Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 14 June 2016

Terpancar kegembiraan

Salam 9 Ramadhan.....

Pejam celik pejam celik dah 9 Ramadhan. Tapi lemak tak kurang jugakkkkk......

Kemana korang hujung minggu lepas? Mak ke rumah mertua. Berbuka dengan ipar duai. Konsep potluck gitu. Mula tu mami cadangkan konsep masak sama sama. Tapi nasiblah Pak Jilapah cadangkan konsep beli aje hihi..... Selamat mak tau! Dah tau sangat dah sawan hujung minggu bini dia agaknya kikiki....I lap u lah bang......

Mak suruh Pak Jilapah sponsor Nasi Arab. Beli kat kedai yang biasa mak makan tu. Kat situ sedap! Kasi chancelah biras mak rehat sesekali. Kerja mak pun senang kikiki.....Tak payah nak basah ketiak sangat nak memasak. Kang sedapnya belum tentu, diri sendiri dah lencun macam orang mandi hihi.... Tak confident weyh nak masak Nasi Arab untuk reramai ni. Kalau masak untuk anak beranak sendiri tu boleh lagilah kot. 

Tapi mak perasan sejak 2 menjak ni, nasi dia dah kurang sedap. Beras dia pun dah kurang panjang. Tak macam mak makan mula mula dulu. Nikmat sangat weyh. Huh..... cut cost ler tu agaknya!

Tuan rumah aka adik ipar Pak Jilapah buat karipap dan bubur lambuk. Adik lelaki dia sorang lagi bawak KFC. Cuma 4 beradik jer dapat berkumpul. Yang bongsu, tak de, balik kampung bini dia. 
Nampaklah terpancarlah kegembiraan mak ngan pak mertua mak tu, sesekali dikelilingi anak anak dan cucu cucu. Bukan selalu dapat berkumpul cenggini kan. Gambar tak payah tanya! Mak tengah berlakon jadi muslimah sejati waktu tu hahaha....

Alah.....Macam Kak Noor jugaklah kekdahnya. Seronok dapat bersahur, berpuasa dan berbuka dengan anak anak kat London tu. Walaupun puasa start awal kat sana. 2.50 pagi dah masuk Subuh katanya.... Apa ada hal! Janji dapat bersama dengan anak anak, kan Kak Noor? Kalau tak caya cuba tengok gambar 2 beranak ni. Kan terpancar kegembiraan di wajah meraka tu .....


Dapat poskad daripada Kak Noor dah beberapa hari sudah. Entrinya baru hari ni hihi... Al maklumlah tuan blog diserang sawan sejak 2 menjak ni hihi.... Pemandangan di Royal Victoria Park Bath. Terpegun mak tengok bunga bungaan yang mekar tu. Kalaulah dapat tengok realiti, confirm saya selpie merata ni Kak Noor hihi.....

Terima kasih jugak untuk FMnya ye Kak Noor. Untung tau ada jiran sebelah yang muka tembok ni, dia mintak, mak pun dapat sekali hihi..... 

30 comments:

  1. Lama memeram okje kali ni. Jimat tenaga untuk posa ke .... hehehe

    ReplyDelete
  2. Mmg terpancar kegembiraan...walaupun jauh
    bestnya dpt kad yg jauh beribu batu...extra lg ada FM...rezeki tuh

    ReplyDelete
  3. Banyak KakNoor kita ni edar postcard melayang ke M'sia ye dinda.
    Postcard yg dipilih cantik-cantik kanda suka tengok.

    ReplyDelete
  4. memang bestlah dapat berkumpul dengan anak cucu berbuka bersamakan, kalau saya pun baik buat pot luck, malas masak juga heheh.

    jelas terpancar kegembiraan diwajah kak noor tu, Hainom lagi gembirakan dapat poskad dan FM sama pula dengan MD ye, berpakat mintak dengan kak noor eh?, rezeki2

    ReplyDelete
  5. oh bestnya....bestnya dapat poskad london dan bestnya kak noor dapat merasai ramadhan di london....

    ReplyDelete
  6. wahhhh mak kemain "rajin" mak masak nasi arab..hehehe... ;)

    ReplyDelete
  7. kak nom mmg bijak bab2 ngelat takmo msk hehehehe...
    seronok kan dpt berkumpul time pose nih ngn family kt kampung...

    msti poskad dana pn dh sampai agaknya... lupe nk cek pos box

    ReplyDelete
  8. Memang terpancar juga kegembiraan kat muka ko kan Nom..
    Tak payah nak masak segalanya..
    Bila kaedahnya potluck kihkihkih..

    Itu lah kegembiraan mak ayah bila anak2 balik berkumpul buka puasa..
    CH ni yg kesedihan.. dah tinggal kenangan ajer skrg :(
    Rumah FIL pulak mungkin berbuka puasa sekali balik masa nak raya kot..
    Weeken si dak Najeeha pulun tuisyen sabtu ahad..
    Hari biasa malam cikgu nak tarawih kat masjid katanya..
    Jadi buat lah siang hari weekend..

    Kegembiraan dimuka kaknoor tu jgn cakap lah..
    CH tengok pun jeles..
    Hendak juga guling2 kat pokok bunga tu :)

    ReplyDelete
  9. mmg seronok kalau dapat berkumpul reramai...
    saya pun tak sabar nak balik kampung hujung minggu ni, nak jumpa mak n adik, berbuka sesama...yeayyy...

    ReplyDelete
  10. Mak, bulan puasa Mak! Tak baik ngumpat jiran tetangga depan-depan. Nak ngumpat pun belakang aje cukup ler...

    Ni Nasi Arab kat BTHO yang Mak rajin pergi tu ke? Dah tak sedap ek? Jimat koslah agaknya, Mak. Ataupun masa Mak membeli, chef cuti sakit. Ganti chef lainlah tu!

