Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 29 March 2017

Kota Kinabalu - Hotel dan Senja di Kundasang

Salam Rabu.....

Harap maaf ye korang, walaupun cuma ke Kundasang, tapi mak tetap nak buat entri berpart part, acah acah melancong ke Jepun je gayanya macam Salbiah M hihi.... Sebelum tu nak teka, M tu Muo ek Sal? Ooooo....

Untuk komen Mak G yang melahirkan rasa kesedihan dalam entri Perjalanan ke Kundasang, jangan risau, Adik Kawasan Kota Kinabalu dah memberi pencerahan. Harap ko lega ye mak....   

Jejak je tayar kereta kat Kundasang petang tu, mak terus check in kat Strawbery Garden Hotel. Hotel ni letaknya lebih kurang 20 minit perjalanan ke Desa Dairy Farm dan 5 minit ke Pekan Kundasang. Ada balkoni lagi weyh. Memang bestlah menikmati kesejukan dan kabus waktu malam. 


Bilik besar dan selesa, cerek ada, nescafe 3 in 1 pun disediakan. Tudung berkedut tak ada masalah, iron ada, boleh gosok. Nama pun Strawberry Garden Hotel kan, tepi tepi tu memang diaorang tanam pokok strawbery. Nak acah acah petik bolehlah kot. Tapi mak skodeng dari jauh jer......  


Mak rasa hotel ni masih dalam proses renovation lagi, tapi oklah...... Cuma yang kurang best, bab naik tangga! Nak masuk bilik kena mendaki tangga weyh, setengah pengsan jugaklah makcik nak menyampaikan bilik tu hihi.... 


Pak Jilap booking online dengan Agoda tak termasuk sarapan. Sampai sana diaorang kata harga bilik termasuk sekali sarapan.  So Pak Jilap siap siap order masa check in. 3 nasi goreng, 2 mee hoon goreng. 

Nak tanya orang Sabahlah, mee hoon goreng Sabah memang su'un ke? 

                 

Petang tu, lepas check in terus pergi ke Pekan Kundasang cari makan. Banyak je kedai makan kat sini. KFC pun ada. Ronda jugak pasar malam yang menghadap Gunung Kinabalu dan Banjaran Croker. Mana dapat kat KL? Subhanallah..... 

Mak mengidam Sayap Ayam tapi ramai pulak orang yang beratur, malas nak tunggu. Frust punya pasal, kan mak dah posing! Depan pasar malam pun jadik. Tulah...... ramai lagi!!.....


39 comments:

  1. cantiknye hotel tu....eeh ada strawberi....yum yum...hehehe....

    ReplyDelete
  2. tp strawberries kat sini hidup segan mati tak mau ... kami singgah ari tu tak dak pun .... nk petik strawberry kat CH pun boleh ... so sini kami singgah je tgk ada ape ....

    sejuk tak kak hainom?? memalam klu dok kat area pekan kundasang thn 2013 mmg sejuk gila ... mlm tak leh keluar ...sbbb kabus tebal tp thn lepas tak sejuk pun mcm ch je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kabus memang tebal Ma. Tapi tak delah sejuk mana. Nak nak hakak ni banyak lemak hihi....
      Ha a, setuju ngan ko Ma, rasanya kalau mengidam nak petik stroberi eloklah petik kat CH ek....

      Delete
  3. Seronok kan kalau jalan2 sekeluarga..

    Tambah tempat2 sejuk ni... memang selesa la nak jalan2....

    Tapi taun ni macam tak nampak peluang nak ke mana-mana lagi...
    Kenen2 pakchaq tiket murah matta fair pakchaq buat tak dengaq ja..

    Pi Cameron/frazer's hill ja la kot...

    ReplyDelete
  4. teringin sangat nak pegi sini...mesti best kann

    ReplyDelete
  5. cantiknya pemandangan dengan background gunung kinabalu tu...ntah bila le saya nak menyampai ke sana ...

    ReplyDelete
  6. Amboi mak, mengidam pulak ye :p

    Cuti sek ni asyik org update citer jalan2 kundasang je, I is jeles okeh!

    ReplyDelete
  7. Cantiknya view background gunung :)
    kene pegi lagi nampaknya tu kak..
    X dapat sayap ayam.. Haha..

    ReplyDelete
  8. Ee terselit juga cite tentang komen tu ye hehe.
    Strawberry garden ni selalu *limpas ja, x pernah stay sebab jauh sikit dr pekan kundasang tu kan ..
    Yg meehoon tu okje, mmg selalu guna bihun halus tu tapi jarang pula guna suun. Mungkin tu special utk okje agaknya.

    Okje dapat ke merasa sayap ayam tu?? Klu ke kundasang, tak sah kalau tak mkn sayap ayam madunya 😊

    ReplyDelete
  9. Merasa lah soohoon goreng ya nom?...oklah tu ada kelainan.
    Cantik sungguh gambar latarbelakang gunung2 dan dah tentu dengan modelnya sekali.

    ReplyDelete
  10. Makin bertambah2 jeles kita tau tengok Gunung Kinabalu di depan mata tu

    ReplyDelete
  11. Yelah mak, aku kan tak penah smp lagi kt Sabah, cuma aku ada baca ttg pendakwah2 kita selalu juga masuk ke pedalaman Sabah utk menyebarkan syiar islam.
    Bilalah ada rezeki boleh ke sana ek?

