Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 22 September 2015

Untuk Syurganya....

Salam Selasa......
Esok 9 Zulhijjah yer korang. Sunat berpuasa katanya.

Sejak Mami jatuh sampai lari tulang bahu beberapa minggu sudah, Pak Jilap bercita cita nak belikan mak dia Wheel Chair yang boleh baring sekali.Yang sedia ada, yang biasa biasa jer tu. Sebenarnya dah beberapa kali jugaklah Mami jatuh. Yang jadi jatuhnya tu bila kekadang langkahannya tu tetiba macam melekat, tu yang buat Mami tersungkur tu. Dan banyak kali jugak dah kitaorang cakap, suruh Mami duduk kat Wheel Chair jer, kurang sikit geraknya. Tapi biasalah, orang tua kan..... Terasa diri tu sakit nar kot kalau duduk atas Wheel Chair tu. 

Eh ....lupa lak nak bagi tahu korang..... Mami disini adalah merujuk ibu mertua mak yer korang. Tetiba pulak jadi gedik nak tukar panggilan hihi.... Ingat Jiran Sebelah jer boleh panggil mil dengan panggilan Mami? Mak pun nak jugak hokay!! Ekekeke....

Macam OKje pernah cakap sebelum ni, Mami ni adalah pengidap Parkinson. Rasanya dah hampir 20 tahun jugaklah. Yelah....sejak OKje kawen dengan Pak Jilap. Tapi masa tu, Mami taklah teruk sangat. Masa tu cuma tak boleh menulis dengan betul je. Yelah, masa tu Mami masih boleh mengajar lagi. Biasalah.....namanya pun penyakitkan....... 

Tulah.....kebetulan masa Pak Jilap berkursus Green Card kat Bangi, boleh pulak bawah pejabat tu ada jual benda benda cenggini. Tongkat dengan tempat duduk, katil hospital pun ada weyh. Bagai pucuk dicita ulam mendatanglah. Ada pulak Wheel Chair yang dicari cari. Ni dah bukan boleh bersandar lagi dah ni, baring pun boleh yer..... 


Tulah kan....... dah katanya ada niat baik untuk Syurganya, agaknya Allah mudahkan jalan dia kot....


Bagi OKje, dah perfect sangatlah Wheel Chair ni..... boleh tampung betis sekali. 
Rupanya ada orang teringin nak jadi doktor, check jantung sendiri hihihi....... Salah tempatlah bang oiii. Tu nak check jantung ke paru paru tu weyh?


Sampai sampai rumah Mami, terus kasi try Mami duduk atas wheel chair baru. Dan dan tu jugaklah Mami nak potong kuku weyh!!.... Kasi chance anak jantan yang potong kuku mak dia...... 

Menantu? Huh....harap jadi mamarazzi jerlah hihi....

19 comments:

  1. wheel chair pon ada yang boleh baring sekarang..canggihnya..baru kutahu ..hihi
    Untungnya Hainom ada suami yang sangat amik berat pasal maknya..anak soleh gitu..berbakti pada orang tua..banyak pahalanya..
    Syurganya dibawah tapak kaki Ibu..Syurga kita dibawah tapak kaki suami..:)

    ReplyDelete
  2. Mamarazzi yg tk tahan tu, kira kena intip2 nk amik gmbo yek, hi hi..
    Baru tonton satu video redha Allah terhadap kita bergantung kpd redha ibubapa..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah ..semoga murah rezeki pak jilab sekeluarga murah .... masa ni la nak balas balik jasa ibu kita ,... berbankti kepada ibu bapa

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...anak yng soleh...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah dpt juga beri keselesaan pd mami pak jilap ya....brbakti pd orangtua ni akan dapat balasan bukan saja di akhirat malahan di dunia juga...InsyaAllah.

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah....!perkongsian yg bagus kak seelok nyer akak bagi la alamat atau mane kedai tu senang org lain nak cari/beli.

    ReplyDelete
  7. insyallah kak... memuliakan syurganya... mana tau ganjaran syurga jgk kan bt pak jilap...

    bila lg nk bermanja kan... potong kuku je apa lah sgt kan... dulu kite kecik2 pun dia selalu potong kan

    ReplyDelete
  8. alhamdulilah dapat jugak kan. biasa la kan kak. bila kita balik mesti depa nak manja2 mintak buatkan itu buatkan ini. ntah2 nanti kita pun dah tua jadi gitu gak huuuuu

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...anak yang prihatin dengan ibu syurga tempatnya.

    ReplyDelete
  10. Ahah...itulah kita konpius sejak bila dia ada 'Mami' juga ni.... tapi takpa, dah katanya itu panggilan si ibu, tak kisahlah nak gunapakai untuk mak mertua jiran sebelah ni... I know you memang jeles tau ^_^

    Wah, memang anak syurgalah ni! Nak juga tengok muka isteri mithali PakJilap ni. Naklah tengok kotnya tengah ketip bibir menahan perasaan cemburu. Yalah, kuku emak diketipkan, kuku kaki isteri yang menggerutu tak pernah pun berketip walaupun katanya dah 20 tahun kahwin. Huahahaha!

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah makin selesa la mil OKje lepas ni....betol tu bakti yg kecil untuk syurga besar yg menanti...mesti bangga mak yg duduk di kerusi roda pemberian anak menantunya... :)

    ReplyDelete
  12. Menantu jadi jurufoto boleh la. Wah canggihnya wheel chair dia. Senang kalau nak duduk or baring kan

    ReplyDelete
  13. kesihan ..berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Banyakkan sabar ya..teruskan doa agar mak akan beransur sembuh juga akhirnya

    ReplyDelete
  14. Betul tu dah semakin canggih wheel chair sekarang ni yer.... pesakit yang menggunakannya tak lah terasa sangat berasing ngn kursi/sofa orang lain....lebih selesa kot, macam sofa jer nampaknya tu...boleh dibaring2kan lagi...

    ReplyDelete
  15. betullah .selalunya klu niat baik , allah permudahkan ...

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah..betul2 pasangan jannah ni. Bertuah mami ada anak soleh dan menantu solehah.. legalah hati diberikan perhatian di saat tak sihat tu. Mesti mahal kan wheelchair tu? Nampak canggih tu.. yang arwah opah dan nenek saya pakai dulu jenis biasa tak ada apa2 fungsi yg macam Okje tunjuk ni..

    Seronokla mami ada orang manjakan dia gtu kan.. moga2 anak jantan kita pun boleh manjakan kita di saat kita tua nanti.. amboi2.. mami pulak ye.. haha..

    ReplyDelete
  17. Moga mak mertua okje sihat selalu .. untung ada anak yg soleh cam pakjilap tu ...

    ReplyDelete
  18. insya allah...buat baik pada ibu yang melahirkan
    pasti tinggi ganjarannya

    ReplyDelete
  19. Itulah pengorbanan seorang anak sewaktu ibunya masih hidupkan hainom..
    Sama macam kerusi roda yg CH belikan utk arwah mak CH..
    Memang selesa .. bila mereka penat boleh baringkan..

    ReplyDelete