Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 30 March 2015

Geng Mommies baca Yaasin

Salam Isnin sahabat!.....
Macamana aktiviti weekend korang ? Menyusur ke mana weyh?

Mak, macam biasalah...... aktiviti hari Sabtu setiap 2 minggu sekali, melawat pak ngan mak mertua. Dalam hati mak berdoa ko, harap harap Pak Jilap balik sebelum maghrib le hendaknya hihi.....
Sebab malam tu geng Mommies taman ada buat bacaan Yassin. Baru pertama kali sebenarnya aktiviti Yaasin ni. Selalunya senamrobik jer pagi Sabtu.

Takkan tak mo join pulak kan, kang mak kena pulau kang, baru tau! Kenalah seimbang katanya, duniawi dan ukhrawi! Hihi.....


Mak ni kalau geng mommies plan nak bergader gader, memang susah hati betul tau. Susah hati nak mintak permission. Memanglah bendanya benda baik, tapi biasalah, Arjuna belahan jiwa mak tu, hujung minggukan hari bersama keluarga katanya. Kalau boleh 24 jam dia nak nampak kelibat bini agaknya.

Nasiblah request of approval last minit lepas! Huh lega......alah bang bukannya lama pun, 2 jam jer, 10.30 nanti hadaplah kelibat orang balik yeh bang hihi..... So, sekarang ni mak dah taulah taktik Pak Jilap. Mintak izin jangan awal awal hokay!

Selain baca Yaasin, ada acara tukar tukar hadiah jugak antara mommies yang lahir pada 3 bulan pertama ni.


Aktiviti bacaan Yaasin ni sebenarnya hasil idea tuan rumah yang manis berdress merah hati tu. Cantik dress nampak beb!!! Pinjam boleh hihi.....Objektif dia sebenarnya nak mengumpulkan geng Mommies yang bukannya ramai pun kat taman ni.

Spaghetti yang mabeles hasil tangan tuan rumah. Nasi lemak pulak sponsor jiran yang tak dapat datang. Apam gula hangus pun hasil tangan mommies jugak, mommy yang pakai tudung kuning diraja tu. Fefeeling kerabatlah tu haha....

Mak ? Sponsor perut kosong haha......


Tak ramai yang dapat datang....... ini jer mommies yang availabe malam tu huhu..... 
Terima kasih geng Mommies! Gurau senda mak yang terlebih harap korang maafkan yer! Korang memang jiran yang baik. Beruntung mak dapat jiran macam korang. Moga ukhwah yang terjalin akan terus berkekalan selamanya.

Tuan rumah, paling kiri berdress merah 
Dari Abdullah bin 'Amr bin Al 'Ash dari Rasulullah saw bersabda : 'Sebaik-baik sahabat di sisi Allah adalah yang paling baik kepada sahabatnya, dan sebaik-baik tetangga si sisi Allah adalah yang paling baik terhadap tetangganya (jirannya) - ( Sunan ad-Darimi : #2330. Isnadnya sahih)


26 comments:

  1. acara camni memang pada saya wajar dilakukan
    zaman sekarag punya jiran bukan cam dulu
    orang sebelah rumah pun x kenal
    buat tak nampak aje kalau terserempak
    padahal, jiran tu martabat cukup tinggi dalam agama

    ReplyDelete
  2. Bagos kejiranan Mak ni...
    Jiran yg baik, adalah satu bentuk rezeki.
    Maka, hendaklah kita mensyukuri rezeki tu..
    Jiran blog pun, boleh aja kalau nak ajak belanja makan...hahaha

    ReplyDelete
  3. bestnya kan kumpul baca yassin mcm nie..:)

    ReplyDelete
  4. Alaaaa...ngade-ngadelah PakJilap ni. Tatap 24jam hari Khamis jer cukuplah *_* Hari lain bagilah ruang Mak nak bergader-gader, bergosip dan berbuat elok sesama jiran. All girls pun katanya....tak akanlah cemburu. Eh, tapi suami den pun sama jerk kekdahnya. Lagilah tak bagi keluar without permission kecuali pergi balik kerja dan hantar anak sekolah!

