Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 2 December 2015

Dah sampai masanya.....

Salam Rabu.....

Ginilah rutin mak 2 - 3 hari sekali..... panaskan engin kuda hitam yang hampir jadi tukun kat depan rumah ni.... Maklumlah kuda tua, uzur pulak tu kenalah buat fisioterapi selalu hihi....


Kalau ikutkan sejarah pembelian, sebenarnya kereta ni si TLBD yang suruh beli masa dia kecik dulu. Sebok suruh beli kereta beso, kereta beso. Bila dah anak bongsu cakap bestnya ada kereta beso, maka maknya  pun apa lagi, ambik peluanglah haha.....Teringin jugak mak nak naik kereta beso sebenarnya haha..... Yang jadi mangsa tentulah Pak Jilapah, kena bayo hutang! 

Nak beli Estima ke Alphard ke, tak mampu........ so apa yang mampu jerlah kita rembat hoho...

Masa tu memang kena cari kereta beso pun, masa tu anak anak pun masih kecik, mak pun ada maid, kalau ada kereta beso, nak balik kampung, nak bawak mak bapak agak selesalah ....

Mak beli kereta ni bukan baru ye korang, second hand jer. Faham fahamlah kalau beli second hand, banyak jugak yang nak kena betulkan masa awal awal dulu. Yang paling menyeramkan bila engin kereta masuk air.... Teh Tarik orang panggil! Pergh!! Berpeluh mokcik tau masa tu!!! Bukan sikit punya duit nak keluar! Tu belum lagi kisah rosak yang lain. Pendik kata memang kuat makan duitlah kuda hitam ni! Tapi, dah alang alang menyeluk pekasam katanya huhu.....

Tapi tulah......kalau dari segi keluasan, memang superb! Masing masing boleh terbongkang dalam kereta termasuk mem kilauan hihi....

Dan......dan.... setelah bersamanya 7 tahun,  mak dan Pak Jilap rasa dah sampai masanya nak melepaskan dia pergi. 

Korang rasa macamana???? Jangan pulak suruh mak beli kereta beso lain ye.... memang tak de bajet weyh!!!

Yelah, kalau mak simpan pun, banyak yang nak kena betulkan jugak tu. Mau makan duit lagi tu!! Baiklah mak guna duit tu untuk pergi umrah. Cukup cukuplah dengan kereta yang ada, kuda besiku.....ohhh.....

Dah kebetulan abang mak tak habis habis mengecek nak beli, eloklah mak bagi huhu...... Harga jangan cakaplah! Memang jual kati jerlah hoho..... Kedai pun belum tentu nak pandang yek ....

28 comments:

  1. Kakcik dulu pun jenuh minta En Suami beli kereta beso sebab senang nak isi anak-anak (dan maknya) yang bersaiz beso). Mula2 guna Unser pastu tukar ke Innova. Dah masuk umur 9 tahun pun Innova tu, tapi masih elok serba-serbinya. Demam dan batuk sesekali tu biasalah, dah asyik kena lanyak je... :)

    ReplyDelete
  2. Besar2 susah nk parking..yg kcik2 senang...kmpung tk ada jgn mimpilh nk blik kmpung...
    Skrg fikir nk ulang alik nk ngantau anak belajar jauh2..itu jer
    Tk gitu mak2 org..

    ReplyDelete
  3. Kalau dah banyak kena duit untuk uruskannya aje ,terpaksa lah kena tukar juga nom...kena redha,kerana ia satu keperluan bukannya lambang kemewahan .
    Kakak kereta kecik je nom tapi tu lah anak2 dah besar ni kenalah 2 kereta.Bila anak2 keluar belajar tinggal lah Iman sorang tergolek terbongkang dia kat belakang sorang.

    ReplyDelete
  4. kita masih keluarga kecik... tak mampu lagi beli keta beso.. mungkin sebab keluarga kita kecik rezeki kita sama besar dengan jumlah ahli keluarga.. Manalah tau esok2 keluarga besar, rezeki besar, rumah besar,kereta besar pulak. hehehehe...

    ReplyDelete
  5. It's ok sis... Allah Ya Baari' kalau Allah dah susunkan tuk jual, maka siapa kita tuk halangkan... rezeki juga dari Allah Ya Razzaq.... Dia tahu mana kemampuan kita, kerana Dia yang berikan rezeki yang secukupnya pada kita....

    ReplyDelete
  6. kite tak penah ada kuda beso...sob...sob...tapi kuda kecik pon kite dah happy dan bersyukur...hehehe...kalau kuda dah tak di tunggang lagi ada baheknye di jual saje mak...kos hidup kuda makin hari makin tinggi...dengan bil chekup tiap2 taun nak kene bayo pastu kos rumput lagi nak kene siap kan...baik jual jelah mak lagi2 kalau duit jualan tu mak buat pi umrah...lagi kite sokong 200% ....

    ReplyDelete
  7. kuda banyak berjasa ni...
    Jika mencari yang lebih baik, takpe kan,,

    ReplyDelete
  8. Saya pun nak mintak suami beli keta beso la sebab anak2 makin beso2..hahah...Tak la..sebenarnya kereta kalau nak beli baik beli yang besar.yang boleh orang tumpang sama.kan??macam kereta saya ni kalau nak bawak mak jalan2 boleh bawak mak je la..adik 2 tinggal kat rumah..Ok!!mukamad..akan beli keta beso jugak..heheh

    ReplyDelete
  9. lg besar kereta lg banyak ruang leh isi.. senang g mana2 satu kereta je. jimat kos..

