Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 5 February 2015

Misteri Udang Galah

Salam Khamis.....

Sungguh....... selera manusia ni memang lain lain kan. Sedap bagi mereka, tak semestinya sedap bagi kita. Memang lama dah tau pun hehe..... tapi saja nak ulang bagi tahu! Tak boleh ke? haha......

Lama dah Pak Jilap teringin nak makan udang galah sebenarnya. Selalu OKje perhati, setiap kali berhenti RnR Tapah, mesti dia intai udang galah goreng yang melekat kat cermin gerai Pak Tam tu. Nak beli tak sampai hati katanya haha.....

OKje selalu cakap, dah kerja penat penat tu, sesekali apa salahnya, belanjalah diri sendiri. Setakat udang galah RM30 henggit seekor tu, apalah sangatkan. Tak terliur haih kitaorang ni......

Nasi Briyani Udang Galah
Tu diaaa.......
Akhirnya dapat jugak Pak Jilap berudang galah!  Kalau tak silap harga dia dalam Rm14 henggit gitu. Bolehlah..... buat ubat orang yang dah lama mengidam udang galah. Dapat anak udang galah, jadiklah hihi....

Oh lupa pulak nak bagi tahu, ni Nasi Briyani food court Alamanda ya, bukan Briyani Batu Pahat tau! hehe...

Tulah tu......, Pak Jilap ni kekadang tasteless sungguh! Manalah sedap makan Nasi Briyani dengan udang! Nasi Briyani ni lawan dia kena daging atau pun ayam, barulah masuk. Ni udang, sikit pun mak tak terkecur tau!

Wow!!!! Yang ni barulah rasa terliur, terkecur dan melecur haha.....

Special Spicy Wantan Mee
Eh!!!!.......Macamana boleh sesat gambar bawah ni pulak???? Hish......



Wakakakakaka.........


51 comments:

  1. Selamat pagi... agaknya org lelaki ni mmg suka udang galah kot ekkk... hubby eija pun suka... eija tak berapa kot.. tak dapat pun tak pe... hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu dulu OKje suka jugaklah Eija tapi sejak dah kilauan ni, suka tu sukalah tapi takut nak makan banyak banyak...kolestrol katanya.

      Delete
  2. boleh lah...janji lepas 'ngidam' hik3..

    ReplyDelete
  3. Udang galah hanya sedap diratah, kalau makan dengan nasi tak feel katanya... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu KC, nak kopek kulit lagi, nak gigit isi lagi....Isi pun bukan banyak. Pendik kata kalau ada lauk udang ni kena ada satu lauk lain lagi kan....

      Delete
  4. Dulu2 macam tak tau je udang galah ni.... seksrang ni.wow.... memang best

    ReplyDelete
  5. Salam hainom,
    Arek mangan udang galah seng puas mareng la Rompin, mmang puas mangan neng kono. Ahad lepas baru aku motoran mereng kono.
    Mangan udang galah..
    Apopun .. Mesti enak jugak seng riko mangan kuwi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kok isuk isuk wes dolan.....dak outstation opo dino kiyei.....
      Alah..... lungo Rompin semoto moto arek mangan udang mmg daklah bojo ku....
      Tahan nde'ey ngollek nang cepak cepak waey kalau tenan arek mangan

      Delete
  6. acik pun selalu ngintai udang galah tu okje..
    tapi acik tak beli le yang mahal tu..beli je anak2 udang galah tu goreng dirumah
    anak2 acik pun suka..tak sampai hati acik nak golek kan sekor2 dalam pinggan sendiiri kan okje..pak jilap tak pe la..okje ngan anak2 tak terliur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe......terliur tapi tahan AE haha..... Bis tu nak beli kalau seekor cecah Rm30 henggit mcm tak berbaloi rasanya. Baik cari anak udang galah, goreng sendiri kat rumah barulah puas makan kan AE!

