Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 21 January 2016

Microwave dah weng

Salam Khamis.....

Rasa malas nak masak nasi dah, yelah..... asyik tak habis jer, sayang tau! Tak kan hari hari nak buat nasi goreng. Mak yang menggoreng ni pun jemu. Apa lagi yang makan! Mak lagilah memang kurang suka makan nasi pagi pagi ni. Nanti tengahari dah nak makan nasi lagi. Ohhhh tidak....

Tulah tu, masak sikit, kang tak cukup, masak banyak, tak habis pulak! 


Korang dah sarapan? 
Sat na, mak nak panaskan sayur malam tadi, mak nak makan buat sarapan. Kalau bukan mak yg makan, sampai sudah tak di sentuh sayur ni tau. Huh.....nak harapkan orang lain dalam rumah ni makan, memang tidaklah.... Sama jer dengan mak budak jiran sebelah rumah tu.... Sayur tak dipandang!


Geram betullah!...... Microwave ni dah weng ke hape??? Mak perhati jer dia ni, memang lama dah buat pasal. Button sensor START tu dah rosak kot. Kejap OK kejap tak. Kadang kadang mak tekan dengan belakang sudu tu baru boleh start.

Kalau betulkan rasanya berbaloi tak? Ke beli baru lagi berbaloi? Korang pernah kena tak?

Memanglah dah berbelas tahun Microwave ni, sama umur dengan pindah rumah ni. Tapi nak buat apa membazir beli baru, kalau betulkan lagi murahkan! 

Hish ada ada  ajelah.... 

49 comments:

  1. Ala mak.. tu sj bg hint nk mitak periuk noxxxa la tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh...ada kena mengena ke panaskan lauk dgn periuk Noxxa tu....Adey Maniskan saje jer tau!

      Delete
  2. Microwave senang untuk memanaskan terutama bulan puasakan, tapi saya tutup dengan kertas kotak tebal bila on, sebab wave tu bole sampai ke badan betui ka? Check dulu repair brp kan..

    ReplyDelete
  3. Kena mintak kat Pak Jilap yang barulah tu... :)

    ReplyDelete
  4. Dah boleh jadi barang antik tu Nom..
    Tapi bagi CH selagi boleh ON..
    Guna apa cara pun , belakang sudu ke, senduk ke..
    CH terus guna ajer.. nampak sangat ada kedekut disitu hahahaha..
    Kekadang hantar repair tak berbaloi harga nya.. baik beli baru..
    Macam CH hari tu.. rice cooker rosak .. tekan suis on tu ke bawah tak menyala utk cooking..
    Jadi en suami gi hantar utk repair..
    Adik yg repair tu kata.. berbaloi abang gi beli baru dari repair hahaha..
    Tak jadi lah nak merapirnya.. kita buat jer lah periuk tambahan jerang kat api gas tu :D

    ReplyDelete
  5. Yalah hainom ,zaman gawat ni kalau lagi boleh guna kita guna kan je lah ...Macam kakak smlm mesin basuh wat hal padahal baru setahun bli...nasib baik abang pomen boleh betul...kalau tak nyaya ...

    ReplyDelete
  6. microwave nak mintak yang baru tu..hehehe

    ReplyDelete
  7. Hmm... cakap aje nak yg baru dinda
    Rasanya kalau repair tak berbaloilah dinda nanti pakai sekejap masalah lagi
    Microwave sekarang banyak yg murah tak macam dulu. Kalau beli yg murah cepat rosak pun tak sakit hati sangat. Dapat selalu tukar yg baru:)

    ReplyDelete
  8. boleh dibaiki ka? kalau berbaloi baiki...kalau tidak beli saja yang baruuuuuuu

    ReplyDelete
  9. nasi lieya sentiasa jek ade lebih kak...masak 3 pot kecik je pun tetap ade lebih ...tapi ade hall...lagi den suke, simpan dlm esbok pastu esok2 ade bahan le aku nak buat bekal kak...nasi goreng ajek laa ekekekeeke.....

    alamak button gitu plak yg rosak...kalo jenis pulas2 senang sikit .... beli baru le kak...paw pak jilap seketul ekekekeekek

    ReplyDelete
  10. kalau tengok rupanya..microwave akak sama brand dgn saya, model lain. Saya pun dah pakai lebih 10 thn. Pernah sekali rosak..tak boleh on. Saya call centre brand ni, pastu hantar repair. Alhamdulillah tak lama dia repair, dan ok. Tapi kena caj lah sbb dah abis warranty kan.. :)

    ReplyDelete
  11. try la anto betol dulu mak..suh dia bagi harga anggaran kalau mahal bebeno baik hang beli yg baru je...kat rumah ni ada gak seketul dulu penah panaskan sos mapel dalam tu sekali bole meletup pulak botol sos tu...ngeri beb trauma sampai sekarang dah tak berani guna benda ala tu...terletak jelah jadi tukun dan peti simpanan rahsia (coklat atau kopok2 yg sesedap tu) hahahaha ;p

    ReplyDelete
  12. saya penah kena...saya puas dok pusing
    sekali switch tak on rupanya! haha
    panik giler time tu

    rasanya upah repair dengan beli baru
    lebih kurang aje kot
    beli baru ajela OKje

    ReplyDelete
  13. Samalah knor pun msk byk tak habis,masak sikit tak ckup plk...agaknya tgok lauk kut...selera mak2 ni pelik sikit..

