Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 9 August 2016

Tips nak mengetuk Mapley

Salam Selasa.....

Baru lepas sarapan ubi godok dengan sambal tumis cili api ni! Mak kalau ubi rebus, memang suka cicah dengan sambal tumis cili padi cenggini. Cara pembuatannya sama macam sambal tumis cili kering tu cuma kita gantikan cili kering dengan cili padi campur sikit cili basah. Lepas tu, rasa dia tu biarlah ada manis manis sikit. Wallah, enak banget lo!

Ubi Rebus dan Sambal Tumis Cili Padi
Antara wajib makan dan singgah kalau balik kampung. Asam Pedas kat Tanjung Mas. Selalunya tahan nafsu, ambik isi ikan je, tapi kali ini nafsu mak tak tertahan lagi dah..... Nak jugak kepala ikan Mayong, abang nak ikan sembilang, abang ambiklah...... Mak dah terbayang bayang dah tang isi yang lembik lembik dengan otak dia tu..... Pergh!!

Asam Pedas Kepala Ikan Mayong
Selalunya kalau teringin makan durian, beli kat Aeon jer sebungkus dua. Isi memang kuning dan tebal. Tapi nak beli kena tunggu pukul 9 malam ke atas sebab dapat separuh harga hihi..... Balik kampung hari tu bila nampak jiran sekampung jual durian depan rumah, dan dan teringin pulak nak makan. Nak harap durian sendiri, tak de rezeki pulak kali ni. Rembatlah jugak 4 biji, Rm70 henggit. Puaslah makan 4 beranak.


Akhirnya....... 
Walaupun viral Soft Shell Crab dah lama berlalu..... baru malam Ahad hari tu mak dapat merasa! Soft Shell Crab Telur Masin. Lama tak lamalah mak mendidik nafsu katanya tu hihi.....

Soft Crab Shell Telur Masin
Akhir kata, tips nak megetuk mapley, ketuklah di awal bulan hihi..... 
Terima kasih Abg Aji......

19 comments:

  1. perghhh...buka2 je blog hainom dah nampak makanan ,telan air liur akak tau...nak2 asam pedas tu ,aduhai tak tahan tengok lama2.

    ReplyDelete
  2. Singgah pagi ♥
    durian...ooo...durian...

    ReplyDelete
  3. Kejammmmmm dah lah kita tak sarapan lagi ni..
    Baru balik beratur dari KWSP ni..
    Tukar Simpanan Shariah..
    Mak tak apa dah tak kerja..
    Tapi boleh jer nak tukar Nom..

    Aduh sedap dapat kari kepala ikan mayong ni...

    Bagus tips hang Nom..
    Semalam en suami outstation Ipoh..
    Dia bawa balik 1 guni durian Nom..
    En suami kata jual macam tu ajer..
    Satu guni RM50 hohohoho..
    Berasap tido mlm tadi Nom..
    Bedal durian tak beringat hehehhe

    ReplyDelete
  4. kakk ape kejam sgt ko arini....satu2 aku bace n scroll sambil telan2 air liyoo tauuu..kalo ko tgk muke aku kak mesti kesihan..nampak noo tekulat2ye teliyooo tauu hahaahahaha...

    dah le pic zoom kaw2....aduh..sakitnya tu disini!!

    ReplyDelete
  5. kih3.... bagus punya tip kak nom

    wah2 tayang makanan yg sedap2 je... ikan mayong asam pds feveret ku jgk kak nom... kalau dpt tlrnya lg perkkkh

    ReplyDelete
  6. De-ri-yan! Sedapnya! Awat tak angkut semuanya balik rumah? 4 biji tu cukup ke Mak anak beranak melantak? Tips nak mengetuk mapley - bila awal bulan ketuk kaw-kaw sampai terduduk atas sofa baru ^_^

    ReplyDelete
  7. aduh mak, ini kan tips nak bagi kena ketuk balik di tengah2 bulan, tau mak!

    ReplyDelete
  8. Tuu dia, 4 biji 70 hengget, sekilo 12 hengget ye, takpe ketuk mapley awai bulan sure dpt, ketuk hujung bln harus telan lioq je, ye dok.
    Tetiba aku pengen banget ubi rebusnya, enak banget tuh.

    ReplyDelete
  9. Tuu dia, 4 biji 70 hengget, sekilo 12 hengget ye, takpe ketuk mapley awai bulan sure dpt, ketuk hujung bln harus telan lioq je, ye dok.
    Tetiba aku pengen banget ubi rebusnya, enak banget tuh.

    ReplyDelete
  10. KEJAM NYER ENTRY NI MAK..huwaaa...telan air liur 80 kali ni haaa..scroll up scroll down nangis-nangis..hahaha...

    ReplyDelete
  11. Haha.. tadi sblm baca ni terfikir mapley mana la nk kena bodek tu.. baru faham ni. 😂😉😉😉

    Tapi betul juga ye. Kena ada masa yg betul baru tercapai matlamatnya. Sedap nampaknya asam pedas tjg mas tu. Dh 5tahun tak ke muar rasanya. Ai. Bila la nk jalan ke johor lg.

    ReplyDelete
  12. lama tak mkn ubi godok cecah sambel bilis..
    baru lepas mengetok mapley masa anivesari haritu..heheh

    ReplyDelete
  13. sana sini nampak durian.. ish geram ni

    ReplyDelete
  14. isnin pagi yg lepas pon kite makan ubi rebus cicah sambal gak mak...sedapnye lahaiiiiii...cam tak bole nak benti...ubi sekilo 4 hengget tau sekarang...tapi bila dah rebus cam berbaloi2 pulak sebab ubinye empuk sgt2...part mengetuk tu hang tak payah ajar pon takpe sebab kite pon dah pro...wakakakak :p

    ReplyDelete
  15. uii dapnya pagi² bagi terliur ni...smua sedap ni,,, ubi rebus da lama x dapat makan...

    ReplyDelete
  16. nyum.nyum.
    semua sedap. musim doyan msh beraya nampaknya, kan ?

    ReplyDelete
  17. Alamak tayang makanan je ni..telan air liur la..nasib tak berapa suka durian.dlm byk2 soft shell crab telur masin tu teringin nak rasa
    Viral ke benda ni apesal sy tak tau.hahaha..

    Baik punya tips..hehe

    ReplyDelete
  18. sedapnyaaaaa ubi tu. biasa makan dengan gula je. dah katanya tak berapa nak rajin kan. kofkofkof

    ReplyDelete