Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 11 February 2015

Kalau dah nama POMPUAN

Salam Rabu......

Memang betullah kalau dah nama pompuan ni! Walau dah penuh baju satu almari, nafsu nak membeli baju lain tetap ada, kalau jumpa yang berkenan dihati!

Hobi mak Jilap sejak dari kerja dulu memang suka beli blouse, tak pun beli tudung, benda lain kurang suka. Tapi, rasanya sejak dah jadi penganggur ni, mak dah banyak insaf tau! Sedar diri weyh hihi......

Korang pulak hobi membeli apa kalau dapat gaji ??
 
Insaf, insaf pun sesekali ada jugak terbabas lepas gian beli baju bila dapat duit elaun hujung bulan tu! hehe...... Yang sadisnya, baju yang beli tu tak pernah pakai sampai sudah. Sampai dah outdatedlah....

Contohnya baju jenis ni! Baju pesen ni kan bermusim. Dan biasanya memang free size! Kalau dah free size tu, faham cukuplah, nak masuk leher mak pun tak lepas haha.......So bila jumpa yang ada size, memang tak akan lepaskan peluang rembat sehelai dualah .....

Ni baju anak anak dara
Baju merah bawah tu tahun lepas lagi belinya, tapi langsung tak pernah pakai. Sebabnya masa beli, saiz mak tak de, so beli saiz besar sikit, sudahnya jadi labuh pulak tangan. Kalau tangan bawah dia cekak gitu, manalah cantik kalau labuh sangat, kedobos jadinya......


Eh? Apa motif nak cerita ni semua?
Tak de motif punnnn....... Nak bagi tahu ni ha, kejap lagi nak potong tangan bawah tu. Tahun ni baru dapat idea nak memotong haha.....


58 comments:

  1. Lain org lain cara. Kanda ni dah tak rajin membeli baju. Tapi kalau anak-anak kanda memanglah macam org bekerja. Mama-papanya ada duit hujung bulan mesti nak baju-baju-baju, tudung-tudung-tudung. Yg sedih kalau pakai cuma sekali-dua.

    Boleh jual dgn mudah.com murah-murah kalau dah banyak sangat dinda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama jer kalau nama anak dara kanda..... maknya nak beli depa pun nak beli, kadang tu dinda yg mengalah......Eh? Bukan ke mmg mak yg kena mengalah? Hihi.....

      Dinda da masa tak de mood gak nak membeli kanda, tp ada masa memuncak pilak nafsu tu hihi

      Delete
  2. Dah selamat kena potong ke belum? Kalo belum, takyah potong, boleh masukkan getah je utk jadikan macam baju merah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawah tu mmg dah getah Lyd tp walaupun tercekak kat tangan, dia tetap nampak menggelebeh dan tak kemas gitu. Okje potong dan dua dua baju tu dan jahit dan guna balik getah yg asal! Kalau tengok jahitan jangan pengsan sudah haha....

      Amacam..... ada mcm fesyen designer tak? haha....

      Delete
  3. hmmm kite tak suka shopping kak .. sbb lps beli tgk beg duit kite nyesal hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh.....bagusnya....Mmg jarang jumpa org macam ni nih!

      Delete
  4. hobi sama hainom, walaupun suru rumah je, ngalahkan orang keje lah pulak, betul ada baju yg tak pernah pakai pakai punnn nafsu nafsi sungguh pompuan ni kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha......teruk betul kan pompuan ni KN...

      Delete
  5. kalau lengan baju tu kedobos boleh jahit cekak dengan benang getah tu hainom....cantek .
    kakak pun dh jarang beli baju ,bukan pe segan pulak dgn tukang keluar duitnya pun ganti baju setahun sekali.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal sakit kakak tu skg ni rasa macam sehat je...cuma tak boleh culas makan ubat ,takut berulang je.

      Delete
  6. saya jarang membeli la kak...tak tau kenapa tak suka sgt shopping..

    ReplyDelete
  7. ambik masa setahun nak dapat ilham??
    betul2 mcm pesen designer Mak Jilap ni.. hehehe
    Cik Jah selalu beli baju kerja je.. kadang tu bila banyak baju kerja pun rasa mcm tak tau nak pakai yg mana satu.. sebab bila tiap2 bulan cycle baju yang sama je pun bosan jg.. hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Jah mlm smlm mimpi mak ke? Tetiba muncul ni.....hihi Betul tu Kak Jah... Kalau boleh nak hari hari baru yek....