    Knor cdgkn beli jer baru,tak berbaloi repair...atau tunggu jer dinner cabutan bertuah..hahhahah

    ReplyDelete
  14. Samalah knor pun msk byk tak habis,masak sikit tak ckup plk...agaknya tgok lauk kut...selera mak2 ni pelik sikit..

    Knor cdgkn beli jer baru,tak berbaloi repair...atau tunggu jer dinner cabutan bertuah..hahhahah

    ReplyDelete
  15. Dia nak yang baru tu agaknya. Try tanya kedai dulu agak-agak berapa kalau nak baiki. Kalau mahal, baik angkat baru dari baiki tak tahu berapa lama boleh bertahan.

    ReplyDelete
  16. Beli baru aje hainom tak berbaloi klau hantar repair. Harvey Norman baru aje buat sale hainom lambat sikit aje. Hubby kak Zai ada offer nak gantikan yg lama tp kak Zai tak nak.

    ReplyDelete
  17. Assalam. Kalau repair rosak repair rosak.. costnya sama je dengan beli yang baru.

    ReplyDelete
  18. kalau boleh repair apa slaahnya repair Anom jngn membazir ye !tpi kalau kakzai dh ckp tk berbaloi kena pikir 2,3 kali lah tu

    ReplyDelete
  19. Rumah Aina tak ada microwave...ahahhaa...

    ReplyDelete
  20. DIA TAU PAK JILAP NK DAPAT BONUS KOT .....

    ReplyDelete
  21. keluarkan lah duit tu..beli baru..simpan banyak2 nak buat apa??ekekekek...

    ReplyDelete
  22. hahahaha dia mintak yang baru la tu

    ReplyDelete
  23. ok saya memahami..mak nak yang baru tu..

    ReplyDelete
  24. heheheh beli baru jelah kak oi... ntah2 baiki lg mahal dr beli baru

    heheheh itulah dana kalu hari keje msk skitje kak ckp2 utk mkn mlm tuh... kalu hari cuti baru msk banyak skit

    ReplyDelete
  25. Apa susah, buang jer, beli baru, hi hi..jgn marah mak, ko kalo marah hilang awet muda gitew, bukan apa kita ni selagi bole pakai, bole guna takmo membazir kan, tapi kalo repair lagi mahal, beli jelah yg baru

    ReplyDelete
  26. Beli baru jerlah...beli kat go shop..yang Sharp tu...nampak lebih canggih jer dari hak pesen belas tahun tu... hihi..

    ReplyDelete
  27. Apa lagi okje. Oder je yg baru

    ReplyDelete
  28. dah minta tukar tu gamaknya mak...hehehe

    ReplyDelete
  29. Kalau tak ada statement kontroversi, memang tak sah! Ni mesti geram sebab tak kena approve lagi. Hahaha!

    Pada pendapat kitalah Mak. Lebih baik beli baru. Barang elektrik kalau rosak, lecehlah nak betulkan. Bukan murah pun kadang-kala. Lagi pun Mak yang kata dah belasan umurnya. Lebih baik Mak start survey kat Lazada ke, online sopping website. Hari ni order, esok lusa dah sampai microwave Mak yang brand new omputih kata. Apa lagi Mak! Cash on delivery kat opis PakJilap ler... ^_^

    ReplyDelete
  30. Try bawa repair tnye kos dulu klu ok trskn kalau mahal sngt baik beli yg baru je... Sis macam mummy Cikna tiap2 hari runsing nk msk pe nk buat nasi goreng pun dh jemu

    ReplyDelete
  31. kita kan ada gak microwave
    tapi tak reti pakai
    tak suka pakai (maybe sebab tak reti pakai)
    dapat free sebab claim point credit card
    hahahahhaa
    pastu cuma guna utk panaskan makanan dan defrost
    hahahahhaha

    ReplyDelete
  32. xpernah beli lagi benda ni.... mahal dak..

    ReplyDelete
  33. Majuk ke Anom tak timbul2 ni alolo...

    ReplyDelete
  34. huhuhu.. Adeh kak dia mintak baru lettuw. Tp ada microwave mmg senang sgt.
    especially masa bulan puasa nak panas kan lauk! Haha Sumbat je dlm microwave. 3 minit settle. =D

    ReplyDelete
  35. try tengok yang baru sis. tapi zaman ni ramai yang suka hantar repair, lebih jimat.

    ReplyDelete
  36. semoga dipermudahkan sis, hantar repair lebih jimat.

    ReplyDelete
  37. Kalau repair lbh murah baik repair je kot?

    ReplyDelete
  38. Mia tak ada microwave kat rumah .. so tak boleh komen .. hehe

    ReplyDelete
  39. try la usha2 kedai letrik kot raya cina ni deme buat promosi besar2 an hihihihi

    ReplyDelete
  40. wah... ni menunjukkan okje rajin baking!!! heheheheh

    ReplyDelete
  41. mikrowev aida da weng gak.
    but still boleh panaskan makanan.
    ok la. akan ku guna hingga dia abis nyawa!

    ReplyDelete
  42. kalau nk baiki lagi mahal..baik beli jer mak oii..
    Micorwave Minah Kiwi lagi la..meletop uollss..sampai keluar asap.. dia sentap ke hapa kat Minah Kiwi..sampai sesudah Minah Kiwi tak beli microwave..sentap balik dengan microwave tu agaknya ..sentap menyentap kaedahnya

    ReplyDelete