Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 15 August 2016

Sujud Syukur

Salam Isnin.....

Huh....... Alhamdulilah, baru boleh tarik nafas lega. Baru lepas buat Sujud Syukur ni.... Meh nak cerita.....

Mak sebenarnya baru balik beli lauk kat CS. Lepas tu kelam kabut masak tomyam, masak nasi nak mengejarkan si TLBD nak pergi sekolah pukul 12.30 ni.

Semalam Pak Jilap ajak ke Tesco beli barang basah, tak nak pulak...... Ngengada. Padanlah muka soping sorang sorang hari ni. CS ni lebih kurang macam Econsavelah. Ruang antara lorong barang tu agak sempit tak macam Tesco, luas dan selesa. Orang ramai cakap harga dia lebih murah. Entahlah....mak jarang ke sini sebab Pak Jilap tak suka, setakat beli 2 kilo ikan berapa sen sangat bezanya, lagi pun susah nak parking katanya..... Huh....suka hatilah, malas mak nak bergaduh, duit tekau pun hihi....

Balik CS terus singgah AEON pulak. Cari Ayam. Katanya pompuan kan, nak cari ayam, tetiba ternampak pulak cheesedale, nak masak apa belum terfikir lagi, tak pe kita beli dulu..... ternampak  pulak kepala ikan salamon, ternampak pulak udang yang dah di pack packkan, separuh harga, harus semalam punya tapi masih cantik. Laju jer buh dalam troli. Gitu gini begitu begini melayanglah jugak RM80 henggit. Kat rumah baru terpikir apa yang aku beli ni haha.....

Lepas tu mak cepat cepatlah balik sebab nak masakkan. Sampai depan rumah, matikan enjin, nak cari hp dalam handbag. Mana handbag ni???????  Sudah!!! Mak dah nerbes dah weyhhhh.... Turun bukak bonet, pun tak de Ha sudah!!!! Confirmed tertinggal kat troli. Tadi memang pun mak buh handbag dekat tempat duduk budak dalam troli tu.

Mak apa lagi terus pecutlah pergi balik ke AEON...... Hanya Allah jerlah yang tahu macamana perasaan mak masa tu. Drive pun dah macam hape entah.....

Nasiblah troli mak tadi tak beralih. Handbag pun masih ada lagi. Alhamdulilahhhhh..... dah kata Allah handbag dan segala isinya masih rezeki mak lagi. Dapatlah balik. 2 kali dah terjadi macam ni weyh! Kat AEON yang sama. Macam ginilah jugak duk atas troli tadi, zip tak tertutup hihi.... Memang kelam kabut betul hidup



Banyak tak banyak adalah Rm200 henggit dalam handbag tu, hp lagi..... ic, lesen, credit card, debit card maybank, nak pulak dah boleh guna PayWave la ni... Aduiyaiiii.....

Memang syukur sangat!!!



33 comments:

  1. Ya Allah...
    Nasib baiklah x hilang....
    Syukur Alhamdulillah...next time akk x mo letak dekat troli ok..
    bahaya..sbb kdg² kita terlupaaa...

    ReplyDelete
  2. ya Allah..kak..hati2 tau lain kali..alhamdulillah..semuanya selamat..

    ReplyDelete
  3. adoi mak ooiiiiii!!
    dup dap dup dap saya membaca tau!
    alhamdulillah tak hilang lesap beg tu.

    mak, lain kali kalau shopping bawak purse kecik je yg boleh muat duit semata
    bubuh dalam poket seluar/baju...
    hp ke hapa ke benda semua tinggallah sementara, lantak situ
    macam tu lah saya buat selama ni, mak.
    berlenggang kangkung aje bershopping.