      Delete
  8. kalau nani lah memang pantang ada dduit sikit ada je benda nak beli. ahahah

    ReplyDelete
  9. lame gile idea nak memotong tu sampai okje oiiii hahahaahah tegelak2 lieya bace tau....kalo lieya plak pantang ade baju baru, lajuuu nak pakai so akan gigih le anta tailor pi adjust...nak jadi lagi best kebetulan kawan lieya kat opis ni ade yg tailor ape lagi serah ajek pada yg pakar hahaahahahaaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg taj sabo nak makainya Lieya oiii tp dah lengan kedobos gitu, tak mau le okje pakai, nampak tak kemas....jaga penampilan jugak weyh! Hihi .....

      Nak bukak mesin jahit tu yg bercinta sangat tu Lieya ......

      Delete
  10. heheeheh nk bt camne kak dh mmg sejak azali naluri membeli dh ada dlm hati kn..
    punyalah lama baru dpt ilham kan nk oter baju tu ek kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.....betullah Dana....lambat betul pick upnya

      Delete
  11. Bunyi jer dapat gaji bulan2 tapi FAMILY 1'st.. borong untuk anak2 jer, si ibu, urmm xperlah selagi boleh pakai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sepatutnya geng, tp tulah kekadang selfish jugak maknya ni hihi....

      Delete
  12. "Dah nama pompuan" ayat utk org perempuan lah ye hainom.. CH ni jarang sgt beli baju hainom wlpn bekerja.. sebab tu lah.. free saiz .. ada tangan singkatlah, gedebos lah pulak.. jadi kena tempah juga CH ni baju-baju ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blouse pun tempah yer CH?..... Ada tailor tak pe.... Kat sini baru baru ni baru jumpa tailor yg boleh buat blouse, jubah bagai..... Tulah....nak cuba gi hantar baju utk anak sedara kawen ni..

      Delete
  13. Sy x gila shopping. Shoppingnklw ada yg berkenan je. Klw berkenan tu mmg rembat je. Kalau tahan nafsu nanti x de dah baju yg nak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pun IL....bukanlah gila shopping sangat, cuma gila bila nampak bajunyg berkenan dan murah kalau mahal, tak beli jugak....

      Delete
  14. acik dulu suka je shopping baju ni okje..dah tua2 ni dah kurang dah..sejak 2..3 tahun nak pencen tu acik dah mula kurangkan..tahun ni dah hampir sangat nak pencen..acik beli baju untuk raya je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi....bagus tu AE....pengguna berhemah namanya...

      Delete
  15. kalau JM ni jenis kurang menyoping...bila dapat gaji bayar semua hutang, bil2, transfer duit kat mak then selebihnya masuk tabung TRAVEL heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh ...JM tak suka shopping tp suka travel pulak...... memasingkan....hihi

      Delete
  16. sy kalo time berduit, mesti nak 'reward' tekak dulu ..jalan2 cari makan la, apalagi hehe
    apapun, soping baju mmg best (da namanya pompuan kannnn..) tapi da beli, jgn sampai x pakai dik, membazir tuuu (peringatan utk diri sndiri gak ni hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Syida .....kadang tu bukan tak mo pakai, ada yg belum dialter, ada yg kena gosok tu yg mendelaykan pakai tu hihi

      Delete
  17. Dulu kak zai pun kaki shopping baju tapi sekarang dah turun ke anak. Sesekali bila jumpa yang pekenan beli jugalah.

    Satu aje sikap buruk kak zai gila handbag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zai mesti banyak handbag cantik cantikkan....

      Delete
  18. Ingatkan motif entry nak buat giveaway blouse.... kira ada sambungan entry la lepas dah siap potong ek?

    Saya jarang beli baju... Main sauk jer mana yg padan... Masa taip entry ni baru perasan yang baju saya pakai skrang ni baju zaman belajar lagi... dah kebih 10 tahun kot... ekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eleh....elehhhh.....sajalah tu nak cakap body maintain sejak SPM lagi tu hihi....

      Delete
  19. haha.. gittulah klo pompuan.. lg2 kt y bekerja..ada duit sndiri.. berdesup-desup je.. mudah sgt cair kan.. ? cam lya byk cair tgk baju budak gegirl la.. dlm xnak beli..xnak beli..terbeli jugak..

