Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 8 July 2015

Cerita ceriti Ramadhan

Salam Rabu, salam 21 Ramadhan....

Layankan ajelah mak yang sekejap timbul lama tenggelam ni yek..... Dah atenya sawan nak buat macamana hihi.....

Korang sihat ke? Maklumlah dah lama tak sembangkan...... kena tanya kesihatan kengkawan. Katanya perihatin hihi.... Mak, agak selsema sikit. Tekak, telinga terasa gatal ni, rasa nak garu jer weyh.... garu pakai lidah, mcam tak biasa hihi.....Sejak Ramadhan ni memang mak belasah ais memanjang, kejap air mangga, kejap air tembikai, kejap air jagung ( air jagung ni pilihan Pak Jilap, mak kurang suka ). Untuk makluman, semuanya tunjuk yer hihi.... Tapi sirap bandung soda buat sendiri. Kaw punyaaaa...... Muo mali !!!! haha....  

Ni ngikutkan kehendak si TLBDlah ni, hari hari ais......

Awal awal dulu, buat jugaklah air panas untuk buka, la ni, tak buat dah. Agak agak mengidam air panas, tunggu sahur jerlah bang hihi....

Nampaknya hajat mak nak pakai baju saiz S sejak Ramadhan 2 tahun sudah memang tak akan tercapai le gayanya, kalau dah gula jer yang dihadap.... huh

Semalam petang, kononnya mak buatlah biskut Chocolate Chip. Bahan dah beli Sabtu minggu lepas lagi. Malas sebenarnya..... tak minatlah bab buat kuih ni. Tapi mengenangkan nak bagi 2 mak punya pasal, buatlah jugak dalam keadaan terpaksa hihi..... Dalam pada tengah syok mengadun tu, cari Chocolate Chip tak jumpa weyh.... Jenuh mencari, memang tak de. Mak rasa tertinggal kat kedailah..... Sudahnya jadi jugaklah biskut, nak kata semperit, tak jugak, tak cair kat mulut punnn hihi... Jadilah biskut tepung huhu.....Lepas ni nak buat kuih make sure bahan semua sediakan dulu mak.... jangan main ikut sedap hati mak jer.....

Hari ni terasa macam nak masak ala ala Nasi Arablah. Nasi Arab simple, tak payah nak ikut resepi sangat. Buh ajelah mana yang ada kat dapur tu, malas nak pergi beli. Kang nak belinya daun ketumbar, tapi memacam pulak yang ikut balik hihi.....

Oklah, babye..... nak test gi kedai kek tu balik, kotnya Chocolate Chip mak ada lagi...


   

32 comments:

  1. lg 1 keadaan cuaca yg panas nie kot skrg kak tu yg ramai tak sehat.. e'in pun baru je baik demam..

    ReplyDelete
  2. Sekurang2nya ada juga biskut hasil buatan sendiri buat keluarga. Kakcik ni, jemput2 pun dah lama tak buat... ;-)

    ReplyDelete
  3. ahahaha...saya pun tak suka buat biskut raya..semuanya order kat kawan...tak minat buat, tak minat makan tapi tu la...kena gak satu hari nanti rajinkan diri buat biskut, entah bilanya tak tau la...

    ReplyDelete
  4. Hahaha.... itulah Mak kalau buat kuih sedekad sekali ~_^ Main ingredient yang hilang!

    Ingatkan Mak nak muncul 29 Ramadhan nanti nak umumkan tarikh raya rupa-rupanya awal pulak 'ketimbulan'nya kali ni :) Ni mesti jiwang karat merindui kawan-kawan ni (terutama yang mengomen ni, perghhh!)

    Mak, kita tak pernah nak aim pakai baju XS masa raya sebabnya sepanjang berpuluh tahun berpuasa, memang jaranglah turun segram dua ni. Tapi tahun ni macam susut sikitlah Mak sebab mak mertua ada. Kih3x.

    ReplyDelete
  5. rajin jugalah buat biskut. kita ni 1 biskut pun tak nampak kat umah ni

    ReplyDelete
  6. ialah hainom kakak rasa bulan posa ni lagi banyak pakai gula dibanding hari2 lain ...sahur ,buka mesti nak air manis ,kalau tak posa kakak buat air manis utk sarapan je.
    ok lah tu ada kesungguhan nak buat biskut sendiri,...kakak memang xlah apa lagi masa sibuk2 wat rumah awal tahun oven dah kena humban kat mana tah,,,hihiii...buat kuihmuih tunjuk jelah jawapnya.

    ReplyDelete
  7. Habis tu tak jadi lah ye nak pakai size s..hehe

    ReplyDelete
  8. adoi kak macm mana blh tertinggal..:)
    order blh kak?

    ReplyDelete
  9. Alaaaaa. Dah komen td tp hilang pulk. Dah la panjang. Penat taip tau.

    Nak resepi nasi arab tu. Boleh try buat wiken ni.

    Tahun ni malas pulak nak buat biskut. Beli pun satu dua je. Klw org datang makan megi je la nampaknya.