    Untung Mak dapat jiran-jiran macam ni. Barulah stabil urusan duniawi dan akhirat jugakan! Eh, Mak ni kan sekarang rajin memasak apasal tak bawa apa-apa? Bersolek lebih ni nak nampak vogue sampai terlupa nak bawa something ek ^_^

    ReplyDelete
  5. Seronoknya ada jiran2 yang baik kan? Mesti hubungan lebih erat dari hubungan sesama saudara... :)

    ReplyDelete
  6. Setuju dengan Daddy Ziyyad..jiran yang baik itu rezeki. Semalam CM baru mengurus jenazah jiran. Sama -sama jiran menunaikan fardhu kifayah. Sama-sama hidupkan semangat kejiranan kerana bila kita susah biasanya jiran juga yang dulu datang...

    ReplyDelete
  7. Kena teruskan kegiatan macam ini dinda. Moga lama-lama akan bertambah ahlinya. Kalau yg baik biasanya akan diikut juga dgn yg lain-lain.. Sebaiknya mak-mak yg ada anak dara bawa sekali biar ramai lagi..

    ReplyDelete
  8. bini nya cantek sebab tu lah nak mengadap 24jam hainom.....hihiii.
    oklah tu boleh merapatkan silaturahim bersama kwn2....seperti mana kata kakzakie boleh bwa anak2 dara sekali.tapi anak2 kakak pun masa kecil je nk ikut ke mjlis yasin ni ,dh ank dara malu memanjang.

    ReplyDelete
  9. bestnye kn jumpa geng mommies macam ni, tentu macam2 ceita kuar ni...

    ReplyDelete
  10. Best kan majlis ni...alhamdulillah kat tamankami pun ada activity mcm ni....

    Feel free to visit and follow superbchombi.blogpot.com

    ReplyDelete
  11. wahhh bgs nye tau ... kami kat taman ni pun tak sempat nk buat cam ni .... ber wasap group je selalunye

    ReplyDelete
  12. seronoknya gather dan buat pahala berjemaah mcm ni :)

    ReplyDelete
  13. saya belum ada kesempatan join mana2 perkumpulan yasin kat mana2 taman yg saya duduk. lagilah taman yang baru pindah ni...

    ReplyDelete
  14. Jiran tetanggan tu lah jiran terdekat kan hainom... bagus mak2 kat taman hainom tu ye.. dulu CH ada juga ikut ahli jer.. tapi tak pernah pergi pun huhuhu.. lesen selalu tak lepas lagi pun sibuk dengan anak2.. CH sumbang duit jer tiap bulan penuhkan tabung perstuan mak2 ditaman CH ni..

    ReplyDelete
  15. bagusnya kan ada aktiviti macam hati. atleast pak jilap takde la berat hati nak lepas kekasih hati yang seorang hihihihi

    ReplyDelete
  16. bagus betul geng mommies dekat kawasan perumahan okje.ada juga aktiviti n masa berapa mesra.siap dapat spoinser perut losing..ada aktiviti tukar hadiah..terbaiklah...suka sy!bukan senang nak dapat jiran yg baik2 tau mak jilap

    ReplyDelete
  17. Alhamdulilah. Seronok, kalau dapat kawan-kawan yang ngam dan sekepala.
    Sama berseronok, berukuwah dan mengerjakan ibadah. Memang best.

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah...best sebenarnya aktiviti macam ni. Baru dapat kumpul geng2..sambil2 buat benda baik..

    ReplyDelete
  19. bagus betul, merapatkan silaturrahim..takdelah nama je jiran tapi tak kenal each other.area kak OKje ada rumah kosong tak?haha

    ReplyDelete
  20. Assalam okje,
    alhamdulillah
    bagus etui uols nyer gathering yer :)

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah... amalkan hidup berjiran

    ReplyDelete
  22. baguslah ada kejiranan yg mcm ni . blh saling membantu . klu kat tpt saya ni , masih style org bandar lah . buat hal sendiri . tapi klu buat majlis kahwin , kad tetap sampai . maka haruslah bersalam keruk juga ...

    ReplyDelete
  23. Bestnya dapat jiran2 camni ... :)

    ReplyDelete