Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 2 October 2015

Tetiba terasa sayu

Salam Jumaat penuh barakah korang.....

2,3 hari lepas mak lipat baju kurung lama lama yang tergantung kat almari atas dalam bilik mak tu. Pas tu ikat kemas kemas, masuk dalam almari tu balik. Bukan apa, nak luaskan ruang gantungan dalam almari tu. Dah ketat beno. Namanya pun orang pompuan kan, walaupun baju dah banyak tapi masih lagi nak beli yang lain. Tapi itu cerita zaman mak kerjalah. La ni, pandai pulak sedar diri hihi.......

Penganggur sepenuh masa macam mak ni, masa bilalah nak pakai baju kurungnya??? Takkan nak masak pun pakai baju kurung kot? Panas haih!........  

Dalam pada mengemas tu, tetiba terasa sayu pulak mak ni weyh, kemas kemas baju cenggini adakah mak akan........  huaaaa huaaaa huaaaa.....

Moga Allah masih memberi peluang untuk terus beramal soleh lagi hendaknya.... 
Selamat berhujung minggu korang....

37 comments:

  1. amboi mak ni...sentimental betol...kikikiki
    pakai la baju kurung sambil petang2 hidang air teh kat suami....:P

    ReplyDelete
  2. Sedekah hainom baju kurung tu..
    Boleh gak tambah pahala hihihi..
    Jgn mare tau..
    Mengingat diri CH ni jugak hainom..
    Selagi diberi nafas ni.. beringatlah wahai CH utk bertaubat..

    ReplyDelete
  3. salah kan hormon....kikiki...jangan le sesedih geng...sama2 kite mohon moga di panjang kan usia dan dapat merasa tua...mati itu pasti dan sunat untuk kite selalu ingat....kite pon selalu gak terpikir camtu kekadang sampai meleleh gak le air mata...takut beb bekalan yg nak di bawak tak banyak mana....takut nak tinggalkan orang2 tersayang... T___T dah2 takmo sedeh2 ye tampo kang...eh!! termarah pulak :p mohon maaf jigak kirenye ada tulisan kite yg menguris hati :")

    ReplyDelete
  4. Sedih pula membacanya ... isk isk isk
    baju kurung boleh je pakai bila nak ukur jalan. Wanita melayu terakhir gitu .. hehe

    ReplyDelete
  5. akak ni..hadoiii naik emooo plak kita membaca nya...huhhu... moga terus diberi kesihatan yg berpanjangan kak.. dapt memperbanyakkan amal ibadat selagi mampu....
    maafkan atie juga jika ada yg mengguris perasaaan.....

    ReplyDelete
  6. amboiii makkk...sentimental sangat nie...sedih pun ade!

    ReplyDelete
  7. Mak ni buat ain nak nanges je rasa . Menci tau ain baru buat come back mak plk buat cite sesedeh huuu .

    ReplyDelete
  8. lepas dah jadi surirumah ni serius pakai baju kurung time raya jer.. dulu kerja seminggu sekali hari jumaat pakai la jugak baju kurung ke opis.. kadang2 malas nak buat baju kurung baru raya. recycle jer sebab memang kadang2 sentuh setahun sekali jer. dah la jarang pergi majlis kawen orang kat sini. kalau kat kg tu rasa terpakai jugak la baju kurung hahahah

    ReplyDelete
  9. Kakak sesekali pakai juga baju kurung kat rumah ,bukan pe kesian baju kurung asik trkurung je dlm gerobok.
    Sama2lh kita bermaafan selgi hayat di kandung badan

    ReplyDelete
  10. Sedihnya...tetiba habuk masuk mata msa mgemass..
    Elok ingat bnda2 tu semua..supaya kita bleh bersihkn hati..
    Ajal maut rahsia Allah

    ReplyDelete
  11. Kalau hari2 pakai baju kurung, takde lah rasa pelik macam masa memula pakai.. ;)
    Tapi betullah.. adakala kita tak tahu yang kita ada menyakiti hati orang lain tanpa kita sedari..
    Moga kata-kata maaf kita diterima hendakNYA.

    ReplyDelete
  12. Bagus kemas-kemas baju, nanti jika rasa tak nak guna boleh bagi kat anak buah. mesti mereka suka baju mak sedara bagi. Jangan sedih-sedih pula..

    ReplyDelete
  13. Kemas-kemas bagi almari longgar sikit. Nanti boleh tambah yang baru.

    ReplyDelete
  14. Tak apa untuk beringat-ingat. Selamat mengemaskan almari akak.

