru nun jauh dari negeri di bawah bayu, Sabah. Seekor ikan merah kayu ko......  Tak retilah nak berpantun macam Kanda Zakie! hihi...
















Tak kanlah dapat ikan merah sesaja ye dak. Sapa nak bagi free! hehe..... Mak masuk segmen Anugerah Tropi Etuza sebenarnya. Tak dapat weyh nak fefeeling ambik tropi sambil pakai dress mengelip macam kat Anugerah Berita Harian tu, sudahnya dapat hadiah post aje haha..... hadiah saguhati .... Dah katanya memang tak pernah bertuah mak ni tau.....

Yang bertuahnya 4 orang blogger ni Tahniah buat mereka !

Etuza ni seorang cikgu yer korang selain seorang chef hihi ...... Cukup aktif berblogging, rasanya lebih daripada satu entri cikgu ni keluarkan dalam sehari sampai tak terkejar OKje nak baca. Macam macam cerita ada. Cikgu Etuza ni pun banyak dimiripkan dengan artis tau! Jangan main main hihi...... Ada macam muka Nasir Wahab tak? haha..... Jenuh OKje cari entri tu tapi tak terjumpa, ingat nak tempek kat sini .....





Daripada entri entri lepas dan gambar gambar yang ada dalam blog, mak rasa cikgu Etuza ni boleh tahan kuat jugak berselfie, macam mak! Haha...... Jangan marah yer cikgu, OKje ni suka bergurau!

Terima kasih yer cikgu atas cenderamata dan sijil tu, susah payah cikgu mengeposnya. Sangat sangat menghargainya tau.






52 comments:

  1. Dapat ikan merah kayu yek, kitakan dapat kumbang merah kayu..hi hi

    ReplyDelete
  2. tahniah Okjer..
    baca tajuk.. ingatkan terbeli ikan merah jenis keras tu..huhu
    betullah..Cikgu Etuza ada iras Nasir Wahab

    ReplyDelete
  3. tahniah okje..maap bru berkesempatan bw ke sini. huhu
    ok je sihat??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sihat cik Sue.....Cik Sue pun sihat kan...tengok raut muka happy mappy lagi kat entry hihi

      Delete
  4. la.. tengok tajuk ingatkn betul2 memancing dpt ikan merah..sedap masak asam pedas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha SI ni.....kitairang mana suka memancing daaa....

      Delete
  5. Cantik keychainnya. Tp ikan merah tu x leh masak kan. Kena gantung je.

    ReplyDelete
  6. salams kak anim

    heheheheheh tergelak saya.....suka baca cara akak menulis, santai:)
    tahniah sijil penghargaan:)
    cute ikan merah tu ....hehehehehhe

    ReplyDelete
  7. Ishhh kemana menghilang tuan punya badan, biasanya laju jer tinggalkan jejak, mungkin sedang sibuk dengan taman bunga2an kat halaman rumah, idokpun tengah mencari bahan atau idea untuk masukkan ke dalam blog, mungkin sedang berselfie di mana2..

    Tahniah geng, rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah geng.... tengok tu dah berderet dia komen hihi

      Delete
  8. unik laa okje keychainnyer...bertambah laaa koleksi lagi kan...skrang ni ole2 tak bagi FM bagi keychain...meriah bersangkut2...hihihih kat opis lieya ni officer rajin bagi kalo gi outstation...bersusun lieya sangkut kat dinding ni hah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bertambah dah ni Lieya ....budak budak dlm rumah ni belinya lebih tp pakainya tidak....buat koleksi jer pandai!

      Delete
  9. kerlasssss akak... siap dpt sijil lwo lg... jeles tau

    ReplyDelete
  10. wah wah....ikan merah bakal tergantung jua :)

    ReplyDelete
  11. Uhuh, curlasslah Mak ni! Dapat certificate lagi tu? Soalan cepu platinum - dah frame ke belum certificate tu? ^_^

    Ingatkan tadi ikan merah tu tersilap masak terus jadi macam kayu, keras nak makan. Rupa-rupanya.... Apa-apa pun tahniahlah, Mak! Keychain tu taknak ke Mak sangkut kat dompet kuning tu? Ke dah ranap dompet Mak nih!!!

    Eleh, kata orang tak ingat balik bukan main. Kalau sendiri tak ingat balik meragut daun kat laman kita, takda pulak dikecohkan :)

    Okeylah! Nak balik nih! Nak makan McD percuma bos belanja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Filed jer ler.....nanti dpd mil tak tahu, jadi tahu menantu dia seorang blogger....kang dia google entri lama kang...kang .......haha...

      Ada dlm handbaglah.....mak bawak tau sampai rebeh bahu mak sebab ada 2 dompet dlm tu....jenuh bukak dua dua kalau beli barang, bukan nak cari duit tp cari member kad haha....

      Delete
  12. Ingatkan betul2 ada ikan merah kayu..hehehe

    Tahniah kak! Cantik ikan tu.

    ReplyDelete
  13. Apa salahnya masa buka envelope tu feeling ala-ala dpt anugerah macam sekolah dedulu:)
    Ikan merah tak boleh di masak tapi ini panjang jangka hayatnya - lagilah elok boleh simpan lama.
    Tahniah dari kanda tau.

