Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 18 August 2016

Pagi ni

Salam Khamis.....

Baru balik daripada soping..... Soping apa pagi pagi macam ni kalau bukan soping bekfes kan hihi....

Gaya macam nak buat mee goreng je petang nanti tu maknya.... Betullah tu, macam teringin pulak nak makan mee goreng.

Hari Ahad baru ni makan Nasi Kerabu kat satu kedai Kelantan ni. Dengan sapa lagi kalau bukan dengan my lovely dovey Pak Jilapah kan.... Sedap weyh! Tu yang ulang beli hari ni tu. Macam tak biasakan...... Semalam, mak pergi jugak,tapi tutup. Nasiblah hari ni bukak.

Singgah pulak kat kedai runcit, beli fishball dengan taugeh. Terjumpa benda ni. Lama dah mencari sebenarnya sejak baca blog Mak Garam. Jauh jauh mencari sampai kat kampung mak, rupanya melambak dekat  kedai runcit Aceh ni! Ceh! Tak sabo nak rebus dan nak minum air dia! Cuma nak tanya bijik Manjakani ni sekali guna je ke? Ke boleh ulang rebus?

Biji Manjakani

Dah.....mak nak menyantap dulu.....
Malaslah nak kurus, ko kuruslah sorang sorang Mel hihi.... 

Nasi Kerabu

28 comments:

  1. Aduhhh nasi kerabu kak hainom...perghhhhhhh pepagi mengadap mmg tak geng lah nak diet hahahha...amboii nak buat mee goreng tu dap ye...buat basah2 best

    ReplyDelete
  2. sedapnye bekpes.....mak, mee tu petang nanti pos sni sket...

    ReplyDelete
  3. ish3 kak nom nih... udahla td org sarapan sekut je...
    takpe tgri ni i cari ns kerabu jgk... biarla tak kurus pun... mls pikir

    ReplyDelete
  4. awat mahal no mak manjakani hang beli tu...sebiji 50sen...bapak ar nak kaya cepat tokey kedai tu...memula hang rebus buat minum...nanti manjakani tu dah lembut hang pecah2 kendian rebus balik...kalau ada sireh masuk sireh rebus sekali...dah mendidih kasi tapis...nanti bole buat basuh ehem2...tapi pastikan air tu suam2 tau jgn hat mendidih tu hang pi cuci pulak...kahkahkah...haip!!! hang jgn nak poyo...kite ni krus skit je bukan nye byk pon...kurus utk kesihatan kekedahnye :)

    ReplyDelete
  5. Nur pun dh lama cari manjakani ni...tup tup lupa terus
    Byk khasiatkan kena cari juga ni huhu...
    Nak buat mee goreng...aduh terliur ni

    ReplyDelete
  6. wahhh kak nom nk ketat mantap le ni ye hehehe
    untung pak jilapah .... keh keh keh

    ReplyDelete
  7. Saya ni, baru malam tadi menggoreng mee. Anak dah jemu makan nasik pulak deme tu!

    Oi, dah nak minum manjakani pulak ke, mak. nak awet muda le tuuu. Dulu saya ada buat rebus, kemudian bijik tu cicah dgn sambal belacan. Ayo! pahit dia melekat-lekat kat lidah! tak buat dah sekarang...haha

    ReplyDelete
  8. Dapat juga manjakani yg di ingin kan tu ya nom....hmmm lepas ni pak jilap mesti sayang ketat2 sebabnya penangan manjakani tu memang power tau...
    Sedapnya pagi2 dah pekena nasi kerabu :-)

    ReplyDelete
  9. Dapat juga manjakani yg di ingin kan tu ya nom....hmmm lepas ni pak jilap mesti sayang ketat2 sebabnya penangan manjakani tu memang power tau...
    Sedapnya pagi2 dah pekena nasi kerabu :-)

    ReplyDelete
  10. OOoo..camtu rupa manjakani..nak nak beli satu. Nak tengok penangan nya camne..hihii

    ReplyDelete
  11. Sedapnya nasi kerabu. Kena dengan rendang macam tu memang terangkatlah dibuat ni. Manjakani.. ada apa-apa ke ni akak ;-)

    ReplyDelete
  12. Sedapnya nasi kerabu. Rasa macam nak kena cari juga hari minggu ni.