    ReplyDelete
  15. seakan dapat menjiwai perasan tu..sura pon kalau bukak almari tengok baju kurung selalu cakap dalam hati ..bilala nak pakai..kerja pakai uniform..time kenduri jer..
    banyak jugak baju dah bagi kat anak dara..tu baju time dolu2..klu baju skrg..anak dara tak pandang..sbb boleh masuk 2 orang..hihi

    ReplyDelete
  16. alahai hainom akak pulak yg jadi emo ni sbb akak lebih lama hidup di donya ni
    insya allah lepas ni akan selalu sedar diirii..
    apa pun akak dah maaf kan kesalahan tu
    akak jugak minta maaf andai ada kekasaran secara sedar atau tidak ya

    ReplyDelete
  17. TIBA2 SEDIH NI KENAPA KAK ..PELIK HAKU KAK NGAN KO NI .. LAWAK ... DAH JGN NAK PK YANG BUKAN2

    ReplyDelete
  18. Itulah siapa suruh sesekali kemas almari? Kalau selalu kemas almari takdalah rasa sayu pilu sampai fikir bukan-bukan! Tapi kalau dah terbiasa kemas almari tetiba tak selera nak mengemas, main campak aje , itu barulah buang tabiat. Hehehe...

    Oh, lupa! Entri ni mood sedih. Haruslah tukar mood hari Jumaat yang ceria ni kepada mood sedih, ikut jiran sebelahlahkan... Kang tak pasal-pasal pulak kena hempuk dengan lengan sado dia... Parah!

    Dah tak payah sedih-sedih. Kalau sedih sangat, jangan dikemas almari tu. Habis cerita!

    ReplyDelete
  19. aloo..jangan selalu sedih ya..Etuza jejaki semula untuk kembalikan bloglist Etuza..tahnia memang tak boleh jika blog nom tak ada dalam list Etuta ..dah biasa dengan koemn anda tau..

    ReplyDelete
  20. jangan nak menyedihkan perasaan makcik ye..dah la mood makck tengah tak menentu nih..

    ReplyDelete
  21. feeling feeling sambil lipat baju,,hehe

    ReplyDelete
  22. Asalam Hainom seorang blogger yag baik..tak payah risau mari lah bermaf maafan sesama teman maya..Etuza jg minta maaf kecoh komen bnayk..niat nak jalinkan persaudaraan sesama Islam

    ReplyDelete
  23. Dinda mengemas masa tengah ABC memang mudah aje touching. Lagi-lagi masa mengemas anak-anak tak ada di sebelah, biasalah dinda. Semakin usia kita meningkat semakin sensetif. Mohon padaNya moga kita sentiasa dlm peliharaanNya

    ReplyDelete
  24. salam hainom ..
    ni mesti sedih sbb baju2 kurung lama tu sekarang dah tk oleh di pakai lg yer ..
    wes lemuh sitik ..
    hihihi

    ReplyDelete
  25. A Salam,

    Tetiba rasa sayu pulak baca entry ni... macam tempias jer kat kita...huhu... Salam hujung minggu Hainom..

    ReplyDelete
  26. kite pun banyak baju...sampai kan dah takde tepat nak letakk...

    ReplyDelete
  27. Minta maaf juga kalau ada salah dan silap. Kadang2 dalam bergurau senda, tak perasan ada mengguris perasaan.
    Tapi Mak..janganlah begitu sayu, lipat baju aje kan...bukan tengok cerita hindustan..:D

    ReplyDelete
  28. Minta maaf juga kalau ada salah dan silap. Kadang2 dalam bergurau senda, tak perasan ada mengguris perasaan.
    Tapi Mak..janganlah begitu sayu, lipat baju aje kan...bukan tengok cerita hindustan..:D

    ReplyDelete
  29. Saya bole kata hari2 pakai baju kurung sejak dah ngajo balik nih, dah luma tahun dah hari2 pakai baju kurung, ni tgh pikio nk pi beli baru, dh lima tshun asyik pakai baju yg sama je

    ReplyDelete
  30. ish2 emo tak pepesal cubit kang....
    insyallah moga di panjangkan usia akak....

    ReplyDelete
  31. alolo..sedihla plk baca entry ni..:(

    ReplyDelete
  32. Orang kata kalau kita dapat rasa tu belum lagi..panjang lagi umo tu nampaknya.. insyaAllah dapat menulis kat sini bertahun2 lagi nanti tu.. moga sentiasa sihat dan ceria nanti ya Okje..

    ReplyDelete
  33. lambat juga eh okje ngemas baju kurung... saya lps dah berhenti kerja baju kurung trs simpan tak keluar2.... pakai baju kurung time raya je... baju kurung yang saya beli pun jenis yang kurung pahang... lps tu buat la pakai dengan seluar.. hahahha.... boleh je la...

    teringat pulak pada arwah atuk saya... dulu sehari dua lagi dia nak "pergi" dia dah siap iron dan lipat semua baju dan kain pelekatnya. disebabkan dan elok beriron dan berlipat, maka pakaian tu trs diagihkan pada org kampung yg dtg masa kenduri arwah...

    - ni just sharing je tau... bukan apa2.. -

    ReplyDelete
  34. hishhh dah mula la tu nak merepek2

    ReplyDelete
  35. apa kata mak pakai baju kurung time pak balik..
    kata cntik utk suamikan ..

    ala,mak sensitip pulak kita..
    sayaa pon bru ngemas lemari semalam n bilik.. hihihi

    ReplyDelete
  36. Adoi lipat baju pun dwtang emosionalnya..org pmpuan kan..bukak takat gila soping..lipat baju pun bley dok layan sentimental.haha

    ReplyDelete
  37. Erkkkk kita ada wt salah juga k?? Maaf...

    ReplyDelete