Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 6 April 2017

Gigi punya pasal

Salam Khamis....

Korang pernah sakit gigi atau sakit gusi?
Mak tak pernah. Kalau rasa ngilu, ngilu tu, kadang kadang adalah jugak. Biasalah...... gigi pun seiring dengan usia tuannya hihi...... Orang cakap kalau kita sakit gigi, dengar orang tumbuk sambal, rasa macam nak tumbuk je orang tu? Betul ke? Haha.....

Malam Selasa baru ni, Pak Jilap balik kerja dia kata gigi geraham dia berdenyut.   Sebelum sebelum ni memang selalu jugaklah dia mengadu sakit gigi. Tapi sakit yang kejap baik, kejap datang balik macam tulah. So macam selalu, kalau dia mengadu sakit, mak bukan boleh buat apa pun. Lainlah mak ni doktor gigi, harus mak kerjakan gigi Pak Jilap tu haha.... 

Nak dijadikan cerita, tengah malam Rabu tu, tengah mak syok syok mimpi tetiba mak dengar Pak Jilap menggigil sejuk. Rasa leher dia, memang panas sungguh, patutlah menggigilnya bukan main lagi. Huii.... sapa tak seram weyh tengok laki demam menggigil macam tu. Macam macam dah fikir dalam kepala tau. Maklumlah zaman sekarang ni......

Sapa tak sayang laki hoiii.....   
Pagi tu demam dah baik, gigi pun dah tak sakit, tapi pergi jugak jumpa doktor gigi. Doktor cakap gusi bengkak. Doktor cuma bagi antibiotik dengan pain killer. Nak buat treatment kalooo, datang lain time, hari ni klinik dah penuh appointment haha..... Lecehlah Klinik Gigi ni ek!!!   Tak boleh cabut rupanya kalau gusi tengah bengkak ek, sebab ubat bius susah nak masuk, doktor gigi tu cakaplah..... mak mana tau!

Cerita pasal gigi ni, teringat masa budak budak dulu, kalau malas gosok gigi, sapu ubat gigi pakai jari aje haha.... janji bau pudina, sudah!! Apa kira gigi bersih ke tidak! Bukan ada pakwe nak tengok pun masa tu haha...... Korang pun mesti pernah buat jugak kan dulu dulu! Eleh, macam mak tak tau....

Jangan main main kalau gusi bengkak ye, sebab hakak mak kat kampung pernah kena, gigi dia sakit, gusi dia bengkak sampai menanah bawah rahang tau macam bisul. Siap masuk ICU lagi. So jangan ambik enteng kot!!!  

Dah....dah..... lepas ni abang jangan makan Snow Ice lagi! Manis! Biar mak makan sorang haha..... 


Benda benda keras macam ni abang pun dah tak payah makan, biar orang je makan sorang, abang punya tugas, keluar duit je bayo! Hihi......  

Weyhhhh...... sedap ko benda alah ni. Vege Dumpling dengan Seaweed Rolls. Mak makan masa dating hari tu kat Hanbing, IOI Putrajaya. Ambik peluang sebab anak anak tak ada hihi.... Kalau diaorang ada, mana cukup weyh small portion macam ni!



36 comments:

  1. e'in penah kena sakit gigi.. tu pun sebab gigi berlubang.. sakitnye jangan cakap laa.... and first time jugak pegi cabut gigi kat klinik.. haha

    ReplyDelete
  2. Itulah PakJilap ni degil. Dah kata dah tak payahlah nak makan bersuap laki-bini, sharing is caring. Tetap juga nak bersuap snow ice katanya! Kang dah sendiri dah susah. Isteri tercinta memanglah suka. Lepas ni tak payah nak kongsi makan lagi.

    Hari ni PakJilap kerjalah ya.Cepat Mak naik entri ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada bersuap suapnya Kak Ton. Tak kuasa tau! Tak puas makan kalau bersuap suap ni. Mak sudu besar, Pak Jilap sudu kecik hihi....

      Bijaksana pun meneka ye....

