Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 7 September 2015

Nasi Bubur

Salam Isnin korang....

Amacam dengan hujung minggu korang? Ada happy? Kalau kurang happy kasi sambung cuti, jumpa itu kita punya kawan juga, Daddy Ziyyad hihi....

Korang pernah makan tak Nasi Bubur ? Orang Pantai Timur sure biasa dengan menu ni kan..... Betul tak Aisy Nasiha?

Macam biasalah mak ni kannnn, entah kenapa asal hujung minggu jer, mulalah sawan malas masak mak ni mai.  Kebetulan pulak Pak Jilap tak de. Dia gi melawat parentnya. Mak tak ikut sebab si TLBD tuisyen. Alasan sangat kan mak nak mengelat hik hik hik..... Alahhhh lagi pun minggu lepas mak dah jengah dah. Kasi chance le pulak depa sembang anak beranak . 

So apa lagi dikkkk...... gerai Tom Yam le kita.....

Lama dah tengok menu Nasi Bubur ni, tapi tak pernah cuba. So dah terlanjur tak berapa nak lapar petang tu katanya, kasi cubalah Nasi Bubur. Bab bab bubur nasi ni, mak memang suka hokey. Teringat masa belajar dulu, ada satu tempat kat Kota Raya JB tu, jual bubur berlauk. Pergh!!! Sedap seyh! 

So, masa order petang tu, dalam hati nak jer tambah ikan tenggiri masin, sebab terbayangkan bubur yang kat JB tu. Tapi nasib dapat kontrol napsu yang membuak buak ni walau katanya tak berapa nak lapar! Hihi.....

Nasi Bubur
Bila dah sampai, ohhhh...... gini rupanya Nasi Bubur..... Sama jer ghupernya macam yang jual kat Mydin Melaka tu. Bubur dicurah sup! Makan dengan sambal kicap. Tapi rasa sup dia tak sama dengan yang ini.

Ada ayam siat siat, ada lobak masin dan ada sup yang masam! Camne nak buat sup masam ni yek? Buh asam keping ke? Geng Lipih mak mesti terer ni..... camne nak buat Geng
Apa? Tanya Jiran Sebelah? Korang nak suruh mak tanya resepi ni kat Jiran Sebelah? Serious nih!!Huh......resepi kentang tumis bolehlah member tu........ kehkehkeh......... 

Tapi serious weyh! Sedap!!! Mak suka! Kira tak meyesallah order.......

Lepas ni boleh le order lagi. Nampak sangat haloba...... baru lepas makan, dah ada perancangan nak order lagi hihi...... Tak kira lah katanya benda senang nak buat pun. Janji mak dapat makan sambil silang kaki ekekekeke....


29 comments:

  1. kalau pantai timur panggil nasi air :)

    ReplyDelete
  2. Ha.. kalau nasi air sokmola org kelate makan tapi saya jenis xsuka makan nasi air ni.. kalau makan sekali sekala tu bolehla.. eh sekali setahun..

    Nasi air okje ni banyaknya isi ayam..patutla best ye..ada pulak lobak masin tu..yam yam..kalau dah sedap sangat tu, tryla snap gmbar kedai, kot2 lalu BMc tu saya boleh try, mana tahu lepas ni suka makan nasi air pulok...

    ReplyDelete
  3. CH suka bubur nasi ni bila demam jer hainom..
    Bubur nasi ni lah yg boleh menaikan selera makan..
    Tengok mangkuk hainom tu pun dah nampak sedap Hainom..
    Tapi CH tak pernah beli lagi..
    Macam nak mencari juga ni hihhihi :)

    ReplyDelete
  4. Salam Isnin hainom..

    Nasi bubur or bubur nasi.. Tapi sama jer rupa dia.. Saya panggil bubur nasi berlauk.. Mmg sedap makan dgn sup.. Fuhhh berpeluh! :-)

    ReplyDelete
  5. sedapnya.... tgk bubur makan panas2 mmg syok.

    ReplyDelete
  6. org pantai timur panggil nasi air jelah kak hehehe

    tp kalu dh banyak isi nyer mmg best kan... tak pun nampak lain skit letak nama nasi bubur kan...

    ReplyDelete
  7. alahai..sdapnya..cer hantar sini skit..:)

    ReplyDelete
  8. Kalau tak nampak nasinya, ingatkan soto tadi...

