Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 17 December 2014

Semalam petang punya cerita

Salam Rabu maks!......

Semalam petang punya cerita.....
Pak Jilap kerja yer..... Mak, pompuan pompuan ni jer pergi Kajang cari bag sekolah. Metro Kajang jer.

Sekali pusing jer si TLBD dah jumpa beg yang dia nak. Suruh pilih beg lain, nak jugak beg yang ada gambar! Suka hati tekaulah dik!.....OK settle satu bab. Sorang lagi anak dara tu, suruh pilih, tak de mood katanya.


Bengkek je hati mak ni. Entah bila mood dia nak sampai tah agaknya..... Kan senang kalau siap siap beli, alang alang dah sampai kedai beg ni...... 


Hei, jadi mak kepada anak anak yang dah besar ni bukan senang tau....... Huh, naik darah mak dibuatnya! Tahan sabar.....

Jalan jalan lagi jumpa kedai baju, masuk...... Pas tu keluar, tak de yang menarik! Jalan lagi jumpa kedai baju lagi, masuk lagi. Namanya pun pompuankan, macam tak biasa, memang manyak syiok le cuci mata. Akhirnya jumpa satu blouse yang berkenan dihati. Kasi beli sebelum menyesal. Angry Bird pun dapat satu jugak, barulah hilang muncungnya. Kalau tidak, diam sesaja. Huh!....     

Sebelum balik dak TLBD mintak makan, lapar katanya..... Anak dara sorang ni memangggg, biar tak dapat baju tapi dapat makan! Pipi pun dah sentol! 


Nasi Goreng Pataya tanpa sos!
Angry Bird pilih Bee Hoon Goreng Tom Yam....... Maknya? Maknya tengok jer, telan air liur sudah! huhu.... 


Dua tiga hari ni Pak Jilap macam suruh mak kerja pulak! 
Musykil ni!!! Gambar ni masa kat homestay Seri Iskandar Perak Ahad lepas!
Jadi cleaner kat Aeon depan rumah ar kalau cenggini........ Nak jadi tokey Rempeyek macam Knor tak reti pulak memeyek! 




59 comments:

  1. Memang geram tengok pipi tuuu...
    Pak Jilap tu bukan suruh jadi cleaner aeon, tapi suruh jadi tukang picit kaki dia tu.. he he kan dah standby tu, buat-buat tak paham pulak ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Mid saya ni kalau bab memicit memang malas ar.... Nak kena cari air jampi le cenggini biar rajin sikit hehe

      Delete
  2. Dah besar, gitu pulak ye.. macam2 karenah anak-anak ni.. mujur maknya rilex je, dapat la beg baru dan blaus ya.. ye ke ibu tengok je tu? mesti sama-sama masuk perut bihun dan nasi goreng tu kan?

    Pak Jilap tengok Okje lapang sangat ke, kenapa nak kerja pulak tu? haha..melawak je tu rasanya.. mesti dia lagi suka bini lawanya ni duk kat rumah je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.... adalah rasa sesudu dua yang pattaya tu.....yang mee hoon tu lebih sikit haha....
      Entahlah melawak ke apa, dia dah tension tu, nak berhenti keje tu yg dia suruh mak buat bisnes, nak bisnes apa modal pun tak de....kang rugi kang camne? hihi...itulah org melayu, belum cuba dah pikir risiko kan....

      Delete
  3. anak2 macam tu le ok je kan memang macam2 ragam..acik yang no.2 ngan bongsu memang cerewet..nasib la dah besar2 ni pilih sendiri beli sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah kan AE..... walau dari perut yg sama, lain lain pe'elnya....
      Hehe ...senang dah AE sekarang ni yek....

      Delete
  4. dalam duk bengkek tu dapat juga baju! haha..serius suka tengok pic last tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah namanya anak Sura..... ada masanya kena mengalah jugaklah kita ni ....huhu

      Delete
  5. hehheehheheh comel tuanblog :)
    cute beg tu kak......:)

    ReplyDelete
  6. adalah lebih baik Okje tunggu mood dia sampai. kalau tidak karang mau kena beli dua beg kat dia pulak ekekekekeke. *pengalaman diri sendiri :p larikkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhhhh cara nak pujuk Kiera yek....kena beli 2 beg....ni memang dasar materialistik ni hihi

      Delete
  7. Elok benor menjulur kaki pak jilap di belakang tu hainom... penat kaki berjln keluar masuk kedai tu ke ..... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tak de masa kitaorang pergi Kajang ni CH...keje...huhu

      Delete
  8. jum bisnes diknom, jadi dropship nyong, heheh :)

    ReplyDelete
  9. wah si TLBD suka beg gambar misai lentik rupanya...
    kakak lagi sakit hati kalau bawa anak llaki belanja ...cerewet mengalahkan yg prempuan.Selalu kakak pesan kalau nak beli beg ke baju ,jangan ajak kakak biar lah si ayah yang melayan kerenah mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha....ye ke SI......
      Yang si TLBD senang dari segi pencarian, dia dah ada target dia, jumpa jer terus beli, yg sorang tu tak de target haha.....nyusur le sampai sudah cari yg berkenan di hati

      Delete
  10. comey beg pilihan..hahahaa..bermisai lagi..