    ReplyDelete
  20. kite jarang beli baju..bab nyer memang dah tau kalau beli tak terpakai pun..hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh.....Taukeh jahit mmg jarang beli baju , sebab baju buat sendiri lagi cantik hihi

      Delete
  21. Seperti Kak Zai KN pun sama Hainom, suka shopping handbag...biukan semua yang mahal2 pown, tapi kadang tu, yang tu yang tu jugak dipakai, kepasar malam, kemall, ke pej pos ...balik kampong...sampai kena tegur ngn anak2...haha, padan muka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul KN....kita menyopping ni bukan cari yg mahal, murah kalau nampak cantik dan berkenan dihati, dan al fulus pun ada, mmg on saja hihi.....

      Yelah KN....handbag banyak tp pakainya bag yg satu tu jer ..mmglah kena tegur ngan anak anak....

      Delete
  22. Saya jarang soping untuk diri sendiri.dok gila barang anak je.naluri mak2 kan.haha..

    Selamat mengerjakan lengan baju tu.bagus juga idea lyd tu..kasi getah sajalah mak jilap.nk potong sayang pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawah tu dah mmg getah PK.....tp tak cantiklah sebab labuh sangat jadi mcm menggelebeh gitu....

      Sudah selamat mak potong semuanya semalam PK haha

      Delete
  23. saya juga hantu beli baju . selalu pujuk hati jangan beli . lagi satu kasut . x dpt beli , dpt belek jadi le ... biasalh klu ada bju yg x terpaki lagi hainom . bab potong ni mmg dah biasa . maklumlah x berapa nak tinggi . klu tak potong bawah lengan , potong bawah baju / kain ( jubah / dress / baju kurung ) ... buat sendiri je . klu nak upah tailor mcm membazir lah pulak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi....samalah kita Vee....tak berapa nak tinggi, tu yg jenuh merepair sana sini....Tp normally baju ngan seluar okje byk yang suit ngan body cuma kes kes terpencil jer kena alter... Sebab sendiri alter tu yg makan tahun tu haha....

      Delete
  24. Dahsyatnya idea datang lepas setahun gitu :) Biasalah orang perempuan ni, kalau buka almari je terus mengeluh - takda baju nak pakai. Padahal baju bukan main banyak cuma kadang tu kita rasa macam tak sesuai je nak pakai baju gitukan.... Kalau dulu saya lagi teruklah, ada berjenis-jenis baju ikut occasion. Tapi sekarang ni dah banyak kurangnya, Okje... Tak kiralah main ambil je mana yang berkenan di hati, janji sesuai.

    ReplyDelete
  25. Tapi kan okje .... mia tak suka beli baju. Beli bila baju dah usang dan tak muat ... cam bukan normal pula kan. Perempuan dan shopping baju tak dapat dipisahkan ... :P

    ReplyDelete
  26. oh, inilah baju yang telah dimodified oleh pesen designer professional.

    ReplyDelete
  27. cayalah akak..dah blh buka tailor nie..:)

    ReplyDelete
  28. Ada jugak beli blouse, baju kurung, n yang penting kasut mesti ada yang warna boleh suit dengan baju.

    ReplyDelete
  29. baju ni la tadikn
    siap sudah
    nanti dh pakai jgn lupa tonton ya buk mau nengok juga hasil kekreatifan kanda tu

    ReplyDelete
  30. Kalau gaji bulanan saya wajib beli benda utk anak.. baju ke tudung ke aapa2 barang saya tu ikut mood baru beli. Kalau barang anak pasti ada kalau mana saya oergi...

    ReplyDelete
  31. Gaji bulanan? Macam vakum abis kene sedut bayar macam-macam. Dah lama x shopping. Sbb tgh menabung...nak shopping 'kau-kaunya'...konon-kononnya...kdg2 tersimpang jugak..*_*

    ReplyDelete
  32. dulu2 ada bli blouse... skrg ni jubah hitam jelh
    dh tk berkaler2lgi dh

    ReplyDelete
  33. hahhaa.. alkisahhh.. nak potong tangan ye.. buat cekak la juga.. pesen juga tuuu

    ReplyDelete
  34. saya pula tak rajin beli baju
    pakai selagi boleh pakai, nanti big bos bising
    maleh nak dengar dia bising

    ReplyDelete