Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 12 May 2016

Faveret dia....

Salam Khamis....

Makcik Nasi Lemak bawah pokok tu meniaga nampaknya hari ni. Jari gosok dagu sat......Nak beli ke tak? Nak beli ke tak? Kalau beli, settle dah lunch hari ni. 

Paru Sambal dia sedap weyh!! 
Paru sambal tu dah tentulah faveret mak. Budak budak belikan nasi lemak ayam, sudah! hihi......

Ni faveret  anak bujang mak. Nasi Goreng Kampung. Kalau ada depan mata, memang tak banyak soal, terus ngap!

Mak gantikan ikan bilis dengan ikan goreng lebih semalam. Emmm.... buh ikan lebih terasa kesedapannyalah ......

Satu lagi faveret dia.... Puding Karemel. Kalau buat ni, memanglah cepat habis! Buat Kuih Bako kaluuuu. mak sorang yang makan huh!....Mohon jangan kecam gambar puding karemel mak yang comot, tak senonoh tu ek!  Live telecast dari loyang katanya hihi.....

Ni pulak faveret bapaknya..... Faveret maknya? Kita mintak tolong kedai masakkan ajelah, senang....hihi...... 

36 comments:

  1. untungnyer hidup mak..lunch membeli ajer
    bab feveret ni, selalunya bila dah jadi mak-mak ni takde masakan feveret dah
    apa yg anak dan laki suka, itu lah yg dimasak..

    ReplyDelete
  2. macam tu la dah jadi mak mak ni okje..masak kegemaran anak2 dan suami..sendiri makan la apa yang dah masak tu kan

    ReplyDelete
  3. nasi goreng kampung? Ok mak, nanti kite belajar buat ye..nak pedas ke tak?hahaha

    ReplyDelete
  4. Mak mak mmg tahu pebere anak anak kaannnnn!
    Btw, aina pun suka sambal paru.. sedap betul bila beregu dengan nasi lemak masa breakfast. Pastu kan mak.. mula la mata berat sokmo. =P hahaha. iols kalau makan nasi lemak breakfast kompom tersenguk senguk dpn pc. Kennot go betul.

    ReplyDelete
  5. simple je ns grg ye kak...
    nk wat cmane... bdk2 muda msti suke mkn yg mudah2 simple...
    kalau dh kuih2 lama msti org lama mcm akak je yg suke hehehhe...
    eh bkn, dana pun suke jgk kuih2 lama

    ReplyDelete
  6. akak ni..suka sgt buat saya lapar..haha

    ReplyDelete
  7. macam2 tu kak nom masak...rajin! Mesti sedap sbb dimasak dgn kasih cinta. ^_~

    ReplyDelete
  8. Rajin msk dik non..mehle knor blnja sbb sama2 mlsss...😄😄😄

    ReplyDelete
  9. Sedapnya puding karamel.. suka tau buat kita rasa lapar dan teringin nih tau... sambal ikan bilis tu mengiurkan.. mkn dgn roti pun sedap....

    ReplyDelete
  10. SY SUKA NASI GORENG IKAN GITU SEDAP RINDU MASAKAN TOK

    ReplyDelete
  11. Tak kira, nak kecam gak puding karamel ko mak, nape byk naw lubang, mesti ko blend lama tolo tu kan, byk masuk udara sbb tu byk lubang. Ko blend kejap je,nanti puding ko cantik licin je.
    Tapi sambal ikan bilis tu mmg ngancam la mak, aku rasa mcm nk nk buka pose dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha a mak, aku mmg blend lama sebab aku letak roti hihi...

      Delete
  12. Hanya emak sahaja yang tau favorite suami dan anak-anak. Cuba tanya mereka pulak, apa favorite kita. Masing-masing beri jawapan ikut gerak hati mereka!

    Nasib baik mudah-mudah aje favorite anak-anak Mak dan PakJilap. Buatnya seorang favoritenya rendang ayam, seorang lagi suka lontong, seorang suka chicken chop dan ketua keluarga suka kuih muih tradisional resepi emaknya, memang pengsanlah kitakan, Mak!

    ReplyDelete
  13. Takpe lah nom sementara dia ada sama kat kita masak je apa yang anak2 suka ...nanti kalau dia dh keluar belajar semula ,lama tak rasa air tangan kita.Tak susah rupanya selera anak bujang hainom .
    Puding karamel tu ,wlpun katanya comot tapi nampak sedap...

    ReplyDelete
  14. Dah kita ni mak-mak apa lagi kalau tak buat apa yg anak suka.
    Kanda ni makan apa je tak kisah janji apa yg anak makan, kanda makan aje
    Baru dua hari lepas budak yg mengaji bagi kanda puding ceramel. Cantik ibu dia buat lapis warna kuning dgn pink. Kanda makan sikit aje yg lebih bebudak yg makan dah budak ramai yg nampak tak sampai hati pulak nak ngap sendiri.

