Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 10 March 2015

Cerita Gula Melaka dan sesuatu dari Orang Muo

Salam Selasa......

Semalam mak tak bersiaran..... biasalah, kalau semalamnya balik kampung, esoknya mesti banyak benda nak settle. Tu yang blog pun tak sempat nak bukak tu.

Balik KL, selalunya dua benda ni mesti beli......

Gula Melaka dan Kopi 434
Bukannya kat sini tak de, tapi Gula Melaka dari Muar memang terbaiklah! My mil yang cakap hokay!!! hihi..... Pak Jilapkan asal Muar sama macam bini dia jugak katanya.....

Dan setiap kali mil kirim beli Gula Melaka kat Pak Jilap, setiap tu jugaklah mak pun nak jugak Gula Melaka buat stok kat rumah hihi.... Dan setiap kali tu jugaklah Pak Jilap cakap sambil tersenyum OKje dengki....... Hish mana ada! Tak baiklah bang dengki dengan mil sendiri hihi.....

Sebenarnya kan, lepas kawen dengan Pak Jilap, barulah OKje kenal Gula Melaka secara ekslusif tau. Serious ni! Seingat OKje, my mak memang jarang sangatlah guna Gula Melaka ni, kalau guna pun mungkin pakai gula merah kot, sebab gula merahkan lebih murah. Macam tak tau, my mak ni memang penjimat orangnya.


Awal awal kawen dulu, kalau bulan puasa jer pak mertua mesti buat Air Sarbat. Tau tak Air Sarbat tu apa? Air sarbat tu air Gula Melaka dengan halia yang diblend. Jangan pulak minum dengan serdak halia tu, kang tersedak susah! hihi.....  Boleh buang angin katanya. So, dulu dulu, kalau buka puasa hujung minggu kat rumah mertua, OKje mesti ambik kontrak blend Air Sarbat! haha......

Semalam OKje dapat sesuatu daripada orang Muo. Dapat 2 ketul Fridge Magnet. Satu FM Istanbul, satu FM Guilin.


Kak Yon cakap, terimalah seadanya, pemberian ole ole yang tak seberapaTanda persahabatn blog katanya. Bagi OKje pemberian ni dah sangat bernilai tau Kak Yon. Terima kasih sangat sangat pada Kak Yon . OKje ni lagilah, entah bilalah agaknya nak dapat balas balik huhu.....

Sure korang dah kenalkan dengan Kak Yon-Pangkin Nenek ni. Teringat pulak OKje mula mula kenal dengan blog Pangkin Nenek ni. Kalau tak silap entri pertama yang OKje baca tu, pasal deko deko rumah Kak Yon yang ala ala English. Dalam hati, mesti cantik rumah Kak Yon ni. Faham cukuplah yek hihi.... Kalau sampai masuk majalah!


25 comments:

  1. Kakcik jarang sangat guna gula melaka mahu pun gula merah ni. Eh...baru teringat, sekarang ni gula putih pun dah jarang guna...nampak sangat kakcik ni tak ke dapur, kan? huhuhu....

    Bestnya dapat hadiah. Tak dapat pergi, dapat cenderamata atau cenderahari pun rasa seronok sangat kan... :)

    ReplyDelete
  2. nyong pun tak guna sangat gula melaka
    kecuali time raya barulah kelam kabut cari nak buat rendang
    cantiknya fm turki dari kak yon
    teringat kat kak halimah moh kembara
    :)

    ReplyDelete
  3. jarang jugak guna gula melaka walaupun ada dalam peti ais tu..huhu...

    ReplyDelete
  4. Gula Melaka, tapi dari Muo..
    Hahahaha..

    Apa beza gula melaka VS gula enau?

    ReplyDelete
  5. GULA MELAKA SAME KE NGAN NISAN KAK ? HEHEHE .. KALO DEQ PGGIL NISAN JE

    ReplyDelete
  6. kak ipar bg gula melaka rasa dh berthun dlm peti ais...tak guna2 lgi ni...nak msk apa ye dgn gula melaka tu..ni knor tya ni harus jawab tau okje..

    ReplyDelete
  7. Saya orang Johor..tapi tak pernah minum lagi air Sarbat tu...

    ReplyDelete
  8. Sy pun jarang...bkn jarang dah...setahun sekali je la kut...time bln pose...time nk buat kuih melaka...haha..pastu x guna dah..beli seketul...gunanya setahun okje....