    ReplyDelete
  13. Hahaha itu rupanya manjakani Nom..
    CH mmg tak tahu langsung ni..
    Ko nak kurus ke...
    Nak hem hem Nom..
    Tau la mlm jemahat ni.. 😆😆😂

    Esok tayang ye mee goreng mamak hang tu nom 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Komen CH ni memang boleh menang grand prize dalam peraduan 'Untuk apa manjakani ni Mak beli?' tau!

      Delete
  14. pergh! anom..kita ni mcm tau2 jer..aka pun 2 hari berturut mkn nasi kerabu. mana nak kurusnya..nasi tak takbleh tinggal..

    ReplyDelete
  15. Amboi sedap beno lah nasi kerabu tu ek..sampai ulang beli....
    Buah manjakani tu bunda pernah guna asah kat pasu untuk ubat bekas jahitan masa bersalin jer... tak pernah lah pulak buat air minum untuk kurus... boleh yer,,?

    ReplyDelete
  16. Sedapnya nasi kerabu..baru ni dah kena nasi kerbau ni tp baru habis pantang kan..ulam2nya tu tak boleh mkn lg kata en suami..tak best la makan tak cukup rencah camtu..nasi kerabu dah tak serupa nasi kerabu dah.haha

    Ehem ehem manjakani kau..jangan pasni buleh baby pulak dah la.hahahaha

    ReplyDelete
  17. Sedapnya nasi kerabu..baru ni dah kena nasi kerbau ni tp baru habis pantang kan..ulam2nya tu tak boleh mkn lg kata en suami..tak best la makan tak cukup rencah camtu..nasi kerabu dah tak serupa nasi kerabu dah.haha

    Ehem ehem manjakani kau..jangan pasni buleh baby pulak dah la.hahahaha

    ReplyDelete
  18. memula rebus ambil air mnm
    pastu rebs lg buat bsuh bwh plak

    nsi biyu.. rania suka..

    ReplyDelete
  19. Wkmsalam.
    Sedapnye nasi "to wednesday" tu.

    ReplyDelete
  20. nasi kerabu memang sedap....biasanya makan hari rabu ke khamis


    errr tak tahu pasal manjakani

    ReplyDelete
  21. sedap weh mak nasi kerabu tu...

    banyak khasiat manjakani tu kan? untuk awet muda ke, kena beli juga nih

    ReplyDelete
  22. Hai, Mak... nak minum biji manjakani ni nak buat apa? Lain macam pulak bunyinya. Hahaha!

    Shopping memang lebih afdal dimulakan selepas Subuh. Barulah nampak tanda-tanda kesembuhan dari segala stress yang bersembunyi dalam badan! Kak Ton shopping apa ek pagi tadi lepas Subuh? Boleh terlupa pulak dah!

    ReplyDelete
  23. Nasi kerabu tu... kemain sedap nampaknya!! Terliur...

    Ehem, nak buat apa manjakani tu? Heheheh

    ReplyDelete
  24. wah, mengidam2 mengidam lak, hehehe....CP mengidam tapi benda yang mahal2, macam mana tu ? hehe...

    nasi kerabu memang sedap, okje try la buat sendiri mesti lagi superb...

    ReplyDelete
  25. ehm patutler orang duk sebut2 manjakani akhir2ni...mesti baca blog okje ni.... tak penah buat lagini. haritu gi mydin usj macam2der...

    ReplyDelete
  26. My kakak kalau tapau bekfes hari minggu mesti Ada nasi kerabu utk saya ... Owh , ITU namanya manjakani . selalu nampak pernah gak nampak di dapur ... Heheheee ...

    ReplyDelete
  27. bgs guna mnjani asli ni..utk ksihatan dlaman..blh jugak utk bsh bhgian wanita...

    xpasti blh gna byk kali ke tak..rsanya smpai air dia pudar kan...

    ReplyDelete