    ReplyDelete
  11. Arrr...sadislah PakJilap suruh kerja cleaner kat Aeon. Kalau disuruh jadi shopaholic adalah baiknya. Nape Mak tetiba bapaknya suruh kerja? Mak masak tak sedap ke? Huahahaha.... Semalam gelakkan orang, hari ni dapatlah kita balas gelakkan dia ^__^

    Saya rasa kalau anak-anak dah besar, cabarannya memang berbezalah sebab mereka dah ada akal nak mengakalkan kita.... Kalau kita tak ikut kata, nanti katanya maknya old fashioned, kilauan emas dah! Susah juga yerk...

    Ni makan kat Kajang ke? Lamanya saya tak ke Kajang ni. Hari tu masa pi Sg Congkak lalu Batu 9, I rasa macam lost you know! Langsung otak tak leh detect mana pi jalan bas Len Seng (Len Sengkan....) dulu dari KL nak ke Kajang!

    Tabik OKje... gambar selfie penutup entri selalu je buat saya rasa nak muntah kaler-kaler pelangi tau ^__^ Dah macam bini James Bond punya gaya! Nak kata Michelle Yeoh, awat pakai tudung pulak si Michelle Yeoh nikan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yg musykil tu.... agaknya dia usha bini kat blog macam relax jer.....memang ar kat blog mana nampak kita banyak kerjakan haha.... nampak happy jer memanjang, tak tau time mengemop rumah, time melipat baju, time memasak, time terbongkang semua diurus dengan baikkk sekali haha....

      Yelah makan kat Metro Kajang, bebudak je yg makan, masa tu dah pukul 5 dah, memang le maknya tak masak tengahari, masak nasi goreng jer pagi tu, tapi depa bangun lambatkan, depa terus makan utk tengahari, tpi si TLBD kata tu makan utk sarapan....ceh..... dia tu mmg pemakan sikit...

      Yelah.....bas Len Seng kalau tak silap, teringat dulu dulu dari Kota Raya naik bas Len Seng ke sekolah Teknik...

      Lain kali nak muntah bawak plastik hitam sendiri, ingat mak ni Tombot ke apa nak kena sediakan plastik hitam untuk dia punya muntah pulak!!!.....

      Delete
    2. Yalah,yalah nanti saya beli plastik hitam barang sedozen dua. Sekali datang, sure pakai setengah dozen. Itu baru satu gambar selfie, kalau lagi banyak tuan rumah letak, lagi banyaklah kos saya beli plastik hitam!

      Okje, block je dari baca blog ni! Tapikan kalau block PakJilap nanti-nanti masa anniversary tak boleh buat ucapan dengan niat nak dapat hadiah misteri tersembunyi di bawah katil pulak kan.... susah gak!

      Kelmarin tak silap, HD baca blog saya sebab ada keslah lepas tu dibantainya gelak kuat-kuat. Katanya saya suka 'menceceh' sampai dalam blog pun tak reti senyap! Terus I merajuk lompat katil you know ^__^

      Delete
    3. Dah beli plastik sampah lum?
      Kang tercicir merata semak mata mak tengok tau!

      Eleh gimik jer tu.....nak cari jalan HD pujuk...... eleh sebenarnya naklah tu ......konon lompat katil rendah sangat tu weyh....ke katil kak Ton double decker huahaha......

      Delete
    4. Kak Ton sebulan dua beg plastik sampah Kak Ton beli, Start bulan ni kena beli banyak sikitlah unless Mak janji Mak tak mahu giler selfie lagi. Hahaha....

      Eleh, Mak tu nak je surirumahtangga, nampak macam rajin je. Nak mop lantai pun malas. Sure ni lepas bw, tidur atas sofa. Padanlah dari jauh dah nampak tinggi timbunan pakaian tak berlipat. Huahahaha....

      Kak Ton punya katil mesti pernah nampak. Kalau pergi kedai perabot, cari bahagian kanak-kanak. Katil yang siap kepala katil macam kereta, macam apa tu. Ahah. cam tulah katil Kak Ton ^_^

      Delete
  12. Anak-anak dah remaja mana boleh paksa-paksa dinda. Memang kena tunggu mood yg mana dia suka barulah beli. Daripada beli tak dipakai baik jgn beli dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kanda.....beli kang membazir ek...

      Delete
  13. paknya tgh berehat ka tu...

    biasalah bila ank dh besar...mcm saya dulu la hehhee

    ReplyDelete
  14. bialah dia nak makan selagi dia ada selera, kang kalau dia dah tak ada selera kang lagi susah hati dibuatnya

    ReplyDelete
  15. nampak musykiller sangatkan.. macam2 tau kalau okjerni..
    tuler budak2 zaman sekarangnikan.. zaman kita dulu mana der taste sendiri..
    ikutjerler..

    ReplyDelete
  16. entry terbaik lah nom...wah apa dalam minda tu..selalu jejalan best kan bersama anak2..tersayang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ...cikgu.... saja buat gempak jer gambar tu.....

