Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 19 February 2016

Butter Nestum yang lazat

Salam Jumaat....

Baru lepas sarapan. Roti Titab dengan kuih 2 ketul. Ayaq Teh O panas. Pergh!! Kenyang dia lain macam weyh..... Senak sampai ke dada. Al maklumlah, selalunya bekfes apa yang ada kat rumah jer, so bila sesekali perut terisi dengan sempurna di waktu pagi cenggini, faham cukup camne kepuasannya......

Sebenarnya Pak Jilapah cuti hari ni. Tu yang pagi pagi dah 'pergh' tu....

Ok, mak punya cerita kat Umbai semalam  masih belum habis lagi hokay..... Selagi tak sampai ke Parameswara katanya, memang umpama main chess belum checkmatelah gamaknya. Majuk pun belum terubat weyh! Hihi.....

So masa balik KL hari tu, maka Pak Jilapah pun singgahlah sekali lagi ke Umbai, memang kedai makan Parameswara tulah yang kami tuju. Tak toleh kanan kiri dah ,walau apa pun yang terjadi katanya. Pukul 6 mak dah tercegat depan kedai tu hokay! Kali ni orang tak ramai macam hari tu. Alhamdulilah...


Akhirnya, tercapai sudahlah hajat tekak mak nak makan Ketam Goreng Berempah yang didambakan sangat tu. Tak dapat Ketam Lembut Telur Masin, dapat ketam keras pun dah mabeles sangat tau!. Mak order jugak Pari Bakar, Pepahat Goreng Bercili dan Sotong Butter Nestum ( mak tak pernah order masak ni sebelum ni ). Masak ni orang selalu buat untuk Udang, tapi mak belasahkan ajelah Sotong hihi... Ya Rabbiiiii..... sedap rupanya Sotong Butter Nestum ni. Sampai sekarang mak terbayang bayang Sotong Butter Nestum yang super duper lazat tu hokay!

Mak dah ambik keputusan, hari ni mak nak masak Butter Nestum tu. Semalam mak dah beli Nestum 3 in 1, so hari ni nak try masak!

Berbalik pada cerita tadi, bila perut pun dah kenyang, majuk pun dah over, sebelum balik, marilah kita berselpie berlatar belakangkan paya bakau Pak Jilapah weyh haha.... Kalau menyampah sila pejam mata sambil baca hokay haha....


Sedar sedar dah sampai depan rumah weyh....bayangkan ajelah camne nyenyaknya mak tidur hihi....

29 comments:

  1. Hihihi..
    Hilang majuk ko ye Nom..
    Dapat makan di Restoren Parameswara tu..
    Aduhai.. CH pun terliur tengok sotong nestum dgn butter tu Nom..

    Wah kemain lebar senyuman berselfie tu Nom..
    sebab dah dapat apa yg di idamkan hehehe..

    CH jer mengidam telur mayong tak dapat huhuhu..
    Nasib baik tak cari batu belah batu bertangkup hahahha..

    ReplyDelete
  2. Amboi, merajuk kilauan emas ni memang lain macamkan, Mak! Kalah budak-budak nak mainan! Nasib baiklah suaminya PakJilap yang akur aje. Kalau kena kat PakSinga, mahu merana badan penat merajuk.

    Tak pernah lagi makan sotong butter nestum ke apa ni. Saya kalau seafood ni memang wajib ketam dulu dicari. Tapi la ni susahlah nak makan ketam. Kalau kita order, kita aje yang makan. Nampak sangat kuat makan tahu!

    ReplyDelete
  3. hihihiiiii hilang majuk ye mak!! aduhaiiiii kecur air liur tgk sotongggggg

    ReplyDelete
  4. hahaha kenyang sangat la tu .. kak fes time dgr sotong masak nestum .. ingat rg buat kuih je nestum tu

    ReplyDelete
  5. amboiiii hang mak semalam kekonon merajuk langsung takde gambo selfie dgn pak jilap ye...hari ni kan main senyum punye manis kalau semut tengok ni kompom nangis terus...hahaha...yelah dah dapat ape yg di idam2 kan...mesti la happy...bini lawa mesti la pak jilap sayang tengok tu laju2 bawak gak pi makan sana...malam ni kene buat cakaran harimau lelebih sikit...kahkahkah... hang masak sotong gitu memang kene pakai nestum 3in1 ke? bukan pakai nestum biase tu je ke...

