Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 26 January 2015

Periukku RENTUNG!

Salam Isnin.......

Hari ni mak nak taip laju laju hokay. Banyak kerja yang menanti. Sambil tu, rebus daging. Teringin pulak nak buat kari daging hari ni......

Mak, ni qarin nak ingatkan mak ni....... kali ni jangan sampai terlupa pulak tengok daging tu, kang jadi rentung macam hari tu barulah padan muka!
Periukku rentung! Nampak tak su'un dengan kentang mak sudah jadi arang huhu.....
 
Alkisahnya hari tu, OKje panaskan lebihan sup sayur semalam punya. Niat di hati nak makan le sambil berblogging. (Memang buruk perangai sungguh mak yang sorang ni).  Tapi macam biasalah, bila dah syok ngadap lappy, sudah lupa itu periuk atas api hihi.....

Masa tu OKje perasan ada bau asap. Tapi, dalam hati, ingatkan jiran bakar sampah. Okaylah..... sambung lagi layan lappy. Bila dah semakin banyak asap, barulah tergerak hati pulak nak tengok luar, ( see....see.... masih lagi tak sedar kesilapan diri sendiri ) nak jugak tuduh jiran bakar sampah, bukan tergerak nak tengok dapur dulu hihi......Eh? Kenapa pulak kat luar macam clear jer. Cepat cepat OKje letak Onyeng kat depan pintu kasi dia bernafas. .... Barulah tengok dapur!

Astaghfirullahalazim...... periuk ku rentung rupanya!!!!
Cepat cepat bukak tingkap besar besar, bukak kipas laju laju. Patutlah orang yang terperangkap dalam asap tu boleh mati yek. Memang rasa sesak dada masa tu. Tapi, alhamdulilah mak selamat ko..... mungkin doa suami, ibu bapak, anak anak dan mungkin jugak doa korang yang Allah makbulkan........

Ingat nak sorok dengan pak Jilap, tapi bila dia balik kerja, masuk rumah jer dia tanya apa bau asap ni??? Haha...... terpaksa mak cerita kisah sebenar. Eleh, nak cakap orang leka berbloglah tu.....

Kalau cenggini punya rentung, ni dah bukan trademark lagi dah ni huhu.....
Tulah mak .......cakap lagi rentung, rentung, rentung...... kan periuk dah rentung! Nasib bukan orang yang rentung! Na uzubillah..........



60 comments:

  1. haishhh kak..bahayanya..lain kali jangan panaskan apa2 klu berblogging..berblogging mmg buat kita lupa semuanya..huhu

    ReplyDelete
  2. nasib periuk je rentung okje..nanti pak jilap tu simpan lappy ditempat berkunci..semata mata kerana sayang kan isteri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi....kang bini dia merajuk seminggu kang AE....hihi....Mana dia nak?

      Delete
  3. teruk betuk rentungnya tu akak oiii. hehehehe. mujur tergerak hati nak tengok kann :D

    ReplyDelete
  4. eh dhsyt sgt ni rentungnya.....bahaya tau kak huhu.sy kalo bau hangit kat umah, mmg dapur dulu sy tuju, 2,3x la pndg dapur tu hehehe

    ReplyDelete
  5. kak .... nak kena makan omega guard shaklee ni .... sel otak dah kurang berhubung .... banyak makan semut kot ... hahahaha

    bahaya kot ... seba baik tak tido time tu klu tido ...tatau nk cakap pe la ...
    meh order omega guard ngan saya meh ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiii...... Eima ni sajalah tuuu....hihi
      Bukan tak mau Eima, okje ni bukan ada pendapatan sendiri, semuanya menadah tgn kat suami....malu kekadang nak mintak lebih. Elaun yg ada buat beli gincu bedak, baju pun dah habis hihi

      Delete
  6. Dinda jgn main-main. Masak apa pun tunggulah di dapur. Bawa lappy ke dapur kalau dah nak sangat berblog tu. Dahlah di rumah dgn onyeng aje. Kalau jadi apa-apa hal? Na'uzubillah...

    Ingat kanda pesan betul ni jgn tinggal kalau masak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi....kanda mmg betul betul mcm kakak tiri sulung tau....
      Baik kandaku.....akan ku turut perintahmu...Tak kuasalah kanda sampai bawak lappy kat dapur tu....

      Delete
  7. mmg rentung tu...kdg kdg xteringat yang periuk atas api kan...

    PS : dedulu pkai staple je...kali kena binding plak...combinding...itu la, kt mna mna tu ada bahaya kan...