    ReplyDelete
  9. tak pernah ada stok gula melaka kat rumah
    ... baru tau air sarbat tu halia ... ingatkan air sarbat tu cam air bandung ... hehehe

    ReplyDelete
  10. Mak tiap-tiap hari guna gula melaka.. mesti kena ada.. tak bole takde..

    ReplyDelete
  11. hehehe akak mmg dengki tau...

    mak pun dulu2 biasa pakai gula merah dia gune gula melaka utk spesel ocasion je... tp sbb kami membuat dodol mmg guna sgt lah gula melaka tuh berkotak2///

    ReplyDelete
  12. ha.. ha.. dengki.. mana derkan.. isyh... isyh derker nak dengki orang yang kita sayangikan..
    gula melakatu gula kabungkan... suka hatikan...

    ReplyDelete
  13. Saya mmg simpan gula melaka dalam peti ais, sebab selalu kalau masak sambal tumis atau ayam masak merah, saya akan gunakan gula melaka sikit......Gula Merah pulak beli kalau teringin nak makan kuih kaswi atau apam gula merah.

    ReplyDelete
  14. nanti boleh try buat air sarbat tu pulak. biasanya gula melaka ni kira guna time nak buat buah melaka je

    ReplyDelete
  15. masak merah,pajeri itu anatara masakan yang saya guna gula melaka.sebab rasanya lebih kuat sikit..OO..balik kampung ye ..saya pun kalau baru balik dari mana2 ada banyak benda nak uruskan..kain baju la biasanya..heheh

    ReplyDelete
  16. gula melaka Muo sedap lah tu sebab mertua hainom gemo sangat mengirim sejak dulu...
    kreatif juga ayah mertua hainom buat sarbat campur gula melaka ya...tentu sedap...kakak ni cuma kenal teh sarbat je ...

    ReplyDelete
  17. kat kelantan kitorang panggil "manisan" aka "nnisey" haha..perangai imm kalau rasa nak mkn benda manis2, imm makan je gula melaka tu bt macam gula2 hihih..

    ReplyDelete
  18. CH pun sejak kahwin dgn orang Melaka a.k.a en suami ni baru tau gula melaka... mak CH kalau CH balik kg en suami selalu juga kirim gula melaka ni siap nak ada gambar cap pokok kelapa tu... cap gambar lain tak mau kata nya :)

    ReplyDelete
  19. gula melaka ka gula kabung ni..ada jugak yg jenis dah siap potong bentuk bulat tu kan..tapi yg jenis camni memang terbaik..tak semua tempat ada jual..ohh air sarbat rupanya.pertama kali jugak dengar perjkataan sarbat.baru saya tau..nti tunjuk cemana n resepi air sarbat tu..en suami tu suka sgt klu benda2 buang angin ni..mana tahu puasa taun ni saya pulak amik kontrat blend air sarbat.hahaha

    ReplyDelete
  20. Eh..macam samalah..saya pun macam ingat saya mula baca blog KY ni masa dia tunjuk kecantikan rumahnya.. yg nak masuk majalah masa tu ..eh ke masuk surat khabar.. hebatnya dalam hati saya kata masa tu.. dapat FM dari jauh ya, tahniah murah rezeki Okje

    Kali pertama tahu pasal air sarbat tu.. sedap tu ya..manis tambah pedas2 sikit..

    ReplyDelete
  21. Orang Muo ni memang suka nau famouskan produk orang lain *_* Mak, kita taulah air sarbat tu tapi kita tak pernah minum. Of courselah sebab ada halia katanya. Kitakan penakut ngalahkan budak-budak bila dengar 'benda-benda' macam ni.

    Alah, memang Mak pendengki tau. Saja nak tengok PakJilap belikan juga tak bila isterinya minta sebijik apa yang maknya minta belikan.....

    ReplyDelete
  22. gula merah berpasir sikitlah hainom . tapi tu lah yg ada sbb gula melaka susah sikit nak dapat ... saya kenal kak yon pun dgn entry rumah ala inggerisnya . masa tu dia tunggu wartawan dtg temubual utk masukkan dlm majalah ...

    ReplyDelete
  23. kalau saya buat buah melaka aje guna benda tu
    air serbat tu tak penah kenal pun okje, bukan nak tunjuk
    kesian kat saya tak tahu menatang apa tu
    pasal kak yon plak, tak kenal lagilah
    nak p terjah jugalah, nnati boleh dapat fm juga =)

    ReplyDelete
  24. Beli jugak gm ni buat stok. Tapi x masak apa pun. Last last expired

    ReplyDelete