Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 14 October 2015

Kek Coklat Moist

Salam Rabu, salam Maal Hijrah buat sahabat alamaya mak semua.....

Semalam Pak Jilapah cuti, hari ni pulak memanglah semua orang cuti, dah public holiday katanya. Macam biasalah, kalau hari cuti, biasanya masa mak memang habis atas jalan raya. Nama jer mengukur jalan tapi duk ulang alik highway Grand Saga dengan highway Silk jer pun hihi.....Tak jauh perginya de.....

Tapi jangan tak percaya, mak masih sempat membaking hokay!

Kek  Coklat Moist

Macam sarang tebuanlah, jangan cuba berani menjolok, kang ada yang mengamuk kang...... Cenggitulah lebih kurang pesamaannya dengan mak. Salahkan Makcik Senyum tu ..... Baik punya dia jolok mak dengan projek Kek Coklatnya, mak udah jadi geram! Takkan kita asyik nak salahkan hormon je Mel, kesian hormon Mel......hihihi

Kebetulan pulak si Angry Bird ni dah lama request nak kek Coklat. Tapi malas nak layan sebabnya malas nak beli serbuk koko. Bukan apa, takut semangat membeli jer yang lebih, semangat membuatnya tak de haha......Mak pernah beli serbuk koko ni tahun lepas tau,  tapi sampai expired kotak tak bukak hihi.... Shhhh..... jangan bagi tahu Pak Jilap! 

                        


Ada lagi bendanya tu, tak sampai hati nak buang, terasa berdosa pulak mak ko huhu.... 
Sudahnya mak beli brand Nona je weyh, murah sikit...... Sedap jer pun .....

                        

Kalau kek Coklat ni mak suka yang moist ala ala bantat macam bingka sepatah kata Makcik Senyum tu hihi....Mak tak suka pulak yang macam kek biasa tu. 

Google punya google, mak cuba resepi blog Cahaya Hidupku. Memang terbaik hasilnya weyh. Mak guna kekdah Steam Bath ye korang dengan suhu 175 darjah selama 1 jam lebih jugaklah. Kejap tutup api ataslah, kejap tutup api bawahlah. Pergh!! Macam terer je gayanya hihi.... Sudahnya rentung jugak atas tu sikit, Hihi..... Nasiblah Kek Coklat ni sama warna dengan Rentung, tak delah nampak sangat haha..... 

Knor, kita dah boleh berlagak dengan awaklah yek hihi.... 

19 comments:

  1. Salam Maal Hijrah hainom....
    Rentung pun kalau dah kata kek sedap je dimakan,ala apa ada pada rupa ...sedap tu yg penting.

    ReplyDelete
  2. Yeahhh jadi...lps ni boleh ambik order...mulakan dgn sedekah jiran dulu...pas tu open order...maju selangkah jgn lupa knor ye...knor pun kdg2 bantat juga buat ke...hihi..tkdelh pakar sgt....

    ReplyDelete
  3. Haha.. setuju dengan Knor. Dah pandai tu, amboi kaedah mandi stim lagi dia guna, patutla menjadi baik je keknya tu... dah boleh mula amik order tu Okje.. apa kata ajak saya g makan dlu kat rumah tu, apa istilah tu, food tasting eh? Haha..

    Ala..kalau rentung sikit je tu tak ada apa la ..lagi sedap bahagian tu rasanya..

    ReplyDelete
  4. Terliurr ain tgk . Nyum nyum .
    Nanok jugokk .

    ReplyDelete
  5. Nampak cantik aje keknya tak nampak rentung.Tentu rasa dia sedap.

    ReplyDelete
  6. kek coklat buatlah versi ap pon mmg sedap di makan.
    my peberet hihihi

    ReplyDelete
  7. aduh sedapnya tu..terbaik..lazat berkrim..inilah realiti makanan bagi yan g rajin buat makanan untuk keluarga..tahnia

    ReplyDelete
  8. rajinnya geng, bak le sini sepotong

    ReplyDelete
  9. nampak sedap ru hainom si hitam manis ni
    kaknoor bru trpikir nk buat kek coklat lah pulak mesti sedap nii

    ReplyDelete
  10. rentong pun rentonglah Anom..janji sedapkan. kalao anom tak cakap tak siapa tahu kek coklat tu rentong..dah sama jer kaler dia. pada ky okje tu..

    ReplyDelete
  11. Ehh sy pun suka kek coklat..tp suka yg gebu n moist..ala2 bantat tak suka.haha klu buat ni setengah sy sorang dok balun..berat dh naik 2kg bust tak nampk la dulu kek coklat moist mak jilap ni.hahaha

    ReplyDelete
  12. kalau buat sendiri best. leh tarok chocs bnyk2 sesedap rasa tekak kita..puas hati..hehehe

    ReplyDelete
  13. perhhh..dah terer ni kak... sedappppnya nengok kek coklat tu... haha
    sini yg murah sikit tepung koko "majulah Koko" selalau guna jgk... aduss! lama tak membaking..dak tumpis pun selalu request skrg ni... hihi

    ReplyDelete
  14. dalam sebuk2 tu sempat gak membako kek cekelat ek...semalam kite masak pon tak...kikiki....kite nak masak spageti je semlam tapi cik boss ajak makan kat luar terus laju2 kite simpan daging cincang dalam esbok....hehehe....lepas makan semalam balik rumah anak beranak lepak2 tengok tv....takde hati pulak nak mengukur jalan semalam....nampak sedap kek mak tu skit lagi kite nak jilat screen laptop....hahahaha

    ReplyDelete
  15. Uih, Mak...Dahsyatlah sekarang! Diam-diam berisi! Sempat bako kek lagi! Memang tak terikutlah kita macam ni. Baca perkataan-perkataan baker katanya pun kita dah pening. Hebatlah Mak kali ni. Tak dapat kita nak menandinginya nampaknya.

    Eh, tapi bukan ke Mak keluar masuk panggung lately? Biar betul Mak ni sempat pulak baking kek. Kek tu dah hantar pada Mak mertua ke? Ke Mak habiskan sensorang sambil landing atas sofa berselfie makan kek Mak oi?

    ReplyDelete
  16. my anak buah , bila nak buat kek birthday , tanya kek apa , jwp mesti nak kek coklat moist . Jadinya , resepi tu dah lekat kat kepala . mak usunya lak mmg suka coklat moist ni ... bila moist tu , mcm lekat je dlm mulut ...

    ReplyDelete
  17. telan air liur Jap. Mak..rumah kat mana?..Kita nak datang bawak pinggan..;D

    ReplyDelete
  18. wah.... nampak sedap betul gmbr yg first tu... er... PM harga... hahahahhaha

    ReplyDelete
  19. Mia suka kek coklat jenis kukus camni .. sedap :D

    ReplyDelete