Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 12 October 2016

Entah bila nak khatam.....

Salam Rabu.....

Dalam rumah mak ni yang paling suka membaca dah tentulah Pak Jilapah. Kalau dapat surat khabar memang khusyuklah dia membeleknya. Kalau duk kat sekolah memang sahlah dia yang akan dapat Anugerah Nilam dari pengetua hihi..... Malangnya, anak anak mak semua, tak delah pulak yang menurun hobi ayahnya. Huh..... kromosom mak jugak yang diikutnya.....

Dah katanya suka membacakan...... kadang tu, Pak Jilap ni rajin jugaklah membeli buku buku yang berkenan kalau kebetulan anak anak mengajak ke kedai buku tu. Tak pun, soping dengan ustaz ustaz yang menjual hasil tulisannya semasa bagi tazkirah kat masjid hujung minggu. Antara hasil rembatanya buku buku nilah.

Tapi rupanya tak semua orang yang hobinya membaca boleh khatamkan buku dengan cepat ye! Orang mengutuk awak ni bang! hihi....

Mak tengok lama dah buku ni duduk atas almari dalam bilik tu......


Entah bila nak khatam agaknya haha.....  Kalau bagi kat Nora Karim ni, agaknya setengah jam aje dia habiskan. Kalau bagi kat mak..... huh!.....2 x 5 dengan Pak Jilaplah nampaknya, tahun depan pun belum tentu baca!



Jiran bagi free. Novel Cinta Azlea tulisan Aiza Zizan. Katanya penulis tu kawan dia. Haih!!! Dah tentulah bukan mak yang nak baca, tapi si Angry Bird. Tunggu dia habis SPM baru mak benarkan dia tengok novel .  

33 comments:

  1. ai tak suka membaca tp kerah anak membaca hahahaha

    ReplyDelete
  2. suka membaca.. tapi entah kenapa sekarang ni nak habiskan satu buku susah..

    ReplyDelete
  3. Dalam rumah saya pulak, saya yang paling suka membaca buku. HD pulak tak suka membaca dan diperturunkan gene tu kepada anak-anak lelakinya. Mereka semua suka tengok fakta dan simpan dalam otak. Bab baca-baca ni, tak suka. Macam semalam, saya tanya kat Bubbly Abang kenapa tak baca buku cerita untuk Nilam, 1001 satu alasan diberinya. Main mudah aje, baca awal, tengah dan akhir and tulis sinopsis! Stress Mak!

    Tapi memang betul Mak. Walaupun saya suka membaca, sekarang ni nak menghabiskan satu buku pun makan bulan padahal time suka dulu kalau dah tekun, beberapa jam aje habis dah satu buku! Penatlah agaknya asyik membaca aje dulu-dulu ^_^

    ReplyDelete
  4. saya suka gak membaca, tapi nampaknya sekarang baca blog saja..haha

    ReplyDelete
  5. Hai..Assalamualaikum dear...
    Mp pun dulu2 suka sngat membaca..tapi semenjak dua menjak ni..mata makin rabun..hihi..nak membaca kena pakai spek..jadi kemalasan tu makin ketara....

    ReplyDelete
  6. Dulu suka gak membaca tp skrg dh jarang dah buka buku. Hehehe

    ReplyDelete
  7. dulu-dulu saya pun suka membaca tp novel tak minat! sejak beranak-pinak ni, saya dah jarang pegang buku nak membaca. beli buku pun dah jarang. hai, tak tahulah...

    dok baca blog rajin pulak saya...hihi

    ReplyDelete
  8. imm suka baca blog je,, buku malas.. hihihi

    ReplyDelete
  9. imm suka baca blog je,, buku malas.. hihihi

    ReplyDelete
  10. cik nor kalau baca novel laju..buku ilmiah 2, 3 blm tntu habis 2 helai..haha

    ReplyDelete
  11. Makkk kita suka membaca jugak. Tp sejak keje ni mak nak membaca buku pun x sempat... so sad! Tp cuba jugak curik masa tu. hihihihi.

    ReplyDelete
  12. buku cenggini kan. dia kena penulisan tu "sedap" baca baru boleh khatam cepat. kadang ada jenis yang kita susah nak hadam susah nak paham apa yang penulis tu tulis. tu yang tak habis2 tu

    ReplyDelete
  13. Dulu-dulu kakcik rajin membaca segalamajalah dan novel...sekarang tak lagi...

