Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 3 May 2016

Jambal Kunto

Salam Selasa.....

Macam kebiasaannya, kalau mak balik dari kampung, mesti macam macam benda nak kena settle esoknya.... So nak bagi tahu ni mak bizi hari ni hihi....

Jem weyh PLUS highway malam tadi. Memang dah agak pun. So layan ajelah. Mak bertolak dari Umbai, maghrib lepas makan, sampai rumah pukul 11 malam gitu....... Mak macam biasalah, sejak semakin kilauan ni, asal perut kenyang, masuk dalam kereta, kena aircond, mata pun automatik stim hihi.... Sedar sedar dah sampai rumah! Huh....Sakit hati je kawan sebelah tu tengok agaknya. Sorry ye bang..... nak tolong drive memalam macam tak confident pulak. 
  
Mak balik kampung minggu ni, anak pakcik Pak Jilap kawen. Yang hari tu Pak Andaknya, yang ni Pak Ngahnya. Mak kan kawen satu daerah! Jadinya daerah dia, daerah mak jugak le.... Nama pun kenduri kawen kan, haruslah makan nasi briyani, ye dak! Tapi kudap kudapan selepas makan ni memang tak pernah mak jumpa. Ni first time weyh! Jambal Kunto katanya!....


Tak tau pulak kalau orang belah belah Johor dah biasa.... Kak SaniahKanda Zakiebenda ni memang femes kat kenduri kawen di negeri kita ke? Huh..... buang karen je lah kalau tanya Kak Tondia tu, satu apa pun tak tau! Kentang dia taulah.... hihi....

Rasa dia macam cakoi. Cuma kalau cakoi, dalam dia lebih ringan tapi Jambal Kunto ni dalam dia lebih padat sikit. Pencicah dia pulak kuah kacang bukannya sos atau pun kaya. Tapi apa ada hal dengan pencicah, benda benda gini, nak cicah dengan kari ke sambal tumis pun sedap jugak ni!


Lepas makan, meh le kita selfie anak beranak!!! Mintak kena kecam macam Hafiz Hamidon nampaknya mak ni hihi....


29 comments:

  1. perkkkh sdp tuh kak....
    tapi nama dia tuh ada mcm sikat lucah hahahha...

    ReplyDelete
  2. macam mana lah agaknya jambal kunto dapat nama?
    unik!
    sekali nengok macam kuih kayu keramat
    dua kali nengok bila makan dengan kuah kacang dah macam tepung dalam rojak keling..

    ReplyDelete
  3. pestime mak kite dengo kuih nama gitu...ape ke pelik beno name nye...hahaha...tapi takpe la yg penting rasenye sedap...siap berkuah kacang bagai tu kompom la sedap kan...mak hang tak pi ke makan2 kat parameswara...kalau tak leh buat2 terserempak kat sana...kuikuikui...hang kalau selfie takdak sapa nak kecam mak...homey2 camni sapa berani kan... :p

    ReplyDelete
  4. Baru tahu pasal jambal kunto.klu sini panggil coq kembung kot.sbb rasa macam serupa je kan.macam cakoi mkn ngan kuah kacang..coq kembung la klu kt utara ni.hehe..

    Mak jilap n selfie tak dpt dipisahkan..org suka selfie ni konfiden dia tinggi.jadi tak heranlah.huhu

    ReplyDelete
  5. Cian pak jilap tu drive sorang,kenapa tak teman dia berbual2 nom...taklah boring hadap jem kat highway.
    Kakak tak tau lah nom jambal kunto tu.. baru first time tahu.Tulah tengok pada rupa macam cekodok kembung (family akak kata 'pak imam') dlm rojak je.Kalau cekodok tu memang sedap cicah sambal kacang.
    Tak de lah nak kecam ,kalau tak de selfie2 tu macam kurang seri pulak .

    ReplyDelete
  6. mcm best jer...first time baca pasal jambal kunto ni

    ReplyDelete
  7. nama pelik juga, tapi macam ala2 cucur udang je mak

    ReplyDelete
  8. jambul kunto? kalau kat perak, orang panggil KUNDAS
    buat kekudap waktu bekfes atau minum petang
    kenduri kawen tak pernah le lagi org buat
    memang cicahnya, kuah manis atau kuah kacang..sedap!

