Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 23 May 2016

Tokey Biskut Raya

Salam Isnin.....

So ke mana kita hujung minggu baru ni? Berjalan? Soping? Jalan jalan cari makan? Ke lepak kat rumah aje? Tak kisahlah, walau apa pun yang korang buat, yang pasti korang enjoyyyyyyy dengan family ek !!..

Mak ke rumah anak sedara mak kat Rawang. Anak sedara mak ni, anak kedua daripada kakak mak yang sulung. Yang sulung dah meninggal dah. Kiranya dia anak sedara mak yang paling tualah sekarang ni. Umur pun dah 50an. Biasalah orang dulu dulukan, anak bersalin, mak pun nak ikut bersalin jugak hihi.....  Ceritanya dia ni nak pergi umrah hujung bulan ni. Kebetulan pulak kakak sulung mak, aka mak dia datang KL. Tu yang mak nak jumpa kakak mak tu. Tapi nampaknya bukan rezeki nak dapat bersembang dengan sepusat sepusing mak tu, sebab mak sampai jer rumah dia, kakak sulung mak dah masuk dalam kereta, nak balik. So dapat salam ajelah kiranya.....

Anak sedara mak ni sebenarnya Tokey Biskut Raya. Hampir 10 tahun jugaklah dia meniaga biskut Raya ni. Boleh katakan dah ada pelanggan sendirilah. Kiranya setiap kali datangnya Raya, dia boleh tersenyum sampai ke kening, hampir membuat satu bulatan di muka hokey hihi..... bukan setakat sampai ke telinga je tau! Tak caya, tanya Tokey Rempeyek, betul tak Knor?  

Masuk aje rumah dia hari tu, memang wangi semerbak dengan bau butterlah weyh! 

Ini baru betul Tokey Biskut Raya ni, tengoklah oven dia sekali bako pun boleh terus dapat 2 balang ! Kalaulah mak meniaga guna oven mak yang sedia ada tu, jenuh le nak kumpul satu balang. Sehari semalam pun belum tentu penuh agaknya, tu belum cite lagi biskut raya yang rentung haha..... 

Dah katanya Tokey Biskut Rayakan, dapur dia tak payah tanyalah, memang sana sini penuh dengan bahan kuihlah. Butter, tepung, gula, kacang, main gantang punya kira ko, bukan main paket macam kita dah hihi..... Nasiblah rumah besar, kalau rumah macam mak, haruslah mak tidur atas loyang gamaknya  haha......  
  
Tulah..... bila tengok orang meniaga, teringin jugak nak meniaga tapi bila mengenangkan penatnya, terus cancel hihi....Dasar femalas!

Balik tu dapatlah jugak 2 bekas Biskut Raya yang reject. Hangus katanya.... Mak belek apa yang hangus entah!...... Walaupun rupanya kurang menarik tapi serious sedap weyh! Terima kasih anak sedara! 



34 comments:

  1. dah sampai musim biskut raya.kalau oven kecik memang jenuh lah nak menunggu biskut masak.

    ReplyDelete
  2. wah... meriah ni...

    dah terasa2 makan biskut raya pulak... :)

    ReplyDelete
  3. perghh klu tokey biskut raya memang senyum lebarr lah kak time2 nak raya puasa ni... berderet order ya... janji rajin..hehehe.. kira lama dah tu 10tahun berniaga...alhamdulillah rezeki anak sedara akak...
    dapt 2balang free.... sedappnya..

    ReplyDelete
  4. bt org tingin je nengok biskut hijau yg dia bg akak tuh...

    org niaga msti jaga kualiti... hangus ala2 pun dia dh tolak tepi

    ReplyDelete
  5. Kiranya mak usu lebih muda dari anak sedara lah ya nom...
    Sedapnya dapat kuih baru buat kan...sedap lagi bila dapat free kan.Pada yang buat kuih raya memang boleh tersenyum lebar kan masa2 macam ni.

    ReplyDelete
  6. Anak buah lebih tua dari mak sedara macam mana dinda panggil dia?
    Tak kan panggil nama aje, mesti tak selesa sebab dia dah lahir dinda belum lahir:)
    Apa pun salute dgn gigihnya dia jadi tokeh. Yg untung mak sedara bertuah ni dpt foc:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panggil nama je kanda.....katanya mak sedara kan hihi...family dinda mmg ikut pangkat kanda, tp bila sampai kat anak anak dinda ngan sepupu dia dah tak ikut dah....

      Delete
  7. pagi tadi pun terfikir juga nak buat cookis awal sikit. mungkin hujung minggu ni boleh buat. utk makan sendiri dan diberikan kepada ipar duai menjelang raya nanti je.

    ReplyDelete
  8. hahahaha..
    Anak bersalin.. mak pun ikut bersalin ye Nom..
    Ayat ko Nom ..
    Buat CH senyum jer depan PC ni..
    Hang buleh buat macam tu tak Nom...

    Untunglah mak sedera ni ye..
    15 Syaaban dah dapat 3 balang kuih raya..

    Orang meniaga ni memang kena rajin Nom..
    Kalau kena yg macam CH ni ..
    Tak dayo den doooooo..
    Lotih memanjang den ni Nom weiiiii..
    Tambah semalam baru balik retreat ofis..
    Pegi Cameroon Haighland..
    Jenuh melayan jem..
    Kul 7.30pm baru sampai shah alam..

