Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 21 October 2015

payWave

Salam Rabu bebeh.....

Hari ni mak nak pulun blogwalking. Semalam mak dan anak anak meronda ronda membelah jerebu yang semakin menebal nampaknya dah sekarang ni. Tak jauh mana pun, dekat AEON jer hihi....

Semalam tak masak hokey!! Makan pizza sudah. Cari combo yang paling murah, maklumlah banker kerja hihi..... Duit yang ada kena catu betul betul kang ada pulak orang yang kena basuh pinggan kat Pizza Hut kang hihi.....

Mak punya perangai ni, kalau ada duit, mulalah nafsu membuak buak nak membeli. Nampak baju semuanya cantik cantik belaka weyh! Lebih lebih lagi kalau Pak Jilap tak de, tambah senang hati le mak nak soping.Tak de orang larang! Hoho....

Satu untuk TLBD, 3 untuk mak hihi,,,,, Dah,,,,, 2 tahun lagi baru boleh soping balik!
Kalau bonda mak kat kampung tengok ni, sure dia marah.....  Tak de warna lain ke nak beli, semua baju hitam ......  Cover lemak namanya tu mak hihi.....

Yelah.....dah lepas pilih pilih baju tu, haruslah kena bayar ye dak. Lainlah kedai baju apak sendiri !! hihi....

So meh le kita cuba Debit kad mak yang baru dapat ni. 
Ceritanya kad Maybank mak hilang hari tu, tah mana perginya. Memang le tak de   duit dalam tu, tapi takkan tak mau berkad pulak ye dak? Haruslah buat kad baru.

Dulu kad ni buat isi gaji, la ni buat isi angin haha......Mak memang dah lama sangat tak guna Debit Kad Maybank ni sebenarnya. Sampai kekadang lupa pin no lah!

Terkejut mak semalam! Rupanya kad yang ada tulis 'pay Wave' ni, cashier tak payah dah susah susah nak swipe, cuma dia perlu touch je !..... Kita pun tak payah dah nak tekan pin no kat kaunter tu lagi. Nampak sangat mak ketinggalan zaman sangat tau! 

Kalau kita spend bawah Rm200.00 tak payah dah nak sign pun kat bill tu, melainkan sebaliknya. 

Tapi masalahnya, kalau kad tu hilang, tak ke orang boleh guna sesuka hati? Kat mana jaminan keselamatannya di situ? Tang sign? Sign, sekejapan jer orang boleh tiru? 

Korang rasa macamana?



30 comments:

  1. Salam Rabu kak...
    amboiii shopping juga meredah jerebu...beli sampai 3 tu..hahaha...cantik...ohh kak sy lagi jakun ni baru tau maybank paywave ni..haha..senangnya nk guna.. kad sy masih yg kuning zaman batu..hahaha.. tapi confius jugaklah security dia..kan...

    ReplyDelete
  2. Hamboi...kalau hilang 200 dah kompom terbang dulu...

    ReplyDelete
  3. hamboi kak..mkn syok lerr shoping dah ada kad..cuma swap2 jer..haha

    ReplyDelete
  4. Salam singgah rabu sini... :)
    wah!canggih²..

    ReplyDelete
  5. Wah..beli apa tu? Blause ke jubah tu? Stok 3 sekali beli ye.. syok2.. haha.. untung ye, bawa kad je ye? Haha.. Okje, saya takde kad debit pun ni.. kadang2 rasa macam ketinggalan zaman gak bila ditanya jawab tak ada. Tapi yang takde ni pun leh belanja juga, takit kalau ada kang tak ingat dunia.. biar susah2 sikit ye. Kena hati2 la guna kad debit ni klaua gitu ya.. saya memang risau akan keselamatannya tu yang tak apply tu.. haha.. macam duit banyak sangat yer!! Eh, sebab sikit ler sayang..

    ReplyDelete
  6. 1 utk TLBD 3 utk ibunya.....hihii bijak sungguh....katakan pada bunda hitam itu menawan.
    Kakak lebih suka bayar tunai,lagipun biasa bayar pun bawah 200.

    ReplyDelete
  7. CH pun baru tahu Nom..
    CH ada kad kredit jer.. itu pun guna utk booking online jer.. kalau shopping jarang guna..
    Baju tu utk raya tahun depan ke Nom..
    Awal buat persiapan..

    ReplyDelete
  8. haah ek..tetiba terfikir pulak..isk..tamo la guna debit kad kalau pi belanja

    ReplyDelete
  9. mls nk buat debit kat sbb hujung tahun kena bayr caj tahunan tu .... berape belas ke puluh ke tatau la ... lupa hehehe sbb tu sy masih guna kad bank jenis lama ...dasar kedekut .. tp tak sure la maybank caj tak klu cimb die caj

    ReplyDelete
  10. Amboi amboi mak.... sampai tiga lai sekali rembat... tapi boleh percaya ke tahun depan pulak baru shopping lain? hahaha

    Ha ah...saya pun curious jugak kalau main touch mcm tu jer tanpa perlu masukkan pin... BAHAYA! Lagi kan kad yg kena sign pun orang boleg curi, apatah lg yg tak perlu sign.. Rasanya sy punya pun mcm tu... Tak pernah pula guna kad debit...

