Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 27 October 2016

Lenganku Sado

Salam Khamis....

Kerja kerja yang berkaitan dengan baju bajan ni, dalam dunia ni mak tahu cuma Mak Ton dengan Tokey Dobi jer yang suka. Tak percaya tanya Mak Ton. Eh? Macamana mak tahu ni? Yelah.....mak kan jiran sebelah rumah dia. Haruslah tahu luar dalam tobiat dia tu.....

Dah katanya mukaddimah atas tu pun pasal baju bajankan, haruslah entri hari ni pun berkaitan baju bajan jugak. Kalau cerita lain kang, macam tak relevan pulak dengan mukaddimah hihi......

Mak biasanya gosok baju memang siang hari Isnin dengan hari Khamis. Orang cakap, nak jimat letrik gosok waktu malam. Entahlah.... Bukan tak mahu jimat tapi kalau gosok waktu siang, tak banyak gangguan. Kalau gosok malam, kang kejap kejap kena berhenti, sambut laki baliklah, nak layan laki makanlah, ambik budak tuisyenlah, jadinya mak suka gosok siang. Hujung minggu lagilah mak tak menggosok, dah tentu tentulah masa tu masa dugong berlibur dan bersiar siar haha...... 

Psst....... Sebenarnya mak nak tunjuk Iron baru ni haha..... Baru beli ni tau! Malam Isnin lepas kat Aeon depan rumah. Biarlah Lieya Latif  dapat iron Philips yang kebabom di Hari Anniversarynya tu pun. Mak dapat Iron Panasonic zaman batu ni pun jadiklah hihi.... Murah pun murah, hasil gosokan pun kebabom jugak apa.....


Best woo!!!!! Guna Iron berat berat cenggini. Lagi lagi nak kena menggosok baju kerja Pak Jilap yang jenis kain dia susah nak licin tu. Spray.....spray .... tenyeh 5 kali baru licin weyh. 

Tengoklah hasilnya setelah bertahun tahun menggosok baju...... Lengan ku sado haha.....



Dua iron yang dah banyak berjasa. Nak kata rosak, masih ok, panas..... tapi panas ikut mood dia. Kejap kejap panas kejap kejap tidak. Mabuk!


24 comments:

  1. Sy pun guna iron Panasonic ja kak.. dah lama berbakti tu..nak beli yg philips tu memang mampu tgk jak lah sy... hahaha.. iron baju sekali seminggu, jimat letrik.. sllu iron petang Sabtu @ ahad, lenganku tetap tak sado...hahaha

    ReplyDelete
  2. Kejap panas kejap dak ni geram...haha bole pulak ikut mud dia ..mud kite acaner...haha

    ReplyDelete
  3. Betul iron sekarang ni murah-murah. Nak beli yg besar tu kanda pun tak ada dlm list lagi. Yg gini janji jenis berat pun licin juga. Ala... kanda ni kadang janji iron dah lalu tak kedut 1000 dah kira ok.

    Yg dinda dok tenyek 5-6 kali memanglah lengan jadi sado hihi...

    ReplyDelete
  4. salam kak hainom, bahaya tau kejap ok kejap tak.. eija pun guna panasonic hadiah kawin 5 tahun dulu.. 1 dah kiokkk... tggl lagi 1 ni hampir2 kiokk juga kena campak di anak haha

    ReplyDelete
  5. samalah kita Mak, jenis iron yang macam tu jer guna kat rumah. Tapi taklah yang berat 2kg cam Mak punya tu..beratlah nak mengangkatnya. Tanganku kan cekeding saja! ^_^.

    ReplyDelete
  6. dana dh lama tak pakai iron jenis berat gini kak...

    tp kt kampung msh jenis gini, tahan lasak betul n hasil ironan tu mmg lawo cuma yg tak tahan lengan jd sado lah

    ReplyDelete
  7. huuhu..dr dlu lg suka iron gini..

