Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 22 June 2016

Lagi kisah nak Raya

Salam Nuzul Qura'an....

Sori banyak banyak sebab 2-3 hari ni mak tak dapat nak berblogwalking sangat. Dapat pergi 2-3 blog je. Sebabnya mak bizi weyh. Entah apa yang dibizikan pun, mak tak tahu!

Nilah pasalnya mak beli Benang Kelabu tu Mak Nor Azimah! Nak jahit langsir ko!!! Bukan satu rumah ye, langsir kat ruang tamu je. Yang lain lain tu, kita tak payahlah bukak, terus jer pakai sampai Raya. Jimat tenaga, jimat sabun kehkehkeh.... 

Setakat langsir biasa biasa tu, bolehlah jahit sendiri. Setakat jahit tepi, lipat bawah. Jahit simple cenggitu, takkan nak hantar kedai kot! Nak kena kecam dengan Pak Jilapah ke hape! Bawak bawaklah menjahit mak oii, cukup cukuplah melingko atas sofa tu kikiki....


Benang pun warna kelabu haruslah tema langsir pun warna Kelabu hokeh! Jadiklah dapat match dengan sofa baru, walau macam tak masuk jer dengan dinding bercapuk mak tu. 

Mak dah melayur macam macam ni Mak Garam. Tepung Raya sudah, Sofa Raya sudah, Langsir Raya pun sudah. Masih tak de mood nak Raya lagi ke weyh?

Dah, tak payah nak tengok sangat sofa baru mak tu, Kak Ton. Nak gelakkan oranglah tu! TLBD cakap macam kat Kedai Brothers accessories kereta tu. Bayangkan ajelah hihi....

Kita kecam ajelah Pak Jilapah, sebab dia yang pilih! Bukan sebab sofa, tapi sebab harga murah katanya. Mak pun heran, macamana mak boleh setuju aje, macam kena pukau pulak!

27 comments:

  1. Wah, arini aku jadi first komenter ke mak? Selalu hujung2 je sbb aku pun sibuk mcm ko juga, kalo tak sibuk aku penat balik kije haruslah nk layan mata dulu.

    Oo, bersoghi2 lah ruang tamu rumah ko rayo ni kan, tapi aahla rasa cam tak matching kan sebab aku rasa warna cat eh hijo kan. Ah..tak kisahlah..asal langsir baru hasil jahitan ko sendiri, dah jejauh nguko jalan cari benang kelabu tu, haruslah kena jahit sendiri kan.

    Arini aku masak bubur pulut hitam, aku blm buat apo pun utk raya.

    ReplyDelete
  2. Rasa2lah okje kena pukau tu .. tu pasal pakjilap yg sendiri pilih sofa bukan okje 😂
    Klu dia bg okje yg pilih mmg harus nangis pakjilap sbb sofa ala2 tempat duduk bersanding tu hihihi

    ReplyDelete
  3. Cun berseri-seri la ruang tamu mak raya ni, ok sangatlah langsir berbunga malu2 ganding sofa macho, eh ok apa sofa pilihan orang laki2 ni, maskulin gittew :)

    ReplyDelete
  4. baru baru semua nih, mestila kena ada mood kan kak,,ahhahaa

    ReplyDelete
  5. Raya setaun sekali kan. Kalau boleh semuanya nak yang serba baru.
    Tuannya aje yang semakin lama.

    ReplyDelete
  6. Ok lah tu warna kelabu ,akak pun suka warna tu sesuai lah dipadankan dengan warna apa pun.Bestnya raya dapat sofa baru ,langsir baru...berseri2 lah ruangtamu.
    Akak pun sama dengan linda tu nom,takde mood beno nak sambut raya....setakat ni masih melingko2 lagi ,tak buat pe pun.

    ReplyDelete
  7. bila tgk langsir mak tu , teringat lak langsir my kakak yg dah berthn x berganti . bulan depan ni dia ada rezeki lbh . blh le pujuk dia pi beli baru ... ni adik spesis busy body . gaji kakaknya pun dia nak kira ... hahahaaa . dinding pun banyak lukisan 'antik' . tapi my kakak mmg x blh tukar cat sbb si kecik tu baru je aktif menyambung legasi kakak n abangnya meneruskan lukisan ' antik' itu ... heheheee

    ReplyDelete
  8. Wah kemain persiapan raya okje ni.. nk singgah bmc la raya ni.. ada ke buka rumah utk saya pegi beraya? Mesti ada kan??