    ReplyDelete
  11. Jerebu kt luar soping kt dlm...tk der hal..jnji ongkosnya tebal..kita tk ade kad debit...2 ni...tk yh nak swepp2 bgai..kita tekan2 pki jari jer..lps tu gi soping..

    ReplyDelete
  12. hamboih dia.... supink saja kejenyer....

    tulah kak dana msh lg pakai kad maybank yg lama kaler kuning tuh hehehe... selgai tak rosak mls nk tkr lak
    ramai gk yg pji kad atm lama tuh walaupun kalu nk guna byr apa2 kt kaunter kene mskkn no pin dia lebih selamat nk diguna dr kad skrg nih... sbb klau ilang sapa2 blh guna,,,

    ReplyDelete
  13. benda yang mudah ni mesti lah ada risiko nya..kan??nbenda mudah jangan di ambik mudah...

    ReplyDelete
  14. nampaknya kita sepesen Hainom suka yg gelap terasa lemak sana sini lah tu kan yalah mcm takuttt je nk pakai kaler terang heee

    ReplyDelete
  15. makkkkkkk ohhhh makkkkkkk...saya taknak sentuh pasal debit card..yg saya nak tau makk nih banker jawatan apa??kerja bank mana?grad U mana?saya pon bakal melabuhkan kerjaya dalam banking industri jugak...mohon makkkkk jd sifu sayaaaa...jawab soalan saya kat shoutboxxxxxxxxxxxxx pleaseeeeeeeeeeee............happy shopping..kalau Pak Jilap marah pon buat ta dgr je.....lagipon mak jilap bergaya tuk pak jilap jugak kan..ahahahhaahaha

    ReplyDelete
  16. makna kata mmg kena jaga elok2 la ye okje.... bahaya pulak kalau keciciran... tak memasal je duit abis... setakat ni saya tak de la wave2 tu... pakai dabit kad je... ada duit baru belanja... kalau tak de duit... lalu amik bau je la... hehehehe

    ReplyDelete
  17. jerebu tebal kat luar tu memang memeningkan..tapi isi debit kad tebal sangat menenangkan kan..hihihi

    ReplyDelete
  18. Kalau jubah kak Zai suka yang hitam jarang beli warna lain.

    Kak zai pun pakai Debit kad kalau shopping.

    ReplyDelete
  19. Bahaya juga jika macam tu. Cuba tanya maybak balik TNC dia. kena jaga baik-baik tak bagi hilang.

    ReplyDelete
  20. Senang nak shopping macam tu. Guna kemudahan sebaiknya.

    ReplyDelete
  21. Ada cara barupula yea. Saya lebih suka bayar cash. Terasa sikit nak keluarkan duit jika banyak..hehe.

    ReplyDelete
  22. kalau ada cash in hand ribu riban hari tu jugak boleh lesap, nafsu shooping membuak2 dlm jiwa wanita nih..betul tak mak...

    ReplyDelete
  23. Mak kite pon sama la kalau bole sume nak itam tapi tu la selalu kene bangkang dgn cik boss dgn anak2....siap kutuk2 lagi tau....diorang ni memang bukannye tahu seni....pakai baju itam2 le bestkan...selain nampak misteri dapat gak sembunyikan babat kat keliling perut....wah kan mahen la mak menyopping ye dah dapat kad gambo buah ceri...hehehe ^_^

    ReplyDelete
  24. Amboi, satu untuk anak, tiga untuk diri sendiri! Mentang-mentanglah rezeki terselit celah beg duit sendiri ^_^ Tapi betullah, Mak.. kalau ada duit dalam tangan, laju aje nak menyoppingkan. Sbb itu jangan letak duit dalam tangan! Hahaha!

    Mak, HD dah banyak kali ajak tukar ke PayWave ni tapi saya malaslah. MBB Debit Card saya pun untuk menyopping juga sebabnya saya ni takda kad kredit. Malas nak fikir masalah credit card, makanya lebih baik takda langsung. Aman dunia!

    Yalah, baru terfikir kalau paywave macam ni, kalau kad kena cilok, apa jaminannya untuk kita pemegang kad yerk! Uish...nasib baik den tak tukar lagi :)

    ReplyDelete
  25. Ohh ketinggalan juga tak tahu pasal wave apa mak nenek ni.memang dok ada debit card maybank..tp yg sekali dengan atm tu..ni pun tak pernah guna debit..kita biasa cash je.huhu..baru dua kali kot penah guna debit card ni..tu pun pasal lupa nk keluarkan duit..raya haritu beli baju raya.haha

    Sakan mak jilap soping..sekali grab 3 lai..pitam pak jilap.huhu

    ReplyDelete
  26. Risau juga bila pikit tentang security features di situ...
    Tak kan main sentuh2 aje tanpa ada apa2 verification..(nampak sangat saya ni penakut dengan teknologi)..huhu :(

    ReplyDelete
  27. betul juga ye dak...tak terfikir plak saya
    kalau kena curi camne plak ye
    nasib tak penah guna kad gitu...hehe

    ReplyDelete
  28. Oooo baru tau gitu rupanya fungsi paywave tu .. senang tapi tak berapa nak secure.

    ReplyDelete
  29. Samalah kita geng, suka kaler2 gelap..

    ReplyDelete