    Alamak, mana nak cari ni? :)

    ReplyDelete
  9. saya suka nasi bubur! lagi suka kalo ade bergedil dan cili kicap..nyummms!~

    ReplyDelete
  10. Nasi bubur curah sup belum pernah makan lagi...dah hainom kata sedap ni ,rasa teringin pulak...kena belajar masak sendiri ni baru puas makan

    ReplyDelete
  11. lama xmkn bubur nsi.,
    tliur plak tgok akak punya foto ni., huhu

    ReplyDelete
  12. Makan bubur nasi ni macam lalu je kat perut kejap lagi lapar balik...

    ReplyDelete
  13. SA akan makan macam ni biasanya bila tak sihat..tapi kan...ekceli boleh je makan bila2 janji sedap kan...

    ReplyDelete
  14. Amboi, Mak... ngumpat nampak? Takpa, takpa, tak tersiat pun kulit ni kena umpat dek Mak...

    Bubur nasi ke nasi bubur ya, Mak? Mana satu ni kena tanya cikgu AN lah memandangkan kita tak mengajar BM lagi dah sekarang ni *_* Tapikan, the most important fact adalah, kita pun suka Mak makan ni.... Nak buat memanglah tidak, senang sangat! Malaslah nak cari resepi...oppss... bocor rahsia pulak ^_^

    ReplyDelete
  15. sedap memang sedap....kuikuikui...akak pon pengemar bubur gak dan penah makan yg kat mydin melaka tu....lembut je dagingnyekan...makan panas2 peh!! sodapppp

    ReplyDelete
  16. Bubur curah sup tu biasalah okje, pejam mata pun bole buat, hi hi...
    Nak buat sup masam, tu sup siam senangnya, sup tu mesti taruk cili kasi ada sikit aura pedas, tutup api dan tambah air limau nipis, tambah lagi bwg goreng, perghh..mkn tak hengat nnt.

    ReplyDelete
  17. ooo...ni namanya nasi bubur
    dah penah makan...tapi tak tahu nama dia nasi bubur..hehe
    sedap pada tekak saya, saya telan aje tanpa bertanya =)

    ReplyDelete
  18. Masa kak zai duduk kat AU Keramat dulu selalu makan kat Melawati. Sedap sangat boleh pilih lauk pauk dia.

    ReplyDelete
  19. Ohhh sup bubur kot ni sy panggil .org utaqa ada panggil kanji..btoi ke ka sy pun tak berapa tau.hehe..klu kena sup yg sedap smbal sedap memang sedaplah bubur sup ni...

    Amacam ada order satu mangkuk lg ke

    ReplyDelete
  20. Ohhh sup bubur kot ni sy panggil .org utaqa ada panggil kanji..btoi ke ka sy pun tak berapa tau.hehe..klu kena sup yg sedap smbal sedap memang sedaplah bubur sup ni...

    Amacam ada order satu mangkuk lg ke

    ReplyDelete
  21. pernah makan, tapi macam tak boleh masuk sangat...huhu

    ReplyDelete
  22. kalau kat kedah panggil Moi Sup. kalau perak. bubur jela haaaaa. hihihi. tapi kat perak kira tak pernah makan moi sup ni. duduk kedah baru jumpa moi sup. baru je makan semalam. tapi tula kat kedah sambal merah. tak kick rasa makan moi sup dengan sambal merah. kita tekak perak. sambal kicap jugak yang kita cari

    ReplyDelete
  23. Okje...next time mkan bubur ni jangan lupa tenggiri masin...peerrgghhh

    ReplyDelete
  24. Bubur ni klu mkn dengan ikan bilis goreng dan telur masin pun .... perrrrggghh mmg terangkat ... :D

    ReplyDelete
  25. nasi bubur ? pelik je bunyi..
    ke moi/ bubur sup okje.. gayanya mcm ia..
    moi org kedah panggil la.

    ke macam mana ni ..

    ReplyDelete
  26. Kita mkn bubur lambuk kmpung baru jer awak..

    ReplyDelete
  27. saya suka bubur nasi . selalu buat bila ada lebihan sup ayam aau sup tulang . mkn dgn sambal kicap dan perahan limau kasturi ... perghhh ... kalau rasa masam tu ada manis , maknanya dia perah lemon ke dalam tu lah ...

    ReplyDelete
  28. alisya saya dok demam, batuk, selsema, sakit tekak... ini la makanannya...bubur je... kesian dia...tapi gmbr okje ni bikin perutku kelaparan... haih!

    ReplyDelete