Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 16 August 2016

Zahir dan hatinya saling bersatu

Salam Selasa......

Ada ke patut Pak Jilap suruh mak pakai beg kat pinggang cenggini sambil geleng geleng kepala. Nyampah tau! Merajuk kang baru tau!
kedaionlinemy
Menyesal cerita insiden semalam tau huhu........  Tak pe, lupakan ajelah kisah tu, biar dia bersemadi dalam kotak memori mak sorang sorang untuk mak jadikan sempadan di masa akan datang. (Eh! Nyampahlah pulak....apasal bahasa buku sangat ni? hihi ......)

Seronok pulak baca blog Nur Qaifa pasal surprise bezday untuk mak mertua dia tu. Terbayang bayang pulak kalau mak yang kena surprise macam tu. Mesti mak terharu sambil meraung hoho!!!! Nampak sangat korang rapat tau Nur, bersatu hati, tolong menolong sesama adik beradik. Sama jugak ceritanya macam Khairul Bariah dengan keluarga Puan Ibuknya. Berkumpul ipar duai, sama sama ke pasar, sama sama buat lemang dan rendang, sama sama makan durian di dangau katanya. Apa ada hal Puan Ibuk suruh parut kelapa pun janji puas dapat membalun durian hihi.......

Rasanya tak de emak bapak dalam dunia ini yang tak suka tengok semua anak anaknya berkumpul macam tu. Bergurau senda tiada sengketa ( eewahhhh, dah kenapa.... ). Kalau ada yang buat onar pun, tak lain tak bukan itu  mungkin menantu hantu yang kurang waras hahaha......Jangan salahkan menantu aje, anak anak sendiri pun boleh jadi hantu jugak tau kekadang hihi.....  

Pada mak hubungan rapat antara adik beradik tu satu bentuk rezeki! Nak kumpulkan adik beradik tu mungkin senanglah, tapi nak menyatukan adik beradik tu bukan senang tau. Tapi mak percaya, walau zahirnya mereka nampak renggang tapi jauh di sudut hati memasing ada secebis kasih sayang antara mereka.   Beruntunglah korang yang mempunyai keluarga yang zahir dan hatinya saling bersatu......Pergh!!! 

Tak payah pergi jauh, tengok ajelah keluarga mak, seumur hidup, baru Raya tahun nilah dapat gadernya. Tu pun tempah katering je, kalau memasing kena gotong royong harus cancel kot gadering hari tu haha.......

Selalunya, adik beradik lelakilah yang jadi puncanya. Jangankan bersembang, kalau dah boleh duduk sama sama tu pun dah kira bagus sangatlah. Mereka dah lupa kot kawan yang tidur sebantal, kawan yang makan sepinggan, kawan bergaduh masa kecik dulu dulu. Perempuan jugak yang win kan, sampai ke tua boleh aje masuk dengan adik beradik lelaki atau perempuan.

Kadang kadang tu ada jugak mak teringin nak buat gader gader gitu dengan adik beradik ipar,  tapi tulah masalahnya, kalau dah kita yang beriya, kita jugaklah yang syok sendiri, jadinya macamana tu? Jawapannya baik tak payahlah hihi....

Pesan Ibu, satu hari nanti, kalau anak anak ibu dah berkeluarga sendiri, sepakatlah, saling sayang menyayangi antara korang.

Yang paling penting kena buat Surprise Bezday untuk ibu hahaha..... .




26 comments:

  1. Betul tu air dicincang takkan putus. tapi selalunya yang dikata...masa org tua je ada oklah...bila org tua dah tak ada masing-masing buat hal sendiri....

    ReplyDelete
  2. betui kak ... hargai ibu selagi mereka masih ada ,.... klu kite dirai begitu pun kembang hati tambahan ibu kita ..sejuk hati dan perut dia

    ReplyDelete
  3. Nom,lebih dulu akak nk sokong kata2 pak jilap tu...ok apa pakai beg pinggang tu...gerenti tak tertinggal lagi :-)
    Akak pun adek beradik jarang berjumpa nom tapi hubungan kami erat.Cuma yang bermasaalah sikit iparduai je ,dari 3 ibu berbagai perangai.

    ReplyDelete
  4. Nom,lebih dulu akak nk sokong kata2 pak jilap tu...ok apa pakai beg pinggang tu...gerenti tak tertinggal lagi :-)
    Akak pun adek beradik jarang berjumpa nom tapi hubungan kami erat.Cuma yang bermasaalah sikit iparduai je ,dari 3 ibu berbagai perangai.

    ReplyDelete
  5. motip ko kak utk bt suprise bday je yek kih3...

    tp kn sesuai sgt pak jilap nyer idea tuh tau... kih3

    ReplyDelete
  6. Hahahha...
    Nampak bernas cadangan pak jilap tu Nom..
    Sure tak tertinggal lagi...

    Betul tu Nom..
    Nak kumpul reramai bukan mudahkan..
    CH yg 9 beradik ni pun, tak cukup kekadang nak berkumpul..
    Walaupun dah plan lama..
    Tapi yg penting hati mesti bersatu..
    Kasih sayang sesama anak sekandung masih eratkan..

    Betul kata dana..
    Motif ko tu kan nak hadiah besday jer tu hahahhaha

    ReplyDelete
  7. Ada resepinya dinda.. amalkan ayat yg Allah dah turunkan buat kita umat Islam. Doa yg para ibu-bapa kena baca selalu semoga ukhuwah anak-anak kekal erat hingga akhir hayat. Siapa tak nak tapi sekarang ni kekakngan masa/kerja memang payah nak semuanya kumpul apa lagi kalau masing-masing masih ada mertua. Giliran kena adil. Macam org ada dua-tiga bini (sensetif ni dinda hihi...).