      Delete
  17. Hehee...selfie musykil pun ada gak ya!

    Nasi goreng pattaya tu mcm ngelat je, biasa nasi dibungkus dlm telur dadar. Ni dia tepek je atas nasi. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Ujie....of kossss ada hokay hihi....
      Yelah mmg nampak ngelat ek.... perasan jugak hari tu, dia selimutkan aje telur tu

      Delete
  18. ek ele..pak jilap suh Anom kerja jadi tukang urut ler tu :D

    ReplyDelete
  19. hehehhee klu akak keje kang tak ckp masa nk layan pak jilap camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tulah..... kan Dana.... kang Pak Jilap terbiar kang...... sapa nak jawab....haha

      Delete
  20. Part bawak anak-anak shopping yang den lomah.. mudah benar dorang rambang mata.. setakat ni peralatan sekolah dorang saya beli tanpa dorang.. senang..

    ReplyDelete
  21. lama dah tak pegi Metro kajang..
    Rindew lak rasanya...

    ReplyDelete
  22. haih.. cabaran jugak bw anak dh besar shopping yer.
    kalo dorang kecik2 dulu.. kita sibok mengejar dorang kulu kilir.
    dah besar nih nak malayan mood dorang pulak yer.
    tak tahan part x de mood nak memilih tuh. hahahaha
    kalo zura.. memang dah jadik tarzan dah kat situ. mak kurang sabar kekdahnye. hahahaha

    eh, nape pak jilap suh keje pulak??
    dia x nyesal ke nanti?? ahaks~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitulah Zura...... putaran roda, tu nak tunjuk OKje dah semakin veteran hihi.....
      Eh....okje pun kurang sabar jugak orangnya Zura.... tak perasan pulak jadi tarzan ke tak....tp yg pasti kalau jadi tarzan mesti tarzan tua lew hihi

      Delete
  23. saya pun kalau tengah tak de mood memang bila orang suruh pilih rasa malas nak pilih2..tak de mood..hehehe...tapi kalau barang kemas ,dari tak de mood terus ada mood..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii memang materialistik ni namanya hihi...

      Delete
  24. kakang ngay neng mburi wes kekeselen kaie ..
    sampek keturon dewey ..
    ndea njalok dibatiri kuwi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedelok neh nyong mbatiri ......
      Nyong arek selpie ndisek hihi

      Delete
  25. hahahaha..gambar last tu paling best...best kalau buat pertandingan " reka ayat yang sesuai dgn gambar"

    ReplyDelete
  26. untunglah dpt cuci mata, dpt beli lgi..
    tk yh buat peyek, jdi agent peyek knorlh... daerah kajang sure terlajak laris.. asyik kira duit jelh okje.. hihi nk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah rasanya macam berminatlah Knor...boleh dipikir pikirkan.....

      Delete
  27. nak beli beg pun perlu ada mood dulu ahha...mmg si 'mak' nya akan bengkek arghh...

    ReplyDelete
  28. OKje, hampir tercekik roti tergelak sebab jumpa istilah 'memeyek' tu tau tak, pandai-pandai je nanti knor marah tak dapek den nolong..
    Alamak..cleaner cun mak cun la, hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....behave sikit kalau makan tu NA.....
      lepas baca entri baru telan roti tu lain kali hihi....

      Delete
  29. shopping..shopping..shopping..i like..hihik

    ReplyDelete
  30. Gitulah ceritanya bila sekolah dah nak buka. Kita memang sibuk menyoping, tapi bukan
    untuk emaknya tapi untuk anak-anak.
    Berkorban apa saja Okje.

    ReplyDelete
  31. Anak bongsu memang macam2 gayanya Okje ... ntah macam manalah perangai damia nanti bila dah jd besar cam anak okje ni ...

    Santainya pak jilap duduk ... hehe bininya sempat menyelpie pura2 serius .. kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mia ...... lebih kurang samalah tu perangainya kalau dah nama anak bongsu hihi....yg menulis ni pun anak bongsu .... keras kepala jugak! Hihi

      Delete
  32. bila anak dah besar lain pula perihalnya

    ReplyDelete
  33. dah besar ... nak ikut selera sendiri la diaorg....

    ReplyDelete
  34. baru tadi cadangkan kat my kakak yg anaknya thn depan 5 org sekolah . beli yg ptg bln ni n selebihnya beli bln depan bila dpt bonus nanti . nasib baik ada bonus najib bagi kan ...

    ReplyDelete
  35. gambar bawah sekali tu sweetlah okje
    pandai nak bergaya dah sekarang ni, saya pun idaknya reti buat gitu =)

    anak dah besar memang gitulah, saya tengok mak saya pun naik pening
    melayan karenah adik-adik..hehe
    tak akanlah pak jilap nak suh jadi cleaner OKje
    cubalah cari tadika, bagi lagi pening melayan bebudak =)

    ReplyDelete
  36. anak2 klu girl biasanya cerewet sikitlah..nk buat macam mana layan ajelah..afia padan je kecik lagi..dh besar nti entah apa demandnya..:)

    ReplyDelete