Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 28 December 2016

Syurga itu bukan murah

Salam Rabu.....

Tak beberapa hari lagi kita dah nak menginjak ke tahun 2017. Dah standby ke nak berazam apa tahun ni? Mak? Tak payah tanya! Tak pernahmya tercapai hihi..... 

Betapa pantasnya masa berlalu. Pejam celik, pejam celik, tahun berganti, umur pun dah nak masuk Isyak! Tak kisahlah kan, masuk Maghrib ke, masuk Isyak ke, redah ajelah. Nikmati ajelah kehidupan seadanya. Yang penting jangan dilupakan persediaan bekalan menuju kehidupan yang kekal abadi di sinun nanti....

Ni ha.....mak nak tanya, cuba angkat tangan sikit, sapa yang mengumpat cakap mak tak sudah lagi menari keliling tali cable car Genting tu??? Mak sumpah jadi cable car kang baru tahu! Eleh...... rindu dengan mak lew tu..... baru tak update entri beberapa hari dah rindu.... Cakap ajelah....

Mak balik kampunglah  weyh.....

Kebetulan  mak balik terkena dengan tarikh check up bulanan bonda. Dapatlah temankan kakak yang selalu hantar bonda ke klinik. Realiti kehidupan....... macamana ramai anak sekali pun, belum tentu ada anak yang sudi volenteer bergilir gilir nak menghantar bonda yang sorang check up ke klinik melainkan terpaksa. 

Wajah tua yang menyayangi diri ini seikhlas hatinya..... 
Menjaga orang tua bukan mudah macam jaga bayi. Banyak kerenah dan cabarannya yang perlu anak anak layan.  Sebab itulah ganjarannya Syurga, sebab Syurga itu bukan murah.....


Siap check up, marilah kita pekena soto Bakri tepi kubur dulu! Order....order......apa mau! Tuan Ikhsan belanja hari ni!!! Terima kasih sayang.....ya a aw!

Bonda mak macam biasalah, dari dulu dan selama lamanya, tak pernah nak makan kat kedai, sanggup duduk dalam kereta. Tak mau turun. Tua mak esok mesti berbeza agaknya. Pantang nampak kedai makan. Laju jer mak turun walaupun berwheel chair adoiyaiiii....... 

Itulah agaknya beza orang tua zaman dulu dengan orang tua zamat akan datang ek haha....




27 comments:

  1. Sapa yg mengata mak tu..
    Amboiiiii diaaaa hahahha..
    Ingatkan tak habis tarian tali cable car tu..

    Aduh ..
    Teringat pulak arwah mak CH ..
    Ye la nom..
    Anak ramai belum tentu dapat menjaga ibu yg sorang kan..
    Elok bergilir hantar mak chek up ni..
    Jadi ibu terasa dihargai oleh anak2 lain..
    Walaupun dalam keadaan terpaksa..

    Berlainan pula arwah mak CH tu nom..
    Suka makan luar..
    Kalau balik check up ke berjalan ke..
    Memang kita org singgah makan..

    Bagus mak hang nom jaga kesihatan sungguh..
    Semoga terus diberikan kesihatan yang baik jua hendaknya..

    ReplyDelete
  2. Beruntung kakak yg dpt jaga bonda selalu. Menjaga org tua dan org sakit sebenarnya bukan yg tua dan yg sakit aje diuji tapi kita ni yg sihat sebenarnya diuji sama. Mampu ke tak? Betul syurgalah kepada yg sejujur/ikhlas hati..

    ReplyDelete
  3. Saya pula...balik Kedah ingat boleh lah bawa mak ke hospital kerap...rupanya husband pula yang banyak tolong...

    ReplyDelete
  4. bgsnya kakak kak nom tuh, moga di permudahkan segalanya...

    ingat naper lah kak nom lama senyap, kot2 ingat dh lupe nk bukak blog kan... kot lupe password

    ReplyDelete
  5. dalam terharu becamopur sebak baca entry ni ari ni teselit jugak kelakarnya..xsedo tergelak sekejap part lari dengan wheelchair tu...tak pasal2 otak ni duk tebayang mak duk lari2 dengan wheelchair..haha ampun mak..

    kiss hug bonda mak..

    ReplyDelete
  6. Tu yg pelik, ingat tak turun2 dari cable car tu, rupo eh balik kg berbakti kod bonda, bagus ko mak, tangkap sendu aku pagi ni sbb teringat juga kt mak aku.
    Mak aku dulu sesekali bwk mkn jt luar dia ikut je, sbb aku jarang2 dpt balik, jauh kan nk blk selalu.
    Ni ko dah blk umh ke blm?

    ReplyDelete
  7. Tu yg pelik, ingat tak turun2 dari cable car tu, rupo eh balik kg berbakti kod bonda, bagus ko mak, tangkap sendu aku pagi ni sbb teringat juga kt mak aku.
    Mak aku dulu sesekali bwk mkn jt luar dia ikut je, sbb aku jarang2 dpt balik, jauh kan nk blk selalu.
    Ni ko dah blk umh ke blm?