      Delete
  7. kalau minat makan udang galah ni boleh try mee udang galah kat kedai adik ipar di buchida court, damansara.hihi. macam2 saiz udang ada. ketam pun ada. raja udang cafe nama dia. memang puas la nak makan udang kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Salma....Insyaallah kalau berkesempatan dan berkeinginan..... Ada diskaun tak ni? haha

      Delete
  8. pak jilap tu mengidam ke?hahahaaa
    memang mahal kak udang galah..

    ReplyDelete
  9. Good morning Okje...
    tengok gambar udang beso kaler oren kat atas tu..rasa terliur pulak.....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Morning Fidah......
      Kalau dah terliur apa lagi!!!! Cari le tengahari ni FS oiii haha

      Delete
  10. Ni nak tanya.... 'Siapa 'kakak' sebelah TLBD tu, Mak?'

    Of course, of course, macam biasa kembang kuncup tak kuncup-kuncuplah jiran I nih tau!

    Mak ni, kalau bapaknya nak makan udang galah, biarlah. Kalau dia tak sanggup nak ambil, apa kata Mak ambilkan untuk suami tapi masa membayar tu Mak pura-puralah berlalu pergi, serahkan pada PakJilap sepenuhnya hal-hal pembayaran ni :)

    I know, I know... itu bukan briyani BP tu sebab tak mainlah makan briyani dengan udang. Apa kelas, Kak Jemah!!! Nampak sangat gambar tu tak leh lawan dengan biryani gam kat BP tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ton ni mmg suka mengembangkan dan menguncupkan apa apa yg terkatup dan berlubang kat mak tau!!! Hokay...hokay mak mmg tak heran dengan pujian kak Ton tu sebab mak tau jiran mak mmg selalu kena sawan tak menentu haha...

      Haih malas mak nak tolong ambik ambikkan..... Pak Jilap tu kadang datang anginnya, kalau tak mau, tak mau betul tak pasal pasal mak kena bayar pakai elaun bulanan mak pulak!

      Mmg tak menggiurkan sungguh Kak Ton nasi Briyani dia, mmg tak setanding dengan Nasi Briyan Muolah eh.... BP hehe

      Delete
  11. pergh udang galah mengancam orang tengok....
    saja je hainom ni tau buat kakak ngences tengok makanan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang galah pun SI nak termengences jugak ke.....alahai siannya cari jerlah kat Tg Lumpur SI hihi

      Delete
  12. bosar nya... nyamm nyammm... ^_^

    ReplyDelete
  13. Suami sayapun gitu juga geng, suka sangat udang galah, kalau ada rezeki, dapatlah yang segar.

    Naluri seorang suami & bapa, walau camnerpun sukanya dia, anak isteri didahulukan, dia ambil kepala jer.

    UA pula kononnya tak suka, jadi bahagian UA bagi pada suami, tak sampai hati tengok dia tolong asingkan kulit, kemudiannya isi udang dimasukkan ke dalam pinggan anak isteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu geng.....agaknya tak mampu dia nak telan Udang Galah tu sesorang yek....
      Hari tu pun dia pelawa pelawa jugaklah, tapi dah isi udang tu bukannya banyak,kita nak rasa pun tak sampai hati. Alah..... lagi pun udang apalah sangat rasanya, sama jer mcm udang kecik tu....



      Delete
  14. Merah menyala udang galah tu tau ... ye lah okje udang galah manalah masuk dgn nasi beriyani tapi dah selera pak jilap kan ... lagipun yg keluar duit pun pak jilap juga ... sukahati lah dia nak match apa lauk dengan nasi beriyani tu ... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha....mmg setuju sangat dengan awak Mia....dah itu selera dia, dia jugak yang bayarnya, suka hati dialah nak makan apa pun

      Delete
  15. amboiii besau betul udang tuuu. memang puas hati makan ^^

    ReplyDelete
  16. Nasi beriani udang galah?
    Hmmm...rasanya mmg tak kena dgn tekak saya jugak..
    Saya pun dah lamaaaaaaaaa ngidam udang galah!

