Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 14 January 2016

Gitulah kehidupan.....

Salam Khamis .....

Mak baru balik mengeteh dengan jiran ni...... Jiran mak belanja makan Tosey ! Tq jiran! Weyh bang Jilap.... ni kira mintak izinlah ek....hihi....

Semalam mak dah pun pekena Roti Canai Sardin yang katanya teringin sangat tu. Tulah......  mak paksa jugak si TLBD tu bangun, temankan mak gi kedai mamak. Bukan apa, kalau dia dah kenyang, mak jugak yang senang, tak payah masak tengahari hihi.... Enjoy the life gitu.....

 Mehlah le mak nak share whatapps yang mak dapat tadi.  Pasal kehidupan......pasal perancangan yang tak kesampaian.

That is life ...... will be ended without notice!



29 comments:

  1. Kerana kita sekadar mampu merancang. Sebab itu rukun iman sudah tercatat jelas di minda kita percaya pada qada' dan qadar. Dimana kemampuan kita? Hari ini berblog esok entah ada lagi ke tak pun kita tak tahu. Merancang tak salah janji baik sebab setiap kebaikan ada ganjarannya. Sebab itulah bekalan dunia dan akhirat kena seimbang jadi kalau dijemput izrael taklah menyesal.. takut kanda sebenarnya dinda.. bekalan tak cukup lagi ni.

    ReplyDelete
  2. bila...di mana...bagaimana...persoalan yg tak mungkin kite jawab...hanya doa yg mampu kite panjatkan moga2 di beri ruang waktu yg lebih panjang untuk terus bersama keluarga tercinta...mak nasib hang duk jauh kalau tak bole kite togeder2 pi makan capati tosey bagai...kikiki

    ReplyDelete
  3. eh..lupa nak kabo..dulu time kite mangandung abang ngah kan main suka makan roti cana sardin tau...hari2 kalau bole nak makan tu jew...nasib mamat tu lahir2 tak bau ikan sardin...hahaha

    ReplyDelete
  4. Selalu gak mngeteh res mamak...berdua jer, anak2 tk nk ikut...jimatlh juga..diorg blik knor gorengklh mee ke ape ke...cokodok mama lgi sdppp kta...nyeee

    ReplyDelete
  5. Bila sebut bab cancer takut sangat. Adik kak Zai pun mengidap breast cancer.

    Percayalah pada qada Dan qadar.

    ReplyDelete
  6. Bila-bila masa sahaja kita mungkin dijemput pulang. Sekurang-kurangnya mereka yang sakit sedar akan amaran yang diterima, bagaimana pula kita yang tak sakit apa-apa, tapi dipanggil tiba-tiba... AllahhuAkbar...

    ReplyDelete
  7. aduh tersentap baca kak... yelah semua ketentuanNya... sapa lah kita yg cuma boleh merancang

    ReplyDelete
  8. CH pun ada terima WA ni..
    Terkesan juga membacanya..
    Kita hanya merancang Allah jua yg menentukan..
    Mcm CH kata dia nak jalan2 puas2 skrg..
    Tak tau bila dah pencen sihat ke tidak..

    ReplyDelete
  9. Sayulah pulak membacanya! Memang betul, kehidupan kita mungkin boleh berakhir tanpa notis. Maklumlah zaman sekarang ni, macam-macam jenis penyakit timbul. Muda-muda dah pun pergi menghadap Ilahi. Sebab itulah kita kena enjoy every moments of our life dengan orang-orang tersayang tapi at the same time, kenalah juga beringat tang dunia yang satu lagi. Over sangat enjoy duniawi pun, karam pulak 'di lautan' nanti!

    ReplyDelete
  10. kita hanya merancang.itu yang pasti kan

    ReplyDelete
  11. Begitu lah kehidupan kan..kita merancang masa panjang tapi tak tau apa yang berlaku esok hari.
    Tosey...anak bongsu kakak si Iman tu suka bebeno makan tosey...gitu je pulak tanpa cicah.

