Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 20 October 2015

Jadi hantu maghrib semalam

Salam Selasa.......

Untuk pengetahuan korang, mak tengah baking kek coklat lagi hokey!! So, jangan jeleslah, kalau sat lagi mak makan kek coklat sambil landing atas sofa !! Nyum nyum.....Haha.....

Ha ....Kak Nooriah kata nak buat kek coklat hari tu, dah buat ke belum? Alah....apa ada halnya kan Kak Nor , setakat Kek Coklat, Kak Nor buat sambil tidur pun jadi hihi....

Meh nak cerita kisah maghrib semalam. Huh......korang tak yahlah nak seram sangat, bukan cite hantu pun, tapi cite mak yang jadi hantu haha.....

Masa tu mak dalam kereta, tengah panaskan enjin.  Tetiba lalu 2 orang hamba Allah remaja cha ya nun alif. Sorang berjalan, sorang naik basikal. Bersiar siar gamaknya depa maghrib maghrib tu kot. Tetiba diaorang berhenti depan rumah mak. Bukanlah depan rumah betul, depan tempat sampah yang kat pagar tu, tapi kawasan rumah maklah kan. Mak perhatikan jer dulu. Dalam pada yang sama dah standby dah nak menyaund kalau diaorang buat onar hihi.....

Rupanya dia bagi makan anjing kat situ.
Apa lagi..... mak pun hon ler. Dah macam orang tak betul pulak maghrib maghrib tu hihi.....Sakit hati mak tau! Tak kiralah mak,  anjing dia, ke anjing gelandangan ke. Mak pun apa lagi, laju lajulah keluar dari kereta teruskan niat menyaund tadi.

Weyh adik......you ar....mau kasi makan you punya anjing janganlah depan rumah I, kasi tepi jalan sana la, depan rumah you ka. Sekarang, kasi angkat you punya polistrene.

Cakap kang marah, kata kita ni rasist lah apa lah, tapi depa ni memang sukalah bawak anjing depa bersiar siar lepas tu dibiarkan anjing depa melepaskan hajat kat depan rumah orang.

Geram mak nengoknya...... patutlah sebelum sebelum ni, memang mak perasan, kekadang ada bekas polistrene kosong depan tempat sampah tu. Ingatkan jiran mak yang cha ya nun alif tu punya kerja sebab dia memang tak de tempat sampah, sebab dia besarkan gate. Tak pasal pasal mak berdosa tau....berperasangka dengan jiran duda lagi suci tu hihi.....

Kalau korang, korang geram tak? Ke korang kool jer.....

32 comments:

  1. tak tau nak kata okje..sebab tak terkena lagi macam tu he he
    suami acik pernah jumpa..dia halau anjing..menjerit anak jiran tu panggil bapa dia..bagi tau itu uncle kacau anjing dia katanya..nasib la bapak dia ok je...

    ReplyDelete
  2. Kalau kanda pun tak boleh tahan. Itu jenis ca ya nun alif yg pengotorlah dinda. Kalau jiran kanda dia memang tahu halal haram. Pembersih lagi. Kena yg macam jiran dinda tu memang kalau tak ditegur tak boleh. Ini jenis yg tak alert tak hormat agama kita. Geram pulak kanda..

    ReplyDelete
  3. mmg geram kak..suka2 hati jer nak bagi mkn binatang haram tu dpn umah kita.kalau kucing tak per lah jgk..hhu

    ReplyDelete
  4. kalau saya pun geram jugak, tapi suruh orang lain sound..kang dia suruh anjing tu kejar kan tak cukup tanah lari...hihi

    ReplyDelete
  5. seb baik kak ... kawan rumah kami tak leh bela anjing ... klu tak poo poo anjing sama byk ngan poo poo kucing ....
    kami sini jenuh ngan taik kucing ... hari2 berak .. rasa nk pi tolong suap kat mulut tuan die je .... suka hati je nk lepas hewan comey suka suka memberak tu ....
    aku ni tak benci kucing tp klu kucing je suka memberak ni .... mmg sakit hati je kecik besar je aku nengok kucing tu .....tuan die pun sama ....

    ReplyDelete
  6. Emm geram jugaklah kan kot tak jaga sensitiviti agama..klu tahu dan hormat mesti tak buat macam ni..ni kira jenis yg tak bertamadun la kan

    ReplyDelete
  7. err bab bab tang binantang kene samak ni memang kene marah kot...ggg takut kiter terpegang pilostrin tu sebab kiter angkat nak buang...padahal kiter tak tau itu bekas anjing mcm dah canne?? Airliur anjing kot kalo terpegang? adeh laaaa...

    ReplyDelete
  8. Saspen kakak nak baca cerita hantu,rupa2nya naik hantu....!
    Ntah lh ya kakak tak pernah alami stuasi begini sebab kejiranan kakak ni semua melayu.

    ReplyDelete
  9. mmg kene tgr kak... kalu idak jd tempat mkn hanjing n tempat pembungan najis la tmpt akak tu nnti... yelah... jgn lah dkt2 ngn dpn umah org... bt lah kt tempat lapang lain org rumah cya ya nun alif tuh sndiri kan

    ReplyDelete
  10. haha, saya pun mula2 tadi tersilap anggap masa baca tajuk.. rupanya naik hantu ya...
    kalau terjadi pada saya ye? jab nak memikioo.. ai, mestilah marah weh,, kes binatang tu tak pasal2 kena samak nanti.. ai, buat kerja depan rumah kita lak.. satu badan berangin kalau tengok tu..hihi, saja2 mengapi-apikan Okje..
    tapi seriusnya, kena ada perasaan menghormati perbezaan agama orang lain lah kan jiran tu pun..agak2 la nak buat baik pada binatang pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek dah habis ke? nak pergi sana makan sikit boleh? bosanla cuti lelama ni..

