Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 11 January 2016

Bagan Lalang

Salam Isnin.....

Selamat menjalankan tugas korang.....  Cukup cukuplah tu! Semalam dah puas berseronok kannnn ...... Hari ni marilah kita bersemangat waja!!

Hari Sabtu baru ni, Pak Jilap bawak mak ke Bagan Lalang. Kisahnya, jiran melahai mak, baru baru ni pergi makan seafood kat sini, tu yang mak pun teruja nak try tu hihi.... 

Kalau dari rumah mak ambik masa 1 jam setengah jugaklah nak sampai ke Bagan Lalang ni. Pergi pun dah petang, sampai sana memang betul betul tengah maghrib. Kalaulah boleh nampak, harus banyak syaitan syaitan tengah shopping agaknya waktu ni...

Lepas solat kat Petronas Sg Pelek, terus mak gerak ke sana. Jauh ke dalam jugak tempatnya. Biasalah bila pertama kali pergi, memang terasa jauhlah kan. Redah ajelah, janji dapat makan! Bukan mak drive pun. Hihi....

Kalau daripada pembacaan Pak Jilap dan jiran mak cakap,  kedai makan Senandung Malam paling meletop kat sini. Mak tengok kedai dia, memang ramai pun orang beratur nak pilih ikan. Sama ramai ler dengan orang menunggu tepi meja. 

Hish..... kalau cenggitu keadaannya, memang tidaklah kuasa Pak Jilap nak menunggu tu. Kalau mak, ok jer, nak nak orang kata, murah dan sedap....


Sudahnya, Pak Jilap ajak pergi kedai yang tak ramai orang. Memang tak ramai sungguh kedai ni. Masa mak datang tu cuma 3-4 family jer yang makan. Kosong...... Dalam hati mak, ni mesti masakan dia tak berapa nak sedap ni, tak pun mahal, sebab tulah tak ramai orang datang. Tapi sepatah kata uwan den, belum cubo ekau mana tahu hihi....

Pepahat goreng bercili

Masakan dia not bad! OK lah.... Harga pun berpatutan kot, dah katanya makan seafoodkan.....

Tapi kalau mak diberi pilihan, antara Bagan Lalang dengan Umbai,  mak akan pilih Umbai. Rasanya sana lebih murahlah!!

Sudah kenyang, sebelum balik, marilah kita pusing pusing tengok apa yang ada kat sini walaupun tak nampak satu hape pun sebab gelap haha....

29 comments:

  1. selalu makan dekat senandung malam je

    ReplyDelete
  2. Rajin pak jilap bawa makan2 wlpun jauh ya..
    Kakak tak pernah lah makan pepahat tu nom...sebab tak biasa jumpa agaknya dari budak2 dulu cuma tau kerang ,kupang,siput sedut je.

    ReplyDelete
  3. pepahat tu apa?

    pernah mkn kat Bgn Lalang, tak ingat nama kedai..tapi rasa biasa2 dan tak murah.

    ReplyDelete
  4. wah! rajinnye tuan anas bawa mak makan jauh2 cengitu ek...kikiki...sapa tak sayang bini oiii...hahaha...ketam dgn sotong tu kan mahen mengoda mak...lap ailio kat lenggan baju di buatnye...hahaha

    ReplyDelete
  5. wahhh mak tak check in avani ke mak?

    ReplyDelete
  6. ya tak pernah pun lagi pergi bagan lalang

    ReplyDelete
  7. Lapar perut kita mak tgk makanan2 tu. Dah lama tak ke bagan lalang.

    ReplyDelete
  8. Katanya memang sedap tapi Kak Ton sendiri belum pernah sampai makan dengan keluarga. Eh, rasa-rasanya masa zaman muda belia bergetah pernahlah sampai sini dengan family!

    Kat sini mengikut kata kena tempah siap-siap kalau tidak memang menunggu macam buah durian tak mahu gugurlah jawabnya, Mak. Kak Ton baru aje berura-ura nak makan ikan bakar kat Melaka. Mak ni kan macam tahu aje isihati Kak Ton tau!

    ReplyDelete
  9. Pernah pgi sekali...tgok laut...yg luas tu..

    ReplyDelete
  10. apsal sampai malam, cantikkan pantai dia bile sunset...

    ReplyDelete
  11. Samalah macam saya. Jika kedai ramai orang memang tak lalu nak menunggu. Baik pergi kedai yang tak kurang orang. Makan pun rasa tenang gitu.

    ReplyDelete
  12. Kedai ni pun macam ok juga. Tengok makanan dia pun macam menarik aje.

    ReplyDelete
  13. Sedap nampak masakan ketam tu. Boleh singgah juga nanti.

    ReplyDelete
  14. Pernah pergi Bagan Lalang..Cantik sgt tgk matahari terbenam. Tapi pepahat tu serius tak pernah makan. =)

    ReplyDelete
  15. sedapnya, worth it jalan ke bagan tu

    ReplyDelete
  16. Dulu kak Zai selalu makan ke sana.Kak Zai pun macam hainom suka Umbai lagi.

    ReplyDelete
  17. lamanya tak pegi sana... mls beno nk travel jauh semata2 nk mkn seafood hehehe... dasar mls kan...

    geram nengok pepahat tuh kak oi

    ReplyDelete
  18. Belum pernah ke sini lagi.. kalau ada kesempatan nak jugaaaa.. Nurul ni hantu makan!

    ReplyDelete
  19. Amboii mak bukan main mudah lagi terpengaruh dgn jiran sampai ajak Pak Jilap g makan seafood.. hihi

    ReplyDelete
  20. tak pernah lg pergi..lg suka pergi kat melaka..huhu

    ReplyDelete
  21. Kat bagan lalang ni tak pernahnya tak ada orang kan? Malas betul bab tunggu yang lama tu.. pernah saya pergi budak berdua ni mengamuk sb lama sgt baru dpt makanan.. memikirkan balik pun agak lama, tgu jela.. kalau kedai yg dekat mmg dh belah..

    ReplyDelete
  22. aida lom lg try makan situ, nom.
    dgr aje org-org berckp.
    hmmmm sedap nyer la pepahat tu mak oii!

    ReplyDelete
  23. terliur tgk seafood byk tuhhh!! :D

    ReplyDelete
  24. bagan lalang rasanya macam tak jauh dari rumah kakak kira. kak. pepahat tu ape?

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum OKje
    mahal lama tak singgah =)

    apa benda menatang pepahat tu. tak penah cuba
    cam siput ke?
    semata-mata nak makan seafood, jauh juga travel tu
    kalau saya, idaklah. haha
    tapi ketam dengan sotong tu nampak sedaplah

    ReplyDelete
  26. gi bagan lalang layan anak buah mandi laut je ok je ... mkn pun kat food court yg ada kat situ ...

    ReplyDelete
  27. Lama dh tak mkn seafood kat situ. Tapi fresh..i likeee

    ReplyDelete
  28. Gelap gelita je gambar tu okje .. seafood ni rasanya mkn setahun sekali ja .. kat kk ni mahal giler

    ReplyDelete