Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 23 September 2015

Popcorns

Salam Rabu.....

Esok nak masak apa weyh? Untuk pengetahuan korang, mak akan beraya bersama Mami dan Dada di KL. hihi.....Mak belum beli barang barang mentah pun ni tau. Ingat nak masak spaghetti jer, tapi anak anak cakap macam tak Raya jer.....huhu.....

Semalam buat projek 'Popcorns'. Lama dah teringin nak try buat sendiri sejak tengok dalam blog Ammiza. jenuh mencari link awak tapi tak berjumpa Ammiza

Senang jer rupa buatnya........ 
Weyh ni bukan popcorn mak beli siap ha...., pas tu mak tempek kat sini.......Tolonggggg hokey!!! hehe....

Korang cuma perlu jagung keras dengan butter atau pun minyak. BUKAN jagung frozen tu tau dan BUKAN jugak jagung fresh tu. Panaskan minyak/butter pas tu masukkan jagung dalam periuk yang bertutup. Tunggu dia meletop letop sambil goyang goyangkan periuk, Siap!!! Senang bangetkan! Tu yang mak nak buat sangat tu hihi..... kalau susah kekdah pembuatannya, memang tidaklah mak weyh!

Pas tu buat jerlah sos karemel dia. Google jerlah weyh senang!  


Tapi semalam, masa makan popcorn, karemel dia tu melekat kat gigilah. Jenuh mengungkis! hihi.....

See.......see.... hebat tak hebat mak punya popcorn......sampai melekat lekat, satu bekas sekali boleh angkat haha.....
  
Well...... my trade mark!!! Rentung dengan Mak Jilap mana boleh larikan hehehe...........


Selamat Hari Raya Aidil Adha korang!!! 

23 comments:

  1. Wah...boleh la kita cuba buat. Macam best aje makan popcorn di pagi raya.
    Salam AidilAdha Okje :)

    ReplyDelete
  2. X berminat nak buat sendiri sbb yg beli pun x hbs

    ReplyDelete
  3. guna pemanggang ajib pun boleh kan .... nanti nk buat juga la

    ReplyDelete
  4. Mmng betullh kata anak2 tu hainom,kalau msk spegatti dah mcm raya omputih pulak..
    Rajinnya buat sendiri popcorn...kakak slma ni xpernah amik kisah cara nk buat popcorn sbb asik membeli je,tak tau senang sngt buatnya...tq share resepi,tak kesah rentung janji air tangan sendiri kan hainom.

    ReplyDelete
  5. Selamat Hari Raya Aidil Adha buat akak sekeluarga. Sedap pospcorn tu.

    ReplyDelete
  6. Boleh nak cuba buat sendiri juga kalau macam ni. Sedap nampak.

    ReplyDelete
  7. Macam menarik pula pospcorn ni. Selamat Hari Raya Aidil Adha buat akak sekeluarga.

    ReplyDelete
  8. senang ke nak buat? sebalom ni selalu gak nampak lalu lalang kat fesbuk tapi tak penah yg nak menerai....kikiki...pasni bole le akak menerai pulak...hehehe...pakai jagung kering kasi makan ayam tu ke ? yg hangus tu la sedap kat rumah ni ada sorang yg suka makan benda2 hangus...hahhaha

    ReplyDelete
  9. memang senang je membuatnya tapi ntah bila lah nak mencubanya hainom ... terliur je tgk popcorn rentung tu ... hehehee

    ReplyDelete
  10. Wah boleh cuba in kak Zai suka makan popcorn.

    Selamat hari raya haji hainom.

    ReplyDelete
  11. Wah boleh cuba in kak Zai suka makan popcorn.

    Selamat hari raya haji hainom.

    ReplyDelete
  12. Salam Aidil adha buat KAk & family dr bumi Sabah..
    wahh menjadik ni pop corn tu... nampak sodap! hihi
    kesimpulannya kak masak apo raya haji?? haha

    ReplyDelete
  13. hehehe.. sy guna magic pan..rentung la juga..kikiki

    ReplyDelete
  14. Haha.. kalau sekali angkat semua melekat tu camne nak makan? Ai mesra2 la nampaknya makan sama2 macam adegan makan gula2 kapas pasangan romeo dan juliet ya Mak? Amboi2.. tak padan ngan bahagian rentung tu ya.. sempat lagi dia buat adegan lomatik kat situ..
    Aip..dua dah entry masakan ni.tak kisahla Okje kata buat ni senang je pun, tapi sah rajin sangat ni.... amboi2 rajin semacam ni.. eh, ke memang mak jenis rajin ye? Ops.. lupalah.. yang malas tu saya.. hihu..

    ReplyDelete
  15. Oo baru tau gitu rupanya nak masak popcorn. Ingatkan ada bekas khas nak memasaknya ..

    Salam Aidiladha okje!

    ReplyDelete
  16. mmg sedap buat snndiri puas hati dpt makan
    dlu dlu msa dok jb x tahu buat sndiri asyik la dok blnja anak jiran makan popcorn pasar malam..
    aduh duh.. x sabar tunggu rania blh kunyah popcorn nk buat manyak manyak. kikiki

    ReplyDelete
  17. kira rajin juga nak try buat
    saya tak rajin walau tau senang...hehe

    ReplyDelete
  18. Amboi, amboi... Mami dan Dada.... macam biasa dengar aje perkataan ni semua tau! Nak kena pi buat copyright ni ghasenya kalau ada jiran yang jealous macam ni ^_^

    Eh, 'Kak Okje' demam ke apa ni? Sejak dua menjak ni tetiba rajin pulak di dapur. Rasa macam pelik aje tau. Seingat saya last sekali kejadian rentung di rumah sebelah dah berbulan lamanyakan, kan, kan....

    ReplyDelete
  19. CH dah lama teringin nak buat popcorn ni hainom..
    tapi belum juga smpi seru hehehhe..
    Boleh bagi segengam tu tak kat CH.. :P

    ReplyDelete
  20. syok pulak tengok dalam video tu jagung dia meletop2 gitu haaaa baru ingt nak try dalam pemanggang ajaib tapi nanti tak nampak pulak meletop top top gitu. nak buat dalam periuk tudung kaca la jugak cam ni ekekekeke

    ReplyDelete