Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 3 July 2015

Hijo dengan Pink

Salam Jumaat, salam 16 Ramadhan.....

Oit!!!!! Kata semalam nak muncul 29 Ramadhan sok. Hihi..... tak jadi weyh! Sawan menulis mak udah sampai.

Naik syok pulak baca cerita korang menjelang Hari Raya ni. Ragam si Ziyyad dengan gaya sahurnya, cerita Makcik Lego jual Lego, cerita Teacher tak mau bagi duit Raya, tapi duit Ramadhan, cerita si Jiran Sebelah yang menyambut hari tuanya hihi....  tak kurang juga cerita sedih yang menimpa ibu dan adik, adik menantu ku, Sal yang kena samun. Apa pun kisah korang, moga Allah memudahkan urusan korang yek.

Weyh...... macamana persiapan Raya korang?
Baju kurung, baju Melayu, biskut Raya, langsir semua dah settle ke? Mak mulanya relax jer, tapi bila baca cerita Puan Kutu yang tengah sebok shopping Raya, tetiba jadi nerbes pulak. Terasa sekarang jugak nak menyopping haha.....

Entahlah...... sebenarnya sejak dah kilauan ni, mood nak Raya tak sama dengan mood zaman mak, masa anak kecik kecik dulu. Tapi tulah ......itu kata kita, anak anak tentunya teruja nak menyambut Rayakan. So layan jugaklah kehendak mereka setakat yang mampu.

Minggu lepas kan mak balik kampung. Sempat jugaklah shopping baju Raya untuk anak anak kat Muar. Alang alang dah ada yang berkenan, rembat ajelah. Anak anak didahulukan katanya, sepatah kata Puan Kutu haha......

Padahal Mak Jilap tu, dalam almari dia tu ada satu baju Raya tahun lepas yang tak pakai lagi! hihi..... Buruk perangai yek! Warna Pink ko! Bukan tak mo pakai, tapi terasa pink sangat pulak. Terasa biratlah pulak mak jadinya hihi..... Masa beli dulu macam cantik, bila dah beli macam seram pulak nak pakai hihi.... So kira cincailah, itu baju Raya mak. Susah susah sangat, baju kurung hijau mak, masa anak sedara kawen hari tu pun masih baru lagi. Boleh aje jadi baju Raya kan.    

So dah set dalam kepala, baju Raya anak anak kena cari warna Hijau atau Pink base.
Cadangnya, Raya ni, Pak Jilap tak payah beli baju Melayu, pakai ajelah baju tahun lepas, ( tahun lepas, tema mak kan Pink karer dengan kelabu ) so match ajelah dengan baju baru anak anak, tapi, tetiba terbeli pulak baju Melayu Pak Jilap. Sebabnya, dapat RM60 henggit sepasang. Jenis kain pun nampak OK. Tu yang rembat tu....

Sudahnya Hijo le tema mak tahun ni. Hijo dengan Pink...... Ha kau.....Memang Jaws sungguh ler jawabnya haha.....



40 comments:

  1. Mcm samalah tema kita tahun ni okje .. hubby mia nak kaler hijau katanya .. :D

    ReplyDelete
  2. Haha.. kalau dah ada bertema2 tu nampaknya sakan gakla raya Okje..lawa tu hijau pink.. saya suka hijau....
    kami pakai je baju biru kenduri hari tu. Pakai baru sekali je layak lagi lagi baju raya.. haha.. jimat tak.. pandai saya merancang di zaman serba gst ni..

    ReplyDelete
  3. Okeylah tu Mak hijau dengan pink. Jaws pun Jawslah, apa salahnya. Duit kita yang keluarkan ~_^

    Sebenarnya kita belum berusaha lagi untuk shopping raya. Baju Melayu si Abang dah ada cuma Adik punya belum menyempat nak cari. Susah nak keluar rumah sekarang. Shopping ni sorang-sorang baru haven!

    Kita pun tahun ni macam malas nak beraya. Tapi sambut jugalah kecil-kecilan demi anak-anak. Walaupun tak sambut, baju raya Zalora dah sampai dah pun Mak. Kaler pink juga ^_^

    Awat kita ni fefeeling sama? Kita pun tengah dok fikir nak pakai kaler merah ka, pink ka ataupun hijau!

    Nyampahlah macam ni!!!

    ReplyDelete
  4. Tak sempat lagi nak berbelanja, tapi dah set dah nak kaler apa hihihi. SInggah sini :D
    http://inibelogceritaku.blogspot.com/2015/07/innershine-seri-singing-contest-2015.html

    ReplyDelete
  5. Sejak anak2 dah besar kak zai tak ada tema, masing2 dengan warna pilihan.

    ReplyDelete
  6. oklah tu ...hainom pakai pink pun cantek apa...bestlah hainom dapat rega 60rm baju melayu ,kat sini naik juling mata akak cari baju melayu murah xdpt lagi ...hainom sedia maklum lah majoriti warga rumah kakak ni orang lelaki ...parah juga nak mahal2 .belum lagi baju2 lain...huhuuu

    ReplyDelete
  7. hah~ 2 pasang baju raya!!
    setahun sekali melaram yer~

    Zura dah siap2 beli sebelom start puasa haitu lagi.
    tema oren.. nasib gak lah dah beli siap2 sebelom puasa.
    kalo tidokkkk, bakal x de baju raya tahun nih.
    maknye x larat nak mencarik baju raya. hahahahaha

    ReplyDelete
  8. ohh tersedak saya dua kali namaku diseru.hahaha..

    woo tema pink hijo la ni..giri girl gitu..oklah tu yg penting anak didahulukan.hehe..sy belum smbg soping lagi ni..baru ni beli dah tudung n skirt raya..baju Afia belum setel la mak jilap.entah bila nak soping.busy memanjang hehe

    ReplyDelete
  9. Hijau pink, hijau pink, ok jugak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambik, 3 x komen yg sama, adoiiii

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. tahun ni ky tema caca marba..dah putus urat kepala nk pk..balik2 kaler sama jer. ok pe pink hijau..ala2 boliwod gitu..