    ReplyDelete
  12. Mak!! Cantiknya view dan hotel tu!!! Kundasang cantik. One day insyallah nak ke sana. :)

    ReplyDelete
  13. wow...beberapa tahun lepsa saya pernah pergi ke Kundasang...

    rasa nak pergi lagi pun ada

    ReplyDelete
  14. oo bihun diorg guna suhun ek. baru tahu. alahai terliur la nak ke kundasang jugak

    ReplyDelete
  15. mana gambo pokok stoberi di tepi hotel tu kak nom?

    lahai mmg cnatik betul semua pemandangan kt situ...
    round psr mlm takkan takde beli apa, udah tak dpt kepak takkan takde yg lain

    ReplyDelete
  16. cantikkan kak.... dgn suasane sejuknye...buah2 sayur2 freshnye...lieya pergi bulan 5 kang...book AA tiket promo kakkaakakaak...berjanggut le tunggu nak pergi...tapi tak sabor gak nieh...kali ni lieya tak pi pulau2...mmg trus ke kundasang..nak rehat2...amik angin sejukkkk...tu sonok tgk entry akak...leh lieya amik tips sikit...

    ReplyDelete
  17. wahhh mak g kundasang, jagan lupa singga semua tempat tau!!! semua tempat best2 belaka...

    ReplyDelete
  18. Tempat tu cantik..
    Ala2 macam gi oversea

    ReplyDelete
  19. M tu untuk Mokhtar, nama ayah saya..hehe. Citer travel biasalah banyak bab Mak..kalau tak orang penat baca. Nampak best je bilik tu Mak..mesti sejuk. Ni mesti kakak kawasan rekemen..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de sapa rekemen Sal....Pak Jilap yg cari, dia main rembat aje....banyak dah penuh masa tu. Sapa suruh booking last mimit kan...

      Delete
  20. Okay kena pergi juga sini suatu hari nanti! haha ramai sangat orang update blog pergi tempat ni. sobs.

    ReplyDelete
  21. cantik nampak hotelnya tu...udara segar je kan, mata pun cerah je tengok ciew gunung dilitupi sedikit awan...wahhh rasa nak pergi je lagi nih

    ReplyDelete
  22. Tenang jer nampak bukit kat belakang tu... Dah macam gaya posing kat Switzerland jer...

    ReplyDelete
  23. bilik dia mahal tak kak? sejuk nampaknya lantai tu.. xde karpet kan? haha.. tapi biasanya kalau siang tempat gini macam panas je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rm130 semlm Ta pakai Agoda. Mmg pun, siang tu tak sejuk pun. Tp ada kipas. Oklah....

      Delete
  24. Aman damai hang kat atas tu Nom..
    Menikmati kehijauan dan angin gunung tu ye..
    Macam nak kesana juga rasa nya ni nom..
    Dulu CH pergi tak menginap di Kundasang..
    Menginap dirumah kak ipar di KK..

    Selfie kat pasar pun jadilah nom..

    ReplyDelete
  25. ha ah, kami panggil mee su'un. x pasti plak tmpt sabah yg lain panggil apa. yg pasti ada mee kurus, mee gumuk

    ReplyDelete
  26. Sanagt best..cantik hotelnya..
    Dpt bygkan kesejukan kundasang ni..selalu tgok dlm fb..ni tempat pertama nk p klu smp ke sabah.huhu

    Mihun goreng suun..wow byk sungguh suun kt sabah ni kot..tak heran la sbb macam pernah tgok dokumentari kt sabah..apa tu hidupan air agar2 tu..suun bukankah buat dari tu juga..ke sy yg salah..entah.hahaha

    ReplyDelete
  27. kundasang.
    salah satu tempat aida nak gi.
    ada lembu.
    ada kabus.
    ada gunung :).
    su'un goreng? hmmmm dap ke ekk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oklah Aida...mcm meehoon goreng je rasa dia. Banding nasi goreng sedap lagilah benda ni.

      Delete
  28. Teringat dulu-dulu dating dalam kereta dari KK ke Sandakan. Hahaha!

    Saya pun ada hajat juga nak pi tengok Kundasang, ala-ala NZ kat Malaysia ni. Tapi itulah, saya bukan pencinta kedamaian... saya pencinta bangunan tinggi menjalar. Kahkahkah....

    Kalau tak sejuk sangat kat Kundasang, tak bestlahkan Mak malam-malam ~_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huiii.... dasat ar dating pun naik belon ek. Dating dengan HD ke dengan Mat Sabah?

      Mlm sejuklah jugak Kak Ton. Tp mlm kat situ mcm tak de aktiviti jer. Lagi lagi hotel tu jauh ngan pekan. Golap yolah....

      Hihi....mak pun tak delah pencinta alam semulajadi sangat. Gitu gitu bolehlah...lepas tu kena gak cari bangunan pencakar langit hihi

      Delete
  29. lawanyaaaaa gambar deting. hehehe

    bab nak naik tangga tu yg malas. hee.. akak tak petik strawberry ke? booking guna agoda, trivago snang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak petik pun Nina. Mcm tak de je strobeyinya hihi... Sebenarnya tak jengah pun ..

      Delete
  30. Cantiknya.. nie yg lagi semangat berkobar-kobar nak gi nie..

    ReplyDelete