    ReplyDelete
  6. untung merajuk dapat makan seafood sedap 2 kali..hehehee..agaknya kalo tak merajuk takde la pegi kan? suwet sungguh pak jilap..

    ReplyDelete
  7. hahahahha.... nsb lah kali ke2 tuh dpt ke parameswara kalu tak mmg tak abis ngajuk sampai arini lah tu kan hehehhe....

    kire lps nih bkn ketam jd idaman tp sutun buter nestum pulak ye kak

    ReplyDelete
  8. Salam hainom

    Makchaq masuk sini terus maraton baca sampai entri bulan 12... over tak...
    hari ni bos2 tak de..dari dok menganga baik membaca.. tajam sikit fikiran...


    ReplyDelete
  9. Oh awak majuk ye..., taulh smom tk brtdng kerumh awakkk..kjp gi nk intai....knor mcm nk bli nestum jugaklh ni.....sotong ada tu hahhhh...idea nk msk mcm tersumbt jerrr..macehhh ye

    ReplyDelete
  10. aduh.... menjejes ailio tgk sotong butter nestum tu.... nampak sedap betul tu... haih!

    ReplyDelete
  11. Kira tak majuk lagilah ya dah dpt mkn kat parameswara.Nanti klau kak zai pergi sana nak juga order sotong nestum.

    ReplyDelete
  12. Sedapnya. Nanti kongsi juga resepi akak nak cuba.

    ReplyDelete
  13. Nampak pun dah sedap. Boleh nak rasa juga macam ni.

    ReplyDelete
  14. bestnya..merajuk sikit je dapat lauk penuh satu meja..

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah rezeki :)
    mmg sedap lettew senang hati dpt mkn perut pon happy itu yg nyenyakk tidurnya, kan ! hiks..

    selamat pagi okje. sihat ??

    ReplyDelete
  16. Aku tknak komen, aku senyum, gelak2x sorang smp org ingt aku tgh berwasap dgn pakwe baru, hah ha..
    Hilang dh majuknya yea, lain kali bole majuk lagi, wakaka

    ReplyDelete
  17. Anom..ada ke resepinya..nk menerai juga. Mcm sedap bunyinya ;)

    ReplyDelete
  18. fuyoo apa butter pun memang sedaplah mak jilap..kita teringin nak buat ayam butter tak terbuat lg..udang butter pun sekali je penah buat..soong no belum teringin lagi.hehe..

    ReplyDelete
  19. pergh..ini yg buat cik nor jeles..haha

    ReplyDelete
  20. Hmm... kalau kanda pun apa pun aje yg ada butter memang sedap
    Legalah dah dapat tu tak payah nak merajuk lagi dah:)

    ReplyDelete
  21. alamak kenape laa lieya tgk akak punye entry ni di hari senin...baru pukul 9 dah keriak keriuk perut...nak tunggu buka lambat lagi ni haahahahahaha...

    kak, untung pi time tak ramai gini...kalo pi time cuti seklah...adoii na pilih ikan ngan sefuds pun berlaga bontot.....lieya ni dah tergedik2 nak pi bagan lalang pekena sefuds kat sane.... terliyoo tgk akak punye entry punye pasal le nie....sob sob sob...

    ReplyDelete
  22. mak, jgn tunjuk gambo je...ce share resipi sekali....kihkihkih....rietta pown xpernah makan lagi sotong butter nestum...udang tu biasa la...

    ReplyDelete
  23. teringin pulak nak rasa. lama tak beli sotong

    ReplyDelete
  24. Sedapnya...semua yg ber butter dan lemak berkrim...saya suka :D

    ReplyDelete
  25. sweet sangat mak dengan pak jilapah tu haaa...tak sempat nak pejam ni,

    ohoi tengok sotong butter nestum tu sedap je, menitik-nitik ailio ni haa

    ReplyDelete
  26. oh..kat sinilah dapat inspirasi udang butter nestum tu ye.tengok pun dah meleleh air liur mak wei..kena try ni

    ReplyDelete
  27. Amboiiii dah dapat yang dia kempunan kemaim xmo teman org sebelah drive yeeee :p suka tau buat kita meleleh ailio. Nak buat la balik jap lg!!!

    ReplyDelete
  28. oooo dari sini la asal usul idea udang butter nestum ekk :)

    ReplyDelete