    ReplyDelete
  14. As'salam Nom....mula nampak ingatkan ikan merah betul2. Rupanya ikan merah kayu ..yang dah terukir..dari Kundasang Ranau dibeli tu Nom..alamk bab sijil ...huuuuu!! tahniah dapat..kita sekadar nak memberi dengan niat ikhlas ya..Etuza belajar sebenarnya nak buat Segmen dan Contest di blog ..huuuuu!! bukan semudah dan bukan sessenang dalam senang sebenarnya ada kesusahan yang timbul. Ha mau sebulan lebih acara itu berlangsung..TAPI huuuu!!! nom tersangat happy dan ceria hari-hari ceria ..terima kasih lah ya menghargainya...Selfie...hahaha ada kamera muka nilah juga kena ambil selalu anak-anak curi muka Etuza..gambar yang disamakan dengan artis tu ..sebenarnya di FB ya..ada yg kata ND lala, lah, halim Otsman lah..nasir wahab ada..juga. Nom tulah sebab ...berani nak buat entry ..tu. Ada tu ..searh ja..ala senang ja..type kat geoogle..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje tau cikgu seorang yg gigih dan sangat bersungguh sungguh.....dan tengok ajelah hasilnya kan....lumayan hihi....

      Cikgu....anak anak tau muka papa mirip artis sebab tulah jafi model selfie haha

      Delete
  15. alamak nom tu menjadi penghias laman Nom ..tak apa kita berukuhuwa dan the interested ialah MENGHARGAI walau bukan kita minta balasan apa apa. TQVM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu cikgu....okje tau cikgu ikhlas memberi....

      Delete
  16. cari ja entry ni ya..tapi entakkan masih ada atau tiada dah..harap2 ada lah juga Entry tu..try klik

    ReplyDelete
  17. http://madey09.blogspot.com/2014/09/eh-bertul-ke-sama-dengan-yang-ketiga.html untuk teman blogger dan family nom ..ha ni entrt tu ya..tak lah sama sangat tapi jolokan itu sampai sekarang ada ..tak tahu lah pandangan orang lain tak sama..7 pelanduk dua serupa itu tak mustahil..kita semua pun asal dari rusuk adam dan hawa ..tu the most penting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje baca entry tu masa cari jawapan kuiz dulu tu cikgu, tu yg terperasan tu

      Delete
    2. Nampak.....begitu gigihnya cikgu cati url balik

      Delete
  18. Tahniah Okje.. dapat hadiah lagi...bertambah koleksi hadiah.. murah rezeki Okje sepanjang tahun..terbukti blog Okje ni memang banyak peminat tegar dan memang istimewa..

    ReplyDelete
  19. mau tak seronok ..dapat ikan merah..sijil pon klass gitu..tahniah ler ya...moga menang banyak lagi..saguhati pon hadiah jugakk..:)

    ReplyDelete
  20. tahniah okje...buat kenangan ikan merah kayu tu

    ReplyDelete
  21. wah kelasss OKje!
    dapat certificate lagi! best lah ye
    apapun tahniah ye

    ReplyDelete
  22. tahniah.....syiok nyer dapat ikan merah

    ReplyDelete
  23. Waaahhhhh... dasyat!!
    menang hadiah!! saguhati pon ok lah tuh.
    dapat jugak hadiahnye.
    tahniah k!

    kalo dpt ikan merah segar pon sedap jugak kan!
    boleh masak kari.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejak menjak mengandung ni bukan main selera yek mama sorang ni...hihi

      Delete
  24. Murah rezeki mak... Untungnya dapat ikan merah yang tahan berpuluh puluh tahun :)
    Ala mak, dapat by post pun apa salahnya posing dgn tropi dan sijil tu dengan gaun yg mengerlip... Mak kan kaki selfie.... ahhahaha, lari sebelum kena ketuk dgn tuan rumah...

    Opps, apa-apa pun tahniah kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....gaun tak delah Bijen....Tak de sapa nak sponsor sebab saiz tak fit haha

      Delete
  25. La..saya ni dah berapa kali asyik lupa je nak letak kan blog Etuza ni kat bloglist saya.dia ket\rap datang komen2 entry blog saya..lepas ni nak letak kat bloglist.boleh singgah hari2..

    ReplyDelete
  26. amboi tajuk kemain lagi..kakak zakie mmg teror berpantun kan..untung juga tu dpt keychain ikan..kira bertuah juga..:)

    ReplyDelete
  27. pada saya muka cikgu etuza ni lbh mirip pengacara roda impian - halim othman lah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Vee....ada gambar dia dlm satu entri tu....tp tak jumoa nak cari, bila dia dah bagi url malas pulak dah nak upload.....

      Delete
  28. Untonglah Okje.. dapt ikan merah dapat sijil lagiiiik...tahniah nar!

    ReplyDelete
  29. tahniah....beruntung dapat sijil anugerah.

    owh panggilan tuan blog ini okje

    ReplyDelete
  30. Tahniah Okje ! Ni kalau ikan merah betul ni sedap masak sweet and sour ... hehe

    ReplyDelete
  31. Ikan kayu ? Terkojot den baca. Pandai Okje buat gimik entri.

    ReplyDelete
  32. Tahniah okjer...dapat anugerah dan ikan juga..CikGu Etuza ni memang aktif dan peramah...bunda pun tak terkejar nak ke entrinya....apa lagi bunda update pun seminggu sekali...memang terlepaslah nak kejar entri Cik Gu...

    ReplyDelete
  33. tahniah
    ketinggaln nk drop komantar kt sini..

    ReplyDelete
  34. Tahniah akak Okje..JM x dapat keychain..tapi dpt jgk hadiah dari Cikgu Etuza yang pemurah tu..

    ReplyDelete