Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 8 February 2017

Shopping time di Arked Padang Besar

Salam Rabu....

Bertabahlah korang ye..... Selagi tak habis kisah Padang Besar ni nampaknya korang kena hadam ajelah dengan sawan merapu mak ni.....

Mak sampai di Padang Besar dalam pukul 3 lebih gitu. Kiranya mak mak ni mereput dalam train dalam 5 jam jugaklah. Tapi serious weyh.... sikit pun tak terasa lama. Tau ajelah macamana kalau mak mak yang sembang. Kecoh satu koch! Kerjanya asyik makan borak, makan borak. Tak sedar bekalan kuih Naza ni dah tinggal separuh.


Tapi tak apa, tak cukup sembang dalam train kami masih boleh sambung sembang dekat homestay. Malam ni kan malam mak mak yang punya!Haha.... Terlupalah sekejap dekat Bang Jilap ai yang jauh nun di KL tu, tidoq sesorang huhu.....  

Nama pun mak mak kan. Posing pun berkumpul, dah macam semut kerumun gula, tak style langsung lah korang ni huh! 

Sampai aje Padang Besar dah ada van dan kereta yang menunggu. Aktiviti pertama tentulah isi perut bagi ada tenaga. Hajat nak memburu Somtam, meehoon goreng tomyamlah pulak yang mak makan. Salah buruan sudah!      

Cenggini rupanya Arked Padang Besar. Baru ku tahu. Macam macam ada weyh. Beg, jersey, baju, pulut, kerepek labu, kerepek keladi, kerepek pisang, pendik kata pelbagai makananlah, dodol faveret Pak Mertua ai pun ada hokey, periuk, cerek termos...... Aduh!!! rambang mata mak.

Tak mahu shopping dalam arked, kat luar arked pun banyak juga deretan gerai gerai yang menjual benda yang sama. 

Pukul 6.30 petang kita berkumpul balik kat sini. Siapa yang dah siap shopping mohonlah tunggu dulu noh. Mak masih memburu lagi dalam arked, bingung weyh nak beli apa! Tambah gabrah lagi bila tengok kengkawan dah mula membimbit plastik beg, mak pulak satu hape pun tak beli lagi. Ha sudah!

Yang pakai tudung biru ni bukan mak mak ye. Itu anak kepada kawan mak, Kak Tek ( tudung hitam) . Kak Tek ni pemilik blog Bukan Penjual Kain Batik.  Masa dia duduk US dulu memang aktiflah dia berblog tapi la ni dah sendu nampaknya. Entri terakhir pun tahun 2013. Memang dalam proses mereputlah nampaknya blog ko Tek hihi....


Udah, mak nak masak, esok ajelah kita sambung lagi Part 3, Part 4 yek....... 
* Wawa, ko silalah bersabar ye hihi....

36 comments:

  1. kalau 5 jam ok sangat tu... naik kereta pun dah 7-8 jam...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Yelah tu....tengok gambo je kan mu Cik Nor hihi...

      Delete
  3. mak...bli x beg burung hantu tu utk kita...xkan tayang gambo je mak...hehehe....

    ReplyDelete
  4. Rambang mata lah tu kan nom bila dah banyak tentunya dah tak tau mana nak dibeli....jadi nya beli apa lah tu?...
    Tau dah kalau mak2 berkumpul mesti kecoh punya apatah lagi dah lama tak jumpa .

    ReplyDelete
  5. Hahaha..biasalah bila dah sekepala ni.. Seronoklah bercerita..bkn slalu kan blh kumpul camni..sama lah dgn lya, bila start bkmpung dgn gengg..riuh hbs.. Sedar2 dh berejam kt org sembang...

    Syokknyerrrrrrrr..mau sawan tgk byk nawwwwwww.. Byk ehh shopim kak?

    ReplyDelete
  6. wah, best best..
    Dapat la catch up story dgn kwn2 tanpa gangguan...

    Hah, kan dah cakap.. sampai sana terus lupa Pak Jilap...
    kikiki..

    Tapi macam pelik jer bila mak tak kena sawan shopping.. hurm..

    ReplyDelete
  7. Kalau PH ke sana, sure rambang mata. Tak tahu mana nak pilih, konpius habis hah..hah... OK, PH tunggu Hainom sambung. Nak tahu apa yang Hainom beli hee..hee...

