Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 10 March 2016

Next Target

Salam Khamis.....

Ni faveret mak kalau makan kat kedai Cina Muslim. Masyaallah......nikmatnya tak terungkap oleh kata kata gitu!! Entah celah mana yang sedap agaknya tekak mak ni, tapi mak memang sukalah!

Dim Sum
Benda ni sampingan jer. Jadilah weyh.....dapat merasa sorang sikit. Ikut hati nak jer mak order lebih.  Tapi memandangkan bukan mak yang bayar, kena kawal sikit nafsu serakah tu hihi....


Next target kalau datang sini lagi, nak test Ketam Lembut masak Telur Masin pulak. Tekak mak masih belum mendapat lagi ni sejak baca entri Zee Suhaini pasal Ketam Kulit Lembut ni. Kalau korang nak tau macamana ketam boleh berkulit lembut boleh baca kat sini. Mak pun baru tau you! Zaman sekarang ni, bukan ayam jer yang kena injek tau, ketam pun dah kena kurantin weyh.

Hish korang ni...... kalau ye pun nak suruh mak cuba masak sendiri Ketam Kulit Lembut ni, agak agaklah weyh, kenalah tukang masaknya merasa orang lain masak dulu! 


36 comments:

  1. Haa keluar dah pembuka selera, makan berebut dengan mak lagi sedap ni. Nanti bawa cheq makan ketam kulit lembut pula, screen dah clear ni hehe..

    ReplyDelete
  2. aaa saya makanan chinese ni susah betul nak telan!

    ReplyDelete
  3. aduh kak oiiiii...tetelan2 ailiyooo tgk...peberet lieya jugak nieh... dimsum ni kalo kene dgn pencecah die, kene dgn inti die yg berase mmg lajuu la bedal heheheeheh....

    ketam kulit lembut penah mkn sekali jek....mmg sedap..... tapi nak masak sendiri mcm ngeri jek, rela lagi masak ketam kulit keras biase tu....

    ReplyDelete
  4. Kanda pun suka dimsum. Sekarang ada yg forzen dinda. Kalau anak-anak kanda dia beli yg forzen bila nak stim aje.

    Ketam kulit lembut kat JB kanda tak jumpa lagi jadi memang belum pernah merasa lagilah gamaknya. Teringin juga sebab ramai kawan kita yg dah papar kat blog. Telan airliur ajelah hihi...

    ReplyDelete
  5. Dim sum ni ky tak sentuhlah Anom. Dh penah try xbley masuk. Ketam memang feberet..tapi yg kulit lembut tu sekali dua jer baru mkn. Belum hadan lagi kesedapannya camne..hehe

    ReplyDelete
  6. sedapnya dim sum tu kak..
    awal2 sy ingatkan xsedap, bila dh try, pergh!haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. Sedap kan Dim Sum tu... Kalau datang ke Bandar Baru Bangi, jangan lupa singgah di MZ Cafe & Catering. Pelbagai jenis Dim Sum ada dijual taw.. :)

      Delete
  7. Replies
    1. Apa kata puan try Dim Sum di MZ Cafe & Catering di Bandar Baru Bangi.. Pasti ketagih nanti.. :)

      Delete
  8. Kita tak minat dim sum ni, Mak. Pendekata chinese food memang kuranglah sikit di tekak. Kalau ada pilihan, memang tak menyinggah kat restoran macam ni.

    Softshell crab tu kita pun tak pernah merasa. Ada juga baca dalam blog Zee. Ingat nak juga cuba sebab kitakan peminat siputtt...eh, bukan, seafood ^_^

    ReplyDelete
  9. dah berangan nak makan ,pasti dapat lah nnti tu nom.
    Macamana lah rupa ketam kulit lembut tu ya...ingat kulit orang je lembut..hahaa

    ReplyDelete
  10. Singgah sini nampak pula gambar makanan lagi... huwaaaaa...

    nak makan...nak makannnnnn...

    ReplyDelete
  11. aida suka giler makan dimsum!!!
    sgt suka!!!

    ReplyDelete
  12. Makk peberet ni, lg lg dimsum udangg! tp aina mmg suka makan.. tolakk batu kayu je mak.. hahaha cuma mamak kureng gemor. Yg lain no hal.

    ReplyDelete
  13. Meltingnya I tgok...dimsummmm..yummm

    ReplyDelete
  14. Wah ... ko dah letak target ye nom..
    Target nak makan bila tu nom..
    CH nak ikut .. boleh pak jilapah belanja CH sekali kikikih..

