Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 23 November 2016

Akibat rajinlah sangat masak...

Salam Rabu.....

Kering idea mak hari ni tau...... Nak mengumpat Jiran Sebelah, pagar dah naik tinggi pulak. Tak bagi chance langsung jiran nak skodeng. Frust menonggeng le tu sebab tak menang GA Anniversary .....

Nasib baiklah dapat idea lepas baca blog Phong Hong yang super duper rajin masak tu. Walaupun berbangsa Cina tapi semua pun dia bedal haha.... Hantu tempeh pulak tu! Yang paling mak terkejut dia bukan setakat makan, tapi sanggup buat sendiri sambal tempoyak hokey!!! Rare ke tidak tu?

Macam Phong Hong jugak, lepas mak baca blog Kak Noor pasal kacang pool ni ( rasanya mungkin tahun lepas kot! haha....) mak terus beli benda ni. Hajat di hati memang teringin nak cuba resepi Kak Noor. Tapi apakan daya, tangan tak sampai huhu......... 


Tulah..... semalam masa tengah masak, terpandang pulak tin kacang pool yang dah lama betapa dalam kabinet tu. Tengok date kat belakang tin tu dah hampir sebulan expired pulak weyh huhu..... 

Inilah akibat rajin sangat masak namanya...... yang ada, tak dimasak, yang tak ada dibeli huhu....

30 comments:

  1. kak kite pun byk mknan dlm tin yg xpired hahhaha
    buang senyap2 jgn bagi laki nampak ....

    ReplyDelete
  2. Bahan2 dlm tin, xder pula yg exp, yg exp biasanya bahan2 ntuk ber'baking", maklumlah angin rajin mari sekejap jer, pstu hilang ntah ke mana..

    ReplyDelete
  3. alamak dah expired. sayang la mak

    ReplyDelete
  4. sama la kita mak...
    Dalam kabinet saya, penuh lagi spaghetti tak dimasak..
    Hahaha, tapi expirednya tahun depan..
    Tu la, membeli spagheti tak ingat dunia...
    Mana tahu, tak sempat nak masak bila dah balik M'sia... huhuuh

    ReplyDelete
  5. oooo igtkan berjaya dmasak...xpe la...xde rezeki...

    ReplyDelete
  6. AMBOI RAJINNYA.. INGT NAK MASAK RUPANYA EXPIRED..HAHAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  7. heheheheh tulah org msk dia pun nk msk tp lps tu di simpan dlm kabinet je

    ReplyDelete
  8. haha.. e'in pun kekadang mcm nie jugak kak..

    ReplyDelete
  9. hehehe... nsib xjd mak2 lg. semua habis dimasak

    ReplyDelete
  10. Eleh, biasalah tu! Kalau tak expired, rentung dikerjanyakan. Tak payahlah susah-susah nak jadi macam PH, rasa nak, semua buat. Tak payahlah nak jadi macam KakNoor. Depa semua tu chef di dapur, Mak. Kita ni, alahai... lebih baik Mak drive pi WB aje!

    Mak, setakat tin macam ni selalunya habis kat rumah kita akibat keterlaluan rajinnya kita memasak segera ^_^ Jaranglah tamat tempoh. Kita memang pun selalu beli cukup untuk bekalan sebulan. Kalau rasa malas melanda, adalah juga cara nak meneruskan hidup gitu ^_^

    Mak, pergilah beli lagi kacang pool ni yerk. Nanti akhir tahun depan, Mak beleklah kabinet kalau rasa teruja nak buat resepi ikut kawan-kawan chef yang lain.

    Mak nak buat sambal tempoyak juga ke?

    Seram pulak kita. Entah bilalah kejadian tempoyak tu agaknya!

    ReplyDelete
  11. Kesian kat Mak giteww dah expired...itu la sometimes kena buat stock checking ala2 kat supermarket kat dalam dapur .. kena check mana nak expired or dah ter expired tanpa sengaja giteew

    Iolllss pun busy mak sampai dapur kat rumah clear terus.. tak sempat pergi shopping barang dapur katanya

    ReplyDelete
  12. LOL! Sampai berkarat tin tu. Biasa lah Hainom. PH pun gitu gak. Intai intai dapur orang lain, mula lah beli ini beli itu. Last last tak buat. Membazir tau. Tapi kan, some of these things walaupun lepas tarikh expired, masih boleh makan. Kalau tak lebih 6 months from expiry still OK. Cuba buka tin tu dan tengok kandungan dia. Kalau masih elok boleh guna lagi. Kalau berani lah.

    ReplyDelete
  13. Ada yang bagi makanan dlam tin boleh guna lagi dalam jangka 3 bulan selepas tarikh expired tu.

    ReplyDelete
  14. Alahaiii sayang nya Anom
    Awatlah jdi tk rajin pulak ni
    Kacang kat kacang poul tu kan
    Tpi betul kah kta PH tu buka dulu klau masih ok boleh dimkn, kaknoor pernah jugak buat mcm tu still alive lagi ni haha

    ReplyDelete
  15. Yang expired tu tin dia Nom.
    Isi dalam kan masih terpelihara.

    ReplyDelete
  16. sampai expired dibuatnya.. haha.. klu sy kak, memanjang ada ja yg expired kat rumah tu..nmpk sangat tak rajin masak.. haha.. tapi kacang pool ni tgk kt blog PH memang sedap lah...hihik..teringin gak nak cuba..

    ReplyDelete
  17. Ha, ha tak tayuk, kena hisab sebab membazir, ayok..
    Den tkdo membeli makanan dlm tin ni, suka mkn yg fresh2 je, lagi satu kalo tingin nk mkn baru beli.

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah sempat tengok tarikh. Lain kali kena masak cepat-cepat.

    ReplyDelete
  19. Nampak gaya lepas ni kena rajin-rajin memasak akak.

    ReplyDelete
  20. hahaahahah kebetulan kak!! semlm lieya jumpe sos thai sebotol, dah expired dlm lemari barang2 dapur....slow2 buang ...kalo laki tau membebel die...beli tak hagak2 sampai due botol...pastu terbuang gitu je hahaahahahaha..ops akak diam2 jugak tau...jgn pecah rahsia....

    ReplyDelete
  21. Hahahaa biasalah kak.. Orang perempuan.. Memang gitu. Yang ada tak nak di guna.. Yang tak ada yang nak di beli dan guna. :D

    ReplyDelete
  22. Patutlah dah expired hainom oiiii..
    Tin pun dah berkarat tu hahhahah..
    Yang rajin membeli tu nom..
    Masak pulak yang tak rajin hihihi..

    ReplyDelete
  23. heheh..samalah mcm lya..
    cuma cam lya jns suka bli byk2 buat stok..
    bila nk guna tgk..ehh..dh expired..adoiii

    ReplyDelete
  24. sama juga kita kadang tak perasan pun benda tu dah tamat tempoh, laju2 buang dalam bakul sampah takut en.suami nampak kikiki

    ReplyDelete
  25. Eh!! Ada jual eh Mak.. nape kita tak jumpa ye.. kita pun lama da mengidam nak cuba masak tapi tu la.. angan je lah.. hehehe

    ReplyDelete
  26. hahahahaha sama la kita kak. kadang dah expired benda tu tapi cepat cepat hapuskan takut tok laki nampak nanti dia bising hihihi

    ReplyDelete
  27. ha ha ha :)
    aida byk gini Nom.
    beriya membeli. tapi nan hado masak nyer :)

    ReplyDelete