    ReplyDelete
  8. Memang rentung hbs tu,susah nak sental periuk tu okje.....
    memang khusyukk betul tu berblogging....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum sental lagi Nurul... masih rendam lagi.....mau seminggu okje rendam tu haha

      Delete
  9. astagfirullah kak... ni bukan hangus skit nih dh rentung mcm arang, dh geseng dh kak oi... rasa nk cubit2 je akak tau.... leka sgt sampai jd gitu...
    lps ni kalu pak jilap tak bg akak berblogging baru pdn muke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Dana...mmg wes geseng kabeh hey...
      Berani pak Jilap tak mau kasi bini dia berblogging....kang majuk kang sapa yg susah hihi

      Delete
  10. kak OKje...nasib baik mak mertua tak tau ni, kalau tak habislah..nasib baik tak jadi apa-apa pada akak mahupun Onyeng..hhuhu.hati-hati ye next time..pesan ni untuk diri sendri gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg betul Sal .....nasib Mil tak tau, kalau tak mak failed terus haha....

      Delete
  11. Kaut sikit lagi Mak suun dengan kentang tu. Boleh makan lagi tu :) Kalau dah gini gaya rentungannya, memang takdalah Kak Ton nak take over trademark tu. Kak Ton pun tak pernah buat gaya gitu tau! Nasib baik lauk je rentung. Itu tak bagi Mak makan sambil berblogginglah tu. Awat, Mak cakap kat PakJilap lauk tu rentung semasa Mak berblogging ke? Aduhai, lurus bendul betul jiran I nilahhhhh.....

    Mak, keep it up trade mark tu. Lain kali jangan buat lebih teruk dari ni. Susah Mak oi nak menyental. Kasi lontar baling belakang tong sampah jelah nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai hati suh mak makan suun dgn kentang yg hangus rentung gitu tau kak Ton ni....sajalah tu nak suh mak gosok gigi sekali ala ala carcoal ek....nyampahlah!

      Tak bagi tau pun tgh blogging.....tp mak tau , tak ckp pun dia dah tau peel bininya hihi...

      Mak akan tengok hasilnya hari ni, kalau tak berkilat mcm asal, walaupun sebelum ni pun kusam jer haha.....mak akan lanting tp sayanglah weyh..... hadiah kawen jugak tu tau....

      Delete
  12. TULAH KEEDAH BERBLOG...HURU HARA JADINYA YE...
    PENGAJARAN BUATMU DINDA..
    bt header blog pun cantik tu...kasi peringatan..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sungguh jadi pengajaran ni Knor....
      Hish....tak mau ar....buruk beno header kalau periuk rentung tau!!

      Delete
  13. pergh...memang betul2 rentung tu nom....kakak pun selalu juga kena kejadian rentung ni bab hangat kan makanan tapi kalau rentung cam sayur hainom tu,mau jiran kakak dh kecoh bau hangit.

    ReplyDelete
  14. Kita orang jugak salahhhhh...ha ha..

    ReplyDelete
  15. ahahaha....saya perangat bihun goreng sampai garing gara2 whatsapp huhuhu

    ReplyDelete
  16. bahaya tu OKje...noe baru2 ni pun kena gak...tapi kuali...nak menumis la kononnya..dah taruk minyak...lepas tu cuci pinggan..lupa terus...tengok api dah tinggi...kelam kabut panggil husband...takutnnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minyak kalau dah panas sgt mmg boleh gitukan Noe....mmg takut tu....Tak perlah ada cik abe disisi hihi

      Delete
  17. Assalam okje,
    haaaaaaaaaaaaaa
    hat ni macam my mom
    iols selalui ghisau tau3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ary.....
      Hihi....mak selalu buat jerja ni ke Ary....

      Delete
  18. Allah kak..ngeri jugak! mujur takde perkara lebih buruk jadik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur Ujie.....blog tak boleh masuk lagilah

      Delete
  19. gambar periuk rentung tu elok dijadikan header blog nih..nampak la sikit kesungguhan tuan blog dalam blogging nih..hahhahah....

