Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 4 August 2016

Colek Keropok

Salam Khamis.....

Minggu ni mak nak balik kampung ye korang. Sesapa yang nak datang rumah mak tu, silalah datang minggu ni hihi.... Bolehlah bersembang dengan Onyeng hihi...... Udah udahlah tu mak, kang kena sound dengan TLBD kang..... " Ibu ni orang tengah serious, dia suka buat lawak pulak" hahaha.......

Korang sarapan apa hari ni? Mak sarapan keropok jer.... 



Mak memang suka makan keropok ye korang. Tapi tengok keropok jugaklah. Memilih oiiiii hihi.... Yelah, keropok ni ada jugak yang tak sedap, Harap tepung aje banyak! Sejak dah tahu yang jiran rumah mak ( harap jangan salah sangka, ini bukan Kak Ton ) kawan dia, ada membekalkan keropok ikan Terengganu maka laju lajulah mak order hihi....Walaupun mak ni bukan orang Terengganu macam Nur Bijen tu, tapi, kalau bab makan keropok ni entah siapalah yang di turun agaknya. 

Kalau mak, nak tengok keropok tu sedap ke tidak, tengok garis garis hitam kat keropok tu. Kalau banyak benda tu, gerenti sedaplah jawabnya! Kalau ikutkan, kurang banyak jugak garisan hitam tu kat keropok ni, tapi apakan daya, nak tunggu anak belajar kat Terengganu macam Kanda Zakie, bilalah pulak huhuhu....... so ini kira bolehlah, daripada tak de kan!


Makan keropok, walaupun bukan keropok Lekor, kena cicah Colek baru terangkat. Kalau cicah sos biasa, bukan tak sedap tapi kurang ummphlah. Oleh kerana Colek dah habis stok, dan sawan rajin mak menjelma semalam, maka gigihlah mak menggoogle resepi Colek you! 

Ada yang kata buh lengkuas, ada yang buh belacan, ada yang buh bawang...... Last sekali mak ikut resepi mak sendiri ajelah, senang hihi..... Sukatan semuanya agak agak kikiki....

Bahan bahannya:

*  Nisan/ Gula Melaka
*  Cili kering blend
* 2 cawan air 
* 1 sudu gula pasir 
* Sedikit garam
* Minyak Ikan
* Asam Jawa

Semua ku campurkan sekali dan masak atas api sampailah pekat. Settle.....
Marilah kita mencolek weyh......

32 comments:

  1. sedap pulak tengok keropok ni

    ReplyDelete
  2. instead of nak komen psl entry keropok mak kali ni just nak say rindu la kat mak..hehe.. lama dah ku tak singgah sini .. wish raya pun belum ni...#SelamatHariRaya =)

    ReplyDelete
  3. huiiisshhh sanggup tu ... terer akak oi

    ReplyDelete
  4. Kiranya dah mahir lah ya pilih keropok yang sedap....ok juga bagi info sebelum ni akak sebarang je beli janji keropok...dah goreng tak sedap baru mengomel sendiri.
    Rajin sungguh hainom buat colek ya.Terima kasih lah share resepi ,manalah tau dtng rajin akak boleh buat.Tapi biasa kalau anak2 semua ada bila goreng keropok dah tak menyempat2 nak buat pencicah...capai sos je lah.

    ReplyDelete
  5. Kiranya dah mahir lah ya pilih keropok yang sedap....ok juga bagi info sebelum ni akak sebarang je beli janji keropok...dah goreng tak sedap baru mengomel sendiri.
    Rajin sungguh hainom buat colek ya.Terima kasih lah share resepi ,manalah tau dtng rajin akak boleh buat.Tapi biasa kalau anak2 semua ada bila goreng keropok dah tak menyempat2 nak buat pencicah...capai sos je lah.

    ReplyDelete
  6. Pandai jugak mak buat colek. Nampak cantik aje warnanya tu, mesti sedap ye. Kalau saya cicah sos biasa aje lah jawabnya.

    Saya dok Perak pun suka keropok mak. Kadang sengaja pi beli kat kedai siam yg dah siap goreng tu. Janji sedap.

    ReplyDelete
  7. wah pandai buat colek..kita ore kelate pon tak pandai tau..pandai beli dan makan ajer :)

    ReplyDelete
  8. ini memang gigih! rajin sungguh buat sendiri tu. hebakkk!

    ReplyDelete
  9. haha..banyak loyaa bruk ni..

    ooo mcm tu nak tahu kalau krepok tu sdap ya..bgus2..

