Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 14 April 2016

Blood Pressure Monitor

Salam Khamis.....

Masa balik kampung hari tu perut memasing dah lapar sangat, so Pak Jilapah ajaklah makan kat Mydin Melaka. Mana tak laparnya, memang time makan masa tu. Serious weyh !! Memang tak mampu dah nak tahan perut sampai Muar, confirm boleh pengsan kat Sungai Rambai kalau tak stop kat Mydin hari tu kikiki...... Alasan sangatkan!!! 

Mak lompat bintanglah apa lagi!! Sebenarnya best jugak singgah kat sini, sebab boleh cuci mata tengok tudung hihi...

Kebetulan masa Pak Jilapah pusing pusing kat situ, ada satu farmasi ni tengah buat offer Blood Pressure Monitor brand Rossmax. Kalau ikutkan memang dah ada satu benda ni kat rumah, tapi macam dah rosak jer, yelah, sebab bila check bacaan bp Pak Jilapah memanjang rendah, tapi kalau check kat klinik, bacaan bp dia boarder pulak. Ini sudah kes tipu! Haha..... 

Tu yang cari lain tu!


Dah...... jangan ngengada nak tanya, berapa bacaan bp mak! Mak nak cari peria katak sekarang ni nak buat ulam! Hoho...... Jom Kak Ton kita makan peria katak sama sama! Huh....lega mak weyh, dah ada kawan pening sekarang! hihi....

Masalahnya, mak ni jenis pengecut nak check check doktor, tambah lagi memang ada sejarah Dare Tinggi masa mengandung dulu. Trauma pulak rasanya. Lagi trauma kalau Pak Jilap ada sekali huhu.... 

Kalau boleh, tak maulah Pak Jilap tau yang kita ni sakit huhu..... Cukuplah dia mengadap diri dia dan mak bapak dia yang dah sedia sakit tu..... Sian laki ai hokey!


Dapat free satu termometer jugak. Meh sini .....sapa nak check demam??? Mak tolong checkkan..... Bukak mulut sekarang! Hihi....

21 comments:

  1. Kalau koje nak check saja, sampai doctor tanya rasa nak demam ke atau dah demam ni hehe, mesti nak mc ni..eh ni dah kes tuduh kan haha.. kalau tinggi bail pantang..minum air belimbing kut, elok la ada mesin check tau, inshaAllah bacaan ok.

    ReplyDelete
  2. Nom termometer tu bukan ke check kat telinga..
    Awat hang suruh buka mulut..
    Buka mulut check demam tu zaman kita kecik2..
    Puas lah mengumam termometer tu bawah lidah kan :D

    Kena berani gi check doktor Nom..
    Buat Full blood test..
    Skrng ni boleh tolak income tax kan..
    Bila dah tahu apa penyakitnya..
    Senang utk dirawat..

    Elok lah tu berjemaah dgn kak ton tu mkn peria katak..
    Jgn nanti melompat2 macam katak udah ye hahaha...

    ReplyDelete
  3. sejak ada benda tu..ky pun selalu check. mcm tak betul jer. bila doktor check tekanan memanjang tinggi. sendiri check tekanan rendah. malas nak pikir buat pening pale jer..

    ReplyDelete
  4. wah..untung pak jilapah ada doktor peribadi..:)

    ReplyDelete
  5. untuk pak jilapah ada jururawat peribadi yang perihatin lagi seksi ... hehehe kena beli costume cosplay jururawat la mcm ni

    ReplyDelete
  6. Memang perlu ada setiap rumah kan nom. Kalau rasa pening2 boleh check selalu.

    ReplyDelete
  7. Kita gang mls nk pgi check2 ni..drh tinggi mkn panadol jerlh...hihi

    Yelh kita mls nk ganggu gugat keharmonian tu..biarlh berlalu mcm anginnn..kita sakit tkpe ,jgn org lain sakittt

    ReplyDelete
  8. kite dah setak makan ubat utk darah tinggi..hri tu demam..gi check..darah dah takmboh turun..duk lah terpacak gitu..sdah nyer kena telan ubat jugak..huhuhu

    ReplyDelete
  9. Peria katak tu rebus cicah smbl belacan sedap buat ulam makkkkk. Adoiii menjejes pulak ailio hahahahaha. Senang lah dh ada menda alah tu kt rumah. Senang nk pantau sblm pegi klinik. Nt xde la dpt ubat sebeban sgt hihi

    ReplyDelete
  10. blood pressure ni about lifestyle juga mak. mak jaga aktiviti harian tu, jangan bagi stress terutamanya. pasal makanan tak sangat sebenarnya, kebanyakannya pasal lifestyle. semoga mak sihat selalu

    ReplyDelete
  11. Kita masa ngandung last ritu, dare tinggi tkde, kencin manis boarder, tp smp skang ni blm rasanya dare ai ok...kot.

    Kita pun takut nk gi cek, takut ada penyakit tu, kang tk pasal2 susah ati plak, biarlah tk tau, kot sakit masuklah spital.

    ReplyDelete
  12. Kita masa ngandung last ritu, dare tinggi tkde, kencin manis boarder, tp smp skang ni blm rasanya dare ai ok...kot.

    Kita pun takut nk gi cek, takut ada penyakit tu, kang tk pasal2 susah ati plak, biarlah tk tau, kot sakit masuklah spital.

    ReplyDelete
  13. Bagus laa ada BP Reader nie.. boleh selalu monitor..senang..

    ReplyDelete
  14. termometer tak payah nganga dah mak jilap.zaman dh canggih ok.haha..

    kena check n pantau juga.makin berumur jangan dok biar2..nanti makin parah susah. Dah ada benda ni senang la nk check selalu..

    ReplyDelete
  15. Boleh check BP n temp lps ni mak... Jd jururawat peribadi gitu=) jaha kesihatan n pemakanan ye mak. Moga sihat selalu!

    ReplyDelete
  16. Makkk.... nape tak datang rumah semalam pinjamkan termometer! Kak Ton demam, Mak...sobs!sobs!sobs! (asal sakit je nak merengek, rimas!)

    Yalah, Mak makanlah peria katak tu sorang-sorang. Kak Ton makan epal hijau jerk. Nanti kita rotate check dare siapa lagi tinggi yerk! Hahaha!

    Eh, Kak Ton punya dare dah kembali okey! Cuma Kak Ton takut juga nak check selalu sebabnya Kak Ton ni stress memanjang. Silap percaturan, takut naik lagi kang dare tingginya, Mak!

    ReplyDelete
  17. kalau balik umah kg mmg suka cek2 darah.

    ReplyDelete
  18. moga mak sihat-sihat ajerr.. rajin-rajin berulam kan peria katak, ya.

    ReplyDelete
  19. bagus ni nom. memang wajib ada kat umah ni semua alatan kesihatan.
    cegah sebelum parah nom.
    dari da sakit baru merabai nak carik ubat la, air yasin la, apa la kan.

    ReplyDelete
  20. tu bukan cucuk kat telinga ke okje ... apasal suruh buka mulut.

    moga okje dan pak jilap sihat sentiasalah hendaknya...

    ReplyDelete