      Delete
    2. nak menyampuk kat sini jelah..

      Urmmmmmm Jam 9:31pagi dah up entri, agaknya dah draf awal2 dari semalam lg, pagi terus up.. betul tak geng?

      Delete
  3. Sakit gigi memang antara paling seksa dlm dunia kot kan hehe....alahai tapi tgk menu kat bawah tu mmg terliur tau :p

    ReplyDelete
  4. haha, jangan main2 Mak bab gigi ni..nanti dah x sakit operate betul2. saya pun baru buang gigi bongsu belah kiri. hari tu belah kanan. Sakit sampai ke saraf, siap nanah lagi. kena bebel ngan doktor.

    ReplyDelete
  5. sakit gigi is sakit giler hoihhh.....

    ReplyDelete
  6. Mudah2an dah sembuh sakitnya.
    Pesan dia, jangan lupa berus gigi satu hari dua kali.
    Lepas tu kumur2 dengan listerin.

    ReplyDelete
  7. dlu slalu bengkak gusi sbb truk sgt resdung..skarang alhamdulillah..dah xde smua tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh resdung boleh jadi gitu ye Cik Nor

      Delete
  8. Dah okay ke sakit gigi tu?

    Hikmah disebalik sakit gigi tu dapat berdating ya... sambiltu boleh gak nyanyi lagu 'berdua lebih baik' ngeh! ngeh! ngeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pagi tadi katanya tak sakit lagi.

      Haha...dating tu sebenarnya sebelum sakit. Lepas buat lesen tu

      Delete
    2. Pagi tadi katanya tak sakit lagi.

      Haha...dating tu sebenarnya sebelum sakit. Lepas buat lesen tu

      Delete
  9. kecur air liur tgok dumpling tu

    ReplyDelete
  10. Hubby kita pun sakit gigi baru ni Kak..jumpa dentist terus cabut even though gigi tu bole diselamatkan lagi tapi dia takmo, takut sakit berulang...tak tahan katanya

    Kalau tak larat makan snow ice tu sorang2, roger2 la kita mak :D

    ReplyDelete
  11. Laki aku mak kalo sakit gigi sanggup kumur ngn air garam tu, punya takut nk jumpa doktor gigi. Aku lagi berani sbb bukan duit aku yg kuar, haha, ko tau jelah kos cabut tampal gigi lening, sebatang dah berapa.

    Betullah mak, gigi pun boleh menua cam tuan dia juga, aku ni jenis jaga gigi, rajin gosok gigi, kadang tu 4x sehari tapi gigi tetap juga serpih, tapi setakat ni gigi aku blm penah cabut, tampal ada.
    Dah ok ke gigi pak jilap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mlm tadi demam lagi.....Telan ubat demam pagi dah ok, gi kerja. Katanya tak sakit dah. Agaknya belum jalan kesan antibiotik tu baru sehari makan.

      Aku mcm laki ko seram weyh nak gi klinik ke sepital ke...

      Delete
  12. Kos tampal, cabut mahal sangat..mmg kena cadang rm ratus lah...tp kita gerun nk ke klinik gigi..

    ReplyDelete
  13. Kos tampal, cabut mahal sangat..mmg kena cadang rm ratus lah...tp kita gerun nk ke klinik gigi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh samalah.... mak bukan setakat gerun ke klinik gigi, apa apa klinik pun gerun weyh

      Delete
  14. dah baik lah tu..
    boleh mkn sedap2...
    hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar makan makan tu kejadian sebelum sebelumnya Lyn

      Delete
  15. Salam khamis kak..
    Adui.. Penat menaip, tiba2 takde coverage plak, terus hilang komen tadi..

    Mesti sakit sgt tu kan, sampai demam2 pak jilap dibuatnya..

    Ira penah jgk sakit gigi, tapi sikit2 je. Sakit sikit2 blh tahan lagi, malas nk g klinik.. Hihi..
    Dulu penah g klinik, doc kata xde apa2. Siap xray lagi gigi tu. Masa xray tu tak tahan nk ketawa, geli.. Haha.. Stress bdk yg nk xray tu.

