Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 14 September 2015

Bonda

Salam Isnin ......

Selamat bertemu kembali korang..... Hari ni tak dapat nak sediakan bekal Pak Jilap macam selalu. ececeh.....Bunyi macam rajin jer bini dia ekkkk. Hihi....padahal mak bekalkan roti bako jer selalunya ekekekek......

Boleh pulak mak tertidur lepas solat Subuh pagi ni. Sedar sedar balik dah 6.45, Pak Jilap dah siap turun bawah pun. Melompat mak!! Ngantuk tak hengat..... Padahal sepanjang jalan balik KL malam tadi, mak tidur hoho....Tau tau dah depan rumah.

Mak balik kampung minggu ni. Kebetulan pulak my bonda masuk hospital sebab turun darah banyak daripada biasa. Mak OKje memang ada buasir pun. Yang taunya tu, sebab pernah buat endoskopy 5 tahun lepas. Sejak tu, boleh kata selalu jugaklah mak turun darah. Doktor kata as long as mak tak pening dan tak pucat tak payah risau sangat. Boleh ambik ubat jer.

Tangan inilah yang selalu meyuap dan membelai ku tanpa syarat huhu.....
Oleh kerana anak bongsu sedar diri tak dapat selalu ambik giliran meneman emak macam adik beradik lain, dah katanya balik kampung pun sebulan sekali kannnn, so rela hati memaltykan diri jaga emak malam tu. Walaweh lazatnya.....

Kita selpie dululah yek mak sebelum gi endoscope.... hihi

Adik beradik semua cakap mak tambah tembun balik kali ni huhu.....Yelah yelah...... muka mak pun dah penuh satu gambo tu ha.... Mak ni kannnn asal ambik gambo jer suka pejam mata tau!
Sama jer kot procedure endoscope yang lain, my mak kena habiskan 2 liter air bercampur ubat sepanjang malam tu untuk bersihkan usus. 


Tau ajelah kalau dah minum air sampai 2 kali jug tu, memang ke bilik air sajalah jawabnya. Memanglah kan, selagi kita ni masih kuat untuk bangun, rasanya tak terbuang kita dalam diapers tu. Samalah dengan emak OKje ni, nak jugak dia ke bilik air tau...... Pergh !! Memang tak tidurlah mak satu malam tu weyh. Tu yang jadi mengantuk pagi tadi ni tu..... ekekeke.....logik tak agaknya alasan mak ni? 

Tapi nasiblah OKje berdua dengan kakak menjaga emak, kalau sorang, harus kelam kabut jugaklah. Dengan nak menolak wheelchairnya, dengan nak bawak dripnya lagi. 

Sebetulnya mak okje ni masih boleh uruskan diri dia sendiri walaupun bertongkat empat. Tapi memandangkan dia dipuasakan sepanjang kat hospital, tu yang buat badan dia tak larat tu.

Alhamdulillah..... mak dah boleh balik rumah pun semalam. Pass baton kat Kak Long pulak hihi....
Untung tau Kanda kalau ada anak pompuan ramai ni.

Tidur sambil selpie.....ekekeke....

33 comments:

  1. Wewittt..blog berwajah baru nampaknya Mak.. bila tukar ni? Kemain dia sampai tidur pun sempat selfie lagi tu.. tau la gebu....

    Bertuah mak Okje ada anak yang baik2 bergilir2 jaga mak masa tak sihat. Bukan kerja senang tu nk uruskan orang sakit. Moga Allah merahmati mak Okje dan moga sohat sokmo ya.. sian dia penat ya, pergilah sambung tidur ya.. kang tak cukup tdo kurus nanti..

    ReplyDelete
  2. moga mak akak sihat sokmo..aamiin

    ReplyDelete
  3. rasa sedih nampak, sebak hati, terus ingat mak Etuza yang memang berdua lagi dengan ayah kat kampung..Etuza still tinggal di kampung tapi jauh dari rumak mak, buat rumah di tanah bergeran sendiri...semoga cepat sembuh ibu ya Nom...doakan ibu ayah..mereka kan yg lahirkan kita. cari ibu yang ngaku lahirkan kita kalau normal tak ada tu..

    ReplyDelete
  4. Salam singgah dari nieyl :)
    semoga mak akk cepat sembuh yea...Amin...

    ReplyDelete
  5. Tak boleh blah betullah... dari katil hospital emak dia pun sempat selfie. Sempat pura-pura tidur tu semata nak berselfie. Over sangat tau Mak ni.... Tapi takpalah pembaca Mak kan suka Mak yang awet muda ni selfie banyak-banyak!

    Kesian kat emak OKje. Harapnya sihatlah dia yerk. Orang tua ni memang senang nak dapat sakit. Nasib baik anak perempuan ramai walaupun yang bongsu tu kurang sikit ^_^ Eleh, dia jaga emak kat hospital pun tidur lepas tu masuk kereta tidur aje memanjang sampai rumah. Macamlah dia yang tak cukup tidur sangat. Nasib baiklah dapat suami macam PakJilap ^_^

    ReplyDelete
  6. amboi..sempat lagi tu berselfie...

    bahaya nyer buasir..takut plok....moga mak cepat sembuh ye ..