    Dimsu tu CH pun suka tapi mahal juga kan..
    Tak boleh mkn dgn nafsu serakah kan hahaha..

    Ketam lembut belum pernah mkn lagi..
    Kat sini mana nak dapat ye..
    Nanti up entri kalau ko dah mkn ye nom.. ;)

    ReplyDelete
  15. adoi...adoiiii berlagu dangdut perut kit ayang tengah menahan lapar dan dahaga ni tengok makanan tu..slurrrppp laporrr...laporrr

    ReplyDelete
  16. Nampak sedap dimsummmm ni. Akak makan kat kedai mana ni?

    ps:Ada sebut nama akak dalam entri milo lori saya..hehe.

    ReplyDelete
  17. Memang nak kena cuba juga macam ni. Terliur tengok dimsum ni.

    ReplyDelete
  18. Bestnya dimsum ni. Cari yang frozen pun ada sekarang.

    ReplyDelete
  19. wah siap next target tuh..baru semangat membara..ye dak?
    kat mohamad chan tu tak tau la ada ke tak kak ketam kulit lembut tapi kalo homst recipe sure ada..sedapppp kat tekak zee la..
    tak pon try soft shell crab burger kat zawara coffee..

    ReplyDelete
  20. sesekali datang mesti dijamu mata dengan makanan..alahai..telan ayer liur jelah..huhu..

    ReplyDelete
  21. tak pernah try makanan china..huhu
    sedap eh?

    ReplyDelete
  22. suka dim sum rupanya..kita bolehdok semeja la nampaknya..heheh..tapi suami saya tak suka tau..sama la dengan anak2 dia..depa lebih suka roti canai cicah kari..hahha

    ReplyDelete
  23. Klau makan Chinese Muslim kak Zai boleh makan dim sum dan butter prawn aje yg lain tak blh masuk.

    ReplyDelete
  24. Aku mkn kat syurga jelah nanti, lagi best, mestilah simpan impian nak ke syurga kan..
    Aku org seking mak, tak mampu, hu hu..

    ReplyDelete
  25. Aku mkn kat syurga jelah nanti, lagi best, mestilah simpan impian nak ke syurga kan..
    Aku org seking mak, tak mampu, hu hu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko ni sama jer ngan laki aku. Laki aku selalu ckp gitu kat aku kalau aku cakap rumah banglow tu cantik...

      Delete
  26. Benda ni, shoru shoru shoru.. sedar sedar tak sedar dah belasah beketul-ketul. Kalau sos dia kick, lagi r.

    ReplyDelete
  27. Aduh..duh..duh...baru berangan2 dgn anak buah nak makan dimsum ke hape name makana tu...kikiki...tapi kiteorang berangan nak makan kat rumah je...beli yg dah ready made tu pastu kukus le dan makan secara berjemaah...tengok la camne nanti..mungkin esok atau sabtu kot ^_^

    Bab ketam kulit lembut tu kite pon dah lama mengidam mak...asyik takde je kalau kite order...mungkin blom rezeki

    ReplyDelete
  28. i love dim sum too...
    yum yumssss....
    sedap ooo sis, soft shell crab...
    mmg shud try...

    ReplyDelete
  29. Feveret kita jugak ni mak..
    Nasib baik kat Bangi ada beberapa restoran yg jual dim sum..bolehlah layan tekak ni :)

    ReplyDelete
  30. setiap kali ada ketam , teka terfikir nak masak telur masin . mudah2n ingat le nanti ... dim sum memang sedap tapi sekelip mata je habis ...

    ReplyDelete
  31. samalah sy pun suka dim sum..tp tak pernah lg makan dekat restoren..dh tak pernah makan kt restoren cina pun sebenarnya..susah nk cari dimsum yg halal kt utara ni

    ReplyDelete
  32. Dimsum!!! pun kita suka jugak hahahaha. nak beli makan banyak2 mcm hurmmmm tercekik nak membayo nya!!. senang buat gini je kak. beli kulit wantan dengan fish cake yang plastic dia ada kaler hijau tu haaaa. ptong fish cake kecik2 sikit agak2 muat dalam kulit wantan tu. balut la cm mana pun. tak pun bunjut2 kan aje. pastu goring. punnnn sedappp sangat

    ReplyDelete
  33. Ketam kulit lembut tu gila sedap wehhhh.... Aina pun suka dimsum tapi anak-anak kelaut...menyampah mak...

    ReplyDelete