Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 24 February 2016

Syukur, aku masih punya suami

Salam Rabu .....

Tak ingat entah bila, tapi yang pasti mak bersoping groceries tanpa suami dan anak anak. 

 
Bila bukak bonet, rasa syahdu pulak bila kena angkat barang barang ni sendiri huhu..... 2-3 kali jugaklah mak ulang alik dari bonet keta tu.

Dan dan rasa rindu dengan Pak Jilapah, kalaulah dia ada, mak cuma perlu bawak plastik sayur jer.

Cengginilah agaknya nasib si ibu tunggal, meneruskan kelangsungan hidup tanpa suami di sisi. Semuanya sendiri.

 Syukur..... aku masih punya suami ! Walaupun bertopengkan Chipmunk

33 comments:

  1. aduh tatau la nak gelak atau nak nangis baca n3 hang ni mak...kalau di baca secara mendalam cam sedih2 gak...terbayang2 wajah cik boss kat opis tu tengah buat keje...tapi bila tengok gambo tuan anas hang tu terus rase cam kelaka pulak...tapi betol la yg hang cakap tu mak...kite ni patut bersyukur sebesar besar syukur kerana masih ada suami di sisi...:')

    ReplyDelete
  2. Chipmunk nanti pi makan sayur abis pula haha.. memang bersyukur ada suami, yang ada tapi suami bertugas tu saya tengok jiran buat appointment dengan kawan-kawan. Tapi kena la angkat sendiri juga, eh sis HO kan senam tu :))

    ReplyDelete
  3. betui ... sangat2 bersyukur kadang tumpang sedih dengan kawan2 yg jd ibu tunggal di usia muda...sedih sgt ..
    saya sayang suami sy ...

    ReplyDelete
  4. Fida selalu suruh suami yang belikan..maklumlah dia kerja pasaraya Giant..so memang senang la dia nak beli..Balik umah Fida just masak jer..
    Kalau tong gas habis memang dia yg mengangkatnya..Banyangkanlah kalau Fida single..aduhai..

    ReplyDelete
  5. thihihi..biler ade nyampah nyampah kan mak biler takde laa rindu nyerrr..kekeke..

    ReplyDelete
  6. Kakak lagi lah nom banyak bergantung pd suami ,kdg akak terfikir andai satu hari nanti dia tiada boleh ke kakak berdikari...huhuu tiba2 teringat pulak suami yg cari rezeki di luar sana.
    Akak kagum pada ibu2 tunggal apatah lagi yg masih ada tanggungan yg masih sekolah...terpaksa berusaha sendirian.
    Saja tau hainom ni...mula2 cerita sedih last2 chipmunk pulak keluar...tak tau nk sedih ke gelak ni

    ReplyDelete
  7. betul tu mak..bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang ini

    ReplyDelete
  8. syukur kita masih ada tempat bergantung, minta tolong..
    berat sikit mesti panggil suami, ngade betul kita ni.haha.

    ReplyDelete
  9. ish2 akak nih manja sgt baru bwk barang skit dh rindu pak jilap hehehhe...
    yelah kan kak... teringat kwn2 yg jd ibu tunggal... membesarkan anak2 tanpa suami... mmg kuat sungguh mereka

    ReplyDelete
  10. Abang dah balik U ke dinda? Dinda kira beruntung ada hero lagi satu. Macam kanda ni berharap pada hero yg dah dipanjat usia itulah aje.

    Tapi ramai ibu tunggal yg kuat fizikal dan mental di pandangan mata kita. Hakikat sebenarnya Allah ajelah yg tahu.

    ReplyDelete
  11. Ha ha ha, chipmunk, sakit perut den, sekali lagi, ha ha ha.



    Tapi betulla tu, syukur punya suami


    Walopun tak romantis mcm pak jilap ko mak.

    ReplyDelete
  12. kahkahkah....topeng chipmunk..

    mak ni jenis manja ni....hihihihi..
    wife saya selalu juga gi shopping sendiri, sebab saya busy...hahaha...cuma bila saya ada, saya shopping la barang2 yg berat macam beras 10 kilo tu, minyak masak 5 kg tu, dan bila saya ada ikut dia shopping, mmg senyum la dia sebab dia tau ATM bergerak ikut dia...hahaha

    ReplyDelete
  13. comel nya bapak mertuaku bertopeng chipmunk..haha

    ReplyDelete
  14. Betul tu akak. Kita kena selalu bersyukur masih ada pasangan hidup. Susah senang masih bersama.