    ReplyDelete
  9. tahun ni mls beli kuih raya ..sbb thn lps pun sama ..raya bertemu raya kuih raya thn lps x abis2 lagi hahaha
    tong sampah ngangan mulut mkn perabih ....

    untung la ade sedara tokey kuih dpt la harga dealer

    ReplyDelete
  10. amboiii mak..untunglah ade tokey kuih raya..boleh adjust beli murah sikit kan kan kan ;)

    ReplyDelete
  11. Memang gitulah gayanya. BUkan main paket2 dha kan. Main guni.. hehee

    ReplyDelete
  12. Semalam pegi rumah kakak ipar pun dah makan biskut raya.... Kebetulan biras pun ada sekali yg juga tokey biskut raya... Dah tak perlu nak buat biskut raya tahun ni... Semua dah selamat order mana yg nak :)

    Balik msia ni dah boleh gantung oven.. Hahaha, best best!

    ReplyDelete
  13. Seronoknya jd tokey biskut raya...walaupun penat tp pulangannya cukup lumayan hihihi...
    senanglah mak tak yah pening2 nk beli biskut raya...anak sedara ada jual

    ReplyDelete
  14. Betul-betul tokey macam ni. Musim perayaan dah nak hampir. Memang meriah macam ni.

    ReplyDelete
  15. Ada oven macam ni baru seronok buat biskut raya. Sekali bakar dapat berbalang-balang.

    ReplyDelete
  16. Teruja betul tengok rumah tokey biskut raya. Dah start 'kerja' untuk raya nanti.

    ReplyDelete
  17. Uihhh..meriahnya rumah dengan loyang biskut kek semua tuh. Kalo SB, nak bisnes seyes, memang tak boleh, sbb ada huruf M yang melanda..hahahaaa!!!

    ReplyDelete
  18. samalah kita okje..anak sedara lebih tua dai kita

    ReplyDelete
  19. Biskut tu nmpk elok je, hangus2 garing la sedapkn...;-)

    ReplyDelete
  20. hungtung le mak ada anak sedara tokey sekut raya...kikiki...kat rumah ni pon hape kurang nye...dah purba sgt2 oven nye...bukak suhu paling rendah pon hampeh kejap je tengok2 rentung dah kuih2 dalam tu...nangis tepi tangga sambil korek duit tabung ayam T____T

    ReplyDelete
  21. Yang rajin cam anak sedara okje ni memang untunglah ... yang malas cam aku hehe kira harap gaji je la ya...

    ReplyDelete
  22. dah nak puasa ni...sape2 yg buat bisnes biskut raya dah start busy le ni okje...alhamdulillah..moga murah rezeki mereka...lieya suke rumah yg selalu baking2 ni..wangi harum semerbak ajek rumahnyer....

    lieya plan tahun ni nak beli kuih raya sikit jek laaaa.... byk2 pun bukan abis...org cari kerepek2 jek ...kacang2 jek....pastu org dtg rumah kite pun masak2 kan....

    ReplyDelete
  23. Bulan Ramadhan memang ramai yg terseyum terutamanya tokey biskut. Sama juga dgn orang yg menjual makanan dekat bazaar Ramadhan.Pulus masuk ribu riban.Kak Zai pulak terbalik bulan Ramadhan byk buang duit sbb suka membeli.

    ReplyDelete

  24. seploh tahun tu makk lama tu... Silap silap blh buat fan club. =D
    Alhamdulillah...moga terus di murahkan rezeki. Kita buat kuih satu adunan pun rasa nak patah pinggang la, kaki cramp la.. huhuhu respect tau dgn tokey kuih!

    Kuih raya peberet aina cornflakes madu n cookies choc chic.. =D

    ReplyDelete
  25. Untunglah dpt merasa kuih raya in advance.walaupun kuih reject katanya.hehe..for sure la sedap dh org meniaga ni buat biskut kompem sedap..


    ReplyDelete
  26. Baru nak tanya apa Mak panggil anak saudara Mak yang lebih tua daripada Mak. Nasib baik terbaca komen Kakzakie. Macam sayalah, hmm, hmmm, hmm.. kakak ipar lagi muda umur daripada saya! Saya panggil nama aje dan kakak ipar kalau bercakap tak panggil pun nama saya. Main borak aje. Tak sesuai pulak dia nak panggil saya kakak sebab saya adik ipar perempuan bongsu dan nak panggil nama, saya lagi tua. Hehehe...

    Eh, memang banyak untung tau Mak! Kawan Chik saya tu berniaga kuih tart aje masa bulan puasa dah boleh hidup senang sepanjang tahun!

    ReplyDelete
  27. Mcm tau2 jer ye..betullah tu...raya tak raya sama jer bznya...spnjang taun...yg bestnya tak pyh susah2 cari plgn dah....plgn cari kita...

    ReplyDelete
  28. Rezeki dapat biskut sebelum bulan puasa HO. Tido atas loyang, ada yang sleep walking pi bakar mak pulak hehe :) nak tergelak sampai ke dahi ni haha..adoi joke tom and jerry ni sori mak :)

    ReplyDelete
  29. mak aiihhhh...banyak nyer biskut.
    baru betul tokey ni

    ReplyDelete
  30. masyukklah dah nak raya ni..alhamdulillah rezeki, saya pernah juga meniaga kuih raya tapi setahun je lepas tu surrender sebab penat hahahaha, buat aiskrim lagi baguss

    ReplyDelete
  31. Macam sedap je biskut raya tuh.. huhuhu

    ReplyDelete