    ReplyDelete
  13. Zainal Abidin penyanyi tu kata..."ku lihat hijau.."..
    Saya baru dapat sepasang aje warna kuning coklat untuk raya thn ni..kena tambah koleksi nampaknya

    ReplyDelete
  14. CH pun ijo gak tahun ni hainom...
    baju melayu nabil jer yg dah ada..
    cadang esok nak all out shopping hainom..
    yg penting baju anak2 jer..
    CH pun ada satu baju warna ijo..
    pakai sekali jer masa kenduri kahwin sepupu en suami..
    rasanya pakai yg itu jer lah..

    ReplyDelete
  15. salam kak OKje
    lama tak menyinggah
    sihat?
    btw persiapan raya kite biasa-biasa je
    tak dapat cuti lelama sebab nak simpan cuti untuk holiday hihi

    tapi tema baju tahun ni kitorang pakai kaler oren. awrrr
    hihi.

    ReplyDelete
  16. hai kak ikjer...fuhh tersesat cari jalan kat sini...itu lama tak singgah muahaha alasan...

    selamat berpuasa...

    wah warna pink dah macam blog saya jer

    ReplyDelete
  17. hehehe....ingatkan persiapan raya sama mcm che ta iaitu 60 pasang.

    ReplyDelete
  18. salam ahad isuk sedolor jawo ku ..
    baru sempet mampir ramadan kiyer ..
    mugo riko diparingi waras .. iso ngibadat neng bulan seng mulio kiyer ..
    apopun, persiapan utk royo pun perlu jugak kan !!!

    ReplyDelete
  19. Kami colour pink belacan. Jenuh ler nak mencari colour belacan waktu shopping ritu.

    ReplyDelete
  20. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum,
    finkkk comey apa

    ReplyDelete
  22. Mak jilap weyh...pink karer pun hoke ape, nnt terasa mda gitew, hik hik, tapi mmg betul la, dah kilauan sepatah kata mak jilap tuh, warna2 base je yg selalu jadi pilihan..otomatik ko, mata tu berkenan, warna2 muda remaja nih berkenan juga, tapi malu weyh nk pakai.

    ReplyDelete
  23. Suweeetnya kaler tema. Tahun ni macam berkenan coklat+maroon

    ReplyDelete
  24. ehm tak sabar nak tengok gambar raya yang berseri2 pas ngan puteri umno bersatu hati di hari raya...

    ReplyDelete
  25. bln pose nih akak jarang beno bt ntry ek... bizi bt sekut raya ke

    ReplyDelete
  26. thn nie e'in tak raya pun kak.. baju, kasut, handbag sume pakai yg thn lps punye.. bzzzzzz buat persiapan kawen.. huhu

    ReplyDelete
  27. Memang kaler block sokmo tu OKje.. hehee.. Selamat berpuasa :))

    ReplyDelete
  28. wah kaler block tu
    dari jauh kita dah bleh nampak kekekekekkekeke

    kita kaler rainbow
    ko mampu?
    kahkahkah
    bahana tak sempat nak menyopping
    pakai je apa ada

    ReplyDelete
  29. meriah kaler baju OKje tahun ni..

    ReplyDelete
  30. Menci kita, tersilap tema tahun ni, rupanya kita dah ala2 rabun warna tau, ingatkn baju saya & anak dara yg dibeli sblm ni kaler biru muda..

    maka sabtu lepas belilah ntuk hubby n anak2 bujang baju melayu biru muda, balik umah, baru nampak perbezaan ketara, rupa2nya pompuan hijau + lelaki biru..

    Jadi tema kami biru + hijau, bolehlah...

    ReplyDelete
  31. tak sabar nk tgk family potret okje raya nnti.
    kasi letak tau.

    samaa la dgn saya juga kisahnya
    saya x ada pon mnambah koleksi
    korek cwri aje baju yg blm dipakai
    pastu mecingecing dgn ayah anak.
    belikan baju ayah n anak je lebih..
    zaman gst katanya.kena pandai berbelanja
    hihi

    ReplyDelete
  32. saya pun dah x berapa kisah dah nak sambut raya . klu ada suami n anak2 mungkin perasaan tu berbeza . saya raya sensorg je kat KL ni ... heh heh heh .

    ReplyDelete
  33. dan akhirnya adalah hijooo.. hehe

    ReplyDelete
  34. ni baru betul mak kau hijau ni...hehe
    saya tahun ni tak beli baju baru juga
    belikan tuk anak-anak aje =)

    ReplyDelete
  35. Ada juga okje baju yg blm pakai... saya ni kebanyakkan baju dah lama tak bertukar.. hahaha baju raya pun sepasang je utk pakai sedondon anak beranak pagi raya nanti.

    ReplyDelete
  36. tapi tapi terbeli jugak baju baru dekat mak nya ye? tu tadi tu tengok kat entry baru tu :p

    ReplyDelete
  37. hijo lerr baru la menawan...

    ReplyDelete