Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 24 February 2017

From Suzhou with love

Salam Jumaat penuh barokah....

Hari ni Pak Jilap balik. Yahooooo....... 
Kisahnya laki mak ke Suzhou China hari Selasa baru ni. Atas urusan kerjalah. Kalau atas urusan jalan jalan dah lama mak ikut, tapi duduk kat kargolah, murah sikit kot tiket haha..... Kad Merah mak kan belum rasmi lagi.

Lepas visit supplier, barulah boleh menikmati bandar Suzhou di waktu malam. Melalui pembacaan mak yang sekerat jalan dalam Wikipedia ni, Suzhou ni rupanya bandar kedua terbesar di Wilayah Jiangsu selepas Nanjing. Boleh dikatakan Suzhou ni pusat ekonomi terbesar jugaklah. Aduh sesak nafas mak bila baca geografi ni hihi....

Entah laki sapalah yang banyak uban ni hihi.....

Pak Jilap and best friend forever.  Berdua je perginya...... Sejuk kat sana, ada masa cecah 6 degree jugaklah. 

Kena telan seafood hari hari, darurat..... Bismillah..... 
Tak tau betul ke tidak, kata Pak Jilap, tradisi orang China, bila menjamu tetamu, tetamu makan tak boleh sampai habis, kalau makanan tu habis, maksudnya tuan rumah tak layan tetamu dengan baik dan petunjuk yang makanan tak cukup. Betul ke Phong Hong?  Budaya kita pulak kalau boleh makan bagi licin haha.....Membazir tukan amalan syaitoooon....

Kalau dah hari hari pekena breakfast roti dengan telur rebus, dah tak lalu katanya.

Makan di Restoren Muslim berdekatan dengan hotel. Nak order mee ni, tak taulah tunjuk apa agaknya sebagai contoh haha.... 

From Suzhou with love katanya..... padlock lagi you,  awwww

27 comments:

  1. Lain tempat lain cara kan..sedangkan kita dah didik makan sampai abis..tak abis kang lapar..kekeke..

    ReplyDelete
  2. gitu... ikutler okjer baruler meriah... suzhou macam tak biasa dengar yer... tapi kedua besar...ehmmmm kena baca geografi jugalah...

    ReplyDelete
  3. Masa kakcik pergi Beijing dulu, kami (kakcik dan kawan2), belasah je makan sampai habis...dah le sejuk, lapo le jadinya... :)

    ReplyDelete
  4. Alah, rasa tak sempurna pulak kalau makan tak habis ni kan Mak. Tambah kalau mknan tu sedap mesti terkulat2 ajer tgk

    Best pakjilap dapat ke sana, kalau dapat bawak Mak sekali bertambah ler syoknye ye

    ReplyDelete
  5. Lawak beno lah hainom ni... Ada ke nk duduk kat kargoπŸ˜ƒ...
    Dah pak jilap balik tu masakkan lah bagai2 nom ... Yalah dah katanya dah tak lalu makan telor rebus dengan roti tu

    ReplyDelete
  6. Salam jumaat Okje...suka sangat ler mak jilap...pak jilap dah nak balik yer...amboi...gambo last tu...

    ReplyDelete
  7. Seronok ye nom..
    Yem rambo balik hari ini..
    tambah pelincir nom :P hahhahahaha..

    Pelik pulak ye..
    Makan habis sebab makanan tu tak sedap kata tuan rumah...
    Kalau kita licin tu mmg sedap lah tu hihihi..

    Kad merah tu rasmi bila nom..
    dah booking tikit obersi ke..

    ReplyDelete
  8. Owh... gittew tradisi kat sana yerp. Tak boleh makan sampai habis. Tak sabar tunggu pak jilap balik yerp mak.

    ReplyDelete
  9. rambut putih tu,
    sebab byk fikir kot
    hihi

    ReplyDelete
  10. Padan la rindu2an... abang jauh di rantau..
    Kalau ikut mesti best.. kargo pun kargo la..janji sampai...
    Janggal tengok pakjilap gambar sorang2... selalu gambar berdua..

    Orang arab pun ceritanya kalau jamu makan akan ditambah makanan kalau kita habiskan sampai tak terhabis baru depa suka...

    ReplyDelete
  11. Tak tau pulak pasal tradisi tu, Hainom. PH tak pernah dengar sebenornya heh..heh... Tapi kan, dulu my grandma selalu pesan - kalau kita jemput tetamu makan, kita kena pastikan makanan tu lebih dari cukup sebab khuatir dorang tak cukup makan, gitu...

    Oh...Pak Jilap ke Suzhou rupa-rupanya..patutlah Hainom rindu. One day, PH nak ke negara China tengok2 tempat asal usul nenek moyang :)

    ReplyDelete
  12. Apsal Gojes tak sembunyi2 masuk dlm beg?? hahahahha
    kalo tidok boleh merasa pergi honeymoon free.
    ade ole2 dari sana x untuk isteri terchenta dia?

    ReplyDelete
  13. aucccch lomantiknya....
    msti org tu tak sabo nk tunggu pak jilap balik kan

    ReplyDelete
  14. Okje cerita macam okje ada kat sana jugak.. hehehehe rupanya google je.. hahahah bestnya pak jilap dapat tengok negara orang... kesian mak jilap tak ikut.. dah la sojukkkk kek sano... 😜

    ReplyDelete
  15. ohhh, tapi kalau sy kena fikir dua kali sebab syg kalau tak habiskan. kalau habiskan, lain plak dlm fikiran dorg. dah jd serba slh kan. maybe baki tu dorg sdkh kat kucing kot

    ReplyDelete
  16. lain negara lain budayanya. masuk kandang kambing kita mengembek. masuk kandang ape lagi ntah, dah lupe plak. hihi 😁

    ReplyDelete
  17. haaa...best juga dapat merasa ke negeri orang ya

    ReplyDelete
  18. wah kak hainom siap padlock lagi ya...hehe

    ReplyDelete
  19. akak..bila nak blanje sy g oversea..hihi

    ReplyDelete
  20. Seronok cik abg ke china. Nanti akak kena pergi juga.

    ReplyDelete
  21. laki kita sama.
    da beruban.
    lelaki beruban = hensem teramat ! ha ha ha :)

    ReplyDelete
  22. oh berjauhan dengan pak jilap lah ye minggu lepas kenapa mak tak ikut, duduk karga pun kargolah..hehehe best tu mak sojuk2 kat sana boleh honeymoon

    ReplyDelete
  23. bestnya pak jilap jalan-jalan.xpelah, mana tau pas ni mak jilap ikut sekali

    ReplyDelete
  24. Hehe.. Klo blh tmpang ikut tu y besttt

    ReplyDelete
  25. Kenapalah tak ikut.
    Pak jilap keje, mak jilap boleh jalan2.

    ReplyDelete
  26. Wah.. Bestnya berkerja sambil jalan di negara orang..
    Kena rasmikan kad merah akak nie..
    hehehe.. Kalau jalan berdua mesti lagi best kan kak..

    ReplyDelete