    ReplyDelete
  8. lah awatnya skit je gambo nya kak nom oi....
    nk tgk jgk hasil buruan dia tuh... comeinya beg2 tu kak nom

    ReplyDelete
  9. Kalau naik ETS, stesyennya betul2 depan arked ni ya Mak?
    Dah cantik arkednya. Zaman saya pergi dulu, kedainya alahai sendu tengok!
    Akhirnya, apa yang Mak borong kat sana?

    ReplyDelete
  10. Berjam2 sopink, satu barang pun tak dapat?
    Ni jenis rambang mata ni, sampai tak tau mana nak pilih.
    Part seterusnya tentu cerita malam tak tidur, sembang sampai ke pagi.

    ReplyDelete
  11. Menantu mithali ni...jalan-jalan ingat kesukaan Pak Mertua... :)

    ReplyDelete
  12. Tak pernah sampai lagi... jenuh nak berjalan setiap kedai tu nampaknya okje... macam-macam ada...

    ReplyDelete
  13. Aku dh pernah smp sana 7 tahun sudah, ha..punyalah lama punya cerita. Eh, jap akucnk layan drama jap

    ReplyDelete
  14. Pergi Padang Besar klau blh semua nak diangkut balik. Senang sikit klau naik kereta sendiri blh penuhkan booth.

    ReplyDelete
  15. Seronoknya padang besar. Waktu belajar dulu duduk dekat aje.
    Tapi tak pernah pergi sebab tak ada keperluan.
    Baca ni rasa nak pergi.

    ReplyDelete
  16. Ko tau mak aku beli apa pi sana mak? Aku beli bekas makanan tahan panas yg saiz kecik tu, konon nk bawak nasi panas bila gi berkelah. Tapi oklah murah, rasa rm10 hinggit lebih je masa tu. Pastu beli kain baju.
    Ko mesti byk soping kan mak.

    ReplyDelete
  17. kite tiap-tiap pi sini but still masih tak tau nak beli apa sebab banyak nau barang2 yang syiok2 sekali daripada makanan kan

    ReplyDelete
  18. Seronoknya jalan2 dengan geng mak2 :)

    ReplyDelete
  19. Mak naik tren yang laju tu ek? Nape tak bawak anak-anak? Boleh tolong bawakkan beg. Cepat sambung Mak, nak tengok shopping apa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Sal.... ETS. Cecah jugaklah sampai 170km/jam. Diaorang tak mau Sal. Lagi pun kang mak tak bebas pulak berborak dengan kengkawan mak hihi

      Delete
  20. Akan ku tunggu sambungan ke"merapu"an ko, Mak Nom 😍

    ReplyDelete
  21. Ada la orang tu konon tak nak beli pape di arked, tapi sebelum balik kl... tup2 gulin2 nk gi arked! Errrmmm... sebenornya ada gak yg nk gi lagi arked tp kontrol macho ler! 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...korang saja je kan guna nama aku......padahal korang pun soping tak habis lagi...

      Delete
  22. Apa pun sgt best jln dgn uolls! Sporting semua....

    ReplyDelete
  23. jie baru nak baca ni kak pergi padang besar..

    ReplyDelete
  24. Nom, masuk gambar beg masa nak balik, yg dah beranak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazi...episod akhir nanti akan ku masukkan hihi

      Delete
  25. Sakan smp ke Padang besar ye shopping bawak geng..kesian pak jilap keseorangan smp hati mak tinggalkan suami ye berjimba dengan geng.hahaga

    ReplyDelete
  26. ooo geng bas sklah kak nom ke padag besar ye.
    okje naik ets ke?
    cepat juge.naik keta jenuh..

    ReplyDelete
  27. klu saya yg pergi , kosong terus wallet tu hainom ... hahahaaa

    ReplyDelete
  28. 5 jam sekejap jer...mesti rasa cepat jer kan...yer la duk tak hingat menyembang...

    ReplyDelete
  29. Wah Nom dah besar arked ni nom dah naik taraf macam kompleks membeli belah nom..
    Dulu CH pergi kecik jer nom..
    Tapi banyak juga beranak beg CH hahahah..

    ReplyDelete
  30. jgn lupa citer tau.
    mahal ker.
    murah ker.
    berbaloi ker and sewaktu dgn nyer :)
    maklum ler Nom. beg burung antu tu mcm berkenan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Aida ....beg beg mcm tu...dlm Rm25 henggit kot kalau tak silap. Harga mcm lebih kurang KL jer...Tak delah murah mana pun

      Delete