    ReplyDelete
  4. Ko jgn buat kali ketiga mak, kalo buat gak, takut tkde rezeki dah. Byk benda dlm tu, kalo takat duit tkdelah nk nanges sgt, kalo hilang yg segala mcm kad tu, harus separuh mati nk berdepan ngn pak jilap...kan

    ReplyDelete
  5. Ko jgn buat kali ketiga mak, kalo buat gak, takut tkde rezeki dah. Byk benda dlm tu, kalo takat duit tkdelah nk nanges sgt, kalo hilang yg segala mcm kad tu, harus separuh mati nk berdepan ngn pak jilap...kan

    ReplyDelete
  6. Syukur alhamdullilah. Ada lagi rezeki mak.. Pasni jangan buat lagi ye mak. Huhu.

    ReplyDelete
  7. Allahu Nom..
    Seram nya CH baca
    Berdebar-debar baca tau..
    Alhamdulillah rezeki masih lagi berpihak pada hang kan..
    Masa sujud syukur buat kat AEON tu jugak ke..
    Elok macam tu..
    Bertapa bersyukurnya Allah melindungi rezeki kita lagi kan..

    ReplyDelete
  8. Allahu mak!
    Awat ni dok kalut nak balik masak kaaa sampai tertinggal.
    syukur Alhamdulillah. Rezeki tu baramg tak hilang Hb and segala barang bernilai ada lagi. Lain kali hati hati mak kepit je bag tu celak ketiak. Huhuuhu..

    ReplyDelete
  9. Hadoiiii.. darah kita pulak yang berderauu~
    mmg boleh tercabut jantung kalo henbeg tak de nih.
    lagi2 kalo tau mmg tertinggal kat mana2. rasa nak berlari jer pi amik kan~
    Alhamdulillah.. masih ade rezeki.
    kalo bukan rezeki kita, makanan dlm mulut pon boleh terkeluar balik kan~
    lepas nih kena lebih hati2 k~

    ReplyDelete
  10. hahaha...kus semangat, masa mula2 baca macam tenang je citer dia, sekali part tertinggal handbag tu, kelam rasa dunia,

    CP bukan apa, CP pun sama macam tu jugak, suka sangat tertinggal barang, especially henfon....wajib....CP bertukar fon bukan sebab rosak tapi sebab hilang lah...

    btw after this, hati2 ye....cik anom okje...hehehe

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah kalau dah rezeki kita Hainom mmg tak kemana
    Memang semua yg lalu lalang tak pandang la tu kot
    Lain kali kena beringat lah dik non sekali dua ok lagi, tapi kalau selalu tertinggal handbag dan segala isi nya tu mau fenin jugak
    Duit ok lagi boleh lagi minta dekat boss tapi kalau ic, lesen, hp, kad segala mcam menangis tak berlagu kalau kaknoor lah

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah kak nom... mmg Allah lindungi dr org lain amik, kalu tak rasanya letak kejap pun dh ilang dh...

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah...
    kalau da rezeki kita, memang rezeki kita, mak :)

    ReplyDelete
  14. bahayanye .... nasib rezeki ada lagi...jgn buat lagi dah ...
    pasni pakai beg jenis galas .... sangkut je belakang tu ..bhy

    ReplyDelete
  15. Allahuakbar, kita pula berdebar...

    Saya pula jeis tak suka bawa handbag, cukuplah ngn telefon, duit2 semua susuk kt sisipan beg hp tu, kalau tercicir, alamak abis semua

    ReplyDelete
  16. Sungguh, kena sujud syukur tu.
    Itu tandanya harta dan rezeki dr punca yang halal.

    ReplyDelete
  17. memang patut buat sujud syukur tu mak...kalau dah Allah kata tu rezeki hang tercampak kat mana pon inshaa Allah dpt balik...berkat rezeki pak jilapah keje hari2 kekdahnya...kalau kite yg kene camtu kompom bawak kete sambil drama swasta segala bagai...hahaha

    ReplyDelete
  18. ha..tu la..lengai tau..biasa tu..cubit satgi..hahhah..

    saya pun ada perangai tak senonh macam ni tau.letak situ, situ la saya tinggai..lepas tu lupa..erm..sebab tu suami selalu pesan beg tangan pakai silang.jangan nak pegang macam mak datin..hahahah

    ReplyDelete
  19. aduhai CJ.. nasib baiklah Kak OZ salu beli barang bayar tapi barang tak ambik. Belum lagi kejadian tertinggal handbag kat troli. Lain kali hati-hati ye CJ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai.. tersalah nama pulak.. minta maap ye.. almaklum dah veteren.. hahaha.. CJ tu sape? Toksah tanya ye.. maap sekali lagi ye..