    ReplyDelete
  7. get well soon mak ok je.... kak muka kak iras mak la ....mmg nampak tang dagu tu

    ReplyDelete
  8. Amboi sempat lagi tu sambil tidur selpie..memang sawan selfie la mak jilap ni.haha

    Alhamdulillah diberi kesempatan jaga mak..jaga orang sakit baru sehari dah letih smp tidur tak sedar diri..melampau tau mak jilap.hehe

    ReplyDelete
  9. Kenapalah kanda ni kalau tengok gambar macam bonda terbaring gitu pun dah rasa nak gugur airmata. Jagalah bonda tu semampu boleh dinda. Bapak kanda pun 7 anak perempuan dan satu anak lelaki. Tapi abang kanda pun dah macam perempuan caringnya dgn bapak. Sebab itu sekarang bapak lebih banyak ke rumah dia

    Moga bonda segera sembuh.

    ReplyDelete
  10. Yalah hainom,kakak pun sedih sngt bila hainom share gmbar bonda tu,tringat arwah mertua dgn guna wheelchair dan brurusn ketoilet brrulangkali tu bagai trbyng di ruang mata kakak.
    Kakak doakn bonda hainom semakin sembuh.

    ReplyDelete
  11. semoga mak nye sehat2 seperti selalu...bagosnye anak bongsu dia rajin menjaga yelah kalau tak kite sebagai anak2 sapa la lagi kan ...moga Allah permudahkan segalanye untuk seluruh keluarga

    ReplyDelete
  12. Kasihannya. Semoga mak akak cepat sembuh.

    ReplyDelete
  13. Kadang-kadang bila jaga mak tak sihat, baru terasa banyaknya pengorbanan mak kepada kita adik beradik.

    ReplyDelete
  14. Anak bongsu yang baik macam ni. :-) Semoga Mak akak cepat baik dari sakit.

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah dapat jaga ibu sewaktu dia kurang sihat. Semoga cepat sembuh.

    Dulu hubby kak Zai pun ada buasir tp selepas operate sampai sekarang dah ok.

    ReplyDelete
  16. Semoga bonda hainom cepat sihat.. Syafakillah..
    Boleh ye selfie sambil pejam mata ye hainom :)

    CH pun jaga mak kat Hospital hari sabtu dan ahad tu..
    Penat juga tido atas kerusi ni weii..

    ReplyDelete
  17. tdo sambil selfie tu win kak heheeheheh..kemain lagi hah...

    alahai siannye mak akak.... moga2 semua dipermudahkan...dan terus sihat2... sian tgk tangan tua mcm tu dicucuk drip....alahai....buat endoskopi pun ngeri.... ade officer sorang baru buat kat sini..dgr die cerita tak sanggup rasenye nak abiskan dengar die cerita heheehehehe

    ReplyDelete
  18. semoga mak Kak Hainom Okje sihat walafiat ....moga cepat sembuh..........gambar selfie paling last tuh..hahahhahaa.....org depan dgn org kedua buat2 tido je..tp yg belakang sekli tuh berdengkurkah beliau..hehehehhehe :D

    bAGUS ANAK MACAM AKAK nih ..........

    ReplyDelete
  19. dtg klik semua nuffnang kat sini.....meriah sungguh nuffnang dia..semua tiga tiga ada iklan ....kita bg RM0.75 kat Kak Okje yeeeee..~~

    ReplyDelete
  20. mencabar jage orang sakit ni, tapi puas hati, kalo tak jage nyesal nanti...

    ReplyDelete
  21. Semoga mak kak okje cepat sembuh ya..aamiin

    ReplyDelete
  22. Allahuabar, banyak betul pahala okje dapat luang masa jaga mak ni... InsyaAllah berlipat kali ganda... moga mak okje segera sembuh ya...

    ReplyDelete
  23. slagi boleh , hulurkan je tgn n tenaga utk membantu ... my bonda dah x blh gerak . sekarang ni kami cuma redha dan tawakkal ...

    ReplyDelete
  24. Sebut pasal buasir, tiba2 terkenang arwah abang, bertahun dikatakan buasir rupanya ca colon stage 4, moga arwah tenang di sana, al fatihah..

    Oh ya, mudah2an mak okjer sudahpun kembali sihat, untung awak geng sebab masih punyai mak, jagalah dia selagi hayat masih ada.

    ReplyDelete
  25. amboi mak..
    kemain tido sambil selfie..

    best la ada ramai adik beradik pempuan.mcm mcm blh nyembang n sharing, kan ?

    semoga mak okje cepat sembuh dan sihat seperti sedia kala.aamiin

    ReplyDelete
  26. buat buat tido ke ape tu? ekekekeke

    kannn bila duduk jauh ni. balik yang sebulan sekali tu mesti nak pulun buat macam2 kat dorang. konon nak ganti balik masa yang takde tu huuuu

    ReplyDelete
  27. Baru nak mood sedih tengok mak tu ... tapi hilang bila tengok gambar selpie sambil tido tu .. nyampah :P

    Apa2pun moga mak okje cepat sembuh.

    ReplyDelete
  28. gambo last tu yang paling kelakau tu...hehe
    sempat lagi tu

    ReplyDelete