    ReplyDelete
  10. dana pun suke kopok keping terengganu mmg terasa ikan nya yg banyak... tgk kopok kak nom terus teringat kt umah takde lg bekalan kopok yg dh siap di grg kih2... dasar mls kan

    rajin nya kak bt colek, dana selalu pakai sos life thai je

    ReplyDelete
  11. Waahhh... dinda ni rajin betullah. Boleh business penceca keropok nampak gayanya. Buka payung depan rumah jual sebotol RM3/- ok juga hihi...

    ps: Dinda perasan tak komen dinda kat kucing Jojo Kak Meen semalam tak keluar walhal dalam dashboard kanda nampak dinda ada komen. So jgn ingat kanda delete tau tapi blogspot yg tak keluarkan dlm entri kanda. Kanda dah cuna nak publishkan tapi tak juga muncul Tak tahulah blogspot sejak-sejak ni macam ting-tong aje kanda tengok.

    ReplyDelete
  12. Thumb up utk ko Nom....
    Memang terlajak rajin tu...
    Siap buat colek sendiri..
    Sokong cadangan kakzakie..
    Buat bisnes colek..
    Nanti CH beli online jer kat ko Nom hahhaha..

    CH pun macam tu Nom..
    Cari yg banyak ada line hitam tu..
    Pastu nipis2 potongan nya..
    InsyaAllah sedap..
    CH dah selalu beli kat Halal Mart kat Seksyen 3 tu..

    ReplyDelete
  13. Terlebih rajin pulak Mak kali ni ya. Walaupun sekadar goreng keropok aje, siap buat colek sendiri tu yang marbeles. Nanti kalau Kak Ton datang beraya raya haji nanti, Mak sediakanlah keropok goreng rangup dengan colek ya. Nak rasa sedap ke tidak colek Mak buat!

    ReplyDelete
  14. Sedapnya colek keropok buat sendiri. Saya biasa beli yang dalam botol siap aje akak.

    ReplyDelete
  15. Rajinnya buat colek sendiri..tp mmg sedap cicah dgn colek ni
    Selalu cicah dgn sos aja
    Keropok dr terengganu mmg sedappp

    ReplyDelete
  16. Dapat tips baru ni nk pilih keropok sedap. Hehehe

    ReplyDelete
  17. kerap sangat makan keropok..sampaikan kalau makan mee maggi bihun nasi goreng pun ada keropok...wife orang ganu kan huhu

    ReplyDelete
  18. tb2 rs teringin lak ni. ad lebih tak. heheheheehheeh

    ReplyDelete
  19. Knor plk keropok samapi berkulat,sblum berkulat bgi jer kat sapa2 dulu.,klu rajin sgt bru goreng itu..kalau.,mungkin sbb dh byk sgt goreng mengoreng ni.tapi klumorg goreng cicah sos sedppp jln jer..pandai dik jon bt colek tu...boleh save resepi tu..tq dik.

    ReplyDelete
  20. Ya Allah kepok kegemaran arrr!! makan depan tv tak sedar dah separuh tong..hehehe..

    ReplyDelete
  21. tengok kopok akak ni, terus rasa nak goreng kopok balik nanti...
    ada duk dlm drawer dapur, takut berkulat je...huhu...

    ReplyDelete
  22. Betul kata hainom keropok yg banyak hitam lebih sedap banyak ikan.Kak Zai pun suka keropok dr Terengganu tapi bukan dr kampung Losong.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum hainom..
    Terima kasih krn sudi "mengetuk" pintu..Ketukan hainom berkali2 tu yg menjadi asbab utk Anim gagahkan diri muncul lagi. Terima kasih kerana masih mengingati...

    ReplyDelete
  24. Betul kak hainom.. Nak keropok keping gini yg sedap, tgk warna dia.. Kalau warna gelap lepas tu ada macam celoreng2 hitam tu & nipis memang sedap.. Tu tanda banyak isi ikan digunakan.. So rasanya memang terasa manis isi ikan tu.. Kalau yang putih tu banyak kanji.. Tak sedap sgt.. ^_^

    ReplyDelete
  25. Kopok ade ni hainom, colek tu mcm nk try lah mesti sedappp sngt dicicah kepok

    ReplyDelete
  26. Sambil tengok tv sedap ngunyah ni

    ReplyDelete
  27. Mak, mung tingga satu bahang ( bahan le ), doh guane takdok buh belacan, hok laing tu beto doh, tamboh belacang ser lagi, baru jadi, mung belajo dok dang habih ke guane ni, hehe..mung jangang maroh mak nah, dok awet mude ketgi.
    mung bese gok sarapan nge kepok deh, aku ingat org key ell dok panda sarapang kepok, laingla macang aku pagi petang makang kepok sokmo.

    ReplyDelete
  28. sedap tu..saya pun suka keropok, meleleh dah ailio hakak ni menengoknye tau

    ReplyDelete
  29. Nmpk perfect ja colek mak..mesti sedap.hehe..

    Samalah sy ni hantu keropok juga.lagi2 klu kopok lekor aka kopok losong.bukan sy saja rasanya..laki bini anak2 semua hantu keropok pendek kata

    ReplyDelete
  30. sedapnya colek tu. sama dgn kira kalau beli kopok tu tengok jalur hitam ikan tu. yg kopok dekat sini takde sgt jalur tu memang tak sesedap kopok sana

    ReplyDelete