Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 20 April 2016

Berhenti sebelum kenyang

Salam Rabu....

Maafkan mak korang, maaf kan mak Knor sebab hari ni, esok dan bila bila rasanya mak akan tempek gambo makanan lagi. Nak buat macamana......kalau tak letak benda benda gitu memang tak berentrilah mak sampai sudah huhu....

Ni semua Kanda Zakie punya pasallah ni..... mohonlah kecam Kanda Zakie jangan kecam mak, haha....


Menu kanda Zakie tu buat mak masak benda sama semalam..... daging  masak kicap, sambal belacan dengan berulamkan timun. Wallah weyh......nikmat sangat mak makan petang semalam !! Tak payah nak ke Bawang Kecik nak makan nikmat. Hajat di hati nak tambah nasi tapi takut orang belakang tak cukup nasi pulak. Sudahnya tahan nafsu ler gamaknya.

Ni baru betul ikut sunnah, berhenti sebelum kenyang! Yelah..... Ikut sunnahlah sangat tu, penuh satu pinggan haha....



36 comments:

  1. Ini baru adinda bertuah yang rajin namanya:)
    Kanda ni malas makan beli tak sama dgn dinda air tangan sendiri mana boleh samakan. Ini kalau makan tak tambah manalah puas. Jadi ambil sikit yg pertama jadi bolehkan tambah utk kedua kali. Berhenti juga sebelum kekenyangan:)

    ReplyDelete
  2. Alamak cheq nak pi masuk wet kitchen ni amboi ada wet kitchen pun tak mo masak lagi, melampaukan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheq kalau ada wet kitchen mau tidoq pun kat situ tau haha...

      Delete
  3. mmg kena tambah ni tp dok fikir org belakang kena stopp..
    sedapnya daging masak kicap tuuu

    ReplyDelete
  4. Penuh sepinggan dia bantai lepas tu boleh pulak kata berhenti sebelum kenyang... Memang nak minta kena gelak ni tau!

    Eh, Mak! Kalau takda mood, letak entri macam ni aje boleh ya! Itu tandanya kita pun takda moodlah hari ni ^_^

    ReplyDelete
  5. Daging masak kicap tu nampak sangat sangat sangat sedap...:)

    ReplyDelete
  6. at least berhenti sebelum kenyang katanya.. kalau berhenti lepas kenyang maybe dua tiga pinggan hahaha

    ReplyDelete
  7. alahai..sdapnya..tiba2 jer jadi lapar weh..:)

    ReplyDelete
  8. sedapnyeeeee... arini linda bawak bekal nasi grg ke ofis :)

    ReplyDelete
  9. yesss berhenti sebelum kenyang. berhenti bila kenyan tu yg mengah nak sandar pun tak mampu. Huhuhu... Daging masak kicap nampak simple tp nikmat nya... terbaik!

    ReplyDelete
  10. Kakak pun lepas baca n3 kakzakie ,buat juga daging masak kicap untuk Iman.Akak makan lah juga sikit sebab akak bukan pengemar daging .Tak pelah nom kalau masak sendiri boleh je bertambah2 selagi nak makan.

    ReplyDelete
  11. hoiiiiii... nih malas nih. pagi2 dah bagi 'anak2' dalam perut menari2 mintak nak makan daging masak kicap ngan sambal belacan. huhuhuhuhuhu.

    daging masak kicap zura pon terbaik di alam semesta tau.*pujidirisendirik.
    cinta memang suka benor makan daging kicap bini dia. hahahahahaha

    ReplyDelete
  12. Weyhla mak, dap ee daging masak kicap tu, balik keje kang den nak masak kicap ayam plak.

    ReplyDelete
  13. Klau dekat kenduri selalu ada daging masak kicap tapi tak boleh tambah segan.

    ReplyDelete
  14. aiyok terliur tgok daging masak kicap tu.sedapnya la hai..tggu kejap lg balik lunch nk makan.hahaha

    ReplyDelete
  15. amboi3 mak sedapnya tu..itu berhenti sebab terpaksa ye mak, kalau tak mesti pulun lagi tu kan hahaha

    ReplyDelete
  16. Dah lama jugak CH tak masak lauk daging masak kicap ni Nom...
    Wala wala..mcm nak menghulur pinggan jer kat rumah hang tu nom..
    Tapi tu lah..
    Kita makan nasik sepital je lah..
    😂😂😁😢😢

    ReplyDelete
  17. Patutlah knor berdehem2..tersedakk2..
    Alahai dik non..pedulikan n3 knor yg lps2 tu..knor pun 2x5..hahhah
    Betul kta kak zakie ayaq tgn tu..yg penting msk penuh kasih syg with iman..💖💖💖💖

    ReplyDelete
  18. Jika masak macam ni memang membuka selara betul. Semuanya sedap.

    ReplyDelete
  19. Sedap nampak daging masak kicap tu. Patut kena berhenti sebelum kenyang. Bagi peluang untuk yang lain pula yea.

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah sempat berhenti. Jika tak nak kena masak nasi kali kedua pula macam tu.

    ReplyDelete
  21. saya dah dekat sebulan tak makan nasik..nasik je la..benda lain saya bedal je..

    ReplyDelete
  22. Mak memula nak tumpang tanye dulu la..."kenyang" tu ape ??? Wakakakak....sedapnye mak kite pon suka makan lauk kering2 cam gini tau...hari tu masak pindang ikan lawan dgn sambal belacan tapi lupe nak keluarkan ulam timun dlm esbok...sob...sob...sob...pilu plak rase hati kite ni...k bye

    ReplyDelete
  23. Sedapnya...nak-nak pula masak kicap daging tu nampak berminyak2 sikit...

    ReplyDelete
  24. ya Allah kak sedapnye..sesekali makan nasi kering2 gini mmg sedap..sambal tu buat laju kite suap nasi heheeheheh...dah dpt dah idea nak berbuka aper arinieh.....

    ReplyDelete
  25. eh, takpe.. hari-hari entry masak pon, masak-masak ringkas mak gini ramai jer tertunggu-tunggu, hmm.. kan dah berkira-kira nak keluar beli daging dah ni haa.. hihi

    ReplyDelete
  26. Arghhhhh nk kena beli daging jugak la kat pasar ni besok. Nk daging masak kicap jugak!!!!

    ReplyDelete
  27. Terliur tengok daging masak kicap tu ... masak sendiri tak berapa nak menjadi, tunggu balik kampung barulah dapat merasa daging kicap pekat camtu ..

    ReplyDelete
  28. Sedap....saya memang suka makan....selalu suruh wife cari menu baru hehehe

    ReplyDelete
  29. sambal belacan ... saya suka meratah jengkol muda cecah sambal belacan . nikmat wooo ...

    ReplyDelete
  30. ya Allah.
    gambo yg last tu.
    ya Allah!!!!!!

    ReplyDelete