Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 17 June 2016

Caca Marba

Salam 12 Ramadhan......

Sejak Ramadhan ni adalah baru 3 kali mak jejak Pasar Ramadhan. Itu pun sebab nak mencari kuih. Adakalanya tekak ni nak jugak makan benda benda manis selain kurma.

Kurma Pak Mertua bagi. Sedap kurma ni. Kurma bercampur madu. Rm11 henggit je kat kedai Arab. Pak Jilap kalau nak berbuka mesti mencari kurma ni dulu. Supaya atok dapat pahala orang yang berpuasa jugak katanya dengan anak dia. Yelah, orang ada bapak...... kata menantu dia pulak hihi...... Abah mertua mak ni on off puasa sebab diabetis. 

Nanti nak try buat Jus Kurma jugaklah macam Mak GaramMak Garam macam tak habis habis promote je Jus Kurma dia nampaknya tu. Harus cuba ni!

Sambung kisah Pasar Ramadhan ni, mak ke Pasar Ramadhanlah semalam. Kalau ikutkan malas nak pergi. Bukan tak ada parking tapi seriau kalau nak keluar parking hihi..... Kereta kan banyak lalu lalang. Gabrah mak tau!! Harap lesen aje veteren, bab parking failed kikiki..... Kalau ikutkan menu yang ada, tak payah beli kuih pun tak pe, sebab mak dah goreng mee pun. Nasi pun ada. Si bongsulah ni, nak jugak makan nasi. Sudahnya masaklah jugak nasi tu dengan lauk paling senang di dunia, Ayam Kicap. Buat sambal tumis ikan bilis jugak. Tapi oleh kerana tekak mak yang mengidam nak makan kuih, maka haruslah diutamakan haha.....

Haruslah cari kuih faveret mak dulu kikiki.......Cuba teka kuih faveret mak ni berapa sen seketul? Terkujat kujat mak kat Pasar Ramadhan semalam tau haha.....RM0.80 ko! Memang sekali tu ajelah mak pergi gerai situ nampaknya. Nak kata semua kuih mahal tak jugak sebab ada je gerai sebelah tu yang masih jual kuih RM2 untuk 5 ketul.....



29 comments:

  1. apa lg kak nom pasni kene bt sndiri kuih feveret kak nom tuh...

    org tua2 mmg suke ek kurma manis n lembut2 juicy gitu,...
    sya tak minat lak... minat yg kering kenyal2 gtu

    ReplyDelete
  2. Mahalnya...samalah dgn nur sekali aja dtg situ
    nmpk sedap kuih fev tu...
    lps ni kita buat sendiri, puas hati kn

    ReplyDelete
  3. Menu paling senang ye okje .. ayam kicap hehe

    Mia klu bazar ramadan bukan sebelah rumah mmg tak pegi pun .. parking mmg sangat fail dan gagal 😂

    ReplyDelete
  4. Kuih apa tu mak? Mahallah sampai 80sen. Skrg semuanya mahal. Rasanya belum tentu. Kalau sedap ok lah berbaloi membeli kan mak.

    ReplyDelete
  5. Boleh tahan mahal kan makk... ada inti ke kuih tu dalam nya? hihihi.. Aina serik da mak p bazar! huaaa aritu dpt air mangga benyek. sedih betoi.. Puasa2 ni jujur la meniaga kan makkk.

    ReplyDelete
  6. Tu aku tau buat tu, isi sardin kan, senang je tuh. Nnt aku nk buatlah.
    Aku tak penah pi lagi bazar ramadhan ni sbb aku rasa aku masak lagi sedap, kui kui.

    ReplyDelete
  7. Tu aku tau buat tu, isi sardin kan, senang je tuh. Nnt aku nk buatlah.
    Aku tak penah pi lagi bazar ramadhan ni sbb aku rasa aku masak lagi sedap, kui kui.

    ReplyDelete
  8. Mesti sedap kan kurma campur madu yg atok dorang bagi tu...harus lah pak jilap suka sangat.
    Amboi mahal nya kuih tu nom...bahan apa lah yg mahal sangat tu.Akak setakat ni belum pernah beli lagi kuihmuih ,bukan pe kadang memang teringin tapi fikirkan harga tak berbaloi dgn rasa ,akak lupakan je.

    ReplyDelete
  9. Mesti sedap kan kurma campur madu yg atok dorang bagi tu...harus lah pak jilap suka sangat.
    Amboi mahal nya kuih tu nom...bahan apa lah yg mahal sangat tu.Akak setakat ni belum pernah beli lagi kuihmuih ,bukan pe kadang memang teringin tapi fikirkan harga tak berbaloi dgn rasa ,akak lupakan je.

