Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 9 February 2017

Gua Kelam, Perlis

Salam Khamis .....

Aduhhhh...... kalaulah tak kerana makcik tudung pink ni, mak malas nak mengarang entri di hari cuti cuti begini tau! Ingat senang ke Wa ilham nak datang kalau ye tak ye??? Ko sekarang jugak komen Wawa!


Sebenarnya ini akitiviti pagi esoknya. Aktiviti malam tu mak KIV dululah ek. Makan Kerabu Belangkas weyh

Mana lagi tempat nak melawat kat Padang Besar ni selain Arked tu? Tuan homestay suruh kami ke sini, Gua Kelam..... walaupun cuma gua, tapi dah kata alang alang sampai Perlis kan. haruslah menjelajah tempat tempat yang dirasakan menarik untuk wefie hihi ....


Nak masuk gua kenalah tahu sejarah fosil. Silalah baca sendiri. Mak kurang minat Geologi hoi hihi.... Mereka yang sukakan kehijauan alam semula dan kesejukan sungai mungkin sukalah tempat ni. 


Pintu masuk gua. Perjalanan masuk gua tak sampai 15 minit pun. Dekat aje. Jangan takut haih.... tak sempat nak lenguh kaki dah patah balik. Mak terjumpa sisik hular hokey dalam gua tu. Ngeri! 


Tak habis habis selfie lagi ke beb hihi.....Nak hantar gambar kat laki lew tu kan....


Dalam gua, wefie lagi.... Bukti dah sampai Gua Kelam katanya. 


Keluar gua korang akan jumpa Secret Garden ni. Wefie lagi. Memang sawan wefie ajelah weyh makcik makcik ni! Dah jemu wefie ramai ramai, kita berposing ikut kelas pulak ek macam kat sekolah dulu

Kami makcik Awam hoho....


Makcik Ukur


Minoriti... Makcik Mekanikal ( Mecky )


Keluar gua , depan Secret Garden ni korang akan jumpa sungai. Lebih kurang Templer Parklah kot. Mak pun tak pernah sampai Templer Park tu. Kami tak mandi pun.... Makcik makcik mana tahan sejuk haha.... Lagi pun mak kurang suka mandi sungai. Takut pacah weyh!

31 comments:

  1. Eh, gmbr no 5 tu tmpt aku penah amik gmbr juga, masih samalah. Penat kan jelajah gua tu, panjang. Rasanyalah je sbb masa tu aku dokong ank kecik tak taulh, tk bwk stroller, abah eh lenggang lenggok je, aku yg penat.

    ReplyDelete
  2. Pergi tempat macam ini kalau dah jadi mak-mak rasa kanda memang tak kemana dinda. Nak mandi tak adalah... yg dapat penat lebih. Cuba masuk tempat shopping. Mak-mak memang sukalah penat pun mulut kata berbaloi:)

    ReplyDelete
  3. wahh bestt makk ... comel2 semua.. x penah masuk gua lagi..

    ReplyDelete
  4. Sejujurnya kan.. Reen tgk kak hainom ni nampak mudo dari umur sbnr. Cer akak kongsi petua akak awek muda.. :p

    Ada sisik ular.. Ada ular baru bersalin kulit agaknya..

    ReplyDelete
  5. Beztnye.. Ade laluan.. Agk2 klu ldy ke perlis boleh x ldy berkerusi roda ke sini?

    ReplyDelete
  6. Anom ku sayang.. terimakasih la buat entri dgn muka ku mula2 keluar... terkezut I tau.. heheh..

    Mmg seronok jejalan ngan kawan2 terutama sekali waktu sembang2 mlm. dapat sama2 try makanan eksotik "mieng Kham", celagi, kerabu telur belangkas, pekna, pulut ayam.. yum yum

    ReplyDelete
  7. huhu..steady betul akak n the geng pose tu..

    ReplyDelete
  8. alang alang dah smpai kan....harus la melawat.....

    ReplyDelete
  9. Seronok jalan-jalan masuk gua.
    Bukan dapat pergi selalu kan akak.

    ReplyDelete
  10. Tak pernah sampai lagi sini.
    Macam menarik juga tempatnya.

    ReplyDelete
  11. Gua Kelam ni nama je kelam, tapi lampu berwarna-warni..hehe

    ReplyDelete
  12. Dah sampai perlis tapi tak gi pun sini.. huhuhu

    ReplyDelete
  13. syoknya masuk gua makk, saya suka juga ke tempat2 macam ni

    ReplyDelete
  14. Ada sisik ular? Aiyo, kalau PH, mati tak mau masuk gua tu. Biar tunggu kat luar jer. Hainom jangan tak tahu, PH ni penakut...

    ReplyDelete
  15. pacat tak ada dalam sungai....yang ada lintah...

    ReplyDelete
  16. pacat biasa ada kat atas tanah daun yang basah hehehe

    ReplyDelete
  17. lama sungguh tak ke gua kelam ni....bila last dah tak ingat

    ReplyDelete
  18. Reunion ke apa ni mak jilap..geng2 makcik masuk gua kelam amg takde yg menarik la..lai lah padang besar.byklah yg diborongnya kan.hihi

    ReplyDelete
  19. Salam perkenalan..blogwalking dan done follow blog ini. Penulisan blog kak Hanim Ok Je kelakar la. seronok dibaca. hihi. bestnya dapat jalan2x ke perlis. alang2x sy klik sekali iklan di sini. :)

    ReplyDelete
  20. Singgah aje.
    Xtau nak komen apa.
    Ok ajelah.

    ReplyDelete
  21. alahai okje. awet muda sungguh lah kanda nih.

    lamanya tak pergi gua kelam.last pergi lepas stpm dulu.

    ReplyDelete
  22. saya mmg x suka masuk gua ssb x de apa nak tgk kot ... heh heh heh

    ReplyDelete
  23. berwelfie sakan...kalau tak welfie rugi ooo...nanti x ada apa nak tengok...

    ReplyDelete
  24. Gua kelam ni CH pergi tahun 1997 tu nom..
    Dah 20 tahun..
    Gambar yg no 5 tu pun CH pernah bergambar disitu..
    Balik dari PErlis terus demam..
    Arwah abah kata.. ada ko masuk tompek yg seram sikit..
    Ado bah.. gua kelam.. udah demam den ni..
    Ko tu lomah pusat jgn poie tompek macam tu.. khabar abah den nom hihihi..
    tu yg tak pernah nak pergi lagi tempat2 macam tu.. walaupun den suko nom :D

    ReplyDelete
  25. Gua kelam nooo, cheq pun xpnah msuk lg.. lalu depan berkali-kali dh, dengar ada kulit ular la apa lagi lambat lg nk smpai nmpk nya :D

    ReplyDelete
  26. tak pernah sampai wlupun ai org utara hahahaha

    ReplyDelete
  27. gua kelam.
    salah satu tempat nak ajak mr.asben gi kalau2 la sampai ke perlis tu.
    x minat geologi biologi astrologi dsbg nyer jugak Nom.
    just nak bwk anak2 tu experience masuk gua.
    kat melaka mana ada gua Nom.

    ReplyDelete
  28. Macam best je masuk Gua Kelam tu. Tapi tang nampak sisik ular tu gerun lak...

    ReplyDelete