    ReplyDelete
  10. kak kite pun selalu amik barang pun ... tertinggal ... sbb time nk amik brg lain ltk dulu brg yg dipegang pastu bw brg yg baru amik je pi byr yg amik td lupa ... hahahaha bila nk masak cr tak jumpa hahahha

    ReplyDelete
  11. Oittt....rajin jugak la tu, kira dah selamat rm50 kan, kita ni tak taula, taun ni tkde cita2 lansung nk buat biskut raya, nk beli pun tkde, nk tggu sedekah jer, kot ada org nk kasi sedekah, hi hi

    ReplyDelete
  12. heheheh wah2 kak mentang2 lah skrg musim pns memanjang ais yek, kalau dana dh lama batuk selsema menjenguk bile lyn ais...
    kt umah time buka mmg lyn air teh o panas je lah... takde yg ngidam air ais2 or beli kt kedai

    yg penting jd biskut coklat akak tuh.... rasa camne/? sodap tak

    ReplyDelete
  13. Hihihi jadi kuih sempirit versi lain rasanya ye Hainom..
    CH ni belum buat apa2 lagi biskut..
    Hujung minggu last lah nampak nya..
    Rempit buat biskut raya hehhe :)

    ReplyDelete
  14. Yang penting biskut buat sendiri. Kak zai sebiji kuih belum mula lagi. Tahun ini rasa malas aje nak buat.

    ReplyDelete
  15. kalut sangat la tu nak buat biskut sampai tertinggal barang..ehehheh..entah2 tak beli pun..setakat lalu tengok je..saya pernah jadi gitu tau..rasa macam beli tapi padahal tak ambil pun..lalu tengok je..hahhah..halusinasi gitu..:p

    ReplyDelete
  16. ala, sian OKje selsema time ramadan ni. tulah dia, suka nau minum ais ya.. haha, saya pun sama, ada hari nak sangat minum, memang bergelasla aisnya.. hari yang boleh disiplin tu boleh pulak amik yg suam-suam je..

    haha, kalau nk juga pakai baju saiz S tu, tukar je tag tu , amik yg ada tulis S dan tampal, senang citer.. haha..jgn mare

    adoi, rajinnya OKje buat biskut sendiri.. tahniah anda rajin..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum…

    Selamat hari raya aidilfitri dari lieyalatif buat hainomokje sekeluarga….moga syawal dirai dengan penuh meriah dan dlm keberkatan Allah taala….

    Terlebih bias tutur bicara,
    Disimpan jangan ampun dipinta,
    Syawal dinanti akan kunjung tiba,
    Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.

    Hati-hati dlm perjalanan moga raya tahun ini dirai gembira….

    ReplyDelete
  18. Alorrrrrrr geng, jelesnya.. ada juga biskut raya.

    Kita lak kononnya dr jumaat lepas ambil cuti panjang, kononnya nak kemas umah & bikin kuih raya, hampas, abukpn tarak..

    Maklumlah laki bini kaki berjalan, langsung tak lekat umah, pagi tadi g menempel sempena perasmian lebuhraya, boleh le buah tangan ntuk berbuka pemberian Pak Menteri, silap haribulan masuk buletin malam kang.. Al maklum kami ni giler glemor katakan, ahakkkkk..

    ReplyDelete
  19. hihihi..kamek lagilah pemalas..biskut dok tunjuk ja.. buat popia nestum je senang... tu pun budak tumpis tolong kopek kulit popia...haha..
    erm tak dpt pkai saiz S, saiz M pun jadilah kak... haha..
    apapun Selamat Hari Raya Aidil Fitri kak.. maaf zahir batin..kosong2.. :)

    ReplyDelete
  20. salam ramadhan okje
    dh nk hbs puasa bru singgah

    bila blk muo ?
    tak pa lag okje asalkann ade.ye dak !
    hihi

    ReplyDelete
  21. salam syawal sedolur jowo ku
    selamat hari raya ..
    lopot ku seng okeh2 dingapuro yor ..
    kok orak ono entri royo seko riko!!!.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum okje ... raya sakan ye sampai tak timbul2 cerita di blog.

    Selamat Hari Raya Aidilfitri ... maaf zahir batin dr Mia sekeluarga :D

    ReplyDelete
  23. Selamat hari raya aildilfiri maaf zahir batin kak

    :)

    Banyak pi open house ke?

    ReplyDelete
  24. Salam. Lama tak dengar cerita Mak..Apa kabo?

    Selamat hari raya aidilfitri. Maaf zahir & batin
    Taqobbal Allahu Minna WaMinkum

    ReplyDelete
  25. first time x de selfie ni ... heheheee ... rasanya sebulan bln puasa ni x jenguk sini ... saya thn ni anak buah yg bersemangat nak buat biskut tapi mak usunya yg kena bagi sukatan ...

    ReplyDelete
  26. haha mmg best minum air sejuk time bukak puasa.. smoga kita berjumpa lg ramadhan yg akan datang... in sha Allah

    ReplyDelete
  27. saya pun mimpilah nak pakai S
    dah lah lepas raya naik mendadak badan
    benci betul dengan encik penimbang tau!

    ReplyDelete
  28. Hahahah mujur la jadi jugak biskutnya walau bahan tinggal kat kedai... hahahahha mmg kelakar manjang entri okje ni...

    ReplyDelete
  29. hihihih. kalau takde coklat chips boleh je buh walnut ke almond ke ape lepas ni kak. janji jadi jugak biskut. buatnya jadi kek nanti haaaaa lagi terer ekekekekeke

    ReplyDelete