    ReplyDelete
  15. Jika lihat kehidupan ibu tunggal kasihan juga dibuatnya. Ujian Allah kepada kita semua berbeza-beza mengikut kemampuan kita.

    ReplyDelete
  16. syukur jugakk.. hehehe
    Selalu pon memang Cinta gak yang angkut semua barang shopping.
    Zura cuma angkat bb n handbeg jer. hehehehe

    Dapat komen OKjer kat blog tadi. hahahaha
    memang tgh kemaruk carik ilmu menjahit skrg nih.
    sampai terbengkalai blognye.
    tunggu come back dari Zura. hahahaha

    ReplyDelete
  17. Tetiba tacing pulak ehh...akak nak tacing jugak lah sebab jarang dapat shopping barang dapor dengan Pak Tuan selalu dgn anak2 je. Kalau dgn dia banyak kena cut barang2 yg nak dibeli...ahahhaa...

    ReplyDelete
  18. betul tu Anom..ky pun bersyukur masih punya suami yang memahami. tak kisahlah bertopingkan apa pun suami kita tu..tambah2 yg hensom mcm gajah..kata arwah tan sri saloma..heheh

    ReplyDelete
  19. Syukur alhamdulillah masih setia dah mencecah 33 tahun bersama. Macam kata saniah kak Zai pun segala2nya bergantung pada suami.

    ReplyDelete
  20. syahdu entri ni... saya pun selalu jugak ada perasaan mcm ni... kadang sabtu ahad encik hubby keje... saya beli brg2 sendiri... angkut sendiri... ngan anak2 lagi... touching tau!

    ReplyDelete
  21. Bersyukur jugak ada suami walaupun jarang shopping dgn dia. Jarang jugak dia tolong angkut barang. Sume kena buat sendiri. Tapi alhamdulillah ada suami kan.

    ReplyDelete
  22. Nom mula2 baca entri tu..
    CH dah tangkap sedih dah..
    Teringatlah ibu tunggal yg tak punya suami tu..

    Pastu sampai akhir entri..
    CH rasa nak gelak guling-guling sorang2 dalam bilik ni tau Nom..
    Aduhai senak perut ketawa tengok pak jilap punya sporting ..
    Hendak dia bergambar dengan topeng chipmunk tu..
    Ko paksa ye Nom suruh pakai..
    Hahahha larikkkkk

    ReplyDelete
  23. sy msh blm berteman..semuanya buat sorang2..kihkih

    ReplyDelete
  24. kita dah biasa shopping sendiri... kalau gi pasar malam suami kita duk dalam keretajer ... tapi bersyukurlah waktu susah atau sakit adalah tempat nak mengadu... lagipun dari kecik dulu mak kita panggil kita superman sebab semua keje berat2 kita suka buat.. jadi takat angkat barangtu memang keje kitaler..

    ReplyDelete
  25. kekadang perlu kita uruskan sendiri baru kita lebih menghargai apa yang ada di sekeliling kita. bila saya sesekali membantu lipat kain baju yang di basuh (bab basuh memang tugas sebab cuma campak dalam mesin je tunggu sampai siap kemudian sidai), baru saya tahu mengapa melipat kain tak berapa di gemari ramai. hahahaha

    ReplyDelete
  26. patutlah ada peribahasa melayu mengatakan sayangkan isteri tinggal-tinggalkan...maknanya berjauhan....baru isteri hargai suami hehehe

    ReplyDelete
  27. bab ni sensitip la cheq, but syukur aku masih punya suami.. walaupun dia nun di tengah lautan, in shaa Allah siap kerja nanti balik ye banggg:)

    ReplyDelete
  28. hahaha comel betullah topeng..tu la kan kena syukur masih ada suami..suami penyayang romantik pulak tu.eceh! hehe

    ReplyDelete
  29. Kira pernah la merasa buat semua benda sendiri tu. Masa pjj dlu. Perit la jugak kekadang huuuu

    ReplyDelete
  30. Kiranya PakJilap tu masih ada sifat malu-malu rimaulah kalau nak berselfie. Main pakai topeng pulak dia...

    Itulahkan, kenalah jaga suami tu. Pagi-pagi bekalkan roti, buatkan air kopi nak minum dalam kereta! Kalau suami takda, bukankah susah hati jadinya. Shopping takda siapa nak angkatkan barang, takda siapa nak tolong bayarkan tau ^_^

    ReplyDelete
  31. syahdu nyer :(
    hi hi hi aida biasa soping sendirian aje.
    balik kerja terus soping.
    ayah nyer? dok umah lepak...
    sendiri soping, sendiri bwk masuk brg hu hu hu...

    ReplyDelete