    ReplyDelete
  15. kat umah sya mmg rajin buat nasi goreng...sayang kat nasi yg x habis tu...tergoda tgk nadi mak tu..

    puding tu x pernah cuba daya lg mak...nak try nnti..jd ke idakkk

    ReplyDelete
  16. Tengahari ni SB baru lepas makan nasik lemak tapau kantin sekolah jual. Sedeyyyy, makan sambal, timun sehiris ngan sejemput nasik.. Tapi dorang punya sukatan ikut tekak bebudak, sibuk jugak lah mak budak gi beli..hahahaa..

    ReplyDelete
  17. Wah sempoi nasi goreng kampung hang tu Nom..
    Tu anak2 dah suka kan..
    Kira tak lah memilih sangat si hero hindustan tu Nom..

    Karamel..
    Lama tak buat..
    Ko Nom..
    Snap lah gambar dalam piring pun..
    Ni yg bekecah dalam loyang..

    Nasib baru makan nasi lemak lauk paru Nom..
    Tidak nak mencakor dinding gak ni..
    Sebab CH pun suka..
    Rindu pulak rendang paru arwah mak :(

    ReplyDelete
  18. cicah dgn kuah asam ikan tu mesti sedapkan

    ReplyDelete
  19. sedapnya nasi goreng tu, puding caramel tu, ikan goreng tu, sambal ikan bilis tu....arghhhhh semua la sedapppp...grrrrr!!

    ReplyDelete
  20. Ya Allah sambal ikan bilis tu kak oiiiii......serius rase nak sangat skrg!!

    ReplyDelete
  21. Kira selalu la mak jilap buat puding karamel ye..dh anak2 suka.kt rumah ni pun anak beranak suka puding karamel..ibunya je tak rajin nk buat..

    Nasi goreng memang peberet aiman.letak ikan goreng memang umphh

    Kita mak2 ni tau je selera anak2 n suami..klu kta sndri betullah..tak payah masak beli kt kedai tu la paling sedap.haha

    ReplyDelete
  22. Masing-masing ada kesukaan sendiri. Sedap nampak sambal bilis tu akak.

    ReplyDelete
  23. Saya pun suka makan puding tu akak. Makan sejuk baru keluar dari peti ais. Sedap..

    ReplyDelete
  24. kita pula, yang anak2 minta, yang suami gemar, yang itu le malasya nak masak..

    entah apa penyakitpn kita tak tau geng tapi kalu tekak sendiri nak makan, laju je ke dapur, hi3

    ReplyDelete
  25. masa kecik2 dulu mak zura selalu masak nasi goreng letak isi ikan.
    masa kecik2 x minat sgt nasi goreng tuh. tapi bila dah besar2 nih serius Zura sangat rindukan nasi goreng ituuuuu. nak nangis plak bila baca n3 OKjer nih. rinduuu.

    puding caremel tu pon ZUra suka. tapi x pernah buat sendirik. beli jer. hahahaha

    ReplyDelete
  26. Wah bestnya Hainom. Paling best paru sambal tu.. Lapar dah saya ni

    ReplyDelete
  27. Masak makanan kegemaran anak tentu mereka seronok kan non. Kat rumah kak zai tak berapa minat caramel tp nasi lemak feveret.

    ReplyDelete
  28. Masak makanan kegemaran anak tentu mereka seronok kan non. Kat rumah kak zai tak berapa minat caramel tp nasi lemak feveret.

    ReplyDelete
  29. hai anom amboii kemain lagi jamu selera ya
    akak suka puding tu anytime anywhere memang laris je
    tapi malas je nak buat
    suruh kedai jugak buatkan baru bestt

    ReplyDelete
  30. dah semua main order je tukang masak pon mesti lah nak yang order juga utk reward diri sendiri kan:) ..btw. mak, Pic last tu menggoda sangat tu

    ReplyDelete
  31. Lapaq paru la HO, tengahari duk tunggu anak panas lit lit nak paru nak cari mana ni :)

    ReplyDelete
  32. cantinya puding berenang dalam caramel nampak menyelerakan tu haa

    ReplyDelete
  33. nmpk sedap sambal bilis tu Anom..cicah lempeng lawan kopi o..adoi!

    ReplyDelete
  34. Telan air liur tengok sambal tu Mak...

    ReplyDelete
  35. bab feveret mak nyer tu yg aida suka :) ha ha ha ha
    sebab feveret kita sama :)

    ReplyDelete