    ReplyDelete
  8. Bagus lah nom ambil peluang bawa mak buat checkup..bila lagi nak berbakti kan....mak mertua akak dulu takde istilah gilir2 ,itulah suami akak yang kena buat sendiri hingga akhir hayatnya.
    Hainom ni kelakar tau...pakai wheel chair pun masih sawan kedai ye...hahaa

    ReplyDelete
  9. semoga diberikan kesihatan yang
    lebih baik selalu
    amin

    ReplyDelete
  10. hahahahaha!!! PH sikit tak ngumpat Hainom tau... This year, no azam baru because tiap2 tahun azam baru sama aje - nak kurus. Tapi tak kurus2 pun... So tak yah lah berazam, buat biasa aje. Jaga orang tua perlu banyak bersabar, kan? Kena selalu ingatkan diri, itu mak aku. Oh, bonda tak suka makan kat kedai ya? My mother lain pulak, kedai anytime hah..hah.. PH pun sama gak.

    ReplyDelete
  11. ingatkan Anom pergi bercuti lagi hehee
    takde umpat apa2 pun cuma ingat je kat adik cute sorang ni kan
    alhamdulillah dapat berbakti pada bonda sementara ada
    itulah yg terbaik Anom

    ReplyDelete
  12. mak mesti lain. dah lah awet muda,
    x tahan nya, duk atas wheelchair pun leh lari lagi

    btwn, mak kita pun sama.. susah jgk nak makan

    ReplyDelete
  13. Semoga bonda Hainom diberikan kesihatan yang baik.

    WP pun tinggal bersama dua orang ibu.
    Mak kandung yang berusia 80an
    dan mak mertua yang berusia akhir 70an.
    Alhamdulillah kedua2nya masih sihat.

    ReplyDelete
  14. Reen setuju.. Anak sekarang ni bukan senang nak bawa mak bila ada kesempatan.. Harap kita dijauhkan dari sikap melepaskan tanggungjawab pada ibubapa..

    Agar kita dapat berbakti pada ibubapa.. Amiin.

    ReplyDelete
  15. Insyallah dapat banyak ganjaran bila jaga ibu bapa kita.
    Orang yang jaga kesihatan tak berapa suka makan kat kedai.
    Nak makanan masakan sendiri.

    ReplyDelete
  16. Seronok pekena masakan kat kampung sekali sekala.
    Semoga Mak akak cepat sembuh.

    ReplyDelete
  17. sygi dan jg lah ibu kak ... nanti dah tak ibu mcm sy nanti ...tumpang kasih ibu mentua je la .....

    ReplyDelete
  18. besar ganjarannya bila jaga mak ayah ni...mmg bukan senang...
    hihihihi...kelakar plak bab wheel chair tu...laju juga nak keluor yer...

    ReplyDelete
  19. beruntung dapat jaga mak. besar ganjarannya kan Insyaa Allah

    ReplyDelete
  20. irda senyum.baca entry ni...sayu pun ye jugak..teringat mak..hope.irda masih sesabar akak.meniti usia mak ..mak.irda irda syg..tp kami selalu xsama pendapat

    ReplyDelete
  21. selagi berpeluang utk panggil, usap Mak... hargainya lah dia..
    kna byk bsabar, sbgaimana mrk sanggup bersabar dgn kt dlu.. dr kecik smpai dewasa..

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah, bonda okje nampak kuat lagi... sayu pula tengok wajah Bonda okje... teringat dekat arwah mak saya... menjaga orang tua ni memang kena banyak sabar... tabah juga kakak okje...

    ReplyDelete
  23. huuuu kira pun takut sgt andai sampai masa nanti tak boleh berbakti dengan ikhlas jaga mama masa dia memerlukan nanti huuuu

    ReplyDelete
  24. aida lom baca lg entry pasal cable car.
    so x dpt nak komen hi hi hi...
    yg pasti, mak = syurga.
    i love mak...

    ReplyDelete
  25. Eh, Mak ada ke menari keliling tali cable car kat Genting? Hebatnya...

    Macamana ek Mak boleh berpaut sambil menari kat tali cable tu? Mesti terpesona sesiapa yang mampu menyaksikannya. Bukan senang Mak nak buat lagak lawak eh lagak ngeri macam tu ^_^

    Yalah, Mak. Jaga orang tua sama aje macam jaga budak-budak yang banyak kerenah. Memang perlukan kesabaran. Maklumlah bila usia makin meningkat usia, perangai pun kembali macam budak kecil. Kalau tak tahan sabar, mana nak cekup pahalanya? Ingat senang ke nak dapat pahala?

    Mak nanti kalau dah tua gayut, Kak Ton rasa anak tak ajak keluar pun Mak sibuk capai tudung saji nak ikut keluar sama tau!

    ReplyDelete
  26. Betul tu kak.. mak yang seorang boleh je jaga berorang-orang anak.. anak yang berorang-orang tu belum tentu mampu menjaga mak yang seorang... Sementara ada nie memang kena hargai.. esok2 dah tak dengar macam Sha nie memang merindu jelah kak oi..

    ReplyDelete