    Berat dan jimat..haa

    ReplyDelete
  8. Hehe.. ira pun guna iron berat tu kak.
    Setiap pagi iron baju.. nk iron baju utk smggu mmg xde peruntukan masa.. haha.. bak kata akak, masa utk berlibur.. malam2 lagi la xdpt, si kecik tu kalau nk tdo, kene berkepit. So waktu paling aman, awal pagi sesudah subuh.. hehe..

    ReplyDelete
  9. Eh, eh, eh... sejak bila pulak bergelar Mak Ton nih! Nampak sangat ketuaannya di situ. Kak Ton udah ler...

    Lah, kalau tak nak lengan sado, pakailah steam iron. Sedap apa menggosok guna steam iron. Itu yang Kak Ton selalu terlajak mengiron sampai ke awal pagi ^_^ Kak Ton sebenarnya suka gosok malam lepas pukul 10 sebab tak mahu ada gangguanlah. Kalau gosok waktu anak-anak dan suami tengah 'hyperactive' letihlah! Kejap-kejap kena berhenti. Kak Ton is tak suka gaya gitu. Nak gosok pakaian kena concentrate sampai licin bakul pakaian tu takda seurat benang pun ^_^

    Mak, patut ke Kak Ton buka perniaggan lipat pakaian dan kedai dobi? Macam sesuai pulak bisnes ni dengan diri Kak Ton ~_^

    ReplyDelete
  10. haha.. iron kita sama penyakit kak..uzur bnor dah iron sy tu..:)

    ReplyDelete
  11. Nak cerita baru beli iron lah ni ya...hmmm...akak tak tau nak komen lah sebab tugas iron2 ni akak kurang amik kisah dah .Tak lah seperti masa anak2 semua sekolah rendah dulu ,memang menangis dibuatnya dengan baju yg bertimbun.

    ReplyDelete
  12. iron kat rumah ni bertukar tiap kali dapat cabutan bertuah.. asal cabutan kalau tak iron mesti kipas...huhu

    ReplyDelete
  13. Best kan nom..
    Guna iron berat ni..
    Sekali gosok dah licin hahahha..
    Tak lah sado lengan tu sangat..

    ReplyDelete
  14. Seronok dia dapat iron baru.. yang lama tu simpan buat koleksi. Cukup hari boleh hantar gi muzium

    ReplyDelete
  15. Bagus jugak guna iron berat nie.. kain licin jerk.. tapi tu laa kan penat sebab berat..heheh

    ReplyDelete
  16. Senang guna yang macam ni. Cepat lentik kain yang di gosok. Iron ni berat.

    ReplyDelete
  17. Kat rumah kampung saya ada iron ni. Sedap guna cepat cantik baju yang digosok.

    ReplyDelete
  18. Saya membesar dengan seterika jenis ni la, seronok iron baju sekolah uniform asrama bagai senang lendit kata orang utara.. dah berduit sendiri baru mencuba jenis2 ringan berwap bagai sampai berlubang kebarung kesayangan.. hihi.. memori seterika la pulakk

    ReplyDelete
  19. Seterika dengan orang perempuan memang sinonem.
    Bagai petani dengan cangkulnya.

    ReplyDelete
  20. Tak kisahla murah, asal berkualiti dan licin bila menggosok. Anak aku ada beli iron kat go shop yg kononnya senang sgt nk guna tu, rege dua ratus boleh tahan, tapi yg peliknya, tak plak licin mcm yg dia tunjuk dlm tv tu. Geram jugaklah rasanya.

    ReplyDelete
  21. Gosok mlm hr mmg byk godaan...Nur suka gosok siang hr
    Bagus iron ni..senang nk gosok
    Bertahun dok gosok mana tak sado

    ReplyDelete
  22. Mak Jilap...ada ole-ole nak bagi. nanti email alamat kat salbiahm@mediaprima.com.my ye

    ReplyDelete
  23. suka sidai baju dan lipat baju je.. hehehe

    iron skrg setiap 6 bulan guna ok lps tu dh xnk panas. xsilap dulu ada guna iron jenis mcm ni bila operate jmpa batu. patut berat semacam

    ReplyDelete