    Macam dinda kata secebis rasa kasih tetap ada.

    ReplyDelete
  8. betul tu... kalau anak-anak rapat sejak kecik lagi, nanti bile dah besar pun & even mak ayah dieorang dah takde, dieorang masih lagi rapat jugak.. macam my dad's sibling

    ReplyDelete
  9. Heheee..part menantu hantu tu tak leh nak elak. Pasal beg tu, mungkin ok kot kalau guna dalam baju ja..hahahaa!!..org nak rembat pon tak berani,tau

    ReplyDelete
  10. Hahaha! Ayat yang last tu memang saya sokong 100% tau. Yang penting, kena buat tetiap tahun surprise birthday untuk emak ~_^

    Kak Ton rasa tak salahlah cadangan PakJilap tu sebab kalau hilang, tentu dialah orang yang paling tersiksa sekali - dok nak kena pinjam bahu buat Mak meraung! Duit lagi nak kena ganti ~_^

    Betul tu Mak. Kalau adik beradik ramai ni lagilah susah nak bergather-gather selalu katanya. Kalau masing-masing ada anak-cucu, lagilah susah nak ajak bergather-gather seluruh keluarga. Masing-masing dengan hal masing-masing. Kalau pun kita syok sendiri nak buat, belum tentu semua dapat datang ke majlis syok sendiri kita tu!

    ReplyDelete
  11. Baru nak terharu tetiba baca ayat part last tu terus mati perasaan terharu kite T_T hang memang tau mak...beg tu comel la mak...awat hang takmo pakai...hahaha...beli mcm2 kaler la jadi bleh gayakan sedondon dgn baju or tudung...hahaha :p

    ReplyDelete
  12. hahaha...kalau pakai beg ni mesti tak tinggal lagi dalam troli kan...raya baru ni adik beradik balik semua berkumpul kat umah arwah mak ayah..meriah lah..setahun sekali je dapat jupe....
    dapat suprise lah yang paling best..tapi seumur hidup tak pernah dapat suprise puuuunnn...huhuhu

    ReplyDelete
  13. Untungkan mak, ada adik badik perempuan ramai, bole sembang-sembang sehati sejiwa gitu. Aku setuju sgt yg adik beradik lelaki ni payah nak dikumpulkan, aku ada pengalaman mcm tu, dahla aku ank pompuan sulung, pastu aku sorang je pompuan, ipar perempuan bukan tak geng, tapi takle nk citer semua kan.
    Entah nape, sayu lak aku baca entri ko ni mak.

    ReplyDelete
  14. Untungkan mak, ada adik badik perempuan ramai, bole sembang-sembang sehati sejiwa gitu. Aku setuju sgt yg adik beradik lelaki ni payah nak dikumpulkan, aku ada pengalaman mcm tu, dahla aku ank pompuan sulung, pastu aku sorang je pompuan, ipar perempuan bukan tak geng, tapi takle nk citer semua kan.
    Entah nape, sayu lak aku baca entri ko ni mak.

    ReplyDelete
  15. mak kalau nak cari menantu yang buat surprise birthday cari yang birthday sama macam..macam...ala, ada blogger tu..

    hah, gurau je mak jilap. jangan pangkah saya plak

    ReplyDelete
  16. ayat yg paling bawah tu, setuju sangat mak. Kita ni ibu kan, kalau dapat kejutan dari anak tiap-tiap tahun terharu rasanya.

    ye lah mak, nak kumpul adik beradik ni kena inisiatif semua. kalau engko mahu silakan, kalau tak mahu takkan nak paksa pulak. masing2 dah ada komitmen sendiri. untungnya keluarga mertua saya ni, adik beradik lelaki semua, sorang je pompuan, jd menantu2 perempuan ni ikut jer...

    ater, mak setuju ke pakai beg yg pak jilap cadangkan tu?? hish saya nasihatkan tak payahlah mak, nanti hilang ke'cun'an mak!

    ReplyDelete
  17. Cantik gk beg kt atas tu, rasanya, smpat lg beli ntuk aidiladha, kiranya idea lak jilap bagus juga tapi...... sangggup k dia nak usung isteri kesayangan ke hulu k hilir dgn beg terikat kemas dipinggang?? Ha3..

    ReplyDelete
  18. Dah lama tak mai sini..hilang dr radar kekdahnya...setiap kali mai sini lizz senyum sorang2 depan phone alahai hakak ader kepatut pakai beg gitu terbayang hakak yg cun melecun gayanya jalai pakai beg gitu..hehe...

    ReplyDelete
  19. Utk ibu ni..ank2 mesti bersatu hati..sebarang masalah kena tolak tepi kan..tp yg suprise besday ni mmg Nur terharu tgk..smua termasuk FIL main peranan..sangguplah semua cucu2 wan cuti sekolah hari tuh huhu

    Tak bole dibayangkn klau mak pakai beg cam gitu...gelihati jap

    ReplyDelete
  20. Mak, ayat paling bawah tu paling win...

    Rasa insaf jer bila baca entry mak pagi ni...
    Sambil merenung nasib sendiri lagi 20 tahun... hehehe

    ReplyDelete
  21. adik beradik mcm air, dicincang takkan putus.
    hubungan tu wajib kita jaga, jgn diabaikan.
    nanti satu ketika, adik beradik la yg brsama kita.
    kawan2 mungkin hanya sementara...

    ReplyDelete
  22. Kata bidalan air dicincang takkan putus begitulah hubungan adik beradik kan..walau jauh dimata dekat dihati.kasih syg tu tetap ada walau bergaduh macam mana pun suatu hari pasti berbaik..tak boleh lari mana..

    ReplyDelete