    Nasib baik tau ada jiran tak tahu malu, kalau tidak memang tak dapat bas bertingkat dah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah terkejut tadi tengok ada gambar dua beranak ni kat blog Hainom, terimakasih lah letak makcik veteren perang ni kat sini ya Anom, bukan apa tempias jiran tu terkena jugak kat Anom takut nanti jeles menjeles haru kaknoor nak meleraikan tak sampai tangan kaknoor.
      Jadi dah alang2 bungkus poskad tu utk MD teruskan bungkus utk Anom sekali adil lah tu kan nanti takde yg sakit kat mana2 pulak hehee..

      Jaga elok2 bus tu mana tau dpt bawa ronda KL jadi lah

      Delete
    2. Hahaha! KakNoor ni kelakarlah!

      Kami ni kalau berperang aje, gusti lengan aje KakNoor yang mampu. Mak Jilapah ni dia tak main skodeng, dia terus masuk bilik tidur rumah saya. Kang kalau nampak bus bertingkat tu parking kat peti sejuk saya, tentu dia mesej aje bergusti lengan kat tepi simpang empat tu! Huahaha!

      Delete
  11. Nasik arab tuuu..fuyo.
    Makan besar famili mak:)

    ReplyDelete
  12. Dah biasa makan memang lah rasanya kurang power nom...kalau baru pertama kali mesti yummyyy.
    Best gak buat pot luck,masing2 tak penat ,boleh sembang2 ,lagilah bahagia mak mertua tengok anak menantu depan mata.

    ReplyDelete
  13. Dah biasa makan memang lah rasanya kurang power nom...kalau baru pertama kali mesti yummyyy.
    Best gak buat pot luck,masing2 tak penat ,boleh sembang2 ,lagilah bahagia mak mertua tengok anak menantu depan mata.

    ReplyDelete
  14. Ramadhan tahun ini agak suram bagi keluarga kakcik. Ujian kecil dari Allah untuk melihat sejauh mana berimannya kami, kan? ...

    ReplyDelete
  15. Betulla ko kena sawan M tu kan mak, bln pose ni baru 2 entri ko up yea, ke ko byk tadarus ni..kan, kan..hari tu kan baru dpt quran baru.

    Hari ni ko nak masak apa mak utk buke pose, jom masak nasi ayam nak, aku plan nk masak nasi ayam je sbb aku pun tk pandai masak nasi arab tu, mwehehe..

    ReplyDelete
  16. Betulla ko kena sawan M tu kan mak, bln pose ni baru 2 entri ko up yea, ke ko byk tadarus ni..kan, kan..hari tu kan baru dpt quran baru.

    Hari ni ko nak masak apa mak utk buke pose, jom masak nasi ayam nak, aku plan nk masak nasi ayam je sbb aku pun tk pandai masak nasi arab tu, mwehehe..

    ReplyDelete
  17. Seronok berbuka puasa bersama keluarga memang suah nak lupa. Best akak dapat poskad.

    ReplyDelete
  18. Sedap nasi arab pekena masa berbuka puasa.

    ReplyDelete
  19. Berbunga2 poskad tu.. Ahaha

    ReplyDelete
  20. gembira pun ado jugak sodih pun ado ni Hainom sabo je lah
    2 minggu lebih lagi nak terbanggg yeyyyy tak larat jugak dok negara ni
    tak de belacan, petai sayur kampong segala rinduuu makanan kampong lah
    nasi Arab pun mmg fav sngt ...

    ReplyDelete
  21. best la kan mak dapat makan sedap2 pastu tak payah masak...kikiki...kite minggu sudah pon hari sabtu monteng wei dapo tutup katenye...time sahur je kene gak la menumis ape yg patut...best nye kak Nor dapat pose kat London...mesti sejuk redup je kan...jeles la camni tengok sana sini dapat poskad dari jauh...hehehe...rajin kak Nor melayan ganto2 poskad...simpan lelok mak bukan senang hoi dpt poskad jejauh camtu...

    ReplyDelete
  22. itulah kehebatan bulan ramadhan yang penuh keberkatan....adik beradik berkumpul untuk berbuka bersama....dalam masa megeratkan hubungan sesama saudara yang biasanya semua orang sibuk dengan kehidupan masing-masing.

    Kak Hainom....saya dah balas komen mengenai Salam Browser di Salam Browser

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah berkumpul dengan delivery servis lagi senang nanti sisik ikan berterbur kena cuci lagi.. nasi arab ada ikan ke hehe.. betul kak noor happy dengan anak-anaknya..dan untung anaknya jugak untung ibu mereka pandai masak. Ada souvenir lagi tu..

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah.... dpt berkumpul reramai ye mak. Minggu ni pun makcik aina nk buat buka berjemaah dgn kaum kerabat dkt KL. Tp mggu ni nak balik JB. Jd buka dgn mak ayah n kaum kerabat di JB je lah.. Bab beli tu setuju makkk.. Kita pun tak letih. Kikikiki.. masak ni umpama jogging kot mak. Lecak ketiak!

    Terpancar sgt kegembiraan di wajah Kak noor! Hehehe... Siapa tak bahagia berada di samping org tersayang mak! hihihi. rejeki dapat poskad terbang dr London tu makkk... Cantikk bak ang.!

    ReplyDelete
  25. saya pun balik rumah mertua hujung minggu lepas. mmg seronok lah cucu-cucu mereka. menantunya biasa2 aje. macam mak katakan tadi, kena berlakon jadi muslimah sejati. haha.

    tahniah, dapat poskad dan bus bertingkat dari kaknoor.

    ReplyDelete
  26. wah..untungnya...k.noor..nak jgk FM tu..:)

    ReplyDelete