Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 22 September 2016

Mintak nasihat Pakar Kek

Salam Khamis....

Semalam buat kek. Pakai tepung kek segera jer. Segera segera pun, kena jugak buh telur, minyak bagai tu. Leceh jugak tu tau hihi.......Ni semua gara gara tengok entri Kek Marble gebu gebas Puan Kutu dengan Raisin Carrot Kek Sue Beelah ni. Mak pun jadi terliur tau sudahnya. 


Yang sebetulnya, tepung kek tu dah nak expired hihi... Tu yang baru terkocoh kocoh nak buat. Beli nya sekali dengan bahan buat biskut sebelum Raya hari tu. Gasaklah ko..... katanya muffin jadi kek hihi.... 


Sukatan pakai gram gram ni yang tak suka ni. Nak tak nak kena jugak keluarkan timbang. Sudahnya sukatan telur 175g, mak anggapkan ajelah telur gred A, 3 biji. Tapi bukan main hantam keromo tau. Mak timbang dengan cengkerang dia sekali haha.....

Cuma nak mintak nasihat pakar kek. Kenapa eh tengah tu boleh jadi runtuh ? Jadi lembik macam tak masak gitu?  Bahagian tepi dengan atas dah cantik dah kejadiannya.



44 comments:

  1. saya bukan pakar kek nak ber pendapat pun...
    balik msia ni, lagi la dah lama tak bertentang mata dgn oven :p

    tapi mak, sebelum tutup oven tu, dah check belum kat tengah2 tu dgn garfu?
    mcm tak cukup masak lg kat tgh2 tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak check Bijen sebabnya tempoh masa masak tu mak tgh ambik anak sekolah. Lagipun tengok tepi kek dah merekah, permukaan atas tu pun mcm dah cantik aje kejadiannya.....Terus ambik keputusan keluarkan aje haha

      Delete
    2. Nyata dan jelas, kek belum masak sepenuhnya, hu3

      Delete
  2. hahaha kak ingatkan aku je yg baked kek bantat ko pun sama ...
    tp kak kek yg sy beli instant ni sy buat mmg bantat .. tatau nape ... sbb tu sy mls nk bake ... sbb takut bantat tak leh terima kenyataan ..penat2 buat tp tak jd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko punya tepung instant tu mesti dekat nak expired agaknya Ma....Tak caya ko tanya Kak Yati Cahaya Hidupku

      Delete
  3. Runtuhhhhh dh mcm gempa bumi plkkk..terlbih ayaq tu..adunan kena ringan,teluk pukui sbiji2,lepaih tu tepung letak dikit2,pukui,dikit pukui...buter kek ni pyh skit nk jadi,pukui hgga adunan ringan beralun gitu...tu awak punya udh jadi dah...tapi oven panaih sgt tinggi suhu oven..tepi dh hggus tgh belum mskkkk..ini pasai sabaq dgn tak sabaq..kekkekek😅😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu diaaaa....pakar kek dah mai haha.....ohhh gitu yeh Knor.
      Kek ni kita mmg lebuh teruih Knor, tak de masuk telur sebijik sebijik pun..... buh minyak, buh teloq, blend.... pas tu curah teruih tepung dari dalam plastik. Bakaq suhu 150 selama 40 minit. Gitulah kekdah pembuatannya.

      Delete
    2. Hooooo gitu rupanya. Terima kasih KM dan kak Hainom sebab buka soalan ni. Saya search kat internet tapi tak tahu juga apa puncanya. Dulu masa dok rumah mak mentua saya rajin buat kek tapi selalu bantat. Jadi macam kek kak Hainom kat atas. Sekarang ni tak buat dah sebab tak berkesempatan lagi nak beli oven dan periuk kukus.

      Delete
  4. Harap pakar kek boleh tolong jawab. Pernah buat kek tapi tak pakar lah. Pakar makan adalah ☺☺

    ReplyDelete
  5. Emm... kanda pakar pun bukan tapi biasa kalau kanda sebelum tutup oven tu kanda cucuk dengan lidi satey dulu dinda. Kalau lidi tak licin kanda tak angkat lagi. Mungkin belum cukup tanek (men konco kito orak paham tapi dinda ngerti tak maksud kanda orak tanek) haha... nasiblah kawan kita yg lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi....anak ey wong Jowo kok dak reti makna ney tanek Kondo.....yor reti mbanget .....
      Dak kegosongen opo kondo angger di suwen ney bakar rey....