    ReplyDelete
  17. Emmmm udang galah.... kalau CH suka goreng ajer hainom.. pastu ratah macam tu ajer.. baru ngam kat tekak hehehe..

    Boleh lah tu Hainom.. layan tekak Pak Jilap yg tengah mengidam tu :D

    ReplyDelete
  18. mujur tak gemar udang, kalau tak..mmg boleh kecur liur ni tengok udang besar.

    wantan mee tu..tergoda gak nengok nya. sbb tak penah mkn.

    ReplyDelete
  19. Kat Bradford ni pun ada Prawn beriani... Tak pernah cuba pulak... biasa order lamb atau chicken beriani jer...
    Setuju sgt dgn mak... selera kita sama... ada udang sebalik mee pun yang lebih menggoda...
    Errk, tiba2 boleh tak perasan upload gambar last tu ek? Ala, kita faham lah mak.. no worries... kita mmg suka gambar mak selfie dgn adik tu... tempek byk2 pun kita tak kisah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.....kalau selera sama senang awak nak belanja nanti Bijen, tak yah susah susah fikir nak order menu apa hahaha......Harga pun sama!

      Delete
  20. briyani boleh ikan, telur daging, udang dan sayuran.

    ReplyDelete
  21. Dekat rnr mmg mahal sikit..yg pasti wantan mi ni betul2 menggoda.sesat ke sesaja nak tepek.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...... pandai buat soklan cepu mas ek!

      Delete
  22. udang galah temerloh sedap
    tapi tak tau lah ada lagi ke tak sebab banjir baru ni
    enak banget ey mee wantan kuwi
    njaluk sitik
    ngences :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuey mesti selalu mangan Udang Galah yo Tab.....
      Jajel mancing Tab kok ey enek seng nyangkut hihi..... Alah dak enak mbangetlah....bioso waey. Roso mee kan podo waey

      Delete
  23. murah tu kak rm14 sekor, beso gabak tuh.... ingatkan rm30 seperti yg akak tulis mule2 tuh

    tp betul lah udang galah ns beriani mmg agak rare hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah yg Pak Jilap berani cuba tu Dana....sebab harga reasonable kot....
      Tak delah besar mana Dana.....dlm gambar nampak mcm beso yek

      Delete
  24. okjer..ssekali mkn nasi beriani dgn udang galah. pakjilap OKjer yg berani mkn nasi beriani dgn udang galah :)

    ReplyDelete
  25. sedapnya udang galah tu...eh gambar bawah tu...akak n adik erk...sama je...hehehe

    ReplyDelete
  26. betullah..haritu pn masa singgah rnr, makan hati tengok udang galah kedai paktam tu...terpiker brapa la rega dia...

    ReplyDelete
  27. tetiba ... puasa dong . ketuk pala jap . tak mau kecur2 bagai ... udang galah , udang galah . eh , bukan . mee wantan tu la penyebabnya ... alamanda ye .. nanti pi carik sana ...

    ReplyDelete
  28. kecik2 dulu selalu makan udang galah... sungai perak banyak udang galah.. harga zamantu murah beno...sekarangni udang galah makanan orang kaya2jer...
    yo ler mana kena beriani ngan udang...

    ReplyDelete
  29. Uik..ngeri tgk roper udang tu..besar kemai n..

    ReplyDelete
  30. kan somi kira pun sama kalau nak beli utk diri sendiri mcm kedekut je smpi kita kena kata "dah kerja penat2 ape salahnya reward diri sendiri" haishhhhh

    ReplyDelete
  31. suami saya pun suka makan udang
    tapi bila saya takutkan nnt kena gout, baru dia kurang nak makan
    hehe...zalim sungguh bini dia ni
    apa motif gambo last sekali tu =)

    ReplyDelete