    ReplyDelete
  10. Harga kuih bulan ramadhan tahun ni memang bermacam ragam. Bergantung pada tuan yg jual. Ada yg murah sangat sampai kesian siap kita bayar tak ambil baki. Ada yg mahal buat kita berkata tak nak dtg lagi - itu kata abanglah. (Kanda tak pernah pergi sebab abg yg jadi tukang beli - tiap petang dia call tanya nak apa).

    ReplyDelete
  11. tu kuih feberet saya jugak time kecik2 dulu tu,,hahaha
    nasib baik bazar ramadhan dekat sangat2 dengan rumah sewa saya, melenggang je pegi.. tapi tu la, susah nak kawal nafsu membeli, time puasa ni, macam2 nak makan, last2 ke peti sejuk, kemudian lps dua tiga hari lepstu ke tong sampah,, first week puasa, macamtu la saya, minggu ni mmg kaw2 cuba kawal,,haha

    ReplyDelete
  12. kene buat sendiri tu,kalau dah mahal sebegitu rupa tu, tempat saya ada yang masih jual kuih 3ketul singgit oklah tu.

    haih kurma tu nampak menyelerakan tapi kat rumah nih takde sapa nak makan kurma melainkan saya sorang je

    ReplyDelete
  13. takde yg murah dah Anom.tulah..kekadang tekak kita ni ngada2 kan.yg mahal tulah yg kita nk makan. tau tak kuih akok feveret akak 3 keping 5 hengget. nyesal beli..pasni nak buat sendiri..resepi dah amik..tunggu masa jer nak menguli..hihi

    ReplyDelete
  14. Kuih apakah. Nampak cam sedap je

    ReplyDelete
  15. Tak pernah pi bazar Ramadhan lagi puasa tahun ni. Beli lauk kat staf die ambik order n bungkus bawak kat klinik.

    ReplyDelete
  16. Tahun ni memang ramai dok citer harga kuih mahal.. Saya masih belum pecah rekod jejak kaki @ beli juadah di bazaar Ramadhan.. Hari2 masak menu senang dalam dunia selain masak kicap. Bab parking kita serupa Mak, terlebih gabra..

    ReplyDelete
  17. Kalau mahal macam tu, baik buat sendiri aje.

    ReplyDelete
  18. kalau dah mahal sangt takyahlah gi bazar ramadhan hainom
    masak ayam masak kicap pun dah cukup sedap tu kalau sendiri yg masak kan
    dah lah mahal belum tentu sedap dan bersih lagi tu kann

    ReplyDelete
  19. RM.0.80 seketui. waduhh.. mahal nya. sedap sangat ke..

    ReplyDelete
  20. la ni tgk mahal2 la kt bazaar tu..

    ReplyDelete
  21. Ylh geng, sardinkan mahal skrg, mgkn kuih tu penuh dgn inti smpai sendat...

    Mekanisma bela diri kekdahnya, huhuhu

    ReplyDelete
  22. kuih apa namanya tu...mmg mahal tu...beso ke kuih nyer??

    ReplyDelete
  23. Tula HO, ingat nak buat jugak jus kurma tu, nak buat ja kurma tak rendam lagi, .. kalau duk merungut macam ni, en hubby cakap tak pa la makan kurma dulu pastu minum susu jadi la jus dalam perut haha..kuih feveret mahal pulak ye..mesti lain dari lain sedapnya hehe..kalau nak drive masa keta banyak dengan orang duk berjalan, suspen jugak...

    ReplyDelete
  24. salam hainom ..
    seketul 0.80 sen ..
    gedi kot kueh kuie ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ora gedilah....koyo bioso waey kok....

      Delete
  25. Inti sardin ek Mak dalam tu? Kak Ton pun sukalah kalau inti sardin tu. Sedap. Kalau satu tak cukup makan rasanya tapi kalau dah 80sen satu, memang Kak Ton simpan ajelah rasa kempunan tu diam-diam! Memang mahal ek sekarang makanan kat PARAM? Itu yang buat Kak Ton tak selera nak membeli kuih. Nak buat lagilah tak selera. Bukan apa, dah beli mahal-mahal lepas tu tak berapa sedap. Rasa nak guling-guling bawah meja makan aje lepas berbuka tau!

    ReplyDelete
  26. tu mesti sardin gulung kan . tak peliklah hainom klu harga lagu tu . lain kali tanya dulu brapa harga baru beli ...

    ReplyDelete
  27. mahai bebenor lah kak 0.80sen sebijik.. mak aii..kat sini ada lg makcik2 jual seringgit-4 ketul kuih... hehe.. puasa makan..
    jus kurma dah try buat, campur susu.. Pae pun suka :)

    ReplyDelete