Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 25 September 2015

Baldu Merah di Raya Haji

Salam Jumaat yang barokah buat sahabat sahabat jannah mak....
Mak bersiaran diperkarangan masjid Bidor ni weyh.... Tengah dengar khutbah. Si SA dah nak start semester 2. Sepatutnya naik Isnin hari tu, tapi tetiba Pak Jilap jadi Dekan Fakulti hihi......kasi sambung cuti sampai lepas Raya.

So macamana Raya korang semalam? Kenyang ke tidak makan daging lembu? Daddy Ziyyad dah selamat sebatang gear box buat sup. Hihi..... 

Macam yang mak cakap, mak kan beraya kat rumah mil. Sebelum pukul 8 mak dah sampai rumah Mami tau. Bawak sekali lauk pauk Raya katanya. Separuh masak malam, separuh lagi sambung masak pukul 4 pagi. Tak caya rasanya mak boleh bangun sepagi tu hihi......

Tulah....tak sabar nak bagitahu kat korang ni, mak bawak Baldu Merah ke rumah Mami di pagi Raya hokey!! Jenuh ngacau cream cheese pepagi buta haha.....

 Tolong salahkan  Malinda! Ni semua dia punya pasallah ni. Dia duk tayang kek bezday Izara tu buat hape? Kan mak dah teringin....kan mak dah buat..... huhu....

Jangan buat buat lupa pulak Mak Jilap oiiii...ucap Terima Kasih kepada Tokey resepi Puan Azlita Masam Manis di atas resepinya. Balik rumah nanti baru boleh link kan address blog ek. Weyh.... bukan mak tak mau cuba resepi awak ye Mel, tapi tak cukup dapur nak kukus malam raya weyh!

Udah.....Pak Jilap dah habis solat, kang dia bising kalau mak asyik tengok gadget je....

24 comments:

  1. Anak kakak iqa pun hari rabu tu ponteng kuliah sbb nk balik hainom.
    Rajinnya menantu bawak baldu merah yg sedap utk mertua....tengok je pun dah nmpk yummy

    ReplyDelete
  2. resepi kat blog puan Azlita tu kita try memnag menjadi., :))

    Korang Tau tak?

    ReplyDelete
  3. saya beraya diperantauan,,hehe...
    sedapnya kek tu :D

    ReplyDelete
  4. selamat hari raya kepada tuan blog

    nampak sedapa je masakan hari raya nieh

    ReplyDelete
  5. Rajinnya hainom bawa buah tangan untuk mertua baldu merah pulak tu.Selamat hari raya haji hainom.

    ReplyDelete
  6. Rajinnya hainom bawa buah tangan untuk mertua baldu merah pulak tu.Selamat hari raya haji hainom.

    ReplyDelete
  7. Aaaaaminnnn... kena aminkan dulu doa Okje ni.. sape tak nak jadi ahli jannah ni kan? Moga2 kita semua ni tergolongla daripada golongan orang2 yg bakal ditempatkan di syurga2 syurga Allah.. kalau sebagai isteri yg solehah, kita boleh pilihan mana2 syurga yang kita nak masuk ya.. aminnnn...

    Ehem.. rajinnya.. solehah sungguh ni. Bawa redvalvet ke rumah MIL di hari raya..amboi semangat sungguh masak di malam dan pagi raya tu. Ini mmg tanda2 ahli jannatul naim dah ni.. ai kena contohi ni nampaknya..

    ReplyDelete
  8. salam aidiladha utk Hainom masih ada lagi ni saki baki raya haji ni esuk last ni maafkan kaknoor andai ada salah silap ya hainom

    ReplyDelete
  9. salam hainom ..
    mampir ahad isuk ..
    egek ono meneh kek kuwi ..
    njalok sitik .. ngences nyong ndelok ..
    hihi

    ReplyDelete
  10. salam aidi adha buat kelaurag semua di sana,,keluarga Hainom..

    ReplyDelete
  11. Sedap.nya nampak kek okje tu..tapi takrajin macam okje nak buat sendiri

    ReplyDelete
  12. Sedap.nya nampak kek okje tu..tapi takrajin macam okje nak buat sendiri

    ReplyDelete
  13. Ingatkan baldu merah apa .. rupa2nya kek. Rajin anak menantu sorang ni, buatkan kek untuk mami dan dadi dipagi raya.

    ReplyDelete
  14. Mak aaiiiiii...lemak berkrim nyer...nyum2

    ReplyDelete
  15. wow!! kite suka !! kite suka !! OKje panggil kite mel...hahaha...mesti kembang kuncup hidung dia bawak baldu merah pi rumah mentua kan...hahaha...takpe kite pon selalu skodeng resepi kat azlita nangis tengok gambo kat blog dia ;p

    ReplyDelete
  16. amboi kak..sdapnya red velvet tu..mtk skit..)

    ReplyDelete
  17. kita tak dan buat baldu merah
    buat si hitam je..
    sedapnya nengok cream cheese tu mak :)

    ReplyDelete
  18. mak ai...saya tak penah lagi buat kek ni
    rasa cam susah...hehe
    ni yang buat mami makin sayang dak OKje =)

    ReplyDelete
  19. Ingatkan berbaldu merah di pagi raya rupanya bawa baldu merah pi rumah MIL .... nak ambil hatilah tu, maklumlah berlumba nak jadi menantu tersayang katanya...

    Baldu merah ni memang tak boleh tengok sebenarnya, asyiklah teringin tau. Kira hebatlah Mak dapat buat sendiri. Kira Mak rajinlah, up satu level daripada kitalah kononnya...

    Ni yang rajin sangat memasak dari malam bawa ke pagi ni, kenapa? Rasa macam pelik ajelah kalau dengar Mak ni merajinkan diri di rumah. Selalunya landing atas sofa tengok TV je kan! Hahaha!

    ReplyDelete
  20. Wah sibaldu merah dipagi raya ye Hainom..
    CH jer yg masih bersedih dipagi raya..
    Memang tak buat apa2 pun..
    Cuma oder 2 kek coklat kedut dari kawan utk bawa balik kg en suami..

    ReplyDelete
  21. ya Allah ya Allah terlio nyaaaaaa. kalau ktorg turun sana nk pegi ketuk pintu rumah akak la. nk mintak baldu merah ni jugak ekekeke

    ReplyDelete
  22. Bg le resepi, mana tau tiba2 teringin..

    ReplyDelete