      Delete
    2. hah gitu, kan dah ngomong2....rugi rasanya tak belajar cakap jawa dengan ibu, kalau tak boleh join sekali borak jawa. pasal kek tu, eray pun buat macam kak zakie, cucuk dulu...guna garfu. takpe, mana ada cuba sekali terus jadi, esok cuba lagi tau.

      Delete
  6. Pakar makan ade la
    Lepastu boleh komen, sedap ke,bantat ke, gebus ke, ora tanek ke
    Kalau tengok gambar tu bolehlah bagi markah 6

    ReplyDelete
  7. Gambar atas tu nampak gebus nom...rupanya runtuh ditengah ya.
    Kalau tanya akak lagi lah tak pakai bab kek2 ni....tau makan je :-).

    ReplyDelete
  8. Kakcik kalau bab kek dan kuih-muih ni, kakcik pakar makan je... :)

    ReplyDelete
  9. Mak tujukan soalan ni pada Kak Ton ke?

    Hahaha!

    Kalau Kak Ton yang jawab, bukan sekadar tengah kek tu runtuh, seluruh adunan tu runtuh sekali, Mak ^_^ Nasib baiklah Mak tak minta pakar ni yang menjawab. Dahlah step(ses) gila panjang nanti Kak Ton beri!

    Wah! Tak sangkalah Mak ni rajin juga ya walaupun bukan dalam kategori emak yang rajin! Sesekali muncul kuih-muih dalam blog. Sesekali muncul resepi orang dalam blog Mak yang Mak cuba-cuba derhakakan. Hebat juga ni. Terkesima Kak Ton dengan sikap Mak ni tau!

    Kalau kali ni runtuh, apa kata Mak beli tepung yang dah nak dekat sangat expired supaya Mak boleh buat 2nd attempt, 3rd attempt, and berattempt2 lagi sampai kek Mak boleh dijual di pasaran antarabangsa ~_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi kalau dapat peluang mengumpat mak, bukan main petah nampaknya....Mmg terbuktilah adik cute ni menurun sapa sebenarnya.

      Kalau ikut plan sebenarnya mmg ada hati jugak nak tanya dgn Pakar Kek Runtuh ni haha....Tp mengenangkan asyik nama dia aje glemer dlm blog mak...terus cancel...huh....

      Delete
  10. Siqah tak pernah buat kek. Hehe. Moga lepas ni mak dapat buat kek yang tak runtuh di tengahnya :)

    ReplyDelete
  11. Hehe.. kita x pakar buat kek.. ada jgk kek ira yg runtuh kat tgh..
    Bahagian tengah tu naik kemudian..mungkin x cukup time dia kot..

    ReplyDelete
  12. belum cukup masa lagi kot akak..imm mmg buat kek pakai tepung segera je.. sebelum tutup api, kena cek tengah2 dulu. kalu tengah masak, tepi2 confirm masak.
    ehh nampak kek akak, teringin nak makan kek oren la pulak..huhu

    ReplyDelete
  13. tgh tu jd mcmtu msti sebab derhaka tak ikut betul2 spt arahan hehehe...
    entahla kak, dana tau mkn je, kalu msk kek pun setahun sekali dua je almaklum kih3

    ReplyDelete
  14. tengah tak cukup simen mak..kekekeke..

    ReplyDelete
  15. Yg penting Nom rajin mencuba klau sekali tak jadi kena cuba lg in syaa Allah eloklah kejadianya.

    ReplyDelete
  16. Aku percaya dah pakar kek kita knor tu pya jawapan. Kekdahnya dahla ko tak ikut step pastu harap nak kek yg gebus gebas, takkan mau dia. Aku kan, maleh satu, tak pandai pun ye nk buat kek nih, yg bestnya ank2 dgn toklaki aku tk suka mkn kek, nasib baik akulah kan, tapi aku tingin nak mengepau dan meroti la, nak2 roti2 yg berpintal, ada raisin bagai, uii mak aiii..bila dan kt mane ek aku bole belajar.