    Kos rawatan gigi skg ni mahal, company cover pun tak semua.. Kalau doc blh adjust bill ok la.. Setakat ni g klinik kerajaan je.. Hehe..

    ReplyDelete
  16. Tak pernah pulak sakit gigi sampai demam ....agaknya sebab dah menanah kot .Nanti kalau dah ok ,boleh lh cabut kalau tidak ia akan berulang sakit lagi .

    ReplyDelete
  17. hamboi mak....sronok dia nak makan sorg yea...moga cepat sembuh gusi pak jilapnye yea...

    ReplyDelete
  18. nsbla bkn kak nom yg sakit yek, klu tak sian segala makanan sedap tu blh tgk je hehhhehe...

    btl lah, mmg tak blh nk cabut gigi bila gusi bengkak n masih lagi sakit... bahaya

    ReplyDelete
  19. ok dah ke sakit gigi pak jilap mak? kesian dia, memang sakit kalau kena sakit gigi ni

    ReplyDelete
  20. memang betul mak..kalau sakit gigi jangan dibuat main, rasa nak tumbuk orang je nak pulak kalau tengah berdenyut tu orang dok bercakap terngiang2 kat telinga aduduhh.. alhamdulillah gigi pak jilap ok je, inshaAllah moga2 baiklah ye.

    saya ni mak dah tua2 ni gigi bongsu tak abih tumbuh lagi, sekali tumbuh sikit2 hoii sejuk panas nak demam je bila dia nak tumbuh tu maklumlah dah kertu gusi pun dah keras dia koyak sikit2 tu huiii mendidih rasa..hahaha yang paling mendidih bila partner in crime tu tak berjaya gigi bongsu kite nak tumbuh..sikit je rasa nak tumbuk mujurlah suami kallau orang lain memamg makan penumbuk sulung dah tu

    ReplyDelete
  21. Bahaya ye nom kalau gusi bengkak ni ..
    Patut kena cepat jumpa doktor gigi ni..
    Ada juga rasa sakit gusi ni..

    Itu hari dah tampal satu yg berlubang ni..

    Hahhaa cerita sapu ubat gigi tu memang rare lah..
    Kalau CH tak puas hati kalau sapu macam tu jer..

    ReplyDelete
  22. Saya ni dari tahun lepas duk tahan hazab sakit gigi...
    Sakit gigi kejap2..

    Hari tu dah refer klinik untuk buat crown, tapi bila dah siap "gali", katanya gigi dah tak boleh diselamatkan... huk huk... Dentist tak terus cabut pun, dia buat tampalan sementara... katanya lagi, bila sakit baru boleh cabut...

    Sekrang ni gigi dah sakit, tapi dentist kata tak boleh cabut gigi bila sakit... huhuhu.. Takut masa cabut tu masih lagi rasa sakit even dah cucuk ubat bius... Tgk2 la, dua tiga hari ni dah boleh cabut kot... huhuhu

    ReplyDelete
  23. aida ada pengalaman sakit gigi.
    hmmmmm malas nak kenang. sakit giler!!!

    ReplyDelete
  24. Jarang2 sakit gigi. Memang kalau sakit gigi boleh sampai demam. Ada sy terbaca, sakit gigi ni antara sakit yg sangat menyakitkan selepas sakit bersalin

    ReplyDelete
  25. Btul tu kak.. kdg2 kt nmpk remeh k sakit gg..kdg2 dia blh bg effect y truk,, tringt arwah mak kawan lya..asal sakit gg je... lps cabut gg...tak lama lps tu gusi sakit n mkin bngkak.. n rupanya tu petanda kanser mulut...

    ReplyDelete
  26. Kalau gusi bengkak memang tak leh wat treatment apa pun.. dia bagi antibiotic je kak..
    Gambar last tu memang menggoda.. kena masuk list tempat dating nie..

    ReplyDelete