    ReplyDelete
  20. Apalah mak ni... ni rasa nak membebel kat kotak komen byk2 ni... Kita tak sayang kat periuk yang rentung tu... Tapi kita sayang kat mak... Nasib baik nothing serius happen... Lain kali take care tau... Jgn duk panas periuk kalau dah kena sawan blog... hahhaha

    By the way, periuk yg rentung tu masih boleh diselamatkan... Taruk soda bikarbonat dan air.... rendam semalam... esok pagi panaskan periuk tu... boleh ulang dua kali utk hasil yang lebih berkilat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnyaaaaa ada org sayang sama kita...hihi.... Tq mak atas caring mak tu haha.....
      Semalam okje baru buh benda yg awak cakap tu Bijen, kebetulan ada soda bikarbonat yg dah expired. Bukan main banyak lagi okje letak hihi....Hari ni baru nak nyentalnya

      Delete
    2. Saya pun sama. Masa mula2 baca teringat yang alahai..kalau dah terleka betul padahnya bahaya.. mujur yg kali n Okje sempat perasan . Allah masih sayang ni.. nak bagi kita semua peringatan sebelum jadi yang lebih teruk kan. Saya pun pernah gak hangus benda yg dimasak kes lupa. Satu hari tu pernah masak air kononnya nak masak magi, tapi lepas tu keluar pulak, balik tu tgk dah kering kontang periuknya. Mengucap panjang saya masa tu.. alahai. Dah fasa lupa2.. belum lagi anak 3 ke 4.. anak dua dah mula lupa sana lupa sini saya ni..

      Delete
  21. ya allah kenapa sampai macam ni, kaknoor pun pernah tapi tklah sampai jadi arang cuma bila dah tercium bau asap cepat2 gi tengok rupanya telur yg kaknoor rebus dah hitam ...bahaya jugak kalau dah asyik maksyuk sngt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kak Nor.....mmg bahaya kalau dah asyik mahsyuk ni

      Delete
  22. Kelakarlah akak. Disangkanya asap dari luar.
    Rupenye dalam rumah yang jerebu.
    Amacam periuk, boleh guna lagi ke mtk beli baru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....ye Nazeck punyalah lupa okje ada panaskan sup....sebab tu menyangka asap sampah

      Delete
    2. Boleh kot....acara menyental belum bermula

      Delete
  23. Replies
    1. Ye betul tu Nazeck, Onyeng tu sejenis binatang berbulu haha....

      Delete
  24. Saya pun sama...blogging je keje..
    Pantang ada masa terluang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pelah Nazeck.... tak de apa yg nak dibimbangkan kecuali tgh madak patient haha.....

      Delete
  25. Ya Allah mujur la sedar cepat. akak nak kasi tips ni kot la nt terlupa lagi tapi doa2 moga tak la. kalau akak lupa tutup api dan api naik kt dalam kuali mcm chef hotel buat tu. akak jangan simbah dengan tau. tapi basahkan towel tekup atas kuali berapi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh....tq Kiera....mmg betul simbah air mmg semakin meninggilahkan apinya...

      Delete
  26. Asyik sangat berblog lupa segala benda.huhu

    saya pun baru ni tgh masak nasik pastu masuk bilik air mandi dengan fia lupa pasal nasi yg ditanak.rentung jugak kualinya.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada gak pengalaman renyung yeh....Rasanya tak klimak tu rentungnya sebab cuma periuk jer

      Delete
  27. tu dia..leka sgt tu.... smpai tera tu rentung...

    ReplyDelete
  28. Saya pun pernah kena pengalaman yang begini, tapi bukan sebab layan lappy.
    Sebaliknya sebab terlajak tengok tv hehe.....

    ReplyDelete
  29. KY pernah masak akar kayu sampai rentung..sib baik buka api kecik. dah separuh hari panjat shopping komplek baru teringat..berdesup balik..habis rentung berasap satu rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha......masa kita tak ingat tu relax jerkan KY. Bila dah teringat tu.....mau semua timbul rasa nak terkencing bagailah....haha...Tp asap dia mmg banyakkan KY, sesak dada rasa....

      Delete
  30. Ish ish ish okje. Nasib baik tak jadi apa2. Rentung habis tu sampai dah jadi hitam legam tu. Pengajaran untuk mia juga ni hehe

    Pssttt pak jilap tak membebel ke.:p

    ReplyDelete
  31. kena hati-hati...bahaya tu kak hainom

    ReplyDelete
  32. saya dah byk kali buat keje camtu ok je . yg terbaru minggu lepas lah ... mlm tu nak minum air habis , jadi saya pun tenggekkan cerek kat dapur . pagi tu pi dapur nak masak minum air . maka nampaklah cerek yang rentung bontotnya . dan dan teringat saya mcm ada masak air . mlm tadi . pas tu my kakak tanya . ko ada masak air ke mlm tadi ... rupanya kul 3 pagi my kakak bau asap pi dapur tgk cerek dah kontang ... heh heh he .

    ReplyDelete
  33. nak nak cakap kesian ke, nak cakap padan muka ye
    pening dok pikir sambil garu kepala
    sampai camtu teruk rupa periuk, gerun saya bayangkan
    mujur tak jadi apa-apa tau...ish2

    ReplyDelete