    ReplyDelete
  12. kita hanya mmpu merancang..xthu mana sampai dlu..ajal @pun jodoh..huhu

    ReplyDelete
  13. ni yg buat nak mkn roti canaaaaiii niiii..ya Allah...haha
    itulah, ajal maut ditangan Allah kan..

    ReplyDelete
  14. Sedihnya. Teringst kt my mum.. She is sohard working lady. Dia mmg cadang nk jln2 n rest after pencen too bad 2 weeks before pencen dia kn stroke. Dia pun line medical. Sedih tgok dia..spnjg hyt dia..dia serve patients.. Now dia pula jadi patient. Haihs.

    ReplyDelete
  15. Sedihnya. Teringst kt my mum.. She is sohard working lady. Dia mmg cadang nk jln2 n rest after pencen too bad 2 weeks before pencen dia kn stroke. Dia pun line medical. Sedih tgok dia..spnjg hyt dia..dia serve patients.. Now dia pula jadi patient. Haihs.

    ReplyDelete
  16. salam jumaat hainom
    mmg best kan ngeteh dgn kenkawan bawa anak sekali tkyah masak dh kan.
    btw bila kaknoor baca whatsapp tu mmg terkedu kita merancang tpi Allah menentukan, sampai masa kita perlu meninggalkan dunia fana ini, penyakit tu adalah asbab saja tpi sebenarnya masa kita didunia ini hanya setakat itu...

    ReplyDelete
  17. Kakak opismate baru je pass away hr rabu lepas sbb kanser ovari kut. Umo br 28 thn. Nasib belum kawin lg. bertarung skt tu 1 thn je.
    Mati tu pasti. Tp x tau bila. Buat la kebajikan selagi hidup kn

    ReplyDelete
  18. kesiannya. takdir kehidupan dia gitu
    apa berlaku pada masa depan tu tak pasti
    anything can happen
    MATI itu pasti...hidup ni sementara

    ReplyDelete
  19. betul ... sukur dan nikmati kehidupan selagi blh . hari ini sihat , esok blm tentu . sbb bila mati segala harta kita tinggalkan ...

    ReplyDelete
  20. Nikmati dan hargai apa yg kita sekarang...
    Kekadang...asyik ingat keja aje, tak sempat nak menikmati hidup... :(:(

    ReplyDelete
  21. sedapnya... eija kalu pergi mamak mesti mkn nan cheese. masyaAllah nikmat sgt kalu dpt hihi
    Allahu.... bersyukur dgn apa yg kita ada. doa minta bantuan Allah selalu insyaAllah dipermudahkan

    ReplyDelete
  22. Huhuhu.. mamak memang best kalau nak duduk santai bila malas nak hidupkan api di dapur rumah :P
    Alhamdulillah kene banyk bersyukur dgn yg dah kita punyai masa sekarang..

    ReplyDelete
  23. Sayu dan sedih mesej tu Okje.. kita mampu nk baca dan faham lagi mesejnya ni, alhamdulillah Allah bg petunjuk pd hati kita ni.. moga ada masa buat kita nak melakukan kebaikan sebelum masa kita dipanggil ke sana.. rahsia-Nya tiada siapa yang tahu bila dan di mana..

    ReplyDelete
  24. panjang sangat.... kena baca lain kali. kali ni singgah komen jer dulu

    ReplyDelete
  25. betul sangat apa yang ditulis tu, apa yang kita nak buat.buat sekarang jangan tunggu esok atau lusa sebab kita taktahu bila Allah akan jemput kita kan?

    ReplyDelete
  26. Emmm mmg byk yg kita rancang .. tp Tuhan juga menentukan. Klu mia, selagi ada kesempatan gunakan peluang tu .. kita tak pasti esok lusa kita dah tak ada kan..

    ReplyDelete
  27. Emmm mmg byk yg kita rancang .. tp Tuhan juga menentukan. Klu mia, selagi ada kesempatan gunakan peluang tu .. kita tak pasti esok lusa kita dah tak ada kan..

    ReplyDelete
  28. ohh roti canai sardin dia gemok gitu ek

    ReplyDelete