    ReplyDelete
  10. Kalau dah byk mentedarah duit Nom..
    Baik jer di let go jer..
    Kuda besi tu pun lari kencang jugak kan Nom..
    CH dulu guna Exora.. dah dekat 5 tahun start lah mentedarah duit jugak..
    En Suami suruh tukar lah.. tak daya nak cekik duit jer ..
    Pastu kena cari keto bosa gak.. nak balik kg senang isi segala macam..
    Penyudahnya ambil lah Nissan ni..
    Guna yg hybrid .. jimat sikit minyak Nom..
    baru 1 1/2 CH guna.. belum lah nak meragam lagi kan..

    ReplyDelete
  11. lepaskan lah dia pergi kak...simpan klu xguna rosak mkn teruk..huhu. nnt ada budget lbh beli kete kecik 1 lg..anak lelaki akak dah pandai drive kan?hehe

    ReplyDelete
  12. Kalau tersai lama macam tak nak guna. elok jual Mak. Lagi pun dah ada orang mengacah tu. Tolak aje dulu. Dari simpan lama-lama, harga makin turun.

    ReplyDelete
  13. Jual dulu akak. Rasanya itu yang terbaik zaman sekarang ni. Lagi pun dah ada yang lain. Nanti rasa nak cari baru. Boleh beli yang lain pula.

    ReplyDelete
  14. Jika macam tu lah keadaanya. Baik jual dulu akak. Lagi pun dengan adik beradik. Nanti simpan hasil tu kumpul-kumpul ada duit lebih buat beli velfire pula.

    ReplyDelete
  15. naza ria??
    naza ni mmg byk sikit problemnye mmg suka mkn duit ...lagi satu spare part mahei ....

    ReplyDelete
  16. klu jrg guna , baik jual je hainom . alang2 dah ada buyer kan . klu simpan pun rm habis kat maintenance je ... teringat lak saya bertekak dgn my anak buah ... mrk suka kereta beso sbb dah 6 beradik kan . manalah nak selesa naik keta abahnya . mak usunya lak berkenan sungguh dgn new bettle tu . selamba je dia kata tak cantik , tak suka . perghhh berdesing telinga . tetiba je naik tone suara den ... sengih je la my kakak dgr mak usunya bertekak dgn anak buah dlm keta dia ... hahahhaa

    ReplyDelete
  17. Kalau dah maintenance pun lagi tinggi dari tuan punya badan, lebih baik let go cepat-cepat Mak sementara ada yang dok mengecek. Nanti kalau jadi besi buruk lagi sayu hati dok perhati. Saya ada satu kakak ni memang suka kumpul kereta. 5 anak 5 biji kereta dia ada tapi tetap juga kereta yang dah nak jadi tukun tu dia simpan tersadai depan rumah. Saya rasa dia nak buat bisnes besi buruk tak lama lagi tau!

    Eh,pssttt.... Mak! Mak nak beli kereta baru ke? Nanti WA gambarlah bila kereta baru dah sampai. Kalau mini pun kereta juga, janji muat Mak nak duduk kat seat pemandu tu hantar anak-anak pi balik sekolah. Haahaha!

    ReplyDelete
  18. jual jela kak kalau gitu dari duduk tersadai jadi kenangan depan mata. tiap tahun kena keluar duit jugak nak revew roadtax insurans dia tu kan

    ReplyDelete
  19. kalau rasa dah taknak guna..let go jer.
    sebenarnya semangkin kita berusia kita cuma perlukan kereta sederhana besarnya.nanti bila anak2 ada kereta sendiri..kita berdua aje yg naik..pengalaman ky lah..

    ReplyDelete
  20. Naza Ria ke?
    Model tu mmg terkenal dgn rekod makan wang nya...hahahaha..
    Kalau dah ada sedara nak beli, elok la....kalau jual kat kedai pun, tak berbaloi.

    Sebagai kaum bangsawan, saya suggest mak gantikan kuda hitam Naza ni, dengan jentera bernama Honda HRV. Mampu milik, tak gedabak sangat, dan sure berkilau kilau kalau mak driving....hahahaha

    Selamat ke showroom Honda berhampiran.

    ReplyDelete
  21. Kalau dah habis bayar baik jual. Beli kereta baru yang mampu milik dan boleh bayar down payment tinggi sikit. Lebih selesa.

    ReplyDelete
  22. kereta kalau secondhand mmg gitu kejab2 minta derma bukan sikt pulak tu, itulah disini keta lebih murah beli baru tk bnyk songeh nama pun baru kan! tapi keta brunei mmg murah banding tempt lain minyak pun murah U...

    ReplyDelete
  23. itu yg leceh jika beli secondhand

    ReplyDelete
  24. 2nd hand mmg tinggi kosnya okje kan. Kejap2 rosak itulah rosak inilah. Rasa2 bagus beli 1st hand terus. Alah membeli menang memakai gitu

    ReplyDelete
  25. hehehe...dah sampai masanya tu. lagipun mak apa kesah....ada kemampuan kan? huhuhuhu

    ReplyDelete
  26. kereta besor senang sikit klu anak2 ramai kak..senang nak angkut barang2..hehe..
    kami ni dok bawa Wira cabuk je kak.. mgkin dah smpai masa jg nak kena beli yg beso sikit..hihi.. mudah2an ada rezeki lebih..

    ReplyDelete
  27. rasa-rasanya boleh tahu kuda hitam okje ni. actually saya minat sangat tau, tp tu la cik suami dgn ayah tak berkenan, katanya maintanence nya mhal. hukhuk. maka nengok aje lah.
    suka designnya yg menyenangkan utk warga emas nak nak bila blk kg bawa makayh jenjalan.

    let go j lah.. tak yah pening pening dok memikior lagi lps ni, kan !

    ReplyDelete