    ReplyDelete
  9. Hihihi..lawa lah tu kak... kelabu, warna korporat... rajin jg nak menjahit tu, tahniah...haha.. semangat dh nk raya tu... thn ni kmi balik Melaka.. huhu

    ReplyDelete
  10. Meh tolong knor goreng peyek ni..amboi beraya sakan noh..untunglah...😃

    ReplyDelete
  11. Wow..langsir baru la tahun ni...cantikk
    Patut bizi...
    Tak sabar nak tgk langsir baru huhu

    ReplyDelete
  12. amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii geng, kita jeles betullah dgn awak, semua baru..

    bulan puasa ni, tak baik tau mengumpat pak jilap, takkan le dia nak pukau isteri kesayangan lak..

    kita?? bersyukurlah dgn apa yg ada, hu3

    oh ya geng, nak tnya kit, kain langsir tu berapa RM semeter ya? terliur lak pulak nak berlangsir baru.. ha3

    ReplyDelete
  13. beria-ria nak beraya ni Anom
    mesti ada apa2 ni hehee agak nye lah
    maklumlah anak2 dah besar tu kan
    jgn lupa jemput kaknoor nnt tau hahaa

    ReplyDelete
  14. amboih kak nom... rajin bebeno dia
    nnti dana antar kain nk suh jahitkan langsir jgk lah... blh tak ek

    ReplyDelete
  15. akak..jahit langsir raya rmah kita skali..:)

    ReplyDelete
  16. Kira rajin ko Nom..
    Jahit langsir..
    CH dah 4 tahun langsir tak berganti hahhahha..
    Tunggu mereput jer tu kat tingkap hahhaa..

    Kelabu cantik apa tau Nom..
    Pastu berdiri pula ambil gambar dengan baju raya royal blue pinky tu..
    Wowwww bikin gempak tau Nom..

    ReplyDelete
  17. rajinnya mak menjahit bulan-bulan pose ni. maklumlah sofa baru nanti tak matching pulak dgn langsir ye. takpe takpe...kayuh laju-laju sebelum tiba raya ni.

    lagi satu, thank you tau mak, dtg berkali-kali blog saya semata nak bagi tunjuk ajar membuat jemput2 kurma tu. semalam dah cuti ingat nak buatlah tapi tetiba dapat kuih limas dari jiran sebelah terus sejuk impian nak buat jemput kurma. nanti cuti saya cuba ye mak.

    ReplyDelete
  18. oh nak jahit langsir rupanya, cantik langsir tu haa, kita sebab bukan rumah sendiri kalau rumah sendiri mau hebat juga persiapan raya nih

    ReplyDelete
  19. rajinnnye...untung la pak jilap...dapat isteri rajin n pandai menjahit....warna mewah tu...

    ReplyDelete
  20. Alahai, janganlah gitu, Mak! Tunjuk ajelah sofa baru tu. Dah terbeli, haruslah tunjuk. Kalau tak cantik ke apa, salahkan PakJilap. Apa susah! Nanti dah siap pasang langsir kelabu, tayanglah sipi-sipi sofa kelabu juga tu ya! Naklah juga tengok *_* I promise, I tak gelakkan pun! I terbahak-bahak aje. Okey! Okey! ^_^

    ReplyDelete
  21. seronok mak-mak dah mood raya tukar langsir baru ni....

    By Blogger Ismiqbal

    ReplyDelete
  22. Terpukau tanda sayang....eehhh

    ReplyDelete
  23. Warna kelabu dulu lama skit tambah pink jadi cantikkan.. ada jemputan open house ke :)

    ReplyDelete
  24. untung pndai jahit sdri.. bodo pom dh ok sgt..simple.. jimat RM tu...

    ReplyDelete
  25. Hahahaha tang kena pukau tu tak tahan baca.. hahhahaa kemain kena pukau.. tah-tah memang pilihan okje... :p

    Betul la tu.. kalau takat jahit simple-simple settlekan sendiri je la... tak payah antar kedai... melampau sangat namanya tu... hahaha

    ReplyDelete