    ReplyDelete
  9. Pestime dgr namanya..sure sedapkan...

    ReplyDelete
  10. Kuih kayu keramat, sebelah pantai timur pun dibuat kecil-kecil macam ni.

    ReplyDelete
  11. Itu kuih cok kembong kita pggil,tpi itu mcm tk kembung jer...perut yg kmbung ni...
    Hihi anak midun tu over...mcm tk hador motip jer nk tarokkk gmbr selfie dia...tk perlu kut...awak hador motippp tm hoporrr le..

    ReplyDelete
  12. tak pernah jumpa tu okje..macam makan kuih udang yang cicah kuah kacang tu kan

    ReplyDelete
  13. sy senang ajerr tengok selfie2 mak lagi bila tersenyum manis gittew.. berseri-seri entry terlupa sudah nk komen apa kat jambal kunto tu ':)

    ReplyDelete
  14. perggghhhh sedak nyerrrr kak oiii!~

    ReplyDelete
  15. Balik kenduri kawen juga ye Nom..
    Samalah mcm CH..
    Kalau tak mahu jer duduk rumah rehat kan badan..

    Nom..
    Seriuos ..
    First time tengok makanan..
    Pastu nak sebut mcm kena hati2 sgt..
    Takut bunyi lucah bak kata dana tu 😁😂
    Ohhh kira adik beradik cakoi lah ye..
    Org Johorien panggil tu namanya..
    Belasah jer lah mkn ye tak..
    Kuih tradisi org johor lah katakan..

    CH gi kenduri kawen tu..
    Lauk biasa kenduri pengantin..
    Nasi minyak dan seangkatannya..😊

    Tak da sapa nak kecam Nom..
    Selfie je lah puas2 😁😂😄

    ReplyDelete
  16. ape benda tu Anom kaknoor tak pernah dengar
    tapi mesti sedap kan
    orang utara takdak lah macam tu
    amboiii mentang2 ye semua johorian di tag ye
    jeles me anto lah sikit anom tingin lah

    ReplyDelete
  17. baru tau nama, selama ni tau makan je mak jilap..hehe

    ReplyDelete
  18. Huhuhuhu pestime dgr nama ni mak.... Huaaa tp serius jln jem isnin lepas. sampai rsa nak muntah hijau tgk kereta. huhuhu

    ReplyDelete
  19. mcm cucuk udang utara je cuma kunto tak de togey ngan udang je

    ReplyDelete
  20. Amboi HO dah senyum ready orang sebelah belum tau, kalau wefie dengan HO kena cepat senyum hat keras siap-siap ready haha, first time dengan kudapan..nampak macam mengasyikkan sambil menyembang hee :)

    ReplyDelete
  21. OO kat sana panggil jambal kunto.. makchaq kecik kecik panggil kuih ni pak tongko..
    cakoi tu kami kat penang kira kuih cina.. char koi.. (kuih goreng)

    ReplyDelete
  22. Ada eh kuih ni kat negeri kelahiran kita? Kak Ton baru tau, Mak! Tepatlah macam sangkaan Mak tu. Maklumlah Kak Ton ni makanan tradisi macam ni memang kurang sikit ingatannya, adakala tak ingat langsung pernah makan mahu pun pernah tengok.

    Tapi Mak, malulah nak sebut nama si Jambal Kunto. Jaws habis Kak Ton rasa tau ^_^

    ReplyDelete
  23. Kita orang Johor asli ni pun tak pernah jumpa mak...
    Mungkin asyik makan salad apple...yg lain jadi tak kenal...kiki :D

    ReplyDelete
  24. wah best mak pegi makan kenduri, haaa jambal kunto tu memang tak pernah dengor apatah lagi makan..

    ReplyDelete
  25. baru nak kata cakoi kottt. rupanya bukan hihihi. tapi bentuknya comel2 gituuu

    ReplyDelete
  26. nama nyer... begitu skali.
    tak pernah aida mendgr nyer.

    ReplyDelete