Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 31 March 2016

Beli untuk di buang

Salam Khamis......


Beli untuk di buang!
Keluar masuk keluar masuk esbok, sudahnya dah tengik! Bakul Sampahlah jawabnya..... 

Bukan ku tak sayang..... tapi nak buat macamanaaaa! 

Pasal tulah mak jarang guna santan cenggini selalunya guna santan kotak jer. Sedap ke tidak, belakang kira janji mak senang hihi..... 


28 comments:

  1. Selalu guna santan kotak juga .. mmg rasa dia tak se kow santan ori dari buah tu tapi sekurang2nya tahan lama sikit.

    ReplyDelete
  2. betui tu..Fida sejak kawin tak pernah pakai santan fresh gini..Sebab jarang kan masak pakai santan..kecuali kalau mama mai umah la..baru beli..selalu hentam santan kotak jer..

    ReplyDelete
  3. awat pi buang..simpan kat tempat beku tu tak tahan lama ke..biasanya santan ni tahan klu bekukan..letak kt bawah memang la tengik.hehe

    ReplyDelete
  4. Samalah kanda pun jarang beli yg perah gini
    Melainkan hujung minggu sebab terus guna oklah
    Kalau tak memang guna yg kotak aje.

    ReplyDelete
  5. Santan asli tu pun berbungkus elok berbrand lagi, kena cekap dan pantas penggunaannya kalau tidak jadi baja di tapak :)

    ReplyDelete
  6. lea ada seplastik dalam peti sejuk. tak tau bila nak gunakan. rasanya tong smapah jugaklah tempatnya

    ReplyDelete
  7. sy beli santan time nk masak je,,peti tu mmg kosong,, sbbnya sy dan housemate sy jarang masak,,haha

    ReplyDelete
  8. sama la mak.. kita pun pakai yg kotak je. Senang & pantas. hihihi

    ReplyDelete
  9. Penah je beli santan mcmni dpt yg da basi..uhuuhu...

    ReplyDelete
  10. Betul lah nom kena tak letak tempat beku...boleh tahan berminggu2.
    Kat rumah akak jarang sangat guna santan ,kalau ada keperluan je membeli.

    ReplyDelete
  11. Kak Zai pun selalu guna santan kotak aje tp klau terbeli masukkan dlm freezer.

    ReplyDelete
  12. Kalo masuk freezer pun mmg jadi masam juga, mmg tk tahan kot.
    Kita suka guna kelapa tu, beli sebiji boleh guna utkb3 kali masak, simpan lama pun tkpe, bila nk guna taruk air panas, blend je.
    Santan kotak tak sedap, kita tak suka santan kotak.

    ReplyDelete
  13. Kalo masuk freezer pun mmg jadi masam juga, mmg tk tahan kot.
    Kita suka guna kelapa tu, beli sebiji boleh guna utkb3 kali masak, simpan lama pun tkpe, bila nk guna taruk air panas, blend je.
    Santan kotak tak sedap, kita tak suka santan kotak.

    ReplyDelete
  14. btl2 kak... kalau dana pun prefer santan kotak... rasa sedap je hehehe...
    tp kalu mak kt kg msti nk santan fresh, yelah pokok kelapa ada tepi umah nk msk je blh amik trs n parut trs...

    dana akan guna santan fresh nih kalau nk msk rendang ke apa baru beli... terus msk n abis santan nya

    ReplyDelete
  15. Samalah ngan Zura.. selalu gak beli untuk buang.
    time membeli x ingat masa depan. skali semua mengering dlm peti air. sayur lah yg selalu jadik mangsa. huhuhuhu

    ReplyDelete
  16. Sbb dh kluar masuk esbok dia basi la kan.. LM pernah sekali dua beli santan gini. Tak minat beli. Suka beli kelapa parut simpan byk2. Nk pki blend je ngan air panas. Thn lama pun ye gak. Takda lah nk buat bingka memekak kat laki asik nak kelapa je. Sian lak .. Baru je dia nk duduk dah nk kelapa. Asik kelapa kelapa kelapa. Hahaha

    ReplyDelete
  17. CH kalau beli santan macam bila nak guna hari yg sama jer Nom..
    Kalau yg nak simpan..
    CH beli kelapa parut ..
    Sama mcm LM buat tu..

    Napo ko buang Nom..
    Sayang.. baik ko buat minyak kelapa Nom..
    Taik minyak tu ..
    Ko buat kuih kole kacang..
    Nampak dah dua ko dapat Nom..
    Minyak kelapa dan kuih kole kacang :p

    ReplyDelete
  18. saya biasa juga beli yang ni, tp memang tul la jangan lupa nak guna

    ReplyDelete
  19. Yeah kita sama santan kotak le jwbnya...nk msk segar2 bru santan asli.

    ReplyDelete
  20. saya beli santan kalau masa nak guna saja,. memang sayang tu, tapi perlu dibuang juga

    ReplyDelete
  21. sama mcm akak cik nor...kluar mask..akhir tong sampah mkn..hihi

    ReplyDelete
  22. sama ler kita.
    santan kotak.
    terpaksa dek krn masa.
    kalu balik kg, mak mesti nak santan perah.

    ReplyDelete
  23. dlm esbok aida tu Nom, biasa sgt da kejadian bwg jadi pokok.
    carrot dari oren ke kaler itam.
    daun kesum dari segar jadik kering :)
    sib baik x pernah beli santan gini, alamat nyer ~ ke tong sampah la jugak kot hi hi hi...

    ReplyDelete
  24. santan gini beli untuk masak on the spot je mak..kalau nak buat stok, baik beli yang kotak

    ReplyDelete
  25. Kann baik beli kotak je senang. Xyah simpan peti ais. Xyah bawak masuk keluar ulang2 dah

    ReplyDelete
  26. Kann baik beli kotak je senang. Xyah simpan peti ais. Xyah bawak masuk keluar ulang2 dah

    ReplyDelete
  27. Kita guna santan kotak M&S tu aje, Mak. Nak perah santan tak reti. Hahaha... Yang sebenarnya malas.

    Itulah, kalau tau suka membuang barang, janganlah beli barang untuk disimpan! Membazir tau...

    ReplyDelete