    ReplyDelete
  17. Aku percaya dah pakar kek kita knor tu pya jawapan. Kekdahnya dahla ko tak ikut step pastu harap nak kek yg gebus gebas, takkan mau dia. Aku kan, maleh satu, tak pandai pun ye nk buat kek nih, yg bestnya ank2 dgn toklaki aku tk suka mkn kek, nasib baik akulah kan, tapi aku tingin nak mengepau dan meroti la, nak2 roti2 yg berpintal, ada raisin bagai, uii mak aiii..bila dan kt mane ek aku bole belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko mmg kan mak saja nak nyalahkan aku....Nyampah ar cenggini.

      Ko google jer le cikgu Roti mesti bersusun dia listkan. Jiran aku dah jadi tokey roti mak sekarang. Yg rajin belinya aku haha...

      Delete
  18. lya bab buat kuih/kek mmg gagal..
    xpndai..hehe..
    kna tgu pd pakar mjwb ni

    ReplyDelete
  19. Nom..
    CH pun pernah kena mcm ni kalau guna yg instant..
    Bila CH tanya yg pakar..
    Kakak tu kata mesti ko buat kek tu dah nak expire kan..
    Sebab tu jadi macam tu..
    Kerana tepung tu dah masuk angin katanya...
    CH akui kata2 kakak tu..
    Sebab CH beli tepung kek instant juga..
    Pastu terus baking...
    Elok naik gebu dan tak runtuh macam tu..
    Moral of story kena rajin cepat2 nom oiiii..
    Jgn tunggu nak expire baru terhegeh nak bake.. hahaha😆😅😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke.....kalau hang dah kata gitu, kita salahkan ajelah tarikh tu hihi.....
      Org yg buat tak bersalah hokey! Hihi....

      Delete
    2. hahahaha Nom..
      Sebenarnya kita tak salah tarikh tu yg salah kahkahkah..
      Nampak benor kita ni nak menutup kerajinan kita nak buat kek tu cepat2..
      Padan muka kita dapat kek runtuh hahhahaha..

      Delete
  20. wuuu nampak menyelerakan! takpe usaha yang harus diteruskan ! semangatt :D

    ReplyDelete
  21. Bersemangat nak membaking...aduh tang tengah pulak buat hal..spoil betul kan hihi...tak tahu nak cakp sbb Nur tak pernah hadapi masalah yg serius mcm ni huhu...tak pa nampak sedap tuuu...bole cuba lagi...ayat biasa pakar2

    ReplyDelete
  22. Kek saya pakar makan aje akak. Tukang jaga api boleh lah. Lain-lain tak berapa nak tahu.

    ReplyDelete
  23. Saya memang suka makan kek. Tapi tak tahu nak buat sendiri.

    ReplyDelete
  24. kak hainom aRz datng....aRz memang pakar...pakar makan kek

    ReplyDelete
  25. sempoinya kekdah pembuatan kek cara mak, kita suka la pesen gitu :)...memang laju jer klik kalau nampak mak bercerita hal masak-masak ni, jadi tak jadi tu kita tunggu pakar komen..

    ReplyDelete
  26. kadang sebaba dah suka kek...saya dah tak kira bentuk kek...hahaha hentam jaaa....

    ReplyDelete
  27. Mungkin tiang tak cukup ni kak.....

    nasihat dari orang tak pakar buat kek...tapi pandai makan kek haha

    ReplyDelete
  28. Entah la ye..bukan pakar kek.hahaha..

    Si far sy tak oernah buat kek oakai tepung kek..guna tepung gandum biasa je kemut katanya.hahaha..

    Nezt time cuba lagi..ikut resepi kek marble sy tu..byk kali dh buat Alhamdulillah gebu gebas dan sedap.hihi

    ReplyDelete
  29. teringin jugak nak buat tapi tahap kemalasan tu tahap dewa duk dalam diri...

    ReplyDelete
  30. kalau soalan tu, memang saya tak boleh jawablah sebab saya bukan pakar kek. Membakar kek pun jauh sekali. Paling tidak pun kek kukus coklat saja yg tahu. Yg lain no, no, no...tak pandai!

    dah byk jawapan pakar kat atas tu, lain kali Mak boleh cuba lagi lah ek?

    ReplyDelete
  31. Mia bukan pakar kek so no komen 😂

    ReplyDelete