      Delete
    2. Tulah....pelik jugak. Dalam hati, siapalah pulak nama yg disebut ni hihi...

      Delete
    3. Saya pun ada perangai gitu jugak OZ...bayo bukan main, barang tinggal hihi...

      Delete
  20. Alhamdulilah nom,memang patut sangat buat sujud syukur...
    Akak dapat bayangkan perasaan hainom masa nak pegi semula ke Aeon.Syukur sangat2 takde yang panjang tangan.
    Harap jadi pengajaran pada hainom jangan letak handbag kat troli lagi tau :-).

    ReplyDelete
  21. Alhamdulilah nom,memang patut sangat buat sujud syukur...
    Akak dapat bayangkan perasaan hainom masa nak pegi semula ke Aeon.Syukur sangat2 takde yang panjang tangan.
    Harap jadi pengajaran pada hainom jangan letak handbag kat troli lagi tau :-).

    ReplyDelete
  22. Alahai kejadian.. maybe 1 dalam sejuta kes ni. Dlm kelas pun beg kena seluk, ini kan pula tertinggal di tempat awam yg ramai org lalu lalang. Rezeki betul, alhamdulillah syukur banyak-banyak.. Allah jg barang Okje tu

    ReplyDelete
  23. Alahai kejadian.. maybe 1 dalam sejuta kes ni. Dlm kelas pun beg kena seluk, ini kan pula tertinggal di tempat awam yg ramai org lalu lalang. Rezeki betul, alhamdulillah syukur banyak-banyak.. Allah jg barang Okje tu

    ReplyDelete
  24. aduh bhaya btul..

    nasib baik tak melayang semua..syukur..

    ReplyDelete
  25. Mmg kena buat sujud syukur ni...alhamdulillah rezeki masih bersama tuannya..klau tak mmg kelam kabut lah hidup tanpanya..selalu cepat saja hilang klau tertinggal brg ni..rezeki2

    ReplyDelete
  26. Masya-Allah dinda ni... kalau kanda pun kelam-kelibut jadinya
    Syukurlah bukan tempat tumpuan org ramai dan Allah masih lindungkan
    Betul kena sujud syukur kerana Allah masih memberi hak dinda dgn sebaik-baiknya.

    ReplyDelete
  27. hehe..biasalah pompuan..plan nk beli y lain..bila smpai..byk plok y lain bertamabh2...

    adoi..mujur msh ade rezeki dpt semula.. mujur cpt sedar..alhamdulillah

    ReplyDelete
  28. Nasib baik Mak dapat balik handbag dan isinya. Kalau tidak, mahu dah meraung Mak semalam! Kalau handbag yang hilang, boleh pow baru dengan PakJilap, tapi kalau dah isi dalamnya yang hilang, I dunno-what-to-saylah Mak!

    Nasib baik juga ya takda siapa yang peduli handbag tu tertinggal dalam troli. Kira lama jugalah Mak dari start sedar handbag hilang, start enjin kereta and patah balik ke Aeon. Macam-macam boleh berlaku masa tu. Mujurlah nasib Mak baik tau, syukur!

    Lain kali, jangan berangan lebih-lebih tengah menari menyanyi dengan PakJilap dalam filem Hindustan masa tengah shopping tu yerk. Inilah akibatnya kalau terlebih berangan tau!

    ReplyDelete
  29. alhamdulillah nasib baik dapat balik...kalau tak mau meraung ni barang2 penting hilang...mesti asik fikir nak masak je..tu yang terlupa..hihi

    ReplyDelete
  30. alhamdulillah dpt jugak...
    aihhss kena beringat tu.

    ReplyDelete