    ReplyDelete
  14. Nape ek mak, aku kan kalo wasap ke, blog je rajin jer aku baca, tapi kalo buku aku ingat 3 taun pun tak khatam lagi.
    Aku ingat yg namanya spesis melayu ni malas membaca kot, kecuali bahan2 bacaan ringan...
    Uitttt...janganla sentap.

    ReplyDelete
  15. Nape ek mak, aku kan kalo wasap ke, blog je rajin jer aku baca, tapi kalo buku aku ingat 3 taun pun tak khatam lagi.
    Aku ingat yg namanya spesis melayu ni malas membaca kot, kecuali bahan2 bacaan ringan...
    Uitttt...janganla sentap.

    ReplyDelete
  16. kaknoor pun dulu2 banyak membaca dan sampai skrg masih tersimpan banyakkkkkk sangat novel dalam rak yg dah berabuk, tapi skrg ni dah beraleh arah ke laptop, hp
    hatta baca Quran pun dah cari hp skrg ni Nom kan
    memang dah malas membaca lah sekarang ni...
    mmg tak khatam2 lah kalau bgi kaknoor haha

    ReplyDelete
  17. Akak suka baca tapi buku2 je dah kurang membeli,tunggu anak2 beli baru dapat buku baru.Jangan tak tau buku cerita kanak2 baca bila Iman bawa dari library.Yalah dah duk rumah apa lagi nk dihadap selain dari blog2 dan wasap2.

    ReplyDelete
  18. Akak suka baca tapi buku2 je dah kurang membeli,tunggu anak2 beli baru dapat buku baru.Jangan tak tau buku cerita kanak2 baca bila Iman bawa dari library.Yalah dah duk rumah apa lagi nk dihadap selain dari blog2 dan wasap2.

    ReplyDelete
  19. Ala... kanda ni pun samalah dinda. Kalau beli buku tu bukan terus baca sampai habis baru berhenti. Apa lagi kalau ada 2-3 buku. Sekejap baca ini sekejap baca itu. Lainlah kalau baca novel memang nak terus baca selagi tak habis...

    Inikan utk dibaca bila ada masa terluang. Ada pengisian.

    ReplyDelete
  20. Singgah sekejap ..rindu dh lama x jenguk sini..
    kalau skrg ni dpt buku mmg lambat abis..kekadang x abis2 baca..haha..
    harap2 dptla khatam buku tu ya..:)

    ReplyDelete
  21. Sejak berblog ni, dh jarang2 baca buku.
    Baca entri blogger2 pun X abis.

    ReplyDelete
  22. Bagus buku suami akak beli. Ada buku insyallah boleh baca sikit-sikit. Lama-lama habis.

    ReplyDelete
  23. Kalau saya, buku saya minat nak tahu. Insyallah ada masa free saya kan baca. Tengok semangat juga. ;-)

    ReplyDelete
  24. mungkin perubahan zaman, skrg saya suka lagi baca blog

    ReplyDelete
  25. mgkin ambil masa sikit habiskan kot-kot Pak Jilap busy... hehe... kira OK sgt sbb masih minat nak membaca kan..klu en Kuling erm..mmg takdonya nak membaca ni.. haha.. sy pun dah kurang membaca membaca sejak akhir2 nya.. klu ikut dulu2 hantu buku jugak...

    ReplyDelete
  26. Minat membaca juga okje .. adalah beberapa buku mia beli tp sampai skg tak pun dibelek .. huhu .. balik rumah dah penat. Tido tu yang jd keutamaan .. hehehe

    ReplyDelete
  27. Tambahan CH ni dah mula rabun..
    Nak membaca tu memang lama lah baru habis..
    En suami tu rajin juga beli2 buku macam tu bila balik masjid..
    Tapi lebih kurang pak jilap jugak..
    Entah bila nak khatam hahha..
    Mengata jug ni nom hihihi

    ReplyDelete
  28. ia bergantung pada jenis buku jugak kot akak.. hehe..

    ReplyDelete
  29. sama laaa beli buku thun ni belom tentu habis dlm 2 thn ke depan bru khatam. heee malas membaca kekeke

    ReplyDelete
  30. lya suka baca novel..tp kalo dh start membaca ssh nk stop.. tu y parahhh

    ReplyDelete
  31. Yg penting minat baca..baca sikit pun takpa jangan tak baca langsung.haha..

    ReplyDelete
  32. hahaha.. boleh geng dgn pak jilap.. kita ada byk buku lum khatam..

    ReplyDelete
  33. Sama kak dengan reen.. Baca sikit2. Sampai skrg masih xhabis2. Yang peliknya.. Kalau novel, laju je baca dan habis. Ish ish ish..

    ReplyDelete