      Delete
  11. amboii kek coklat lagi??? sebab sedap dan menjadik lah tu dok repeat buat... haha...
    bukan lah benci anjing.. tapi tulah bila sllu membuang depan rumah mmg lah marah gak.. tambah2 klu depa biar ja anjing2 depa tu berkeliaran tak tentu pasal...

    ReplyDelete
  12. Kenapa panaskan enjin waktu Maghrib?
    Hahahaha..
    Nampak nho kereta tido tak bangun2 sejak pagi..

    Kalau budak Cina tu bagi anjing makan, dan dia angkut buang tong sampah bekas polisterin tu, saya tak marah....as long as anjing tu tak kencing berak depan rumah saya. Kita ni kadang kala terikut emosi kita bangsa Melayu yg fobia tak bertempat dgn anjing, padahal anjing tu pun mahkluk Allah. Tapi kalau budak Cina tu mmg biar aja bekas polisterin, maka elok la di sound...kehkehkeh

    ReplyDelete
  13. garang sgt mak ni haaaaaaaa......ahahahhahaa....kalau saya pon marah,tp,pendam dlm hti la kot....kekekekkekekekee...ta berani nak tegur.....

    ReplyDelete
  14. sama mcm pendapat doktor,klu biarkan polistrine di situ je memang patut soundlah....

    ReplyDelete
  15. Ini boleh mendatangkan marah!!!!!

    ReplyDelete
  16. Patut le hubby bising2, setiap pg bila nak k masjid, adalah insan ni bawa anjing & biarkan buang najis tengah jalan kaw taman.

    Nasib le siapa yg terpijak..

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum okje.lama tak menjenguk blog okje. kalau saya pun saya geram jugaa tu...mmg kena menyound juga la

    ReplyDelete
  18. Mau nye tak hanggin...hanjing tuuuuu...kalau kucing takpa lagi....elleh mak setakat hon dgn sound je....kalau kite terus gerbang2 rambut sambil meracau2 bawak parang acah2 nak libas sambil mulut berbuih2 terus tau....bukan takat diorang lari balik rumah je ..pindah terus gamaknye...kahkahkah...mak kalau jadi hantu pon totap cantik kebabom letop2 tau...hehehe

    ReplyDelete
  19. Terserlah kegeraman mak disitu huhu.

    ReplyDelete
  20. hahahaha....nasib baik tak jumpa video viral kat fb dengan tajuk "perempuan melayu garang yang racist" hahaha... jangan marah. melawak jer...

    ReplyDelete
  21. Kat tempat KN ni pun sama lah....baik pagi atau petsng ada je yang bawa anjing dorang bersiar2....kot yer pun time anjing dorang nak melepas tarik jauh2 dari kawasan rumah orang....kebun orang....

    Biasa juga KN tegur...masa anjing dua suami isteri cya ya nun alif ni nak melepas..." Helo Mr. you punya anjing mau berak ka?... tolong bawa jauh2....saya tak suka lah dia berak dekat kebun says.... tolong.."

    Nasib baik mau dengar kata.... kalu tidak mau jer KN kasi naik volume kasi sikit tinggi.!!

    ReplyDelete
  22. Kat tempat KN ni pun sama lah....baik pagi atau petsng ada je yang bawa anjing dorang bersiar2....kot yer pun time anjing dorang nak melepas tarik jauh2 dari kawasan rumah orang....kebun orang....

    Biasa juga KN tegur...masa anjing dua suami isteri cya ya nun alif ni nak melepas..." Helo Mr. you punya anjing mau berak ka?... tolong bawa jauh2....saya tak suka lah dia berak dekat kebun says.... tolong.."

    Nasib baik mau dengar kata.... kalu tidak mau jer KN kasi naik volume kasi sikit tinggi.!!

    ReplyDelete
  23. Elok juga du sound tu Nom..
    Kurang2 dia tahu jaga perasaan jiran..
    Tak de lah suka2 nak bg mkn anjingnya sesuka hati..

    ReplyDelete
  24. Tak pyh kata anjing,kucing jiran melepas kt tgga rmh dia pun mrh juga...sekli angin bawa..puhhhh..muntah hijau terus tau..kasi sound jer..terus trg gitu. ?.tklh ngata,ngumpt blkg..

    ReplyDelete
  25. elok juga bagitahu... at least lps2 ni depa tak buat depan rumah kita... biasanya hidup berjiran dia kena la faham kan...

    ReplyDelete
  26. Sekarang ni memang susah sikit. Sikit-sikit nak kata racist. Yang sebenarnya kenalah bertoleransi. Kalau sayalah, kena cakap elok-elok beritahu tak sesuailah nak bagi makan anjing kat depan rumah kita dah dia pun tau kita ni Muslim. Isu anjing ni pun sensitif juga walaupun sebenarnya anjing tu tak bersalah. Yang selalu buat salah, tuan punya anjing ^_^

    ReplyDelete
  27. saya tak tahu nak komen sebab tak penah kena
    kawasan perumahan saya memang sejak dulu orang kita aje =)

    ReplyDelete
  28. Klu yg terang2 x hormat mmg mendatangkan marah okje ...

    ReplyDelete
  29. Singgah awal pg..

    Len kali kita pulun baca entri tertunggak.. zZZzzzzzZzzz...

    ReplyDelete